VIDEO: Demonstrationen mot Västlänken och ”Göteborgsandan”

.

VIDEO

.
ζ
.

Demonstrationen mot Västlänken inger hopp

– om att folket har vaknat och inte längre accepterar dumheter

Först en kortare film på 10 ½ minut som Jan Lorentzon filmat och regisserat:

Blindstyret ratar folkets röst

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=zktWITUcQak

ζ

Ein Andersson bjuder på en oklippt video på 53 ½ minut

Demonstration mot Västlänken

ζ

Ett av talen – med kloka ord och tankar

Agneta Kjaerbecks tal 22 november

1. Hej gott folk! Jag heter Agneta och jag är en helt vanlig arbetande trebarnsmor ifrån Björkekärr. Jag arbetar i kärnan av stan bara några hundra meter härifrån. Jag tar buss 17 varje dag och den tar mig in på 13 min, så för mig är det ju rätt smidigt. Jag berörs faktiskt inte så mycket av trängselskatten. Visst har vi bil, men den används rätt sparsamt. Mannen min tar cykeln till sitt jobb på bara fem minuter.

2. Men – det som jag verkligen går ingång på här, det är att vi alla nu ska skramla ihop så snuskigt mycket skattepengar till något som känns ganska vansinnigt trots ett långt planerande. I grunden är ju detta en gammal dröm och en prestigefråga för många politiker som nu ska bli verklighet.

3. Jag är en Göteborgare i själen och jag har sett den här staden från många olika sidor. Jag gillar verkligen min fina hemstad. De gamla husen, alla träden och stadens små kanaler. Självklart behöver vi arbeta ordentligt på vår infrastruktur, – men det finns betydligt bättre och mer kostnadseffektiva sätt att göra det på.

4. Jag är en av folket som var fjärde år gör min plikt och röstar. Demokrati betyder folkstyre. Det vill säga att folket väljer sina politiker – det är inte politiker som väljer sitt folk. En politiker skall företräda folket och verka för att ge sina väljare det han eller hon får mandat för. När politiker tycker att de vet bättre än folket så närmar sig en demokratisk diktatur där man väljer att fråga folket men ändå kör över dem och går sin egen väg till slut.

5. Det är ingen hemlighet att det finns ekonomiska morötter och egen vinning med de idéer som politiker och näringsliv vill lägga på folket. Men i min värld – så känns det viktigt att det jag bidrar med till samhället i form av skatt verkligen kommer samhället till nytta. Det handlar inte bara om den färdiga produkten utan hela resan dit.

6. När ett så här stort projekt som västlänken skall handlas upp så går anbudet ut över hela Europa och det för med sig att det inte blir främst svenska bolag och arbetskraft som gynnas av den här enorma investeringen.

7. Det Göteborg ni ser idag är inte det Göteborg ni ser imorgon. I framtiden kommer Göteborg i stort att växa. Det kommer bildas fler centrum och fler bostadsområden och då kommer Göteborgs nuvarande centrum kunna bli en fin bevarad del av dess gamla stad. Satsningen på infrastrukturen borde kunna bli något mer än bara en tunnel och en söndergrävd stad. De flesta av oss vill i spåren av investeringen även få se svenska företag som kan exportera, växa och skapa sysselsättning inför framtiden.

8. Jag tror de flesta av oss är bekanta med arbetet runt tunneln i Hallandsåsen. Det arbetet var ju en gång beräknat till 900 miljoner. Tunneln är som ni vet inte klar ännu – och den kostnaden är nu uppe i 18 miljarder kronor. Det tycker jag är en ganska allvarlig felräkning eller vad tycker ni? Jag förutsätter ju ändå att det är kunniga ingenjörer som gjort kalkyler runt detta.. Jag vill nästan ta i från tårna och kalla det för en organiserad stöld av våra skattepengar!

9. Jag menar – tänk om den planerade västlänken nu skulle dra iväg till säg fem ggr de beräknade kostnaderna. Då är vi uppe i 125 miljarder i dagens penningvärde räknat – och det är ju hutlöst mycket pengar!! Jag vågar inte ens gå in i tanken på hur många förskolor det motsvarar, hur många vårdplatser man kunde få loss.

Kort sagt man kunde göra oändligt mycket mer för stadens människor med de där pengarna. De flesta av oss går helt enkelt inte med på lägga ut så här mycket pengar på ett projekt som inte är det bästa alternativet! Vill vi göteborgare att vår stad ska vara ett öppet schakt? Ett öppet sår i över ett decennium bara för att våra politiker har fått en fix ide?

Varför går politikerna vidare med projektet när vi vanliga göteborgare inte tycker att det är något bra? Varför vill de till varje pris köra över oss?

10. Man pratar ofta om politikerförakt men det här handlar ju om ett enormt förakt för medborgarna och ett stort gapande demokratiskt underskott.

57% har röstat nej till trängselskatt och Västlänk. Det känns som om politikerna borde kunna lyssna in oss, för demokratin, för staden och för rättvisans skull – våra röster måste tas på allvar!

Det var allt för mig. Tack ska ni ha!!

ζ

”Göteborgsandan” klingar idag falskt

 • Missa inte – Boisen: 5 tecken på att Göteborgsandan lever – GT
 • Ledare – Ynkedom, Hulthén! – GP

Göteborgs ansvariga politiker (med få undantag) synes ha tappat kontakten med verkligheten och drabbats av hybris. Västlänken har avslöjat både arrogans och inkompetens och frågan är förtroendet kan återupprättas eller om det krävs en ny ledning för Göteborg?

ζ

Klipp från Facebook – publicerat 2 december 2014

Nu har jag skickat mail till några ”toppar”! För säkerhets skull skickade jag till alla inblandade, enligt nedan, som separata mail, eftersom jag inte är säker på hur man diarieför ett mail med kopior till andra. Så här skrev jag:

”Bekräftelse på att detta mail diarieförs önskas.

Samma mail är skickat till följande personer:

anneli.hulthen@stadshuset.goteborg.se
johan.nyhus@stadshuset.goteborg.se
jonas.ransgard@stadshuset.goteborg.se
kia.andreasson@stadshuset.goteborg.se
helene.odenjung@stadshuset.goteborg.se
david.lega@stadshuset.goteborg.se


email-arrowHej!

Några tankar från en av Göteborgs gräsrötter.

På något sätt verkar det, som ni, Göteborgs politiker, inte förstått vad ordet demokrati betyder eller handlar ert agerande enbart om prestige? Varför anser ni, att ni kan handskas på ett så upprörande sätt med våra skattepengar, som ni avser att göra? För denna gräsroten kan inte förstå, att, i andra sammanhang, troligen smarta människor kan anse att den nuvarande utformningen av Västlänken är den enda rätta. Varför tar ni inte till er de många varningar som framförs från olika håll? För det kan väl inte vara så illa, att ni talar i egenintresse?

Många, som kan det mycket bättre än jag, har talat om farorna – kostnader, tidsram, säkerhet, kulturvärden mm – och alla bemöts av ett hårdnackat motstånd från politikerna och några andra, som bevisligen, har nytta av att den nuvarande planen genomförs. Trots uttalande om att andra vägar skall beaktas, har, i alla fall, inte jag hittat några sådana resultat. Jag vore mycket tacksam om jag, om denna information trots allt finns, får besked, var jag kan finna den.

När Göteborgs största demonstration genom tiderna, genomförs lugnt, sansat och balanserat med stabila, välutbildade människor, yrkesarbetande, föräldrar, barn, pensionärer mm och för att inte tala om människor med olika politiska inriktningar som tillsammans manifesterar en sådan enighet mot Göteborgs politiker, så faller en så ynklig propagandafras som gavs av Johan Nyhus, via GP, platt till marken. Det är också mycket märkligt att inget av de övriga kommunalråden öppet kommenterat intrycken av demonstrationen. Vad är ni rädda för eller förstår ni inte att ni borde reagera?

Slutligen, och det är min personliga uppfattning, att låta oss göteborgare rösta om trängselskatt och sedan bara strunta i resultat är, rent ut sagt, ynkligt. Jag skäms, att jag hjälpt till med tillsättningen av våra styrande i Göteborg. Jag trodde verkligen att ni skulle vara renhårigare än så.

Namn och adress att skicka svar och diarienummer till:

mitt namn och min adress


ζ

”Muteborg”

Har Johan Nyhus (S) brutit mot lagen?

Att det skulle vara normalt för partier att erbjuda enskilda ledamöter ekonomiskt förmånliga uppdrag mot löfte om kommande stöd i omröstningar förvånar oss. Vi har aldrig hört talas om detta förfarande tidigare. Frågan är om Johan Nyhus (S) erbjudande till Theo Papaioannou (VV) håller sig inom lagens gränser, skriver professorerna Peter Esaiasson, Mikael Gilljam och Bo Rothstein.

sek-muta-bwFör två veckor sedan rapporterade GT att det socialdemokratiska kommunalrådet i Göteborg, Johan Nyhus, erbjudit Vägvalets partiledare Theo Papaioannou en plats i Göteborgs kommuns Överförmyndarnämnd i utbyte mot att Vägvalet skulle rösta på den rödgrönrosa budgeten i kommunfullmäktige.

En plats i Överförmyndarnämnden innebär en ersättning på 57 660 kronor i månaden eller drygt 2,75 miljoner kronor under mandatperioden. Arbetet i överförmyndarnämnden skulle enligt nuvarande ledamöter innebära cirka en dags arbete i månaden.

Övrig tid skulle Papaioannou kunna använda för eget partiarbete.

Tackade nej

All heder åt Theo Papaioannou som tackade nej till erbjudandet och som i stället vände sig till pressen. Ett parti med integritet.

Läs mer … GP

Nyhus-polisanmäls

”Ser inte skillnaden”

När GT berättar för Johan Nyhus om att han polisanmälts är det nyheter för honom.

– Jag har väldigt svårt att se att det skulle finnas något i deras påstående som skulle vara olagligt. Jag tror att det finns många exempel runtom i Sverige, framför allt efter det val vi har haft, där man har förhandlat. Och som politiker förhandlar man om politik och man förhandlar om poster, säger han till GT.

Läs mer … ExpressenGP


Kommentar

Muteborg

Kutym i enlighet med den socialdemokratiska ”Göteborgsandan” är tydligen att erbjuda Vägvalets partiledare 2,75 miljoner kronor (skattepengar) för en dags arbete i månaden.

Och för att få detta toppjobb behövde Theo Papaioannou ”bara” svika sin politik, sina väljare (och sina egna ideal), och istället rösta med Socialdemokraterna. Hur tänkte de rödgröna då de formulerade detta ”erbjudande”?

Är det så ledningen i Göteborg tänker och agerar? Uppenbarligen är det så illa och det är synd att det inte kom fram innan valet.

Om inte detta är muta – vad är det då?

valsedel”Mutförsöket” skedde på uppdrag av Göteborgs rödgröna majoritet, vilket kan tolkas som att det ryms inom den etablerade ”Göteborgsandan”. Samverkan mellan Martin Wannholt (M) och partiet Vägvalet är däremot en fråga om praktisk politik, att arbeta för den politik som man gått till val på och som man fått väljarnas förtroende för.

Detta mutförsök i kombination med föraktet mot folket och mot fakta vad gäller trängselskatten och Västlänken är såpass allvarligt att det skulle kunna utgöra grund för nyval i Göteborg. Förd politik sänker ju hela regionen Göteborg – av ren prestige och dumhet.

2 svar på ”VIDEO: Demonstrationen mot Västlänken och ”Göteborgsandan””

 1. Göteborg riskerar få Sveriges längsta vägbula

  Kommunstyrelsen ska i dag (onsdagen 3 december 2014), fatta beslut om överdäckningen och nedsänkningen av E45. De flesta göteborgare vet nog inte att tjänstemännens förslag innebär en halvmesyr där halva sträckan mellan nya Hisingsbron och Gasklockan blir en gigantisk vägbula och den andra halvan ett öppet dike, skriver kommunalrådet Martin Wannholt.

  Läs mer … GP DEBATT

 2. NU GÄLLER DET – ÄNTLIGEN PROTESTERAR FOLKET MOT DÅRSKAP, ÄVEN UTANFÖR SOCIALA MEDIER

  Ett pilotfall som även visar vägen för folket hur man kan stoppa GMO, stoppa livsfarliga kostråd och rädda vården (genom att avskaffa ett osunt monopol), genom att folket tar befälet och inte längre accepterar dårskap på folkets bekostnad.

  Lennart Wassenius (C), ledamot i förbundsstyrelsen, Göteborgsregionen, beskriver Västlänken som;

  ”Om det här projektet fullföljs är det det dummaste som har hänt Göteborg på 400 år”.

  LÖRDAGEN 7 MARS. ”DAGEN D” – FÖR DEMONSTRATIONKLICKA HÄR FÖR INFO

  Nu gäller att vi alla samlas ”runt pumpen” och att vi gör vår röst hörd. Om makthavarna tror att det snart blåst över, så tror de fel. Politiken står inför ett nödvändigt paradigmskifte och det blir aldrig som förr igen.

  OBS!!! Med tanke på att Allianspartierna nyss gick ut med ett besked om att de tänker strunta i folkomröstningen är det oerhört viktigt att alla gör sin röst hörd i denna manifestation!

  När man köpte in nya spårvagnar var det LÅG-GOLV som gällde och resultatet blev tekniska missfoster som inte ens var anpassade till rälsen och som rostade sönder på ett par år. Konsekvensen är att Göteborg nu kör med gamla, men robusta vagnar (som fungerar) och biljettpriserna här höjts kraftigt.

  Nu vill man bygga en LÅG-BRO över Göta Älv ( = trafik kaos ) och man vill bygga en TUNNELBANA (för det har ju Stockholm). Detta till varje pris och utan hänsyn till konsekvenser. Hur är detta möjligt?

  Göteborgs politiker och tjänstemän är vana vid att göra som de vill mellan valet och utan personligt ansvar, vilket bland annat har givit staden smeknamnet ”Muteborg”. Detta är deras ”sandlåda” och de tycker att medborgarna bör sköta sitt.

  Lars Bern har skickligt fångat det som sker idag i två nyligen publicerade artiklar. Och detta gäller inte bara Västlänken, utan det gäller även t.ex. GMO, sjukvårdens och rättsväsendets haveri som hotar vår livskvalitet och t.o.m. våra liv. Men det anses inte vara vårt bord.

  Folket ska knipa tyst och bara betala notan som består av otrygghet, ohälsa, förtidig död och detta med ofantliga skattemedel. Hela vårt välstånd är under politisk attack, grundat på dumhet.

  Därför är denna demonstration viktigt, ett pilotfall som kommer att skaka om etablissemanget – om tillräckligt många kommer.

  – Lars Bern: ”Blir den tysta statskuppen slutet för folkstyret?”klicka här

  – Lars Bern: ”I Sverige precis som i Ryssland går Public Service och övriga MSM maktens ärenden”klicka här

  Och sannolikt kommer även denna manifestation tystas ner som förra gången, när det istället borde resulterat i KRIGSRUBRIKER när tusentals göteborgare protesterar mot politiskt dårskap. Men det blir svårt att negligera om 15.000 – 20.000 marscherar. Även vädret verkar vara på folkets sida, med uppehåll och plus fem grader.

  En demonstration mot politisk dårskap som denna gång kan kosta göteborgarna deras framtid. Nu räcker det.

  – ”Dårskapens lov” (uppträder nu i Göteborg) … klicka här

  Göteborgarna är ett framåt folk (fast med med en dålig ledning och med tjänstemän som uppnått sin inkompetensnivå) och ”goa göteborgare” har på eget initiativ arbetat fram ett slagkraftigt alternativ som slår politikerna och tjänstemännens alternativ med hästlängder, ett alternativt som vi nu kräver att det utreds av våra förtroendevalda makthavare, på ett opartiskt och sakligt sätt.

  Om de vägrar så gräver de både sin och Göteborgs grav (då Västlänken urholkar Göteborgs framtida utvecklingsmöjligheter).

  – CENTRALSTATIONGÅRDA … ett genomtänkt och framtidssäkrat folkets alternativ ovan havsytan … http://centralstationgårda.se/

  Ska du någonsin demonstrera i ditt liv så är det på lördag! Då visar vi tillsammans vem som har rätten på sin sida!

  Väl mött på Götaplatsen imorgon lördag klockan 13.30 – vilket sannolikt blir en mäktig upplevelse, kanske den största manifestationen i mannaminne i Sverige, där ditt och dina vänners deltagande är avgörande (varför inte samåka).

  Imorgon skapar vi KRIGSRUBRIKER i GP, SVD, DN, ja över hela Sverige, som ger eko över hela världen. Kanske t.o.m. i SVT?

  Detta är i första hand en demonstration mot Västlänken som utgör ett allvarligt hot mot Göteborgs framtida utveckling, mot politisk dumhet och inkompetens bland tjänstemän. Jag gillar inte heller trängselskatten, men det är en bisak i sammanhanget.

  – – –

  GENMANIPULERADE ORGANISMER (GMO) I LIVSMEDEL. I LANTBRUK OCH SKOGSBRUK – ÄR DET BRA ELLER DÅLIGT?

  Mitt livs första demonstration var mot GMO förra året och min förhoppning att det i år blir minst hundratusen medborgare, för det är frågan värd. Även här råder dumhet som norm bland politiker och tjänstemän.

  För dig som ännu inte gjort din GMO-läxa … PM: Genmanipulering

Kommentera