Generaldirektör Inger Andersson har fått ett brev

Jag skickade ett brev den 6 september 2011, med text enligt nedan:

– ◊ –

Livsmedelsverket har nu kommit med en ny kommuniké den 5 september 2011:

Klarläggande om Livsmedelsverkets kostråd

Sammanfattningsvis så är denna kommuniké felaktig på flera punkter, delvis korrekt på en punkt och korrekt på en punkt.

 • Använd flytande margarin eller olja i matlagningen.

Felaktigt påstående. Fett är essentiellt och det enda fettet som är skadligt i överdos är omega-6. Margariner innehåller omestrade och härdade fetter. Härdade fetter består av mättat fett. Smör är en naturprodukt med nyttigt animaliskt fett till skillnad från margariner och vegetabiliska oljor.

 • Välj i första hand fullkorn.

Felaktigt påstående. Fibrer ökar risken för grovtarmscancer och är orsak till IBS, ulcerös colit och Mb Crohn. Så fibrer bör vi minska.

 • Håll igen på läsk, godis och chips.

Delvis felaktigt påstående. Kolhydrater (består av sockermolekyler) är giftiga och bör minskas markant. Det gäller inte bara läsk, godis och chips utan samtliga kolhydratkällor. Betänk att 70 kg människa har 3-6 gram (3-6 mmol/L) glukos i hela blodvolymen om 5,6 L och att en glukoskoncentration över 30-50 mmol/L (= 30-50 g) glukos i blodet är en dödlig mängd glukos. Sedan vill Livsmedelsverket att man ska äta 440 g glukos per dag. . . .

 • Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.

Detta är ett korrekt påstående. Håller fullkomligt med.

 • Ät mycket frukt och grönt – gärna ett halvt kilo varje dag.

Felaktigt påstående. Grönt är energimagert (mycket och dyrt vatten och litet energi) men frukt innehåller 10-12 % fruktsocker som är 5-10 gånger giftigare än glukos och bör minskas. Men grönt ökar miljöbelastningen och saknar i stort sett mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler jämfört med animalisk föda.

 • Ät mindre salt.

Felaktigt påstående. Salt ingår bland de livsnödvändiga ämnena, det är känt sedan länge att saltbrist kan orsaka värmeslag, cirkulationskollaps, vattenförgiftning, natriumbrist och eldaresjuka, inte alltid förenligt med överlevnad. Salt upp till 100 g per dag kissar man ut överskottet av. (Folkow, Läkartidningen, 2003, http://www.lakartidningen.se/pdf/pda27283.pdf ). Ingen studie har visat att blodtrycket stiger med ökande mängd salt i maten medan för litet salt kan sänka blodtrycket några enstaka mm Hg men ökar hjärtfrekvensen och därmed hjärtbelastningen. För litet salt ökar dödligheten i hjärtsjuka och försämrar diabetikers insulinresistens.

 • Välj nyckelhålsmärkt mat.

Felaktigt påstående. Välj Nyckelhålsmärkt mat är ett utmärkt sätt att förstöra hälsan då det blir för mycket kolhydrater och fibrer men för litet fett och salt.

– ◊ –

Om du pratar med Irene Mattisson så kan hon som andreförfattare säkert berätta vad som stod i Malmöstudien, Wirfeldt, E, Mattisson, Irene, et al. Cancer Causes Control 2002; 13; 883-93, om att omega-6 i mängd mer än 20 g/dag ökar risken för bröstcancer hos kvinnor.

Be henne förklara varför man ska äta mera bröstcancerframkallande och inflammationsdrivande omega-6 som man får i sig i överskott via de flesta vegetabiliska oljorna som solrosolja, sojaolja, majsolja med flera.

Här visar det sig att Livsmedelsverkets fem av sju påståenden bryter mot Förvaltningslagens krav på att myndigheter ska hålla sig till sanningen.

Vill du veta mer så kontakta mig eller annan kunnig person som överläkare Jörgen Vesti Nielsen, Karlshamn, docent Uffe Ravnskov, Lund, professor Karl E Arfors, Uppsala, docent Ralf Sundberg, Malmö, överläkare Christer Enkvist, Trollhättan, professor Tore Scherstén, Göteborg eller läkare Tore Persson, Huddinge. Samtliga dessa personer är helt fristående från alla industriella och andra bindningar och är helt oberoende.

Vänligen

Björn Hammarskjöld

F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i Biokemi
Oberoende kostkunnig

19 svar på ”Generaldirektör Inger Andersson har fått ett brev”

 1. Det går alltid att lämna synpunkter till Riksrevisionen för envar men de tar sällan upp frågor från allmänheten..
  Men har Livsmedelsverket fattat ett beslut så går det att överklaga till Förvaltningsrätten.
  Men detta som de skriver är luddigt och utgör inget beslut varför det inte torde gå att överklaga.
  JO kan kontrollera om Livsmedelsverket följer Förvaltningslagen och det kan envar skicka en sådan anmälan.

 2. Nu får de banne mig vara slut…

  Det blir så uppenbart när man läser dr Hammarskjölds brev till Generaldirektören på Livsmedelsverket, att livsmedelsverket kostråd saknar både vetenskaplighet, sunt förnuft och inte har något med att vi skall hålla oss friska att göra.

  Det blir också så uppenbart att Livsmedelsverkets tjänstemän är lydiga byråkrater med uppgift att medels ett socialt ingenjörskap genomföra det stora ekonomisktpolitiska näringsprojektet. Såsom det en gång, 1977, genomdrevs av senator Mc Govern. Som genom handlingskraft, smarta manipulationer och genom att ignorera massiva protester från det medicinska etablissemanget och kongressen, formulerade Dietary Guidelines för det amerikanska folket. Vi följde efter. Så har det rullat på och cementerats, tack vare att det berörde så stora ekonomiska intressen. Faktoider som att man blir fet av fett och att fett proppar igen kärlen har hjälpt till. (Faktoid, en föreställning liknar en sanning, men som i själva verket är felaktig).

  Vi har trott att man ville oss väl och gjort vår plikt och ätit vår grova gröt och druckit vår avfettade mjölk och brett vårt fullkornbröd med margarin (lite rårivna morötter på det så blir det ändå godare! ) Många av oss har blivit feta och sjuka. Nu vet vi varför och nu måste vi vrida makten över vår mat ur händerna på Livsmedelverket och ta makten över vår egen mat och över det man serverar barnen i skolan.

  Jag funderar ofta på om byråkraterna på Livsmedelsverket låter sina egna barn äta margarin och dricka lättmjölk?

 3. Din beskrivning av salt och dess effekter är mycket intressant. Det sägs att man ska inte dricka havsvatten vid sjönöd eftersom det innehåller för mycket salt. Havsvatten innehåller 35 gr / 1 liter och då borde man kunna dricka 2 liter / dag utan problem? Men det finns kanske andra faktorer som spelar in.

 4. Ja, det går bra att dricka 2-3 L havsvatten per dag men du behöver mera vatten för att kunna kissa ut överskottet. Så den gamla kunskapen erövrad under många årtusenden bör vi nog följa, samma med överskott på kolhydrater, grisbonden och gåslevergässuppfödaren men inte, som det verkar, Socialstyrelsen, SBU och livsmedelsverket, vet vad som får djuren (och människan) feta, kolhydrater

Kommentera