Konsten att ljuga i TV – med professorer som läromästare…

Med lögnen som vapen!.

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

I Nyhetsmorgon framförde professor Charlotte Erlandsson- Albertsson (CEA) ståndpunkten att det förelåg stora risker för hjärnan med en fettrik diet. ”Man ser reaktioner som liknar epilepsi och Parkinsson” och ”man åldras fortare” , ”det är för mycket fett, för mycket protein. Det är liksom inte vårt bränsle, utan det är kolhydraterna” påstod hon. Hon påstod också lögnaktigt att LCHF är en högproteinkost (hon vet naturligtvis bättre)

I Kvällsöppet framförde hon liknande argument:

”Vi är inte gjorda för att proppa i oss mycket fett och mycket proteiner, utan det är en ansträngning, en stress på kroppen och leder till att man blir tröttare både fysiskt och psykiskt och man orkar mindre. Det påverkar hjärnan, man ser förändringar i hjärnan som kan tyda på att där är inflammationer.”

”Jag skulle vilja säga det, att man har ju visat från vetenskapligt håll, att äter vi mycket proteiner, om barn äter mycket proteiner, det är dom som sen blir överviktiga, för det stimulerar tillväxtfaktorer, så den här populariteten med mycket protein, den ska vi vara mycket försiktiga med”

Professor Claude Marcus ville inte vara sämre:

”Nej, det är inte bra med LCHF”.

”LCHF är en olämplig extremkost … man orkar mindre och man blir faktiskt litet dummare av den kosten”.

”Barn bör inte äta denna kost. Jag tycker det är vanvård att ge barn den här typen av extremkost. Man vet från studier, där man använt denna kost till barn med epilepsi och då ser man att det här påverkar längdtillväxten negativt och det påverkar också hjärnans utveckling. Och då ska man inte ägna sig åt den typen av risktagande med sina barn”.

Våra kommentarer: Skrämselkampanjen

Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.

Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.

Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!

”LCHF skadar hjärnan”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein (cirka 20 energiprocent), nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett, drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70% av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.

Att inte ens de läkare som tillämpar metoden förstår hur det fungerar är enbart pinsamt. De har lärt sig att ketoner bildas också när man svälter (eftersom kroppsfettet används). Därför tror de att det krävs svält för ketonbildning, när det enda som behövs är att man drar ned rejält på kolhydraterna och äter mer fett.

Att man ger barnen svältkost, om än ketogen, är bakgrunden till Claude Marcus replik, om att dessa barn hade en försämrad tillväxt. Antingen begrep han inte detta, eller också undanhöll han informationen. Att undanhålla information i syfte att påverka uppfattningen av budskapet är enligt min mening en form av lögn.

CEA ljuger högst medvetet och använder sig av fixade studier. Ralf Sundberg, författaren till ”Forskningsfusket” visar på sin blogg hur det gick till.

”LCHF är högproteinkost”

CEA stämplade också flitigt LCHF som högproteinkost och argumenterade sedan mot en sådan. Att lägga påståenden i motkombattantens mun och sedan argumentera mot dessa är en vanlig debatteknik. Hon är naturligtvis medveten om att LCHF inte är en högproteinkost utan en högfettkost, men ljuger ogenerat.

Claude Marcus försökte lika ogenerat stämpla LCHF som extremkost.

Lögnen var alltså deras vapen, medvetna om att i morgon kommer de flesta att ha glömt vad de egentligen sade, men minnas deras demonisering av LCHF.

Programledaren Cissi Wallin visade inte heller mycket till integritet. Hon fick föras till sjukhus efter att hon kollapsat. Hon ville skylla på LCHF för detta. Enligt läkarna skulle hon ha fått en inflammation i bukspottkörteln. I programmet avslöjades att hon sedan länge lagt av LCHF och nu gick på en fettsnål svältdiet. Visst vet vi att man inom olika media är beredda till litet av varje för att få ett scoop, men att göra det till priset av andra människors hälsa är ett lågvattenmärke!

Vilka är de?

Charlotte Erlandsson Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.

Hon driver tillsammans med sin make ett företag som forskar för att få fram ett bantningspiller. Hon är naturligtvis inte intresserad av att folk börjar äta LCHF och gå ned i vikt och bli friska på så vis, utan hon siktar naturligtvis på att få sälja sitt piller. Allt eftersom LCHF flyttat fram sina positioner har hennes förtal av dieten blivit allt intensivare och falskare.

Claude Marcus är professor i pediatrik (barnhälsovård) och huvudman för Rikscentrum för svår övervikt hos barn, som våren 1997 startades vid Huddinge universitetssjukhus med stöd av Socialstyrelsen. Som sådan har han inte mycket av resultat att uppvisa utan säger sig vara glad om patienterna inte ökar ytterligare i vikt under behandlingen.

Claude Marcus bindningar är enligt egen jävsdeklaration:

Nationella expertgrupper: NCFFs vetenskapliga råd (Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom); vetenskapliga råd: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer. Han utför även uppdrag åt Coca Cola.

I den efterföljande chatten förnekade han anknytning till livsmedelsindustrin. Inte heller nämnde han tjänsterna åt läkemedelsindustrin. Fler lögner alltså!

Han driver nu ett ”försök”, där man genomför viktoperationer på ungdomar, naturligtvis helt utan vetenskaplig evidens. Skamligt!

Claude Marcus studie går ut på att se vad som händer om man skär sönder magen och tarmarna på 90 överviktiga barn och ungdomar mellan 13 – 18 år.

Samma Claude Marcus anser det vara barnmisshandel att gå ner i vikt med hjälp av riktig mat och förespråkar istället metoder vi sedan decennier vet inte fungerar och slutligen en mycket brutal operation som inte heller fungerar som tänkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen