Ny folder: Kolesterolmyterna

Då och då dyker det upp nya ”vetenskapliga” larmrapporter på löpsedlarna.

Nyligen kunde vi läsa: ”Statiner gör mer skada än nytta”. (skriven av sju läkare, forskare och professorer).

Har vi råd med detta mänskliga och ekonomiska slöseri som enbart gynnar producenterna? Dyra piller som slår ut delar av befolkningen.

Vem och vad skall vi lita på?

Om en slutsats baseras på en observationsstudie, en epidemiologisk studie, så kan resultatet bli precis vad som helst. Orsak och verkan kan inte fastställas i en observationsstudie.

Även andra typer av studier kan vinklas genom urvalet och genom att utesluta det som inte överensstämmer med det önskade resultatet. Studier som ger ”fel” resultat kan avbrytas, varför resultatet aldrig publiceras.

Om resultatet är svagt kan det relativa värdet presenteras. Antag att två personer av tusen dör inom tio år i kontrollgruppen och en dog i den grupp som medicinerade. Det betyder att 0,2% dog i kontrollgruppen och 0,1% av de som tog medicin, en differens på 0,1%. Inte värst imponerande, speciellt inte om medicinen ger allvarliga biverkningar.

Resultatet kan istället presenteras som att överlevnaden fördubblas, den ökar med 100%. Relativ differens används för att blåsa upp små siffror. I SOS-studien blir den absoluta differensen 1,4% uppblåst till 28% relativ differens. Studien används som stöd för Gastric Bypass, medan den handlade om Gastric Banding (!). Inom vården verkar det mesta passera obesett, eftersom det brister i ledning, kontroll och uppföljning.

Björn Hammarskjöld skrev 29 november 2011 (andra kommentaren):

Helt rätt Christer.

Bara se vad som händer om man tar ett kolesterolprov.

De som har högsta kolesterolvärdet lever längst och är friskast. Mer än 90 % av alla över 65 har ett totalkolesterol som är över 5 mmol/L (godtycklig gräns satt av läkemedelsindustrin, normalt kolesterol är 4,0 – 8,8).

Därför ska de med högsta kolesterolvärdet äta kolesterolsänkande statiner och få trötthet, demens, infektioner, muskelvärk, muskelsvaghet, hjärtsvikt och diabetes bland alla andra biverkningar för att en man av 400 ska få sin hjärtinfarkt uppskjuten mindre än två dagar.

Och alla går på detta utan att tänka efter före. Tänk efter före!

Njut av livet idag, i morgon är en annan dag som jag med tacksamhet tar emot om den kommer.

Resultatet bestämmer ”forskaren” eller rättare sagt den industrigren som avlönar forskaren, som betalar för ”studien”. Med datorer kan resultat manipuleras i det oändliga.

Vad är sanning?

Uffe Ravnskov (oberoende forskare) menar, med tanke på de motsättningar som råder;

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

Uffe Ravnskov, med. dr., docent

Uffe Ravskov har skrivit otaliga rapporter och artiklar om kolesterol som t.ex. Fördelarna med högt kolesterol och flera böcker som t.ex.

  • Fett och kolesterol är hälsosamt! (februari 2008) – Om gamla och nya kolesterolmyter.
  • Hur kolesterolmyten hålls vid liv (april 2010).

Bägge böckerna är skrivna på ett populärvetenskapligt sätt och självklart väl förankrade i vetenskap och beprövad erfarenhet. Ett måste för de som bryr sig om samhällsutvecklingen, sin hälsa och i synnerhet för de som redan medicinerar mot högt kolesterol. Muskelsmärtor och muskelsvaghet brukar vara bland de första symptomen.

Lyssna på din kropp – känn efter hur din kropp och hjärna mår

Ett annat sätt är att lyssna på din egen kropp. Om du får muskelvärk, tappar orken, tappar minnet, blir deprimerad eller blir impotent efter att ha börjat med kolesterolsänkande medicin (statiner) och om symptomen försvinner när du slutat med medicinen, så är det sannolikt en bieffekt av medicinen.

Om de allra flesta studier visar att kvinnor knappt har någon fördel av statiner, så är det sannolikt så. Dock verkar det som om kvinnor får biverkningarna.

Om studier visar att kosten knappt påverkar kolesterolhalten så är det sannolikt så. För något år sedan rekommenderade Livsmedelsverket att vi helst bara skulle äta ett par ägg i veckan och idag kan vi äta hur mycket ägg som helst, utan att kolesterolvärdet påverkas. Livsmedelsverket har i smyg gjort en ”kovändning”.

Att matens innehåll av kolesterol knappt påverkar kolesterolvärdet är en väl bevarad ”hemlighet”. Om det blev allmänt känt skulle ju folket kunna börja tvivla och marknaden skulle störas (världsmarknaden för t.ex. Lipitor är värd 100.000.000.000 kronor per år). Enbart i Sverige äter 800.000 medborgare statiner.

Däremot påverkas kolesterolvärdet om vi äter olämplig föda, då åtgår det kolesterol för att reparera de skador och den obalans som uppkommer. T.ex. sjunker kolesterolvärdet om vi äter inflammationsdrivande växtoljor fulla med omega6, som t.ex. solrosolja och majsolja. Oljor som också sänker immunförsvaret.

Man gjorde en gång ett försök att minska avstötningsprocessen efter njurtransplantation, medelst intag av solrosolja (innehåller mycket omega6 som sänker kroppens immunförsvar). Det fungerade, njurarna klarade sig, men man blev tvungen att avbryta studien i förtid eftersom försökspersonerna drabbades i hög grad av cancer. Immunförsvaret behövs för att förebygga cancer.

Kroppen reglerar själv kolesterolnivån så att den är optimal och det mesta kolesterolet producerar vi själva. Om vi äter mer kolesterol så producerar kroppen mindre.

Statiner lurar kroppen att tro att det finns tillräckligt med kolesterol, medan det i själva verket är brist på kolesterol. Därför uppkommer allvarliga biverkningar.

Docent Ralf Sundberg skrev sommaren 2010 i Läkartidningen under rubriken ”Kolesterolmyten lever på konstgjord andning” följande:

”Eftersom det inte föreligger något orsakssamband mellan blodets kolesterolhalt och risken att dö i hjärtinfarkt är det dags att begrava kolesterolhypotesen.”

Docent Ralf Sundberg beskriver också i sin nyligen publicerade bok ”Forskningsfusket: Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin” – hur kolesterolsänkande piller blev ett av världens mest lönsamma piller. Ett bra exempel där verkligheten överträffar dikten. Oj vad grundlurade vi är – både politiker, läkare och patienter!
Boken är populärvetenskapligt skriven, för både medicinsk profession och för gemene man som vill bilda sig en egen uppfattning.

Avslutningsvis: Det finns 29 miljarder skäl att ljuga om kolesterol.

En utmärkt affärsidé, att sälja ett piller dyrt som skapar merförsäljning av andra piller. Att var femte man blir impotent av statiner skapar t.ex. en utökade marknad för Viagra.

Sett ur ett medborgare- och ur ett samhällsperspektiv är det dock en urusel affär.

Fler sådana affärer kan sänka hela samhället. Sjuka medborgare, höga sjukvårdskostnader och långa vårdköer främjar inte svenskt välstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen