Bör man undvika antioxidanter? … debatt 8 nov i Göteborg.

.

Skyddar antioxidanter

.
ζ
.

Bör man undvika antioxidanter?

Obs! Nytt möte

Söndagen den 8 november kl 13.00 – 16.00 – Dalheimers Hus Slottsskogsgatan 12, Göteborg

Kosttillskott med antioxidanter

– Bra eller dåligt för personer, som har eller har haft cancer?

Diskussion mellan Professor Martin Bergö Sahlgrenska sjukhuset
och Professor Emeritus Per Arne Öckerman

Martin Bergö
Martin Bergö

Professor Martin Bergö cancerforskare Sahlgrenska Sjukhuset. Nyligen kom ett pressmeddelande med rubriken

”Antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare”.

I pressmeddelandets står det:

”Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Resultaten stärker forskarnas tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer bör därför få rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter, anser professor Martin Bergö.”

Per-Arne Öckerman
Per-Arne Öckerman

Medierna hakade på och varnade för kosttillskott. Detta har gjort att många personer som tar kosttillskott känner sig oroliga och undrar om de törs äta kosttillskott med antioxidanter. Om antioxidanter kan påskynda cancer är en viktig fråga.

Professor Emeritus Per Arne Öckerman

Erfarenheter under 20 år med analys av fria radikaler och behandling med antioxidanter – Positiv till antioxidanter för personer som har eller har haft cancer.

Mötet inleds av Martin Bergö och Per-Arne Öckerman som var och en redovisar sin syn sedan debatt och möjlighet till åhörarna att ställa frågor samt ha inlägg.

Alla välkomna

Kostnad 50 kr

Stödkompisarna

Stödförening för personer som har eller har haft cancer är anhörig eller stödjer målgruppen. Syftet att ge varandra stöd stimulera till hälsa livslust och livsglädje …. http://www.stodkompisarna.se/wordpress/

ζ

BAKGRUND

Är detta ett försök att misskreditera antioxidanter genom vinklad forskning? Eller är det så att antioxidanter i vissa fall är skadliga? År det skillnad på syntetiska antioxidanter (i läkemedelsform) och på naturliga antioxidanter i riktig mat och i kosttillskott?

Nedan några intressanta inlägg i frågan – som ger en bakgrund inför debatten på söndag. Med tanke på att var tredje svensk beräknas få cancer är det en viktig fråga som behöver belysas utifrån olika synvinklar.

ζ

Michael Zazzio
Michael Zazzio

Fria radikaler och antioxidanter

Balans mellan fria radikalerÄr fria radikaler enbart skadliga eller kan de vara av godo och till och med nödvändiga?

Är det bra att stoppa i sig stora mängder antioxidanter eller kan antioxidanter i för stor mängd ha en skadlig inverkan på organismen?

En av Sveriges främsta experter – Michael Zazzio – bjuder på en lektion … klicka här

ζ

Bertil Wosk

Kosttillskottsexpert Bertil Wosk:

Bör man undvika antioxidanter?

Den 8 oktober 2015 presenterades en ny svensk studie som påstås visa att antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare. Många har blivit oroliga och undrar om de nu ska sluta äta antioxidanter. Det skriver Bertil Wosk i en uppföljande artikel som knyter an till en tidigare debatt om antioxidanter med professor Martin Bergö vid Sahlgrenska Cancer Center.

Läs mer … NEWSVOICE

Replik … NEWSVOICE

Citat: ”Antioxidanter förebygger cancer och det finns gått om studier som visar att antioxidanter även förebygger och skyddar mot en mängd andra kroniska sjukdomar. Alla vill ju bli gamla och antioxidanter skyddar mot de flesta ålderssjukdomar inklusive cancer. Att avråda från antioxidanter till de som är äldre kommer att leda till att fler drabbas av både cancer och en mängd andra sjukdom. Det gynnar varken individen eller samhället. Det gynnar bara läkemedelsindustrin.”

ζ

Tidigare inlägg i frågan:

 • Törs man äta kosttillskott med antioxidanter? … klicka här

ζ

6 svar på ”Bör man undvika antioxidanter? … debatt 8 nov i Göteborg.”

 1. INGEN SIGNIFIKANT STUDIE

  Som jag uppfattar det har de bara testat enstaka antioxidanter i de enskilda studierna såsom acetylcysteine (NAC) och E-vitamin. Frågan är om det är syntetiskt dl-E-vitamin eller äkta d-E-vitamin.

  Studien som visar på negativa resultat angående antioxidanter och cancer har fått mycket stor uppmärksamhet i media, men däremot åtskilliga positiva studier som har gjorts på Dr. Raths forskningsinstitut i Kalifornien i USA har fått liten uppmärksamhet i media (se länkar nedan). Man måste då fråga sig varför det är en sådan felaktig vinkling av resultaten i media, dvs att de negativa resultaten får dominera över de positiva.

  Det gäller att få i sig ett brett spektra av antioxidanter från frukt och grönsaker och kosttillskott i rätt doser för att få effekt på att reducera fria radikaler i den mänskliga kroppen som är avgörande på hur fort vi åldras. Problemet med många studier på antioxidanter är att det varit för få antioxidanter och i för låga doser. Antioxidanter har bäst effekt när många olika varianter av dem samarbetar för att eliminera fria radikaler.

  Att äta många olika korsblommiga grönsaker såsom broccoli, grönkål, blomkål, och brysselkål har bättre effekt än att bara äta en av dem. Lägger man till tomatpuré till kosten och grönt te efter måltiden så får du ännu bättre effekt. Att ta tillskott med många olika antioxidanter t.ex. E-vitamin, C-vitamin, glutation, coenzym Q-10, alfa-liponsyra, och selen i rätt doser har bättre effekt än att bara ta en av dem.

  Här handlar det inte om RDI (rekommenderat dagligt intag) som är alldeles för lågt utan det handlar om större doser som är anpassat efter individens behov dvs. ju mer du stressar, ju mer du tränar (framförallt konditionsträning), ju med du utsätts för olika toxiner (gifter) såsom läkemedel, föroreningar (bilar, flygplan, industrier), cigaretter, alkohol, kemikalier, ju mer sjuk du är eller ju äldre du är desto större doser behöver du för att motverka attackerna från fria radikaler tillsammans med ett brett sortiment med olika frukt och grönsaker.

  Att få i sig tillräckligt med antioxidanter i rätt doser varje dag är grunden för att bromsa åldrandet och för att ha hälsan i äldre dagar utan att behöva ta mediciner som påskyndar åldrandet genom att de ökar uppkomsten av fria radikaler.

  – Dr Rath Research Institute http://www.drrathresearch.org/

  – Benefits om micronutrients
  http://www.drrathresearch.org/news

  – Dr. Rath’s Scientific Discovery in Cancer
  http://www.drrathresearch.org/drrath-discoveries/cancer

  – Scientific Presentations: Cancerhttp://www.drrathresearch.org/research/presentations/126-scientific-presentations-cancer

  – Scientific-presentations: Heart Diseasehttp://www.drrathresearch.org/research/presentations/124-scientific-presentations-heart-disease

  – Cancerhttp://www.drrathresearch.org/publications/cancer

  – The Benefits Of Micronutrients In Non-Melanoma Skin Cancershttp://www.drrathresearch.org/news/skin-cancers

  – Project: Cancerhttp://www.drrathresearch.org/research/projects/cancer

 2. OMEGA-3 MED KLINISKT VISAD ANTIOXIDATIV EFFEKT

  Jag mätte nyligen min nivå av fria radikaler och fick resultatet 270 FORT units vilket är mycket bra. Normalintervallet är 230-310 FORT units. Ett övre gränsvärde på 340 FORT units är en godtagbar nivå, även om värden över 300 FORT units bör behandlas med antioxidanter. Ju högre värde desto kraftfullare insatser behövs för att kunna uppnå normaliserade värden. Det nedre gränsvärdet ligger på 200 FORT units.

  Jag äter LCHF liberal (max 20 E% kolhydrater – av god kvalitet), D- och C-vitamintillskott såklart – plus Omega-3 av världsklass (finns nu att köpa även i Sverige)..

  Jag äter ”Brudy Retina 1,5g” som är en Rolls Royce bland Omega-3-tillskott (men till priset av en folkvagn). Den enda Omega-3 med kliniskt visad antioxidativ effekt. På köpet får jag också ett bra skydd mot gula fläcken förändringar (som drabbade min mamma på äldre dagar, så att hon knappt kände igen mig).

  BrudyLab har på kort tid erövrat 15 % av världsmarknaden för ögontillskott – genom högkvalitativa produkter som fungerar – som t.ex. BrudyRetina 1,5g. De satsar på kvalitet och effekt framför TV-reklam.

  Vi jämförde ”BrudyRetina 1,5g” (och ”Algatrium Plus”) med tv-stjärnorna VitaePro, MegaRed och Optivital – och det blev KNOCKOUT i samtliga ronder. Att förlora pengar för att man satsar fel är en sak – men att förlora synen i onödan är en annan. Anti-aging och skydda hjärnan och synen på riktigt … klicka här

  Återförsäljare i Sverige är Nilalf (fraktfritt inom Sverige) … http://www.nilalf.net/

  1. Vi fick ett E-mail, som vi gärna publicerar, som kanske kan hjälpa andra med liknande problem.

   Marita provade BrudyRetina 1,5g som är designad för att skydda mot åldersförändringar i gula fläcken, som också kallas åldersrelaterad makuladegeneration, och som även kallad neovaskulär eller våt AMD (Age-related Macular Degeneration). Våt AMD drabbar ca 4000 – 5000 svenskar varje år (i snitt en svensk varannan timme) och är den vanligaste orsaken till svår synnedsättning hos personer över 50 år.

   Hej Kostdemokrati,

   Jag skulle vilja tacka för att ni skrev om BrudyRetina 1,5g så att jag kom i kontakt med denna produkt. Jag vill också dela med mig av vad som hände/händer mig, då jag nu äter dessa. Jag börjar från början.

   Jag är 52 år och för några år sedan började jag se sämre och sämre, speciellt när jag läste. Jag köpte läsglasögon, starkare och starkare. Jag upplevde inte detta som ett problem mer än att det var jobbigt att inte hitta glasögonen, då jag behövde dem 🙂

   Men så för cirka ett år sedan så började jag se allt sämre även på långt håll, ansikten var suddiga och texten på TV blev suddigare och suddigare. Det blev jobbigt och det påverkade min vardag mycket.

   Strax efter att jag läst om BrudyRetina på Kostdemokrati så var jag på besiktning med min bil. Där jag besiktar bilen så kan man kolla sin syn med en sån enkel tavla som fanns hos sjuksyster i skolan.

   Oj, vilken chock jag fick då jag faktiskt inte såg den text som var gränsen för att få köra bil utan glasögon. Det hade alltså blivit så mycket sämre på bara ett år.

   Då bestämde jag mig för att beställa tid hos optikern och det gjorde jag, men jag beställde också hem BrudyRetina 1,5g. Hos optikern har jag inte varit än då det är väntetid, men ätit BrudyRetina har jag gjort nu i 13 dagar.

   Redan från början kände jag att det hände något i ögonen (det kändes som allergi i ögonen under ett par dagar) och efter cirka åtta dagar så kunde jag läsa texten på TV och nu ser jag skyltarna på vägen i god tid. Jag kan också urskilja text på min mobil, jag ser bättre och det går bättre att läsa.

   Jag är som sagt väldigt tacksam att jag hittade denna produkt och jag undrar hur mycket bättre min syn kan bli?

   Jag har också förstått att mina andra celler i min kropp också påverkas positivt och det känns ju bra.
   .
   Marita Sköld
   .
   PS. Jag har ätit LCHF sedan tre år tillbaka och har varit duktig med att komplettera med Omega-3-kapslar, av annat fabrikat. Uppenbarligen stor skillnad vad gäller effekt. De Omega-3-kapslar som är kvar av det gamla märket får min man äta upp, innan han också går över till BrudyRetina. Han vill ju också skydda sin syn.

   Läs mer … klicka här

   – – –

 3. Mina synpunkter på debatten/utmaningen (i korthet):

  Det gick bra på debatten om antioxidanter den 8 november kl 13 – 16 i Dalheimers Hus för alternativmedicinen.

  Martin Bergö hade i stort ingenting att komma med. Han upplyste om att han är grundforskare (molekylär).

  Det var Per-Arne Öckermans eftermiddag. Han var som vanligt lätt att förstå och godkände inte Bergös studier med enbart en utvald antioxidant i försök – hela spektrumet av antioxidanter måste vara med. Bergös generaliserande slutsatser var omotiverade och därmed oetiska, konstaterade Öckerman. Medias roll ifrågasattes också av Öckerman.

  Öckerman föreslog att man gör studier på ett brett spektrum antioxidanter och studierna måste dessutom vara rätt upplagda för att man ska kunna dra några slutsatser av resultatet.

  Många pålästa inom holistiska medicinen var där och ställde kloka frågor efter debatten. Doktor Erik Enby fick säga sitt om infektioner och inflammationer och infektionshämmande medel. Bergö slingrade sig, svarade inte på frågan varför det inte forskas på infektioner. Det forskas överallt om detta, påstod Bergö. Mer än så blev inte sagt. Bergö talade med kluven tunga, tyckte jag (eller så var han bara okunnig).

  Varför får var tredje cancer, snart varannan?

  Enby talade även om hur farligt det är att “blanda kroppsvätskorna” och att cancer kan spridas genom detta också. Inget svar från Bergö. Även jag tog till orda om mitt cancerfall som ju handlade om just maligna melanom, ett ämne som Bergö bl.a. föreläste om. Inget stämde beträffande mitt cancerfall och hans teori om antioxidanter kontra Enbys behandlingsmetoder. Jag ville ha en förklaring till varför jag fortfarande lever.

  I januari blir det 15 år sen cancerdebuten. Antingen var diagnosen på Sahlgrenska felaktig 2001 (när jag fick ett par månader kvar att leva) eller så har jag tillfrisknat på grund av doktor Enbys behandling eller också har sjukdomen gått över av sig själv, men jag fick inget godtagbart svar.

  Jag tog ju hela tiden under min cancerperiod höga doser av C-vitamin stick i stäv mot vad Bergö kommit fram till. Han svarade ungefär att man inte kan säga något om det enskilda fallet. Att jag har överlevt min cancersjukdom och att detta borde vara ett tillräckligt BEVIS, svarade han inte på.

  När jag då hävdade att det inte bara var min cancersjukdom som Enby behandlat med gott resultat utan även många andra, kunde han inte svara. Konstaterades även att naturen ej går att patentera och att det är pengarna som styr.

  Den ende som gav Bergö ett riktigt ordentligt motstånd var med andra ord Enby,
  vem annars? Då blev det laddat, annars inte. Mitt fall … klicka här

  Det talades en del om kostens betydelse bland åhörarna. Öckerman berättade att han ännu inte fått medel att forska på detta ämne som är så viktigt för oss alla. I Medicinsk Access finns inlägg av Bergö och Öckerman. Läkemedelsindustrin har anklagats för “riggade” studier.

  – Kosttillskott som komplement till livsstilsmodifikation och läkemedel
  Medicinsk Access nr 1 2008

  – Antioxidanter bra vid cancerTandskadeförbundet

  – Media felinformerar om antioxidanter
  Medicinsk Access nr 7 2015, se sid 42

  Bergö avvek en halvtimme innan tiden var slut och jag undrar verkligen om han är beredd att föreläsa igen? Men han fick sig förmodligen en tankeställare. Givetvis bra att det äntligen har blivit DEBATT som vi efterlyst så länge.

  Kostdemokrati filmade och kommer att lägga ut föreläsningarna på nätet inom kort. Bägge sidor fick ostört presentera sin syn med tal och bild – vilket är bra för debatten.

  I all hast…

  Mvh
  Siv

Kommentera