Succé för naturlig mat i Kroatien

.
↓ ↓ ↓
.

Anita Supe – kostekonom från Göteborg gör succé i Kroatien

En konferens om naturmedicin för både skolmedicinare och komplementär-medicinare kommer i höst att hållas i Zagreb, Kroatien. Som enda nutritionist kommer en kostekonom utbildad och bosatt i Göteborg att hålla ett anförande. Hon heter Anita Supe och härstammar från Kroatien. Hon har utbildat sig till kostekonom och tog sin examen 2008 på Göteborgs Universitet.

Med hennes utbildning blev lite speciell. Hon var nämligen tvungen att kompromissa med sin övertygelse för att få en godkänd examen.

Hon genomskådade nämligen den underliggande agendan under utbildningen och läste alternativa forskare parallellt som Uffe Ravnskov, Malcolm Kendrick, Gary Taubes, Lars Wilsson, Sally Fallon, Mary Enig, Jenny Reimers, Natasha Campbell-McBride mfl …

.
Här är hennes ambitiösa litteraturlista (Googleöversatt till svenska)

Anita reagerade på den okunskap och den kostdiktatur som råder inom skolan, när hennes egna barn började skolan.

När hennes barn, födda i Sverige, började förskola och skola reagerade hon på det som alla föräldrar borde reagera på, nämligen att barnen förmenades naturligt smör och helmjölk i skolan. Hon är övertygad om att animaliskt fett är hälsosamt och att man bör äta oprocessad mat utan tillsatser och gifter, samt att ett överskott av kolhydrater liksom industriprocessad mat är orsaken till ohälsa och övervikt.

Så startade hennes kamp mot kostansvariga, rektorer, lärare och föräldrar, för att med väl underbyggda argument övertyga dem om att barnen behöver riktigt animaliskt fett för att utvecklas och vara friska. Hon bildade en ”bambagrupp”, skrev brev, mailade, samlade till möten, startade en namninsamling och bloggade.

Hon köpte ett antal ex. av ”Matrevolutionen” av Kostdoktorn Andreas Eenfeldt, för att låta dem cirkulera bland föräldrarna.

Hon trodde att om bara föräldrarna fick kunskap om kostens betydelse för barnens hälsa, utveckling och välbefinnande, så skulle de reagera. Tyvärr tvingades hon konstatera att resultatet av hennes ansträngningar var klent.

Här kan man läsa de krav som ställdes i namninsamlingen och som alla vårdnadshavare borde ställa – Bättre skolmat och naturligt fett i Lerlyckeskolan Göteborg

Då satsade hon sina kunskaper och erfarenheter på en LCHF blogg på kroatiska – Sanningar och lögner om mat  (Googleöversatt till svenska)

Bloggen blev en succé med många följare i Kroatien.

På bloggen följde efterfrågan på en bok. Så skrev hon en bok om ursprunglig kost (LCHF) på kroatiska, som har blivit mycket väl mottagen och hon är nu i Kroatien med sin familj för lanseringen av boken. Hon har också fått flera uppdrag Kroatien i samband med boken, bland annat kontrakt på fler böcker; en kokbok och en bok om mat för barn.

Jag fick ett mail från Kroatien, där hon skriver följande:

”Min bok är stor i Kroatien just nu, jag har varit på nationell TV två gånger förra veckan och veckotidningar skriver om ’boken som vänder uppochner allt vi visste om kost och hälsa’.

Jag är inbjuden att delta som föreläsare på en Naturmedicin kongress i Zagreb (huvudstaden) till höst, där kommer att delta läkare och alternativa läkare från Kroatien och Tyskland, även en kinesisk TCM läkare, och jag blir den enda nutritionisten”

Not: TCM= traditionell kinesisk medicin

Boklansering i Kroatien

På en bild av från boksläppet ser man Anita och hennes förläggare, en representant för The Weston A. Price Foundation i Kroatien, en expert för livsmedelssäkerhet samt arrangören sittande i panelen.

Anita har berättat att många i publiken berättade om sina positiva erfarenheter av LCHF, bland annat en ung läkare.

Jag har förstått på Anita, att man i Kroatien har en statlig institution som har ansvar för livsmedelssäkerhet motsvarande vårt Livsmedelsverk. Det jag funderar över är om de har lika starka band som vårt Livsmedelsverk har med livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin och utbildningen?

Anita fick inget gehör i Sverige under sin utbildning, inget gehör i sina barns skola. Men nu har hon fått gehör – med råge.

APPENDIX

Anita Supe’s debutbok har uppmärksammats internationellt och har recenserats av Weston Price Foundation – vilket är mycket hedrande (se recension nedan). Tyvärr finns ännu inte boken på svenska eller engelska.

The Weston A. Price Foundation (WAPF) är en icke vinstdrivande och skattebefriad organisation grundad 1999, som lever på medlemsavgifter och privata donationer. Man tar inte emot bidrag från vare sig kött eller mejeriindustrin.

Livsmedelsindustrin, spannmåls- eller växtoljeindustrin eller läkemedelsindustrin har ingen anledning att lämna bidrag till organisationen. Då kanske organisationens filosofi blir uppenbar. Det är en respekterad organisation som stöds av framstående forskare och kunniga personer med stor integritet.

WAPF:s uppgift att sprida kunskap om näringens betydelse för hälsan. Den kunskap som pionjären och tandläkaren Weston A. Price under 30-talet samlade ihop. Genom att studera isolerade och icke-industrialiserade länder och dess människors matvanor och jämföra med deras hälsotillstånd så kunde han hitta de parametrar i kosten som var avgörande för god hälsa. Icke förvånande var det näringstät och oraffinerade mat och de fettlösliga näringsämnen som bara finns animaliskt fett.

WAPF ger ut en över hundra sidor tjock tidskrift tre gånger om året. Det är en guldgruva!
.

Boken som vänder kostpyramiden upp och ner..

I WAPS:s senaste publikation är Anita Supes bok recenserad, vilket i sig är ett mycket gott betyg. Läs mer … True and False About Diet by Anita Supe

För dig som vill läsa på svenska följer en översättning nedan.

En recension av boken
”Sant och Falskt om Kost” av Anita Supe,

skriven av Domagoj Dzojic 20 juli 2012.

Publicerad i kvartalstidskriften för ”Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts” utgiven av Weston A. Price Foundation, sommaren 2012.

(översatt från engelska av Margareta Lundström)

 – – –

”Sant och Falskt om Kost” av Anita Supe

Jag är mycket entusiastisk över lanseringen av boken ”Sant och Falskt om Kost” i Kroatien. Detta är en bok som du inte kommer att vilja släppa innan du läst ut den; den är intressant och lämnar inte någon oberörd.

Den är inte avsedd att vara en uppslagsbok eller ett vetenskapligt verk, det är snarare en samling artiklar av nutritionisten Anita Supe, en kroatiska som bor med sin familj i Sverige. Boken är hennes debut och för våra läsare är det en riktig höjdare.

Om det vore möjligt att mellan samma bokpärmar täcka antropologi om den paleolitiska tiden, om tusentals år av erfarenhet av friska traditionella kulturer som studerats av Weston A. Price, om lågkolhydrat-fettrik kost som den praktiseras i Sverige och om den moderna människans hälsoproblem, eftersom de livsmedel som ingår i hens diet funnits knappt hundra år, då är boken ”Sant och Falskt om Kost” definitivt en bok av en författare som vågar.

Anita Supe är denna typ av författare som vågar. Hennes artiklar är enkla, informativa och kompromisslösa.

Det finns knappast någon som inte äger minst en bok om hälsosam kost.

Men denna bok innehåller också information som ingen officiell kroatisk myndighet inom området varken nämner eller tydligt redovisar någonstans, tydligen hämmad av vissa underliga reglementen eller på grund av eventuella hot mot sin egen yrkeskarriär.

Till vem skulle jag rekommendera boken?

Först till dem som redan följer någon form av ”sunda matvanor” för att spara pengar och hälsa.

Sedan till vegetarianer och veganer, så att även de inom sin tro, kan förbättra kvaliteten på sina och sina familjers liv.

Till kroatiska professionella och institutioner för att visa att ”isen är bruten”- som ett slags sporre för att bekämpa dessa meningslösa, påtvingade skadliga kostråd hämtade från USA, där de har visat sig vara ett fiasko.

Sedan till dem som vill börja med en hälsosam kost eftersom det är verkligen befriande att veta att en hälsosam kost inte betyder att köpa dyra och ofta exotiska livsmedel, utan främst är en fråga om val mellan livsmedel som vi äter varje dag – till exempel som ett val mellan smör och margarin, rött och vitt kött, fet och mager ost.

Som ofta urartat till ett slags att enfald – som att rekommendationer att koka mjölken, eller äta rå korn av olika spannmål och soja-baserade livsmedel som imiterar kött, mjölk eller ägg.

Många ämnen tas upp:

  • Hur man går ner i vikt utan att vara hungrig och samtidigt förbättrar sin hälsa.
  • Varför mättade fetter är nyttiga.
  • Vad som är fettlösliga vitaminer.
  • Hur man neutraliserar antinutrienter (ämnen som försämrar upptaget av näringsämnen övers.anm) i spannmål.
  • Baljväxter och frön.
  • Hur man ska bekämpa svamp.
  • Om obehandlad mjölk; gluten och celiaki; och riskerna med soja.

.
Jag hoppas att den här boken kommer att bli en introduktion till författarens professionella karriär.

Kommentera