Arla får nyttig konkurrens

.

Lokala mjölkbönder

.
ζ
.

Wermlands-mejeri-Monica-Thörners

Succé. Monica Thörners nya mjölk från Wermlands mejeri
har under första veckan enligt de lokala butikerna i Säffle
krossat konkurrenten Arla när det gäller mjölkförsäljning.

ζ

Wermlands Mejeri från en ko nära dig.

Arla får nyttig konkurrens

Arla får nyttig konkurrens när allt fler småmejerier vågar starta upp och konsumenterna vill handla lokalproducerat – bort från Arlas anonyma bulkvaror. Det blev rusning när de första paketen från nystartade Wermlands Mejeri i Nysäter nådde butikerna. På Coop Extra i Säffle, som hade smygpremiär fredagen 30 oktober, såldes mjölken slut efter bara några timmar.

Det spelade ingen roll att Värmlandsmjölken är två kronor dyrare per liter. Vilket visar att kunderna vill undvika globalföretaget Arlas mjölk – Arla som inte längre ens har kontroll på hur stor del som är importerad mjölk i deras olika produkter.

2 kronor

Vi har fått massor med positiva kommentarer. Kunderna tycker att det har ett mervärde att handla lokalt producerad mjölk och veta att de därmed stöder den lokale mjölkbonden. Priset tycks inte ha någon betydelse, säger Stefan Källvik på Ica Kvantum i Guttane till Säffle-Tidningen.Kunderna - upp till

Jag är verkligen glad över hur bra Coop och Ica har marknadsfört mjölken och nu är det bara upp till kunderna att visa hur vi vill ha det med lokalproducerade livsmedel, säger en av delägarna i mejeriet, Roland Johanson.

På mejeriet hade man planerat att producera 2.200 liter under den inledande helgen (7-8 november). Men beställningarna hamnade på 18.000 liter! Mjölken såldes också slut både på Bergviks köpcentrum utanför Karlstad och i Säffle.

Åke Hantoft - bw - textArlas ledning får också allt mer kritik från både sina egna mjölkbönder och från de anställda. Kritiken mot Arlas misslyckade globala satsning hårdnar. Den har gått ut över de svenska mjölkbönderna som får mycket dåligt betalt.

Kritiken är särskilt hård mot Arlas ordförande Åke Hantoft för hans burdusa, odemokratiska ledarstil och för att han ger bönderna skulden för Arla-styrelsens misslyckande. När Arlas leverantörer går på knäna, och många tvingas sluta, passade Hantoft tidigare i år på att höja sin årslön med 100 procent – från 800.000 kronor till 1.600.000 kronor.

Rune Lanestrand
Småbrukare, publicist.

Krönikör ... http://www.kostdemokrati.se/runelanestrand/
Blogg ... http://runelanestrand.wordpress.com/
Facebook ... klicka här
Upprop NEJ till GMO ... klicka här

PS.

Detta inlägg publicerades ursprungligen på Facebook 5 november 2015. Läs gärna kommentarerna … klicka här

16 svar på ”Arla får nyttig konkurrens”

 1. Jag hoppas verkligen att detta sprider sig över landet. Mindre lokala mejerier som säljer till närboende. Bonden måste få ett rätt pris för sin mycket fina hög-kvalitets-mjölk.

  Kunder som förstår arbetet med att producera mjölken, betalar gladeligen ett högre pris än för ARLA´s industri-mjölk.

 2. VARFÖR TILLÅTS ARLA DRIVA SVENSK JORDBRUKSPOLITIK?

  Arla skulle kunna betala svenska mjölkbönder fyra kronor per liter mjölk imorgon och övriga mejerier skulle följa efter – och svenska mjölkbönders kris skulle vara över.

  Svenska mjölkbönder vara eller icke vara hänger således på ynka 1,30 kronor mer per liter mjölk!
  En sådan höjning på svensk mjölk skulle konsumenterna acceptera utan att blinka och Arla skulle inte förlora en krona.

  Men att betala svenska mjölkbönder 1,30 kronor mer per liter för svensk GMO-fri kvalitetsmjölk vill inte Arlas ledning som verkar vara de som styr svensk jordbrukspolitik – som lägger ner svenskt lantbruk (ett jordbruk i veckan slås ut). Rena slåttermaskinen – men här handlar det om människor av kött och blod som vikt sitt liv åt en jordbruk som kanske gått i arv under många generationer.

  Fulmjölk, fulyoghurt, fulsmör och fulost skulle Arlas kunna sälja billigare. Arlas hushållsost kommer t.ex. från Danmark där korna utfordras med GMO, med mycket mer antibiotika och så använder de genmanipulerat ostlöpe – URK!

  Vi kanske ska låta Arla lösa budgetkrisen inom vården också – enkelt – bara att sänka alla löner med 40 %. Och när pensionskostnaderna ökar så låter vi Arla lösa det problemet också på samma sätt. Varför bara sänka bönderna?

  Varför reagerar inte regeringen och folket när en grupp medborgare angrips och krossas? Är medmänsklighet och solidaritet bara tomma ord? Därtill slår vi undan fötterna på oss själva när vi inte längre kan få tag på hälsosam mat. SUCK!

 3. VAD GÖRA?

  Att bojkotta Arla är tveeggat – då det även kan drabba bönderna. Bönderna behöver tid på sig att finna nya lösningar än den Arla står för – så det gäller att skynda långsamt. Det man kan göra är att alltid välja ett lokalt mejeri i första hand, sedan några av de större mejerierna som t.ex. Skånemejerier eller Norrmejerier (fritt från GMO) – mejerier som täcker landet från norr tid syd. Prata med din affär om det saknas.

  Alternativ nummer två är att välja Arla med röd ko på – som ska det vara baserat på svensk mjölk. Då får du sannolikt en prima vara – men intäkterna kommer inte bönderna tillgodo.

  Undvik handels egna varumärken
  som ofta kommer från Danmark och Tyskland där korna utfordrats med GMO och där man använder rikligt med antibiotika – och där djuren inte får komma ut. Då äventyrar du din egen och dina barns hälsa.

  Det bönderna behöver göra är att lämna globala Arla som kan specialisera sig på ”fulmjölk” – som de kan sälja några kronor billigare till konsumenter som inte bryr sig om sin hälsa eller sin fertilitet.

  – Ryska forskare har upptäckt att GMO-föda gör däggdjur sterila … klicka här

  Arla och regeringen har klart deklarerat att de inte kommer att bidra med något – varför bönderna och folket själva måste ta saken i egna händer. Rimligen bör Arla och regeringen sitta löst när folket röstar med plånboken och i nästa riksdagsval.

  ”Regeringen tar mjölkkrisen på allvar”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och skjuter till 100 miljoner kronor i sänkt dieselskatt – medan regeringen varje är skänker 220 miljoner kronor till t ex Ukraina. Det blir mindre än tio öre per liter mjölk – medan det fattas knappt två kronor per liter för att ekonomin ska gå ihop. Hur tänker ministern?

  – Billigare diesel ska stötta bönder … DN

  Ett spel för galleriet då ju hundra miljoner kronor låter mycket. Regeringen öppnar samtidigt för ökat Ukraina-bistånd. Enligt ett regeringsbeslut finns det mer att hämta ur den pott på totalt 4.200 miljoner kronor som öronmärkts för bistånd till Östeuropa till 2020. Så pengar finns – men inte för svenska bönder inte – de ska beskattas med bland annat skatt på diesel.

  – Öppnar för ökat Ukraina-bistånd … SvD

  Regeringens politik verkar gå armgång med Arlas – att krossa det svenska lantbruket. Varför tar de inte helt bort dieselskatten för bönder? Varför inför inte Livsmedelsverket en rekommendation om att skolbarn, patienter och äldre ska serveras svenska kvalitetsmjölk istället för ”fulmjölk” som producerats under förhållande som lett till åtal i Sverige. Då är väl barnarbete också OK – bara det inte sker i Sverige.

  Detta är hyckleri på hög nivå – på regeringsnivå (som verkar vara ett karriärsteg för lekmän).

  Bönderna måste gå samman och bilda egna lokala mejerier eller ansöka om medlemskap i redan befintliga mejerier som betalar ett rimligt pris som går att leva på – och vi konsumenter måste stödja denna processen med vårt köpmönster. Det handlar om solidaritet och vår egen möjlighet att kunna välja hälsosam mat.

  Till varje pris måste vi hålla GMO borta från Sverige – men inte heller detta förstår våra lekmän till riksdagspolitiker eller ministrar – eller så vågar de inte öppna munnen av rädsla för att riskera sin karriär.

  Läs vad Rune Lanestrand tidigare skrivit om den lantbrukspolitik som bedrivs i Sverige.

  Rune Lanestrand är en svenska politiker, organisatör i landsbygdsfrågor och debattör. Han skapade tidskriften Småbrukaren 1987 och var redaktör där fram till december 2009. Vid sidan därav driver han ett småbruket Nyttorp, utanför Väne-Ryr i Västergötland.

  Rune Lanestrand skriver på sin blogg att han inte låter sig kväsas av att överhetspersoner som hör av sig och tycker att de ska behandlas särskilt respektfullt. T ex har granskningen av den småbrukar- och landsbygdsfientlige jordbruksministern Eskil Erlandsson snarare skärpts. Rune Lanestrand säger som redaktören för den tidigare Småbrukaren, som på sin tid gavs ut i Falköping, när han angreps av en minister;

  ”Vi äro inte till för att smeka Eder!”

  Rune Lanestrand tar också aktivt avstånd från GMO och de växtgifter som hör därtill. Han är väl påläst om GMO och har startat ett upprop mot GMO som alla i Sverige borde skriva på. Klicka på löpsedlarna nedan för att läsa mer.

 4. VECKANS AFFÄRER

  Ett utdrag (från tidigare inlägg):

  För Milkos bönder innebar uppgörelsen dock kniven mot strupen. Arlas krav på lönsamhet för Milko från den 1 juni 2011 tvingade Milkostyrelsen att sänka ersättningen till bönderna med 40 öre per kilo mjölk (från 3,40 till 3 kr). För många skuldsatta lantbrukare skulle den sänkningen inom några månader leda till konkurshot. Fortsatta förluster i Milko skulle dessutom leda till ett sämre mjölkpris för alla Milkobönder under flera år framåt. Villkoren var så hårt satta att man kunde räkna med en utslagning av mjölkbönder redan från start. Många ifrågasatte också Arlas intresse att ta över bönder med små volymer och långa avstånd i svensk glesbygd.

  Under kaffepausen efter styrelsemötet fällde Arlas styrelseordförande Åke Hantoft också sin drastiska kommentar om den nyss gjorda prissänkningen.

  ”Sänkning med 40 öre räcker inte”, sade han.

  ”Vräk till med 1.50 på en gång istället så att bönderna håller käften!”

  Läs om Arlas utstuderade sätt att göra affärer här…
  Varför läsa romaner om organiserad brottslighet när verkligheten överträffar dikten?

  – ◊ –

  Vår kommentar:

  Svensk mjölk (och köttproduktion) håller på att utkonkurreras och monopoliseras av bland annat Arla. Sedan kan Arla sätta vilka priser som helst och leverera vilka produkter som helst. Vi har då inga alternativ.

  Ett monopol gynnar knappast oss konsumenter och de gangsterfasonerna som används bör stämma till eftertanke. Vi bör köpa från våra lokala mejerier, kanske något dyrare nu, men både billigare och bättre i längden. Vi bör tänka på våra barn och barnbarn, och inte bara på prislappen idag.

  Vi hoppas också att lokala bönder och mejerier häller ställningarna, det stundar bättre tider, snart.

  Vi på KOSTDEMOKRATI värnar svenskt lantbruk och mångfald. Vi arbetar för att öka konsumtionen av bra mejeriprodukter och av kött av god kvalitet, och för att våra bönder skall få anständigt betalt. En prisökning i framtiden skall gå till de bönder som bedriver ett hållbart lantbruk. Vårt mål är två kronor mer för mjölken, till våra egna bönder, inom ett eller två år.

  Vi skall inte subventionera kortsiktiga djurfabriker utomlands där djuren far illa och där gödsel blivit ett avfallsproblem. Gigantiska djurfabriker där djuren i små bås utfodras med kraftfoder och där antibiotika används i förebyggande syfte. Dessa djurfabriker utgör veritabla virusfabriker vars konsekvenser vi ännu inte sett. De levererar billigt kött av låg kvalité, både smakmässigt och näringsmässigt.

  Idag är det extrapris på mjölk och (dåligt) kött och imorgon kommer det riktiga fulla priset, en nota och konsekvenser som hamnar hos våra barn och barnbarn.

  Team KOSTDEMOKRATI

  PS. FAIRTRADE för svenska mjölkbönder – såklartklicka här

 5. Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods
  Arlas försök att även ta över Skånemejerier

  ”Om det så kostar oss en miljard kronor
  att konkurrera ut er ska vi göra det”,
  sa
  Peder Tuborgh.

  Detta spelades in med dold mikrofon – annars hade uttalandet sannolikt förnekats.

  Läs om hur Arla försökte ta över Skånemejerier … klicka här

  Skånemejeriers räddning var att låta sig köpas av franska Lactalis – ett familjeföretag som säger NEJ till GMO och som låter Skånemejerier verka som tidigare.

  Augusti 2015: Arlas sänkning av mjölkpriset till sina bönder är den senaste i en lång rad sedan våren 2014. Nu ligger Arlas pris till mjölkbönderna på ungefär 2:60 per kilo mjölk, en sänkning med drygt en krona på drygt ett år. Just nu är världsmarknadspriset på mjölk lägre än för trettio år sedan, enligt Dagens Industri.

  Det innebär en sänkning med 28 % på ett år – medan kostnaderna har ökat.

  Skånemejerier gick mot strömmen och ökade på sitt pristillägg (som de betalar mer än Arla). Tillägget, som hittills legat på 24 öre, höjdes med ytterligare 15 öre. Men det räcker ju inte – det krävs fler insatser.

  – Läs mer … Skånemejerier höjer ersättningen till mjölkbönderna … HD-Sydsvenskan

  Fakta

  Av Sveriges drygt 4000 mjölkbönder levererar cirka 3000 mjölk till Arla, vilket gör dem överlägset störst på marknaden med 75 procent av marknaden. Det gör att de kan bestämma priset.

  Skånemejerier är näst störst, med cirka 430 bönder och cirka 14 procent av marknaden.

 6. 110 SVT Text Onsdag 02 dec 2015
  INRIKES PUBLICERAD 1 DECEMBER

  Ångerfull Arla-vd lovar bättring

  Arlas pengar har spenderats på ett
  oansvarigt och omotiverat sätt: på
  golf, middagar och dyr representation,
  skriver vd Henri de Sauvage i en
  debattartikel i Dagens Industri.

  ”Alla kan naturligtvis göra fel. Jag
  också. Det enda rätta är att se till
  att det inte händer igen”, skriver
  han och betonar att Arla är ett bonde-
  ägt kooperativ och att man har en
  skyldighet gentemot mjölkbönderna, som
  det senaste året gått på knäna.

  Därför ska Arla Sverige genomföra
  effektiviseringar och besparingar på
  minst 100 miljoner kr fram till 2017.

  – Debatt: Pengar har gått till fel sakerDI

  – ”För mycket alkohol”DI

  – LRF: ”Oacceptabelt” av ArlaDI

  1. Arlas globalböld börjar spricka

   kan man hoppas när svenska Arla:s vd Henri de Sauvage, i ett ögonblick av klarsyn, bekänner att ”pengar har gått till fel saker.”

   ”Det senaste året har Sveriges mjölkbönder gått på knäna och många har tvingats lägga ned sina verksamheter. Arla planerar dessutom att säga upp 130 anställda. Dessvärre har det även under min tid som vd för Arla Sverige hänt att pengar har spenderats på ett oansvarigt sätt, bland annat i samband med representation”, skriver Arlas vd, Henri de Sauvage i Dagens Industri.

   ”Senaste året” skriver de Sauvage. Vilket obarmhärtigt visar hur långt från verkligheten han och den övriga styrelsen med ordföranden Åke Hantoft i spetsen befinner sig. Krisen har pågått i många år och hela tiden förvärrats ända sedan Hantoft kom in i Arlas styrelse och hans lika storvulna som misslyckade idéer om ett globalt Arla började ta form.

   ”Golfsäsongen är över för i år och de trevliga bjudrundorna tar paus i några månader. Nu är det dags för de traditionella julborden med god mat, snaps och kanske till och med en julklapp eller två. När det gäller representation är det alltid säsong, i alla fall inom det svenska näringslivet”
   skriver de Sauvage vidare.

   Tänk då hur det går till i globala Arla Foods!

   Om inte förr så måste väl de medlemmar som har hållit sig kvar i Arla-förnedringen nu inse att det krävs en revolt för att bli kvitt Arla-oket. Kasta ut Åke Hantoft, hela styrelsen och ledningen vid en extrastämma. Lämna globala Arla Food, satsa på GMO-fri, ekologisk produktion och starta om med ett helt nytt mejeri med svensk mjölk som kommer att få brett stöd av konsumenterna.

   Småmejerierna har visat att folk vill köpa svensk mjölk och svenskt smör av hög kvalité. Av miljöskäl, djurhälsa och ett öppet landskap. Det kan i dag Arla som handlar och blandar mjölk från många länder inte garantera. De kan inte garantera att inte mjölken kommer från GMO-fodrade, antibiotikastinna kor i Danmark och Tyskland.

   – – –

   Läs gärna kommentarerna Facebook … som t.ex.

   Henri Sauvage lön på 6,2 miljoner kronor är fullkomligt orimlig. Han tillträdde i augusti 2013 som ny vd för Arlas affärsenhet, Consumer Sweden. Under 2014 fick han en lön på 6,2 miljoner – en kraftig höjning jämfört med hans föregångare Christer Åberg, som fick nöja sig med en lön på 4,5 miljoner kronor under 2013. Redan den var lika orimlig. Arla motiverar lönelyftet med att 2014 var ett ”starkt år”. Det är så fräckt och utmanande att man nästan tappar andan när så många mjölkbönder tvingades lägga ned.

   1. Citat:

    ”Småmejerierna har visat att folk vill köpa svensk mjölk och svenskt smör av hög kvalité. Av miljöskäl, djurhälsa och ett öppet landskap. Det kan i dag Arla som handlar och blandar mjölk från många länder inte garantera. De kan inte garantera att inte mjölken kommer från GMO-fodrade, antibiotikastinna kor i Danmark och Tyskland.”

    En av våra medlemmar kontaktade Arla och frågade om Bregott innehåller danskt smör och i så fall hur stor andel. Svaret uteblev trots påstötning och man vill bara svara rent generellt – inte om Bregott specifikt.

    Frågan är berättigad för december 2011 kunde vi läsa följande:

    Danska mejerijätten Arla har nu med Konkurrensverkets hjälp skaffat sig monopol på stora delar av den svenska marknaden genom att roffa åt sig mejeriföretaget Milko utan att betala ett öre. Milkos hårt pressade bönder är grundlurade och hoppas nu på Arlas barmhärtighet och ett högre mjölkpris så att de kan överleva.

    Men att Arla i längden ska hämta mjölk på långa avstånd och i små volymer från Norrlands inland, samtidigt som Arla i Danmark har ett stort mjölköverskott som man behöver exportera, är helt osannolikt. Precis som man redan gjort med ost och smör kommer snart alltmer mjölk tas in från Danmark.

    Arla lägger nästa år ner all osttillverkning i Falkenberg och flyttar den i stället till Danmark. Och storsäljaren Bregott (som nu får monopol i riket) tillverkas i Göteborg, men med smör som till 60–70 procent kommer från Danmark.

    Reklamkampanjerna till trots; Arlas intresse för ekologisk produktion är lika med noll. I Danmark tillåts tvärtom korna äta genmodifierat foder från Argentina och Brasilien. Och när ogräset på sojafälten nu blivit resistent mot ogräsmedlet Monsantos Roundup tar man till atrazin och andra kraftigare bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudna här. Vill vi ha detta i vår mjölk?

    Med juridiska spetsfundigheter har Konkurrensverket godkänt Arlas framfart och demonstrerat sin totala impotens. Arla har försämrat lönsamheten för Milko och till slut fått mejeriföreningen på fall (på böndernas bekostnad). Men Konkurrensverket blundar för såväl prisdumpning som fula affärsmetoder.

    Och i stället för att syna hotet om konkurs blir den Konkurrensverkets brasklapp för att godkänna Arlas monopol, eftersom konkurrensen ändå skulle upphöra. Arlas ”åtagande” att sälja mejeriet Grådö till en konkurrent är heller inget annat än ett slag i luften. Vem vill köpa ett mejeri utan tillgång till mjölk? Där Arla dessutom först får skrota produktionskapaciteten?

    Konkurrensverkets flathet kommer att leda till att inte bara Milko försvinner. Småmejerier som Gefleorten, Falköpings mejeri och Norrmejerier blir nu helt beroende av Arlas goda vilja, och ser antagligen ingen annan möjlighet än att också gå upp i Arla. Arlas enda kvarvarande konkurrent, Skånemejerier, blir säkerligen föremål för nästa attack och risken är uppenbar att även Skånemejerier inom kort slukas av någon utländsk mejerijätte.

    I stället för lokal produktion och möjligheter till självförsörjning har vi då en situation där makten över vår matproduktion – nöt, fläsk och mjölk – till stor del ligger i händerna på utländska multinationella bolag. Samtidigt som jordbruken i Sverige försvinner och tusentals människor blir utan jobb.

    Måste utvecklingen gå så långt att det blir ren fysisk varubrist innan någon ska vakna?

    – Svensk mjölk är snart ett minne blottSvD

    Om det finns danskt smör i Bregott (vilket de vägra att upplysa om) så är det bara Arlas ekologiska Bregott som är OK ur hälsosynpunkt (fritt från GMO och antibiotika). Då blir det att istället köpa Skånegott eller Norrgott – och då kommer intäkterna svenska bönder tillgodo – och inte till direktörslöner medan bönderna går på knäna.

  2. Arla blåste upp värden för halv miljard

   ”Luftpengar”. Genom en ifrågasatt bokföringsmanöver har Arla blåst upp resultat och substansvärde med nära en halv miljard kronor. Redovisningsexperter är kritiska. Samtidigt växer konflikten mellan Arla och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

   Läs mer … SvD

 7. De sista mjölkbönderna.

  Familjen Svensson i Loshult driver den sista mjölkgården i Odensjö socken. De brukar 90 åkrar i åtta byar men det rekordlåga mjölkpriset hotar nu både gården och framtiden för det öppna landskapet.

  – Stormen Gudrun blåste i alla fall över men det här det är värre, säger Bo Svensson i Loshult om de låga europeiska mjölkpriserna.

  De svenska mjölkbönderna är i djup ekonomisk kris på grund av vikande priser på världsmarknaden.

  Fyra till fem svenska mjölkbönder lägger ner varje vecka.
  Vissa går över till köttdjur men många lägger ner helt och med det blir också framtiden för det öppna åkerlandskapet allt mer oviss.

  – Just nu tar ingen av oss ut någon lön på grund av den låga ersättningen
  , berättar Bo Svensson i programmet.

  De svenska mjölkbönderna styrs av höga krav vad det gäller djurskydd och miljöhänsyn men det påverkar inte ersättningen för mjölken. Mejeriföretag som marknadsledande Arla verkar numera på en internationell marknad och följer världsmarknadspriserna på mjölk.

  Läs mer och lyssna på inslaget i P1 … klicka här (det kommer även en del två snart i P1)

  – – –

  KOMMENTAR

  Arla sänker svenskt lantbruk genom att betala svenska mjölkbönder samma pris som för importerad ”fulmjölk” från djurfabriker där korna utfordras med GMO och med antibiotika för att de inte ska dö i förtid i den usla miljön.

  Det är upp till oss konsumenter att rösta med plånboken – annars har vi snart bara olika sorters ”fulmjölk” att välja bland. Jobben flyttar utomlands och våra öppna landskap växer igen – och vid en kris får vi svälta.

  Stor skandal att regeringen låter Arla skjuta svenska bönder i sank. Har de redan abdikerat från sitt ansvar för landet och dess medborgare? Gäller inte solidaritet och medmänsklighet svenska mjölkbönder?

  Tänk om regeringen, landsting och kommuner tog efter Arlas politik – då skulle de under ett år sänka alla löner med 28 % och vips så skulle budgetkriser var lösta. Och när antalet pensionärer blir för många så sänker vi pensionerna med 28 % – i solidaritet med mjölkbönderna.

  Arla skulle enkelt kunna höja ersättningen till de svenska mjölkbönderna från 2,65 till 4,00 kronor per liter, vilket konsumenterna utan vidare skulle acceptera och Arla skulle inte förlora ett öre – och krisen för mjölkbönderna skulle vara över – dvs. allt hänger på 1,35 kronor per liter. Men det vill inte Arlas ledning – som hellre sänker våra bönder. Importerad ”fulmjölk” skulle ju Arla även fortsättningsvis kunna sälja billigare.

  Dags att prata allvar med Arlas ledning – dvs. att välja lokalproducerade mejeriprodukter om det finns. Det är uppenbart att det endast är fallande intäkter som Arlas ledning bryr sig om.

 8. Bonusregn över 1 000 Arla-chefer

  Arlas chefer ökade i fjol sina bonusar med 50 procent till 115 miljoner kronor, samtidigt som svenska mjölkbönder går på knäna. Det skriver Svenska Dagbladet.

  Mejerikoncernen Arla har under flera års tid sänkt ersättningen till svenska mjölkbönder. Situationen är så ansträngs att en kampanj i butikerna – mjölkkronan – ska ge konsumenter en chans att stötta bönderna ekonomiskt direkt. Samtidigt växer kritiken mot Arlas chefsgarnityr.

  Citat: I det som tidigare var ett svenskt mejerikooperativ är svenskarna maktmässigt i dag till stora delar utmanövrerade. I företagsledningen är nära 70 procent danskar. Den så kallade direktionen, som består av två personer på huvudkontoret i Danmark, har en årlig ersättning på närmare 25 miljoner kronor.

  De höjda chefslönerna kommer ovanpå avslöjandena om ett stort slöseri inom Arla med medlemmarnas pengar, som gått till bland annat överdriven representation. De avslöjandena har lett till ett ramaskri bland Arla-bönder, och ledningen har fått kraftig kritik från bland andra LRF.

  Läs mer:

  – Stora bonuslyft för Arlas cheferSvD

  – Bonusregn över 1 000 Arla-cheferDINA PENGAR

  Historien upprepar sig (26 april 2013):

  – Kritik mot mjölkbonus. Arlas chefer får bonusar på 72 miljoner kronor för förra årets arbetsinsatser. 430 av Arlas chefer fick bonus på i snitt 166 000 kronor. Arla överträffade sina mål både för omsättning och för mjölkpris under 2012 … SvD

  Bonus för vad? För att sänka mjölkbönder?

  Idag ligger mjölkpriset på 2,65 kronor per liter och Arla skulle enkelt kunna höja priset till 4,00 kronor för svenska kvalitetsmjölk imorgon och de skulle enkelt kunna ta ut merkostnaden mot svenska kunder – 1,35 kronor! Övriga mejerier skulle omedelbart följa efter och svensk mjölkkris skulle vara över – svårare är det inte.

  Men det vill inte danska Arla – de vill svälta ut svenska bönder och spela med mjölk från olika länder – kunna blanda svensk kvalitetsmjölk med importerad ”fulmjölk” – för att optimera vinsten. Detta kommer att fortsätta så länge svenska konsumenter tillåter det.

  Med ”fulmjölk” menas mjölk från kor som aldrig ser dagsljus, som utfordras med GMO och antibiotika. De är mer eller mindre konstant sjuka (därför får de antibiotika), de äter näringsfattigt och genmanipulerat foder (GMO) och självklart blir kvaliteten därefter: fulmjölk, fulsmör, fulost, fulyoghurt och sedan fulkött från sjuka kor.

  Bon appétit – och allt hänger på 1:35 kronor – som svenska konsumenter knappt skulle märka. Men det är ju Arla som driver svensk jordbrukspolitik – mot nedläggning (fyra mjölkbönder i veckan lägger idag ner i Sverige). Snart har vi bara ”fulmejeriprodukter” att välja bland i affärerna – och GMO är inte att leka med – och om det blir kristider som stryper importen så får vi svälta. Hur tänker vår landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)?

  Företrädaren Eskil Erlandsson lyfte inte heller ett finger för svenska mjölkbönder.
  Tvärtom kunde Arla ta över Milko utan protester – nästa gratis efter att ha fått
  ner bönderna och mejeriet på knä … Arlas kupp


  Eskil Erlandsson (C)

  Vi har de politiker vi väljer och frågan är om vi vet vad vi väljer?

 9. Ny succé för Värmlandsmjölk

  Försäljningen av Värmlandsmjölk har överträffat förväntningarna. Under den första månaden såldes cirka 400.000 liter lokalproducerad mjölk i butikerna i länet, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

  Mjölken från nystartade Wermlandsmjölk Mejeri AB kostar i affären två kronor mer per liter än mjölken från Arla. En krona går direkt till bonden. För de åtta lokala leverantörerna betyder det alltså en extra intäkt på cirka 400.000 kronor under november. Exemplet visar tydligt vad konsumenterna vill ha; närproducerat bort från Arlas anonyma bulkvaror som också innehåller importerad mjölk från danska besättningar som är bärare av multiresistenta bakterier.

  Inte mindre än 42 procent av våra mjölkprodukter är importerade. Och största importören är svikaren Arla med sina fantasilöner till vd och orimliga direktörsbonusar.

  Det är så här den vacklande jätten Arla, som har förstört så mycket, ska tas. Småskalighet mot globalisering, David mot Goliat,ska rädda kvar den svenska mjölkproduktionen med hög kvalité. Gårdsmejerier, som också är populärt bland konsumenterna, utgör också ett växande vapen mot Arla Food som på det grövsta har misskött sitt uppdrag.

  Se även kommentarer på Facebook … klicka här

 10. Mjölkbönder: Respektlöst av Arla

  Mjölkkrisen pågick för fullt när Arla slösade pengar på flott representation och privata inköp, visar Uppdrag granskning. Avslöjandet kan förvärra mjölkböndernas kris, befarar LRF. Men mejerijättens vd säger att den ”osunda kostnadskulturen” har åtgärdats.

  Läs mer … SvD

  – – –

  Arla slog tillbaka mot SVT på Twitter

  Samtidigt som mjölkkrisen drabbat Sveriges bönder hårt har kooperativägda mejerijätten Arla haft en mycket generös bjudpolicy, avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” på onsdagen.

  Se när Arlas vd Henri de Sauvage Nolting möter en upprörd mjölkbonde i SVT:s Aktuellt och se hela programmet ”Uppdrag granskning” … SvD

 11. Arla omorganiserar för att möta Strategi 2020 – enklare organisation ska ge ökat kund- och konsumentfokus

  Pressmeddelande • 2016-02-05

  Bondeägda mejerikoncernen Arla presenterar i dag en omfattande global organisationsförändring, inklusive en ny koncernledning. Bland annat ska en enklare organisation ge större fokus på kunder och konsumenter, ett snabbare utförande och minskat dubbelarbete. Arla bedömer att totalt 500 jobb kommer att försvinna som ett resultat av förändringarna.

  Den nya organisationen är anpassad för att möta en dramatiskt förändrad global mejerimarknad. Som det beskrivs i Arlas nya strategi ”Good Growth 2020” ska anpassningen ske genom ökat värdeskapande med hjälp av varumärkesbyggande, kategoriutveckling, kundrelationer, innovation och ytterligare effektivisering.

  Läs mer … klicka här

Kommentera