LRF och Arla har svikit både mjölkbönderna och konsumenterna

.

LRF och Arla

ζ

LRF och Arla har svikit både mjölkbönderna och konsumenterna

Palle Borgström [Foto Lasse Modin]
Palle Borgström
[Foto Lasse Modin]
Vid torsdagens möte i riksdagen om mjölkböndernas svåra situation dök förstås direktör Palle Borgström, som är ordförande för LRF mjölk, upp och grät krokodiltårar om jordbruket. Okunniga reportrar sög förstås i sig hans hycklande ”visdomsord”.

Sanningen är den att LRF och LRF Mjölk som är samma andas barn inte har lyft ett finger för att hjälpa mjölkbönderna. De har också svikit konsumenterna, som i detta virrvarr av utbud inte längre knappt kan hitta svensk mjölk i butikshyllorna.

Sedan Arla slogs ihop med en dansk mjölkjätte, MD Foods, kan det lika gärna vara dansk mjölk som det står Arla på, från antibiotikastinna danska kor som också ges GMO-foder.

Det kan rentav vara mjölkprodukter som Arla själv importerar från sina utländska mejerier. Arla har sugit ut de svenska bönderna som sliter oerhört för att klara klara sig på det skamligt låga mjölkpriset som inte på långa vägar täcker produktionskostnaderna. Det mjölkbönderna skulle haft har i stället gått till utlandsinvesteringar. Många mjölkbönder har närmast slitit ihjäl sig eller ådragit sig svåra sjukdomar för att klara ekonomin. Något som inte berör LRF:s eller Arlas direktörer det minsta.

Det här pressmeddelandet från Arla säger väl det mesta om var Arla och LRF har sina ambitioner:

”Den 1 augusti (2014) trädde Arla fusion med belgiska EGM Walhorn i kraft. Det stärker Arla Foods ställning som världens mest multinationella mejeriföretag ägt av bönder. Bondeägda Arla har nu mjölkbönder som ägare i sju europeiska länder. ”

Dessutom är Arla delägare i Kina största mejeri. Och i ett av de största i England (där bönderna nu varnar Arla).

.
Rune Lanestrand
Småbrukare och debattör

Krönikör ... http://www.kostdemokrati.se/runelanestrand/
Blogg ... http://runelanestrand.wordpress.com/
Facebook ... klicka här
Upprop NEJ till GMO ... klicka här

ζ

APPENDIX

 • Inlägget även publicerat på bloggenklicka här (läs gärna kommentarerna)
 • Även på Facebook debatteras friskt … klicka här

Relaterade länkar på bloggen:

 • Mjölkbönderna sugs ut av ARLAklicka här … Samtidigt som Arla svälter ut de svenska bönderna ska man nu investera 1,7 miljarder i Kina efter en genomförd investering i ett supermejeri i London för 1,8 miljarder.
  .
 • Arla och LRF Mjölk vill ha GMO-foderklicka här … Nu går skam på torra LAND.
  .
 • Bojkotta dansk GMO-kycklingklicka här … Från och med februari månad är det fritt fram för de danska kycklinguppfödarna att ge GMO-foder till sina djur.

ζ

PS. MJÖLKKRISEN

4 svar på ”LRF och Arla har svikit både mjölkbönderna och konsumenterna”

 1. Nyhet från Jordbruksaktuellt 2015-01-17

  Brittiska mjölkbönder varnar Arla

  Faller Arlas mjölkpris ytterligare meddelar de brittiska mjölkbönderna, genom organisationen Farmers for action, att motaktioner kommer att ske.

  – Sänker ni mjölkpriset igen, kommer vi stänga ner er inom fjorton dagar, säger organisationens ordförande

  Läs mer … klicka här

  – – –

  KOMMENTAR

  Arla skulle enkelt kunna höja ersättningen till mjölkbönderna med 1:35 per liter vilket skulle höja priset ute i butik med med 1:51 kronor per liter, och ändå skulle Arla tjäna lika mycket pengar. Mjölkbönderna skulle klara sig, kunna sova lugnt och kanske t.o.m. kunna ta ut någon veckas semester per år. Då skulle svenska bönder få 4 kronor per liter mjölk.

  Men de vill trycka ner bönderna (kanske för att tvinga in GMO) och de vill svälta ut konkurrenterna (för att utvidga sitt monopol till ett lågt pris). Målsättningen är att helt styra och dominera mjölk- och mejerimarknaden, där bönder och kunder bara är pjäser i deras monopolspel, där de fram tills nu själva har skrivit spelreglerna, med bistånd av medlöpare (lobbyister) inom LRF och bland politiker.

  Att världsmarknadspris även ska gälla svensk mjölk är ju bara ett ”Arla-hitte-på”. Och att kvalitet inte alls beaktas är ju vansinne. Vem vill köpa GMO-mjölk från antibiotikastinna kor som aldrig fått vara ute i friska luften, som utfodrats med GMO-soja? Vem vill köpa mjölk från djurfabriken som utgör veritabla virusfabriker, där antibiotikaresistenta bakterier utvecklas i en rasande takt? Djuren mår inte heller bra av att påtvingas GMO och miljön förstör av både GMO och de växtgifter som används vid odling av GMO-grödor.

  GMO-bubblan, en av vår tids största bedrägeri, är på väg att spricka i USA. Och nu vill högt uppsatta företrädare inom LRF att vi också ska bedras! … Ekologisk odlare på Gotland lämnar LRF i protest mot GMO-beslut

  Har LRF blivit tokiga eller är det bara ett utslag av ”ego business” som vi ser exempel på? Dvs. köpta lobbyister.

  För dig som fortfarande inte gjort din läxa … PM

  – – –

  GOTLAND

  En ö med fantastisk kvalitet på mjölk, mejeriprodukter och kött, är nu på väg att kontamineras på grund av ett vansinne som drivs av ledande personer inom LRF. Spiken i kistan för gotländska bönder.

  1. Unilever säger nej till GMO (vilket de gjorde redan 1999)

   Brittiska Unilever, som ingår i världens största livsmedelskoncern, säger nej till GMO. Man ska inte längre tillverka livsmedel som innehåller genmanipulerade organismer.

   Orsak?

   Anledningen till att de bestämde sig för att kasta ut GMO-produkterna ur sitt sortiment var en konsumentundersökning som visade att var fjärde kund ville ha bort dem. Det är således trycket från konsumenter och ekonomiska avväganden som ligger bakom koncernens nya inriktning.

   ”- Det här sänder ut ett klart meddelande från Europa till de amerikanska bönderna att inte odla genmanipulerade grödor, säger till exempel Benny Haerlin från Greenpeace international.” En signal som LRF ignorerar.

   Läs mer … ATL … http://www.atl.nu/lantbruk/unilever-sager-nej-till-gmo?mobile_chng_theme=1

   Idag är det betydligt fler konsumenter som säger NEJ till GMO och i detta läge vill GMO-krämare uppe i toppen på LRF öppna upp för GMO. Finns det ingen ände på mänsklig dumhet eller är det så att dessa ”auktoriteter” är köpta?

   Auktoriteters ställningstagande i GMO-frågan är mycket avslöjande och på samma gång skämmigt, då folket begriper det dessa ”auktoriteter” inte verkar förstå. Ungefär som i ”Kejsarens nya kläder”.

 2. Falköpings mejeri satsar på GMO-fri mjölk

  Mejeriet satsar också på ekologiskt. Av 150 mjölkbönder som äger mejeriet är 20 anslutna till KRAV. En förhållandevis stor del jämfört med t ex Arla. Efterfrågan på deras GMO-fria mjölk är så stor att mejeriet kan betala bönderna 1 krona mer än Arla.

  Mjölk från Falköpings mejeri säljs hos ICA, Coop, Axfood, Lidl och Netto och finns på följande orter:

  Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka, Göteborg, Kungälv, Mölndal, Lerum, Alingsås, Partille, Kållered, Vårgårda, Herrljunga, Stenungsund, Henån, Uddevalla, Lysekil, Trollhättan, Vänersborg, Vårgårda, Grästorp, Lidköping, Vara, Skara, Mariestad, Skövde, Tibro, Karlsborg, Töreboda, Hjo, Tidaholm, Falköping, Ulricehamn, Borås, Skene, Tranemo, Värnamo, Jönköping, Huskvarna, Tranås, Norrköping, Linköping, Mjölby, Åtvidaberg, Nässjö, Vetlanda, Hultsfred, Västervik, Hallsberg, Örebro.

  Det är viktigt att stödja lokalt förankrade mejerier som Falköpings som ställer som krav att de gårdar som levererar mjölken inte får använda GMO-foder. Och som strävar efter mer ekologisk mjölk. Det är en sådant inriktning som kan rädda svenska mjölk med hög kvalité.

Kommentera