Kolesterolsänkande medicin? – Biverkningar!

Docent Ralf Sundberg

Jag är väldigt tacksam över att Kostdemokrati.se tar upp den viktiga fråga om kolesterol och statiner (kolesterolsänkande medicin) genom att hänvisa till Doc. Ralf Sundberg och Doc. Uffe Ravnskov vars kunniga, kloka och modiga insatser inte nog kan uppskattas.

Uffe Ravnskov, med.dr., docent.

Får jag berätta om något självupplevt som berör statiner

Under hösten 2010 följde jag en föreläsningsserie om hjärtat.

Det var fyra professorer och en dietist från det stora universitetssjukhuset som höll var sin föreläsning. Samtliga professorer tog upp statiner som viktiga för hjärthälsan.

Två av professorernas bedrev en ohöljd marknadsföring av statiner med hjälp av grova men lätt genomskådbara tricks, om man var påläst. Ingenting nämndes om biverkningar.

Professorerna hade utöver sin offentliga tjänst konsultuppdrag för följade statintillverkande läkemedelsföretag: Pfizer, AstraZenica, MSD.

Samtidigt som föreläsningsserien pågick under den hösten hade jag följande personliga upplevelser av statinbehandling.
.

September

Kom i samspråk med ett par i åldern 60+ på en helt annan föreläsning. Makan förde bådas talan medan maken stod stel och uttryckslös bredvid henne. Makan berättade att maken hade genomgått ett ingrepp på hjärtat. Efter en tid hemma hade han fått värk i hela kroppen, han fick svårt att röra sig och så småningom tappade han minnet.

Både före och strax efter ingreppet var han helt mentalt frisk och fysiskt aktiv. De kontaktade sin doktor, beskrev besvären och undrade om det kunde ha samband med tabletterna som han fått utskrivna efter operationen. Det trodde inte doktorn, men han skrev ut s.k. bromsmedicin mot Alzheimer. När vi träffades tog han alltså både statiner och bromsmedicin mot Alzheimer. Han gick stelt med släpande steg efter sin fru.

Efter att ha fått deras e-mail adress skickade jag tips om böckerna ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” av Doc Uffe Ravnskov . Drygt en månad senare träffade jag paret av en tillfällighet igen på ett bibliotek. Då var det mannen som förde bådas talan. Han skrattade och pratade och berättade att han kunde röra sig och att värken var borta. Han var tillbaka till sitt gamla jag och sprang sin runda som vanligt. Han och makan hade på eget bevåg slutat med statiner och bytt läkare.
.

Oktober

En granne till mig arbetar med de svåraste av de svårt utslagna, hemlösa, missbrukande människorna. När vi träffas i hissen brukar hon när hon upplevt något extra skakade säga: ”Tänk om folk visste hur människor har det!”

Så berättade hon om en klient som led av sviterna efter ett långvarigt alkohol- och drogmissbruk . Han hade en svår leverskada och uttalade neurologiska skador. Han hade varit hos ”leverdoktor” och kom tillbaka med ett recept på statiner. Nu behövde han pengar för att lösa ut det. Några biverkningar av statiner är ju omöjligt att skilja från grundproblemet i detta fall.

Min granne (50+) hade inte reagerat om inte hon själv för en tid sedan varit hos sin doktor för nackvärk och kommit hem med ett statinrecept. Hennes kolesterol hade ansetts vara för högt. Efter en tid hade hon inte bara ont i nacken, utan i hela kroppen. Man trodde att det kunde vara något reumatiskt och utredning sattes igång. Hon blev sjukskriven!

Jag fick höra historien i hissen. Tipsade om Uffe Ravnskovs böcker. Hon läste. Kastade sina statiner och var snart i arbete igen.

Nacken tog sjukgymnasten hand om.
.

November

En dam (80+) satt bredvid mig under en av föreläsningarna där alla som redan tog statiner fick bekräftelse på att de gjorde rätt. Vi andra som inte gjorde det skulle skrämmas upp ordentligt.

Damen berättade att hon tagit tabletter mot högt kolesterol men hade fått så ont i kroppen och blivit så stel att hon var tvungen att sluta med dem. Nu var hon orolig för hur det skulle gå. Hon vågade inte berätta detta för sin doktor.

Hur många gamla damer och herrar får de sista åren av sitt liv förstört av statiner?

Under en annan av föreläsningarna berättade en äldre herre att han tidigare haft en hjärtinfarkt. Han var frisksportare och alltid sprungit och motionerat och ville fortsätta med det. Men han hade problem med ett tvärstopp på energin när han skall börja springa.

Han frågade föreläsaren vad detta kunde bero på. Föreläsaren fick bekräftat att han tog blodtrycksmedicin och förklarade att det förmodligen var det som orsakade hans plötsliga brist på energi och han förklarade mycket pedagogiskt varför. Så kan det naturligtvis vara.

Men föreläsaren frågade inte om statiner. Det är ju ytterst osannolikt att man efter en hjärtincident blir utskriven utan statiner. Det borde professorn tillika kardiologen veta. Han borde också känna till en sådan typisk biverkan av statiner.

Efter föreläsningen rekommenderade jag den som frågat Uffe Ravnskovs böcker. För visst åt han statiner men att de kunde ge biverkningar hade han aldrig hört.

Efter en tid fick jag ett mail där han berättade att han läst boken, talat med sin doktor, som omedelbart satte ut statinerna med orden. ”Du har rätt, de är nog inte så lämpliga”. Han bekräftade att han kände sig mycket bättre, orkade mer, men på grund av snön och det dåliga väglaget har han inte kunnat testa sin uthållighet på längre sträckor.

Läser man om hur statinerna biologiskt fungerar så är alla biverkningar begripliga. Hans doktor hade kanske tagit reda på att statiner aldrig har visat sig minska hjärt-kärlsjukdomar hos äldre män eller vägde han de hypotetiska fördelarna med statiner mot de så uppenbara nackdelarna för denna patient?
.

December

En ung tvåbarnsmamma i min närhet uppsökte sin vårdcentral för problem med magen. Alla prover var bra utom kolesterolvärdet! Doktorn skrev ut statiner! Detta handlar om en kvinna i fertil ålder! Men denna kvinna hade läst Uffe Ravnskov och andra oberoende forskare och kunde mer än sin doktor.

Hon visste att det aldrig visat sig att kvinnor har nytta av statiner och kände till de rapporter om missfall och grava missbildningar hos de barn vars mödrar tagit statiner under graviditeten. Hon tackade nej till en oförstående doktor och fick tid hos en dietist. Där skar det sig genast. Hon var som sagt påläst och kunnig. Magen då? Egen kefirkultur på opastöriserad mjölk löste det problemet.

En väninna 70 år blir inlagd på en intensivvårdavdelning för en icke alkoholrelaterad bukspottskörtelsinflammation och sviktande njurfunktion. Hennes fleråriga statinbehandling kom aldrig upp till diskussion, trots att statinrelaterad pankreatit och njursvikt finns beskriven i den vetenskapliga litteraturen. Hon skrevs ut utan några föreskrifter när det gäller statiner.

En gammal klasskamrat bosatt i England mailar och önska god jul och berättar att hon tyvärr känner sig gammal och trött och dessutom har hon fått ett högt kolesterol. Hon hade fått utskrivet statiner och fått stränga föreskrifter om att ta sina mediciner men inte ett ord om biverkningar.

Detta handlar om en vanligen mycket fysiskt aktiv person. Denna gång tipsade jag om The Great Cholesterol Con av Malcolm Kendrick. Gissade att den var lättare att snabbt hitta i England. Hon läste, slutade med sina statiner och var snart i gång igen. Hon skrattade lika mycket som jag när hon läste boken. Den är inte bara kunnig och lärorik den är skriven med en underbar anglosaxisk humor.

Margareta Lundström

 ♥

PS. Missa inte Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”. En av 2011 års viktigaste böcker, skriven så att både medborgare och medicinskt skolade har stor behållning av att läsa den.

1 036 svar på ”Kolesterolsänkande medicin? – Biverkningar!”

Kommentera