Adjö Arla!

Matglad skriver:
september 16, 2011 klockan 9:56

Jag mejlade mitt avsked till Arlas konsumentkontakt för ett par veckor sedan (utan att få något svar):

Hej,

Eftersom ”Arla-kon” har stått på familjens matbord i nästan ett halvsekel tycker jag att det inte är mer än rätt att jag talar om varför den nu inte kommer att få göra oss sällskap till bords framöver.

Jag har länge läst om uppköpen i mejeribranchen och monopoliseringen på mjölkhyllorna. Igår sammanfattades den senaste tidens händelser på ett utmärkt sätt i Veckans Affärer.

Och genom dumpningen av dansk mjölk på den svenska marknaden med förevändningen ”globalt ökad produktion av mjölkråvara ” och därmed sämre betalt till våra svensk mjölkbönder (di.se), samtidigt som mjölkbrist till och med har lett till att det knappt går att köpa riktigt smör i hela landet (dn.se).

Lägg på detta att Arla inte tar avstånd från eller informerar att mejeriprodukterna kan ha framställts med GMO-foder.

Jag vet att inget av GMO’t kommer över i mjölken, utan att man använder GMO-grödor för kunna bespruta hårdare, vilket tar död på det artrika kulturlandskapet och att dessa giftbesprutade grödor sedan ges till korna. Det är inte ett jordbruk jag stödjer (Naturskyddsföreningen).

Det finns det ingen rim och reson längre i hur Arla agerar på marknaden och mot sina bönder eller naturen. Det är inte längre ett företag som delar mina värderingar eller som jag kan se mig stödja eller ha som gäst vid mitt middagsbord framöver.

Så efter ett halvt liv så säger nu jag och min familj adjö, och nu vet ni också varför.

Mvh

………………………………………….

– ◊ –

Arla förstör sitt eget varumärke

Arla med sina 65 procent av den svenska marknaden på mjölk har urholkat lönsamheten genom att inte höja priserna. Medan Arla i vintras höjde mjölkpriset till butik med 6 procent i Danmark, lät man bli att höja i Sverige. Därmed tvingar man konkurrenterna i Sverige att sälja till alldeles för låga priser, vilket urholkar lönsamheten för alla.

Skånemejerier har under våren gjort ett minus på 50 miljoner kronor, Milkos minus är 80 miljoner kronor, men även Arla Sverige har gjort en rejäl förlust. Enligt en uppgift från ett internt representantskapsmöte i Arla i slutet av augusti var förlusten hela 500 miljoner kronor.

På Skånemejerier uppskattar man att Arla sålt sin apelsinjuice i Sverige till en förlust på 50 miljoner kronor, enbart för att konkurrera ut Bravojuicen som är en av Skånemejeriers lönsamma produkter.

Skånemejerier hade tidigare ett samarbete med Arla där Bravojuicen skulle legotillverkas av Arla. Men plötsligt kom ingen juice och Arla motiverade stoppet med trasiga maskiner. Skånemejeriers produktionschef, som just råkade vara i Danmark, åkte då direkt ut till fabriken för att få se maskinerna, vilket avtalet medgav. Då visade det sig att produktionen inte alls stod still, i stället producerades Arlajuice för fullt som sedan skulle erbjudas handlarna när Bravojuicen uteblev…

 ζ

 ”Kniven mot strupen”

För Milkos bönder innebar en uppgörelse ”kniven mot strupen”. Arlas krav på lönsamhet för Milko från den 1 juni 2011 tvingade Milkostyrelsen att sänka ersättningen till bönderna med 40 öre per kilo mjölk (från 3,40 till 3 kr). För många skuldsatta lantbrukare skulle den sänkningen inom några månader leda till konkurshot. Fortsatta förluster i Milko skulle dessutom leda till ett sämre mjölkpris för alla Milkobönder under flera år framåt. Villkoren var så hårt satta att man kunde räkna med en utslagning av mjölkbönder redan från start. Många ifrågasatte också Arlas intresse att ta över bönder med små volymer och långa avstånd i svensk glesbygd.

Under kaffepausen efter styrelsemötet fällde Arlas styrelseordförande Åke Hantoft också sin drastiska kommentar om den nyss gjorda prissänkningen.

”Sänkning med 40 öre räcker inte”, sade han.
”Vräk till med 1.50 på en gång istället så att bönderna håller käften!”

Källa: va.se

– ◊ –

Strategi

Arlas strategi verkar gå ut på att svälta ut bönderna och konkurrenterna och sedan mer eller mindre gratis ta över och monopolisera marknaden. Därefter dikterar de villkoren för både bönder och konsumenter.

Är det någon som tror att Arla kommer att fortsätta sälja med förlust när de tagit över? De kommer att pressa ner priset från bönderna som får ”kniven på strupen” och pressa upp priset mot konsumenterna, och därigenom maximera vinsten.

Arlas ledning har genom sitt agerande klart och tydligt  visat att de saknar skrupler när det gäller att maximera sin egennytta.

Vi konsumenter kommer att vara hänvisade till ett begränsat urval och vara tvingade att betala satt pris, om vi inte vill vara utan mejeriprodukter. Värst av allt är att vi får svårare att att värja oss mot GMO (ett reellt hot mot mänskligheten).

Vad göra?

De konsumenter som inte sympatiserar med Arlas agerande och deras värdegrund, kan välja produkter från andra (lokala) mejerier, även om de just nu kostar någon krona mer. Om det saknas i affären kan man påtala att man funderar på att byta butik om inte alternativ till Arla erbjuds. Där man köper mejeriprodukter, handlar man också resten.

Arabiska länder uttryckte sitt missnöje genom att sluta köpa Arlas produkter, sannolikt det enda som biter.

Varje konsument bör fråga sig vad är en levande svenska landsbygd och öppna landskap värt? Vad är hälsosamma produkter från svenska bönder värt, t.ex. från gräsbetande kor? Vad är mångfald och valfrihet värt? Skall vi värna svenska bönder? Det kanske kostar några kronor extra idag, men blir sannolikt mycket billigare i längden, för våra barn och barnbarn (som också slipper GMO-riskerna).

Valet är Ditt och det räcker att 5 % (en av tjugo konsumenter)
byter konsumtionsmönster, för att det skall få avsedd effekt!

– ◊ –

Andra blogginlägg

Arla lägger ner Sveriges mjölkproduktion

Danskägda Arla har övertagit Milko och arbetar på att lägga ner Sveriges mjölkproduktion, genom att hela tiden sänka ersättningen till mjölkbönderna tills de tvingas lägga ner.

Och Di.se: Smörbrist i butikerna.

Kommentarer:

Rolf Löfgren says:

Mycket bra att ta upp detta mycket viktiga ämne.

Alla som vill ha svenskt jordbruk med mjölkproduktion, måste ställa upp och agera, var och en, och tillsammans för att stoppa Arla. Arla styrs av danskarna och de har ett stort mjölköverskott som dom vill sälja. Tidigare sålde de mycket till arabländerna, men det är stoppat efter affären med Mohammed-teckningarna.

Dansk mjölkproduktion är helt industrialiserad, maximal produktion utan hänsyn till kon eller naturen. De använder GMO-foder och andra naturvidriga metoder för att maximera produktionen.

Det behövs ett massivt uppbåd för att stoppa Arla´s planer på att slå ut det svenska jordbruket.
Bristen på smör visar redan nu att läget är mycket allvarligt.

Alla andra svenska mejerier behöver ett massivt stöd från oss vanligt folk!
Ställ även krav på politikerna att agera för svenskt jordbruk!

– ◊ –

Rolf Löfgren says:

Det största problemet med Arla är att den danska delen har 60% av rösterna och svenska 40% i företagsledningen. I Danmark tillåts en djurhållning som inte liknar den svenska eller finska, bl.a. tillåts GMO-foder, lågt krav på bete, mycket kraftfoder osv, den är industriell. Mjölkproduktionen i Danmark är dubbelt så stor som konsumtionen i Danmark, alltså måste dom exportera, till Sverige bl.a. Enligt artikeln strävar Arla efter ett monopol vad gäller mjölkhantering och i och med det kunna styra produkter och priser hur de vill.

Redan idag misstänker jag att Arla transporterar mjölk från Danmark till Sverige för att blandas med svensk mjölk och producera olika varor och därmed få svensk status. Vad jag vet finns ingen kontroll av oberoende part att detta inte förekommer. Alla produkter som tillverkas i Danmark ska märkas med det Danska mejeriet och den varan kan de som vill välja bort.

Att Arla kommer i en monopol ställning är en skräckvision. Att GMO-foder eller tillsatser används i matproduktion är mycket allvarligt. Det finns rapporter om monsterogräs i USA beroende på GMO-odlingar. Alla underliga sjukdomar som rapporterats om på senare tid, Ehec t.ex., tror jag beror på GMO-produkter som används i djurfoder. På hemsidan ”Hejdå GMO” finns mycket information om detta: http://hejdagmo.se/ En annan sida om GMO: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=20675

Arla påstår att alla produkter som är märkta med den röda kon ska vara gjord på svensk mjölk. Jag litar inte på detta, utan vill att en oberoende part ska kontrollera detta. Det är alltför lätt att transportera mjölk över Sundet.

Jag misstänker att den rådande bristen på smör ingår som ett led i krigföringen från Arlas ledning. Jag önskar att någon som är insatt i de olika turerna vad gäller fusion mellan Arla och Milko gör en polisanmälan mot ledningen för Milko och att det blir en riktig utredning av vad som händer. Det verkar som det är bedrägeri mot Milko-bönderna.

De svenska mjölkbönderna befinner sig i en mycket svår situation. De egna mejeriföreningarna sänker avräkningspriserna trots att det råder brist på mjölk i Sverige. De stora matkedjorna spelar med i ett ruttet spel mot vanligt folk. Alla vill handla till lågpris, men alla måste inse att kvalitet kostar och att välja enbart efter pris leder till en katastrof.

Det är en kamp för att behålla svenskt jordbruk och en god matkvalitet.

– ◊ –

5 svar på ”Adjö Arla!”

Kommentera