Köpta professorer

Claude Marcus, Stephan Rössner och Mai-Lis Hellenius är några svenska professorer som verkar enligt devisen att man biter inte den hand som föder en.

De är så ivriga företrädare för de officiella kostråden i den allmänna debatten, att man misstänker att denna opinionspåverkan också ingår som en dold agenda i de uppdrag de har från läkemedelsföretag och livsmedelsföretag.

Vilka dokumenterade bindningar har de? Låt oss titta på var och en av dem.

Claude Marcus

Claude Marcus är professor i pediatrik (barnhälsovård) och huvudman för Rikscentrum för svår övervikt hos barn, som våren 1997 startades vid Huddinge universitetssjukhus med stöd av Socialstyrelsen.

Som sådan har han inte mycket av resultat att uppvisa utan säger sig vara glad om patienterna inte ökar ytterligare i vikt under behandlingen.

Claude Marcus bindningar är enligt egen jävsdeklaration:

 • Nationella expertgrupper: NCFFs vetenskapliga råd (Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom)
 • Vetenskapliga råd: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd
 • Konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå
 • Föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer.

Claude Marcus utför även uppdrag åt Coca Cola och Viktväktarna.

Studie: Gastric Bypass på 90 barn och ungdomar

Han driver nu ett “försök”, där man genomför viktoperationer på ungdomar, naturligtvis helt utan vetenskaplig evidens. Claude Marcus studie går ut på att se vad som händer om man skär sönder magen och tarmarna på 90 överviktiga barn och ungdomar mellan 13 – 18 år.

 • Läs mer om metoden och det alternativ som negligerats … Oskuret är bäst
 • Läs mer om Marcus försök … “Svårt för barn att få hjälp mot övervikt
 • ICA-KURIREN … Snilleblixt!
 • ICA-KURIREN… 90 stycken operationer på barn och unga
  .
  Citat: Dessa 90 operationer på barn och unga skedde på sjukhus i Sverige år 2011. Det görs inte i ett koncentrationsläger eller i ett hemligt ”laboratorium”, utan i någorlunda öppenhet. Och vi är många som är medvetna om detta.
  .
  Och värst av allt;
  Claude Marcus understår sig, att kritisera Nola Skogs LCHF – läger för ungdomar där man talar med barn och föräldrar om matvanor.
  .
  Världen måste ha blivit galen.

Samma Claude Marcus har i ett debattprogram uttryckt:

 • ”Nej, det är inte bra med LCHF”.
 • ”LCHF är en olämplig extremkost  … man orkar mindre och man blir faktiskt litet dummare av den kosten”.
 • ”Barn bör inte äta denna kost. Jag tycker det är vanvård att ge barn den här typen av extremkost”.

Är LCHF för barn verkligen misshandel? … ICA-KURIREN

Att Claude Marcus tycker att det inte är bra med LCHF förstår man naturligtvis. Det stör naturligtvis affärerna för de företag han företräder.

Att man skulle bli dum av LCHF motsägs rätt elegant av Mattias Ribbing, svensk minnesmästare, som slagit alla sina rekord på strikt LCHF!

”Alla mina nuvarande minnesrekord är tagna på strikt lågkolhydratkost. Jag har bevisat för mig själv att hjärnan inte behöver kolhydrater i kosten för att kunna prestera på absolut toppnivå. Tvärt om, så orkar jag numera mycket mer.”

Man tar sig slutligen för pannan inför påståendet att det skulle vara vanvård av barn, att ge dem den näringsrika LCHF-maten, när man vet att han själv utan att blinka och i rent experimentsyfte, som en modern doktor Mengele, låter skära sönder magarna på ungdomar!

Stephan Rössner

Professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid institutionen för medicin, Huddinge.

Rössner har lett verksamheten vid överviktsenheten vid Huddinge sjukhus. I ett ögonblick av klarsyn beskrev han sin egen gärning som kostprofet:

”Det är inget mindre än 25 års massivt professionellt misslyckande”, suckade han.

Ändå är hans budskap löjligt enkelt: ”Spring mer, ät mindre.”Detta var 2005. Nu har ytterligare sju år lagts till detta misslyckande.

Albert Einstein hade ett klassiskt citat som väl passar in:

”Höjden av dumhet är att göra
samma sak om och om igen och samtidigt
förvänta sig ett annat resultat” 

Men egentligen är nog Rössner inte dum, utan bara skrupelfri och girig. En titt på hans egen slarviga jävsdeklaration från Karolinska Institutet kan ge en ledtråd:

”Konsult för diverse läkemedelsföretag: NOVO, GSK, Pfizer, Astra”

Han glömmer förstås en del, t.ex. att han är också kopplad till Cambridgemetodens bantningsprodukter och affischnamn för Aftonbladets Viktklubb, säkert ett både lönsamt och lättsamt uppdrag!

Mai-Lis Hellenius

Hellenius är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset.

Förutom sin forskning vid Karolinska driver hon också i Hjärtlungfondens regi sidan webbbaserade livsstilskurser på http://www.sundkurs.se/

Hon tycker liksom Claude Marcus och Stephan Rössner att riktig mat är farlig:

”LCHF är den farligaste modedieten vi haft på länge … Många vill ner i vikt till vilket pris  som helst och med den här dieten kan  priset bli mycket högre än vad man hade
trott”  (DN 2012-02-02)”

När hon talar om faran med LCHF är det nog kanske ändå inte patienternas hälsa hon i första hand tänker på, utan sina honorar från läkemedelsindustrin.

Ur hennes jävsdeklaration klipper vi följande:

”Deltagit i referensgrupp gällande behandling av höga blodfetter för Astra Zeneca samt MSD 2007-2009.

Under de senaste fem åren har jag vid många tillfällen deltagit som inbjuden föreläsare på vetenskapliga möten såväl internationellt som nationellt och då erhållit tillfälliga arvoden av företag t ex Pfizer, Merck Sharp and Dohme, Sweden (MSD), Astra, Sanofi-aventis, Schering-Plough, COOP, Unilever, Sveriges Försäkringsförening, AFA, Nordea, Posten, m fl.

Samtliga arvoden insättes på ett forskningskonto på Karolinska Institutet.

Har även författat patientinformationsmaterial som givits ut av Pfizer, Astra, MSD och Schering-Plough för vilket jag erhållit tillfälliga arvoden.”

Det verkar också som om det till svenska media utgått något slags påbud, att varje artikel eller studie måste kommenteras av någon ”auktoritet” knuten till Livsmedelsverket eller industrin. Ofta är det någon av ovanstående professorer.

Få vet att de talar i egen sak!

Det är en skam för svenska media och den svenska journalistkåren, att dessa industrins köpta propagandister gång på gång tillåts framträda med sina skamlösa budskap, utan att det visas vilka intressen de verkligen företräder!

En och annan ljusglimt kommer dock, som nu senast i en ledare i  NT (Norrköpings Tidning): Heder åt en sådan redaktör!

♣ ♣ ♣

Se även kalkyl nedan (”Itrim utvärderar Itrim”)!

9 svar på ”Köpta professorer”

 1. Ja, det är närmast obegripligt, att de journalister som tycks vara upptagna av att jaga ”skandaler” i alla andra sammanhang inte tycks lägga märke till det mest uppenbara – en ständigt pågående skandal, som påverkar hälsa och livslängd hos nästan alla.

  Jag skrev ett antal artiklar med lätt kontrollerbara referenser till alla de större tidningarna och ett stort antal lokaltidningar under våren 2009. Än har jag inte ens fått någon bekräftelse på att man fått mitt material!

  Att mättat fett och kolesterol är farligt tycks ha blivit ett axiom, som man inte längre behöver bevisa. Och de uppenbara ekonomiska bindningarna är man i detta fall också ointresserade av – trots att man i andra sammanhang kan gräva hur djupt som helst för att hitta sådana samband. Om man påpekar alldeles uppenbara sanningar när det gäller kosten, så betraktas man tydligen (av företrädare för media) som suspekt rättshaverist, och man behöver inte ens bry sig om att kolla fakta. Minst sagt frustrerande!

 2. Björn Hammarsköld har så rätt! Ser man filmen (och och läser Ralf Sundbergs bok FORSKNINGSFUSKET) har man ingen som helst svårighet att förstå varför Marcus, Hellenius och Rössner klämmer ur sig så ovetenskapliga grodor som de ständigt gör.
  Det är verkligen pinsamt för Karolinska att förknippas med dessa charlataner.

 3. Du har så rätt Frank Nilsson! Här är människor som tjänar pengar på andras olycka. Men Marcus och Rössner känns lite utslitna. Marcus verkar mer och mer osäker. En osäkerhet som han kompenserar med en spelad indignation. Rössner är ju den pajas han är och det tror jag många ser. (Icke förty så Rössner skall han uppträda på bokmässan i Göteborg med sin nya bok!)

  Farligare är mysgummorna professorerna Mai-Lis Hellénius och Charlotte Erlandsson–Albertsson som media älskar att släppa fram i alla sammanhang. De ser så snälla och rara och trevliga ut och verkar vilja oss så väl. De vill nog väl med sin egen försörjning och karriär och kan vara säkra på uppbackning av Livsmedelsindustrin Läkemedelsindustrin.

  Charlotte Erlandsson–Albertsson har sitt eget bantningspiller att värna om.

  Titta och lyssna på följande inslag! Den som ringer in demonstrerar eoner av klokskap. Men också den aningslöshet som många av oss visar när vi tror att det skall uppfattas positivt att vi tar vår sjukdom i egna händer och blir friska.

  Notera hur programledaren gör sig lustig över bokstavskombinationen LCHF.

  Notera Mai- Lis Hellénius kroppsspråk och ordval. Notera hur hon uppmanar honom att kontakta samma system som gjort att han bara blev sämre i sin sjukdom. Notera hur effektivt ”TV-doktorn” effektivt sänker hela debatten genom att tala om smågodis.

  Här har vi maktens alla härskartekniker i sin prydno. KLOKHET kontra FULLSTÄNDIGT NONSENS kan knappast demonstreras tydligare än här. http://www.youtube.com/watch?v=9QCDC_8fMpc&feature=related

  Sven–Erik Nordin! Ditt inlägg borde vara ett självklart genmäle i DN på Livsmedelsverkets artikel. Att Livsmedelsverket är sådana storskojare att de går ut med en undersökning med ett bortfall på 2/3 det förvånar mig inte. Men att DN:s debattredaktör är en sådan klåpare att han inte kollar fakta eller logik.

  Ditt genmäle kommer inte in, därför att DN ser sig som husbondes röst.

  Samma sak gällde artikeln i Dagens Medicin som Du relaterar till. Det var ju verkligen en artikel som berörde allmänheten och inte bara dem som händelsevis läser Dagens Medicin. En journalistisk feghet som saknar gräns. Media är fega och sviker sin uppgift.

  Men de stora tidningsdrakarna har stora mäktiga ägare.

  Men jag vill nämna ett bra journalistiskt arbete gjordes för 2-3 år sedan på TV-4 av Johan Åsard. Kommer inte ihåg titeln men det handlade om den pågående fettdebatten. J.Å. klädde av Professor Asp på Livsmedelsverket genom att konfrontera honom med den kostinformation som margarinindustrin givit ut och professorn sanktionerat. Det avslöjades också att professorn hade uppdrag åt två olika sockerindustrier. (Det behöver väl inte sägas att kostråden bestod av socker och margarin).

  Både professorerna Marcus och Rössner framstod precis så ovederhäftiga som de är. De blev nämligen intervjuade som vem som helst och inte med den överdrivna respekt som man vanligen behandlar dem. Dr Annika Dahlqvist gjordes också rättvisa och fick komma till tals på ett övertygande sätt.

  Man hade väntat sig att detta program skulle ge svallvågor i media. Men av detta blev intet.

  1. Ärlig reklam kan vara bra, den kan vara informativ och upplysande. Men det Maj-Lis Hellenius säger i denna reklamfilm är vilseledande och hennes påstående saknar vetenskaplig grund. De medborgare som tror på dessa irrläror risker att råka riktigt illa ut. Därför måste denna typ av reklam bemötas. Läs mer:

   – Läkartidningen: ”Ett statinpiller för mycket”, läs mer…

   – Folder: Kolesterolmyterna. Läs mer…

   – Diabetes – dilemma för statinanvändare. Läs mer…

 4. Läs även:
  – Karolinskas och Hellénius livsstilsmottagning betalas av Pfizer! Läs mer…
  – Maj-Lis Hellenius får 500 000 kronor från Pfizer. Läs mer…
  – Öppet brev till professor Mai-Lis Hellénius. Läs mer…

  Mai-Lis Hellenius är en uppenbarligen en levande reklampelare och istället för ”sakkunnig” borde det stå ”annons” i varje inlägg. Hon är också ”sakkunnig” för 1,6 & 2,6 miljonersklubben som numera gör reklam för Becel. Hjärt-Lungfonden avslutade sitt samarbete med Becel då det saknades vetenskaplig grund, trots att det kostade dem stora sponsorpengar. De dumpade Becel för att de inte ville riskerar sitt varumärke, sitt förtroendekapital. Det ska de ha all heder för.

  Vilket klipp för Becels marknadsförare att istället få hjälp med 1,6 och 2,6 miljonersklubben att förleda svenska kvinnor. Tydligen är det mesta till salu, även kvinnors hälsa. Det fanns tydligen ett pris på denna klubbs integritet.

  Slutsatsen måste bli att Sveriges kvinnor har blivit utsatta för en reklamkupp och de som låter sig luras kan få plikta med sin kärl- och hjärthälsa, lär mer…

  Hellenius är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset. Titlar och samhällsposition ger ett intryck av vederhäftighet, vilket uppenbarligen går att kapitalisera.

  Det är inte utan orsak man undrar hur de kommit i åtnjutande av en professorstitel!?

Kommentera