Myten att C-vitamin bildar njursten

Här kan medlemmar göra inlägg av allmänt intresse

Myten att C-vitamin bildar njursten

Inläggav askorbin » tor dec 05, 2013 11:50 am

Myten att C-vitamin bildar njursten

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att män som regelbundet tar C-vitamin i form av kosttillskott har en ökad risk att få njursten. Däremot kunde forskarna inte se någon koppling mellan njursten och så kallade multivitaminer - som innehåller mindre mängder C-vitamin. Resultaten publiceras i vetenskapstidskriften JAMA Internal Medicine.
Då måste man fråga sig varför forskarna på KI vill titta på en över 30 år gammal prospektiv kohort studie som gjorts i Sverige för att se om C-vitamin bildar njursten. När det redan finns grundlig forskning inom området som visar utan tvivel att C-vitamin inte bildar njursten. Studien redovisade inte vilken typ av C-vitamin som användes bara att högre doser visade kopplingar till njursten. Man kan anta att på den tiden så använde de flesta C-vitamin i brustabletter och som man vet idag innehåller bindemedel som kan bilda njursten. Höga doser av C-vitamin har administreras sedan lång tid tillbaka av läkare som Robert Cathcart och Fredrik Klenner av tusentals patienter och de har inte sett några kopplingar mellan C-vitamin och njursten. Studien innehåller många brister och som redovisas i länken nedan.

http://www.orthomolecular.org/resources ... 9n05.shtml

Nedan redovisas de viktigaste dokumentationerna på att C-vitamin inte bildar njursten.

William J. McCormick, MD visade att C-vitamin faktiskt förhindrar bildandet av njursten. Han gjorde det 1946, då han publicerade en uppsats om ämnet.
Hans arbete bekräftades av University of Alabama professor i medicin Emanuel Cheraskin, MD. Dr Cheraskin visade att C-vitamin hämmar bildningen av oxalat stenar. Askorbat (den aktiva jonen på C-vitamin) ökar kroppens produktion av oxalat. Men i praktiken ökar C-vitamin inte oxalat stenbildning. Dr. Emanuel Cheraskin, Marshall Ringsdorf, Jr och Emily Sisley förklara (1983) att sur urin eller svagt sur urin minskar föreningen av kalcium och oxalat och därmed minskar risken för stenar. ”C-vitamin i urinen tenderar att binda kalcium och minska sin fria form. Det innebär mindre risk för kalcium och separerar ut som kalciumoxalat (stenar).”(Sidan 213) Dessutom minskar den diuretiska effekten av C-vitamin de statiska förutsättningarna för stenbildning i allmänhet. Snabbrörliga floder insätter mindre slam.

En storskaliga prospektiv studie som följde 85 557 kvinnor under 14 år fann inga bevis för att C-vitamin orsakar njurstenar. (4) Det fanns ingen skillnad i förekomst av stenar mellan människor som tog mindre än 250 mg per dag och 1,5 gram eller mer. Denna studie var en uppföljning av en tidigare studie på 45 251 män. Denna tidigare studie visade att doser av C-vitamin över 1,5 gram minskade risken för njursten. Dessa grupper i den högsta kvintilen av C-vitamin intag (>1500 mg/dag) hade en lägre risk för njursten än gruppen i den lägsta kvintilen. (5) författarna till dessa stora studier uppgav att begränsning av högre doser av C-vitamin på grund av risken för njursten är obefogad.

En genomgång av olika studier ledd av Gerster (1997) kom till slutsatsen att intag av höga doser av C-vitamin inte ökar risken för kalciumoxalat njursten.

Dr Carol Johnston i Arizona State University publicerade en artikel i Nutrition Recensioner där hon granskade vetenskapliga och medicinska bevis som kan tillåta inrättandet av en "övre gräns intag nivå" för C-vitamin. Hon undersökte den bevisning som finns för "rebound skörbjugg", njursten, hemolytisk anemi hos patienter med glukos-6-fosfat dehydrogenas brist, förbättrad upptag av järn, pro-oxidant effekt, och förstörelsen av B12-vitamin. Hon konstaterade att de experimentella, kliniska och epidemiologiska bevisen stöder inte en skadlig roll för C-vitamin i något av dessa villkor, även om vi fortfarande inte vet effekten av stora mängder C-vitamin hos personer med hemokromatos, eller järn överbelastnings sjukdom. Hennes analys är i överensstämmelse med de många andra recensioner av säkerheten för extra C-vitamin. Dr Johnston drar slutsatsen att "de tillgängliga uppgifterna tyder på att mycket höga intag av vitamin C (2-4 g/dag) tolereras väl biologiskt i friska däggdjur system. För närvarande är starkt vetenskapligt underlag för att definiera och försvara en (övre gräns intag) för C-vitamin inte tillgänglig. " Med andra ord kan vi inte upprätta en toxisk tröskel för C-vitamin.

Dr Robert F. Cathcart, MD sade: "Jag började 1969 med massiva doser till patienter med C-vitamin. När jag läste att askorbat (C-vitamin) orsakade njursten hade jag kliniska bevis på att det inte orsakade njursten, så jag fortsatte förskrivning av massiva doser till patienter. För denna dag (2006) uppskattar jag att jag har lagt 25 000 patienter på massiva doser av C-vitamin och ingen har utvecklat njursten. Två patienter som hade sjunkit sina doser till 500 mg per dag utvecklade kalciumoxalat njursten. Jag höjde sina doser tillbaka till de mer massiva doserna och lade magnesium och B6 till deras program och inga fler njurstenar. Jag tror att de låga doserna inte hade effekt och de av en slump utvecklade njursten eftersom de inte tog tillräckligt med C-vitamin "

Referenser

4) Curhan, G. C., Willett, W. C., Speizer, F. E., Stampfer, M. J. (1999) Megadose Vitamin C consumption does not cause kidney stones. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women, J Am Soc Nephrol., Apr, 10, 4, 840-845.
5) Curhan G.C. Willett W.C. Rimm E.B. Stampfer M.J. (1996) A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men, J Urol, 155(6), 1847-1851.
(8) McCormick WJ. Lithogenesis and hypovitaminosis. Medical Record, 1946. 159:7, July, p 410-413.
(9) Cheraskin E, Ringsdorf, Jr. M and Sisley E. The Vitamin C Connection: Getting Well and Staying Well with Vitamin C. New York: Harper and Row, 1983. Also paperback, 1984: New York, Bantam Books. "Vitamin C in the urine tends to bind calcium and decrease its free form. This means less chance of calcium's separating out as calcium oxalate (stones)." [page 213] See also: Ringsdorf WM Jr, Cheraskin E. Nutritional aspects of urolithiasis. South Med J. 1981 Jan;74(1):41-3, 46.
Gerster H

Source

Vitamin Research Department, F. Hoffmann-La Roche Ltd., Basel, Switzerland.

http://www.mall-net.com/cathcart/

http://www.doctoryourself.com/kidney.html
askorbin
 
Inlägg: 21
Blev medlem: fre okt 11, 2013 4:09 pm

Återgå till Mini-blogg

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 0 gäster

cron