Hur dum får en riksdagsman vara?

.

ny-krönikör-rune-lanestrand-ställer

ζ

”Bara två saker är oändliga,
universum och mänsklig dumhet.

Och jag är inte säker på det förstnämnda.”

Albert Einstein (1879-1955)

ζ

Rune-Lanestrand-småbrukareRune Lanestrand,
småbrukare

.
Vi hälsar Rune Lanestrand välkommen som krönikör

Rune Lanestrand är en svenska politiker, organisatör i landsbygdsfrågor och debattör. Han skapade tidskriften Småbrukaren 1987 och var redaktör där fram till december 2009. Vid sidan därav driver han ett småbruket Nyttorp, utanför Väne-Ryr i Västergötland.

Rune Lanestrand skriver på sin blogg att han inte låter sig kväsas av att överhetspersoner hör av sig och tycker att de ska behandlas särskilt respektfullt. T ex kommer granskningen av den småbrukar- och landsbygdsfientlige jordbruksministern Eskil Erlandsson snarare att skärpas.

Rune Lanestrand säger som redaktören för den tidigare Småbrukaren, som på sin tid gavs ut i Falköping, när han angreps av en minister;

”Vi äro inte till för att smeka Eder!”

Rune Lanestrand tar också aktivt avstånd från GMO och de växtgifter som hör därtill. Han är väl påläst om GMO och har startat ett upprop mot GMO som alla i Sverige borde skriva på (se nedan, efter krönikan).

Rune Lanestrands inleder med en berättigad och aktuell fråga; Hur dum får en riksdagsman vara?

Team Kostdemokrati

ζ

rune-lanestrand-rorRune Lanestrand, småbrukare

.
Hur dum får en riksdagsman vara?

När jag läser vad Centerpartiets första namn i jordbruksutskottet Staffan Danielsson skriver om GMO frågar jag mig; får en riksdagsman vara hur begränsad som helst?

Ständigt nya uppgifter om oöverskådliga risker för växter, djur och människor med GMO tycks helt ha gått förbi Danielsson. Här ett smakprov:

Staffan-Danielsson-namn”Om växtförädling med hjälp av genteknik får fram växtsorter som tål torka eller kallt klimat mycket bättre än idag, eller kan fixera sitt eget kväve eller kan ge skördar i flera år, eller innehåller mer vitaminer typ, ska detta alltså aldrig få ske..?

Naturligtvis ska gentekniken i växtförädling, om den får användas, ske under sträng kontroll, patentfrågan behöver noga analyseras osv..

LRF överväger att acceptera importfoder från växter som förädlats med genteknik (”GMO-soja”). Inte för ekojordbruket men för det dominerande vanliga jordbruket, som ju tappar mot importmaten. Jag tror att de gör rätt.”

ζ

GMO-råtta-cancerRåttor som matas med GMO får
cancer  Läs mer … NEWSVOICE

.
GMO är redan utom all kontroll i stora delar av världen

GMO, Staffan Danielsson, är redan utom all kontroll i stora delar av världen. Tåla kyla skriver han också. Jo tack de första GMO-försöken som Lantmännen var inblandade i var att ta fram en potatis som skulle tåla frost med en gen från en ishavsflundra. Det resulterade i världens fiasko. Potatisen luktade fisk och ruttnade strax efter skörd.

Om den inbyggda giftgenen som håller på att utrota bina, skriver inte Danielsson.

Inget om resistenta ogräs och sjuka försöksdjur eller utblottade bönder i fattiga länder som inte har råd att köpa Monsantos GMO-patenterat utsäde eller deras växtgifter.

ζ

affarsmojlighet-nej-till-gmo

GMO-fritt ger svensk livsmedelsproduktion en unik
affärsmöjlighet. De konsumenter som vet riskerna
kommer enbart att köpa garanterat GMO-fritt,. Och
medvetna konsumenter växer nu rekordartat, i takt
med larmrapporterna om vad GMO ställer till med.

ζ

En unik affärsmöjlighet som Staffan Danielsson vill dumpa för en spottstyver

Staffan Danielsson inser inte att Sverige fortfarande har en fantastisk chans att skapa en nisch med GMO-fria grödor och livsmedel som i framtiden blir oerhört efterfrågat. Och som på lite sikt kan ge mycket större inkomst för bonden än att satsa på GMO-grödor.

Om man inför GMO i Sverige förlorar landets livsmedelsproducenter en avgörande konkurrensfördel, som skulle kunna få svensk livsmedelsproduktion att öka i framtiden, istället för att som idag kraftigt minska.

Mjölkbönder är idag utrotningshotade i Sverige. För sextio år sedan var de 270.000 och idag finns det färre än 5.000. Om utvecklingen fortsätter i samma takt finns inga mjölkbönder alls 2050 (läs mer…). Om detta inträffar kan det vara svårt att finna annan mjölk än från kor som utfodrats med antibiotika och GMO.

Svenska lantbrukare är redan idag utsatta för en stark prispress från utländska producenter som arbetar under helt andra lagar, villkor och betingelser. Deras djurlagstiftning kan t.ex. göra det möjligt att hålla djuren inlåsta hela deras liv i gigantiska djurfabriken och för att de inte ska bli alltför sjuka innan slakt så tillsätts antibiotika till GMO-foder. Detta ger kött av sämre kvalitet, det ger antibiotikaresistenta bakteriestammar och djuren lider – men köttet blir billigt.

Även mejerivaror blir billigare när man sänker kvalitetskraven.

GMO och tillhörande växtgifter innebär en miljömässig katastrof och om ohälsonotan (bland annat ökad risk för näringsbrist, cancer och oförmåga att få barn) ska beaktas, så blir det farligt dyrt i slutänden. Det är sedan inte lätt, om ens möjligt, att bli av med genmanipulerade gener när de väl har spridit sig, fått fäste och beblandat sig med naturliga gener i växter, djur och människor. Det är vansinne att släppa in GMO i Sverige och det måste stoppas.

Och vem som ska pollinera när bina har förgiftats av den inbyggda insektsgiftet i GMO-grödorna tycks inte oroa Staffan Danielsson.

Ursäkta frågan. Men hur dum får en riksdagsman vara?

 .
Rune Lanestrand
Småbrukare och debattör

Krönikör ... http://www.kostdemokrati.se/runelanestrand/
Blogg ... http://runelanestrand.wordpress.com/
Facebook ... klicka här
Upprop NEJ till GMO ... klicka här

 ζ

UPPROP

Upprop-GMO-fritt-Sverige.
För ett GMO-fritt Sverige: Stoppa GMO i jordbruket och i livsmedel.

Varför detta är viktigt (Why this is important)

Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar.

I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade.

De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika, som redan är ett stort problem inte minst inom sjukvården, då de innehåller en antibiotikagen (NptII).

skriv-på

Skriv på … klicka här

.
Not:
Det finns också ett annat upprop på avaaz.org med rubriken ”Swedish goverment: Ban GMO and Monsanto” där man med sin namnteckning kan protestera mot GMO. Tanken är att lägga ihop resultaten, så man bör bara skriva på en lista.

ζ

En kommentar på min blogg:

Dumheten som en tillgång.

När jag 2010 inlämnade ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun om att inte tillåta GMO odling på kommuns mark samt ej inköpa varor till kommunal verksamhet där det framgår att det innehåller GMO.

Då när jag på EU-vis lobbade runt bland politikerna så visade sig ”dumheten”, för flera politiker hade ingen som helst aning om vad GMO handlade om. Så när jag informerade om GMO insåg hela Kommunalfullmäktige att GMO inte skulle förekomma inom kommunal verksamhet. Så mitt medborgarförslag togs på kommunalfullmäktige i början på 2011.

Så vad jag vill mena med detta, är att med information så kan vi göra förändringar, för jag tror likväl att även i dag saknas kunskapen om GMO problematiken hos våra beslutsfattare. Sedan är ju alla vi konsumenter som är den största påverkaren, genom att ställa krav på handlarna, kräva GMO fritt alternativt KRAV.

ζ

Bristande kunskap om GMO är pudelns kärna

bulls-eyeDetta är pudels kärna; att alltför få medborgare och politiker är medvetna om vad GMO är för något, dess risker och påverkan på allt levande. Och GMO har inga som helst fördelar för medborgarna eller miljön, utan bara elände. GMO är bara ett försök från ett fåtal mäktiga personer att lägga under sig världens livsmedelsproduktion, att bestämma över vår mat och hälsa, med hjälp av GMO-patent, växtgifter och genom att infiltrera myndigheter och politiska organ. För detta krävs pengar och det har de i överflöd. De verkar kunna köpa allt och alla på sin väg mot oinskränkt makt över nationer och dess folk.

ζ

Henry-Kissinger

Henry Kissinger, tidigare amerikansk utrikesminister, har yttrat följande visdomsord:

“Control oil and you control nations;
control food and you control the people”

”Kontrollera oljan och du kontrollerar nationer,
kontrollera livsmedel och du kontrollerar folket”

ζ

Det är detta det handlar om och i detta schackspel om pengar och makt är svenska bönder och medborgare, just bara bönder som kan offras på schackbrädet. Och när allt kraschar så har de flesta dragit sig tillbaka och de återstående ”målvakterna” tvår sina händer, en krasch som redan inletts.

bönder-schackI (schack)spelet om världsherravälde är
lantbrukare och medborgare just bara bönder,
som kan offras för att uppnå strategiska fördelar.

ζ

GMO-Kraschen har redan inletts

Erfarenheterna hitintills visar klart och tydligt att´GMO leder till en miljökatastrof där växter dör, bin och andra insekter dör, jordarna utarmas och dör, superogräs utvecklas som är resistenta mot gifter och vi människor får näringsbrist, och vi riskerar att utveckla magproblem, cancer och sterilitet.

Så nu är det dags att gå man ur huse och stoppa detta vansinne som man försöker smyga på oss. Vår tids största hot mot allt levande och som på vägen kommer att sänka svenskt jordbruk. Men det förstår uppenbarligen inte Eskil Erlandsson eller Staffan Danielsson, som i kraft av att vara landsbygdsminister och Centerpartiets första namn i jordbruksutskottet, har stort inflytande på svensk jordbrukspolitik.

Monopolisering och utslagning av svensk livsmedelsproduktion har redan kommit långt, där GMO kan bli sista spiken i kistan. Bättre att vända utvecklingen och använda GMO-FRITT som försäljningsargument.

ζ

Vad göra?

Börja med att skriva på namninsamlingen (klicka här) och rösta sedan i nästa val på politiker och partier som förstår vad de säger och gör. Se sedan till att allt du och dina barn stoppar i munnen inte varit i kontakt med GMO.

5-procentOm bara 5 % av Sveriges befolkning hörsammar detta, skulle vi kunna stoppa GMO, vilket skulle få svenskt lantbruk att blomstra inom kort, som skulle rädda folkhälsan och miljön. Det handlar om saklig information.

GMO är högrisklivsmedel som man omärkt försöker smyga på ett ovetande folk.

Ingen köper eller äter GMO, som vet och förstår vad GMO är. Det borde vara en väckarklocka för svenska lantbrukare och LRF – fem i tolv.

fem-i-tolv

Här finns fler inlägg om GMO på min blogg …. klicka här

14 svar på ”Hur dum får en riksdagsman vara?”

 1. Välkommen Rune!

  Vi är glada för att Rune Lanestrand vill dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter rörande GMO, som han har granskat under decennier. Han såg tidigt faran med GMO-livsmedel och med de växtgifter som ingår i det patenterade ”paketet”, som man planerar att kontrollera alla världens folk med.

  Rune Lanestrand belyser en av våra viktigaste frågor, ett livshotande problem som kan vändas till en fördel – för Sverige. Därefter kan vi utgöra det goda exemplet för resten av världen. Men då måste först destruktiva krafter desarmeras. Att säga ja till GMO visar hur begränsat man tänker, ett uttryck för ”dumhet”. Bra att lägga på minnet.

  Dumhet är ingen bra egenskap hos de som ska styra landet. Och när det gäller GMO är det bokstavligen livshotande. Det är dock folkets ansvar att välja kompetenta politiker och att rösta bort de som uppnått sin inkompetensnivå. Vi måste lägga lite tid på att syna våra politiker och sedan rösta på de partier som vi tror kommer att leverera resultat.

  ”GMO-kramare” bör vi svart-lista (ge RÖTT KORT) och partier som vill vinna röster bör rensa ut ”Svarte-Petter” innan nästa val. Men det går ju inte att stryka enskilda GMO-kramare på en valsedel, utan man får helt enkelt låta bli att rösta på det partiet. GMO ger RÖTT KORT på den politiska arenan, vilket innebär att man blir utvisade oberoende av hur bra man presterar i andra frågor.

  Enkelt; JA till GMO = RÖTT KORT.

  JA eller NEJ till GMO är en riksdagsfråga, där landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har ett särskilt ansvar. Och han har vid ett flertal tillfällen givit uttryck för en positiv inställning till GMO.

  Tre val

  Om vi sätter oss in i politiken så kan det mycket väl hända att vi röstar på ett parti i riksdagsvalet, ett annat i landstingsvalet (sjukvård) och ett tredje i kommunvalet (skola och omsorg). Men om majoriteten av folket fortsätter att rösta på ett och samma parti av slentrian, då är det fortsatt fritt fram för inkompetenta politiker att köra landet i botten. Dags att utkräva kompetens och RESULTAT, även av politiker.

  ”Räkmackorna” är slut, nu gäller det att prestera, om politiker vill få folkets förtroende och ha kvar sina jobb.

 2. Obligatorisk GMO-märkning snart här

  Det är bara en tidsfråga innan det blir obligatoriskt att märka alla GMO-livsmedel med ”GMO”, och då kommer svenska livsmedelsproducenter att stå där med osäljbara livsmedel (om vi släpper in GMO). Detta vet GMO-industrin varför de med alla medel bekämpar krav på GMO-märkning. De vill smyga på oss GMO.

  Men folket håller på att vinna denna kamp, enligt media i USA.

  There is no stopping the GMO labeling movement, admits mainstream media

  (NaturalNews) It is a war for the truth, and NationalGeographic.com writer Laura Parker seems to think that the people are winning it. Awareness about the presence of genetically modified organisms (GMOs) is clearly on the rise nationwide, and in the midst of this knowledge boon comes the admission by some in the mainstream media that mandatory GMO labeling is no longer a question of if, but of when.

  Learn more …

  Googleöversatt, klicka här…

  Om nu GMO är så bra, så varför lägga miljarder på att försöka stoppa en märkning, det faller ju på sin egen orimlighet. Om man ärligt tror att GMO-produkter har goda egenskaper så borde dessa framhävas och inte till varje pris döljas. Här ligger en hund begraven.

 3. Rune,

  Jag frågade LRF vad de tycker om din text om GMO och fick svar efter 68 minuter!

  /Bengt

  Hej Bengt!

  Tack för ditt mail. Nedan ett svar från Jan Eksvärd, expert på hållbar utveckling.

  Vänliga hälsningar Johanna

  Detta är en viktig dialog/samtal om hur vi vill att maten ska produceras. Jag läser in ett starkt stöd för den svenska produktionen i Rune Lanestrands uppfattningar om hur djur ska hållas och mat produceras. Kul!

  Dilemmat för svenska uppfödare är att de inte får betalt för mervärden som GMO-fritt foder, väldigt bra djuromsorg, låg miljöpåverkan mm. Strävan nu är att prata med bl a handeln om möjligheter att få ut rimligt mervärde till de svenska uppfödarna.

  Rune tar upp de klassiska argumenten mot GMO. De flesta forskare och granskande myndigheter underkänner dock det vetenskapliga underlaget som Runes argument bygger på när det gäller GMO och bifarlighet, risk för cancer eller andra negativa hälsoeffekter. Resistens är ett reellt hot och är kopplat till hur sorternas egenskaper nyttjas i odlingen. Det har egentligen inte med gentekniken att göra. När det gäller patentfrågor och de stora företagens dominans delar vi motviljan och vill ha en helt annan ordning.

  Johanna E
  Pressekreterare
  Lantbrukarnas Riksförbund
  Växel: 0771 573 573
  Franzéngatan 6
  105 33 Stockholm

  1. LRF-citat:

   ”Rune tar upp de klassiska argumenten mot GMO. De flesta forskare och granskande myndigheter underkänner dock det vetenskapliga underlaget som Runes argument bygger på när det gäller GMO och bifarlighet, risk för cancer eller andra negativa hälsoeffekter. Resistens är ett reellt hot och är kopplat till hur sorternas egenskaper nyttjas i odlingen. Det har egentligen inte med gentekniken att göra.”

   ”Klassiska argument”. Exempel på klassiska argument är att jorden är platt och jorden är universums medelpunkt, månen är slät, bakterier finns inte och DDT är helt ofarligt.

   De mer moderna ”klassiska argumenten” är att fett ger hjärtsjukdom, salt ökar risken för hjärtsjukdom, statiner sänker risken för hjärtsjukdom och man blir slank genom att äta en kalori- och fettsnål kost.

   Ett annat klassiskt argument att alla vet att det finns hundratusentals studier som visar att mättat fett är farligt, men Livsmedelsverket kan inte visa upp en enda vederhäftig studie då påståendet är ett ”hitte-på”. Och därför ska våra skolbarn påtvingas lättmjölk och lättmargarin.

   Det Rune tar upp är vetenskap och beprövad erfarenhet. Att kalla det för ”klassiska argument” är en form av härskarteknik, som man gärna tar till när man själv saknar argument baserat på fakta.
   .
   De flesta forskare och granskande myndigheter underkänner dock det vetenskapliga underlaget.” De har dock inget underlag för att underkänna, det de har är den auktoritet som folket förlänat dem (som folket kan ta ifrån dem). Är det handuppräckning bland särintressenter som gäller eller är det vetenskap och sann beprövad erfarenhet?

   Resistens är ett reellt hot och är kopplat till hur sorternas egenskaper nyttjas i odlingen. Det har egentligen inte med gentekniken att göra.” Självklart har det GMO att göra och det är en av anledningarna till att GMO inte fungerar i längden.

   Genom att förespråka GMO säljer LRF ut svenskt lantbruks viktigaste konkurrensfördel för en spottstyver. När tillräckligt många konsumenter inser vad GMO innebär har Sverige en unik ställning under förutsättning att vi håller rent från GMO. Alternativet är att konkurreras ut.

   Hur tänker LRF?

   Läs mer … Bevis för faran med GMO i jordbruk och livsmedel

 4. Allt folk! gå på LRF och visa dom var skåpet ska stå. Mailbomba dom så att dom fattar att Non-GMO är folkets vilja.

  Sätt press på de politiska partierna. Kräv ett klart svar hur de ställer sig. Ja eller Nej till GMO!

  Moderaterna har redan sagt Ja, så det är bara att själv välja parti.

 5. Här är en länk till ett inlägg av dr Björn Hammarskjöld som verkligen fick mig att förstå vad genmanipulering handlar om … GMO och horisontell genöverföring

  Man måste skilja på vertikal förädling (som kan vara väl så skadlig om det handlar om att öka glutenhalten, eller skapa monsterkossor) och på horisontell manipulering när man förenar två arter som omöjligt kan korsas naturligt. Varje gång någon försvarar GMO som naturlig växtförädling , förklara detta för denne.

 6. BEVIS FÖR FARAN MED GMO I JORDBRUK OCH LIVSMEDEL

  Ett av de mest uppenbara tecknen på faran med GMO-livsmedel är att nästan varje djurart som erbjuds GMO-livsmedel vid sidan av icke-GMO-livsmedel, kommer att undvika GMO-en. Många gånger avstår de från GMO intill svältgränsen, eftersom de har en intuitiv känsla för faran av denna mat.

  Visste du att vi riskerar att bli sterila på bara tre generationer, att få magproblem, cancer och andra sjukdomar bara genom att äta GMO?

  När skadorna på generna på grund av GMO blir för stora, efter ett par generationer, så stänger systemet helt enkelt ner och då kan vi inte längre fortplanta oss. Även miljön går åt skogen. För att några få ska kunna berika sig.

  GMO är sämre än traditionell gröda ur alla aspekter och innebär en katastrof för både människor, djur och miljön. Ändå drivs frågan av personer inom LRF, SLU, riksdagen och regeringen. Dumhet har fått ansikten.

  Citat:

  ”Det är dags att rädda dig själv och din familj, eftersom det inte finns några vita riddare i regeringen. Det är viktigt att inse att nyckeln till ett slut på det pågående illdådet med genetiskt modifierade livsmedel inte ligger hos regeringen, utan hos dig och mig.”

  Börja fighten med att skriva på uppropet mot GMO.

  Läs mer … BEVIS FÖR FARAN MED GMO I JORDBRUK OCH LIVSMEDEL

 7. Ungern vill förbli GMO-fritt – går mot nya EU-regler

  Läs mer … Canal 2nd Opinion … http://2op.se/

  Observera att Sverige tillhör den lilla grupp länder i EU som anser att GMO-majs ska godkännas. Vi har således en ledning som agerar mot folkviljan och som inte verkar begripa vad de beslutar om.

  – – –


  ”Alla politiker eller forskare som säger att GMO är säkert är antingen vråldumma eller så ljuger de!”

  .
  Se och hör vad David Suzuki har att säga om GMO … klicka här

  – – –

  Kommentar

  I nästa riksdagsval röstar vi bort alla politiker som inte klart och tydligt tar avstånd från GMO. Det spelar ingen roll vad tjänstemännen i EU hittat på. Sverige och helst hela Europa ska vara en GMO-fri zon. Det är sannolikt vår viktigaste politiska fråga.

  Obs. Glöm inte att rösta i EU-valet 25 maj (och välj bland de som är emot GMO). De som är GMO-kramare, de röstar vi inte på.

  GMO ger bland annat cancer och sterilitet och när GMO-gener blandat sig med naturliga gener så går det inte att återställa, därför gäller det att ”mota Olle i grind”.

  GMO-politiker är antingen dumma, manipulerade eller köpta. Sådana politiker kan vi inte låta styra oss.

  1. Hej Rolf,

   Vi tänker ställa denna fråga till samtlig partier inför EU-valet och publicera svaren.

   Det enda parti som jag vet har en klar ståndpunkt är Piratpartiet som säger ett klart NEJ till patent på liv och då faller ju både GMO och frölagen. Så det blir grönt ljus i GMO-frågan för Piratpartiet.

   Det ska bli intressant att få ta del av vad de andra partierna har för uppfattning, där endast ett klart och tydligt NEJ till GMO ger grönt ljus. Jag skulle tippa att 98 % av befolkningen säger nej efter det att de läst på.

   Den stora utmaningen ligger i att få folk till att rösta. År 2009 låg valdeltagandet under 50 % i EU-valet och det vore kanon om vi lyckas med att få upp det till mellan 60 – 80 %. Det kanske blir mer intressant att rösta om man vet varför man röstar och om man vet vilka partier man har att välja mellan?

   Ett högt deltagande i EU-valet och om endast GMO-motståndare väljs in i EU-parlamentet, det skulle smälla högre än alla namninsamlingar tillsammans och det skulle ruska om politiker som antingen är dumma eller som ljuger.

   Edmund Burke (född 1729 i Dublin, död 1797) sa följande:

   ”The only thing necessary for the triumph of evil
   is for good men to do nothing.”

   (Det enda som krävs för att ondskan ska segra
   är att rättfärdiga medborgare inte gör något.)

   Det vore synnerligen olyckligt om svenska folket inte gjorde sin röst hörd i GMO-frågan i EU-valet, en chans som bara kommer vart femte år. Notan kommer att bli omänskligt hög för barn och barnbarn om vi inte stoppar GMO, och detta bara för att några få ska kunna berika sig på vår bekostnad.

 8. Genmajs skapar jättebråk i EU

  Publicerad i DN 2014-02-12  Bryssel
  . Genmodifierad majs leder till ännu ett jättebråk i EU. Trots att 19 länder med Frankrike i spetsen vill förbjuda odling förbereder EU-kommissionen ett ja och får stöd av Sverige.

  Under ett möte med EU:s allmänna råd igår, tisdag, ledde frågan om genmodifierad majs till ett jättebråk bland unionens ministrar.

  Frågan är en riktig långkörare i EU och har diskuterats sedan 2001. Då ansökte Spanien om att få odla majsen, kallad Pioneer 1507. Sedan dess har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, gjort en miljöbedömning och kommit fram till majsen inte är farlig, varken för människor eller djur.

  Men Greenpeace och andra miljöorganisationer i Europa hävdar att att det finns många miljörisker. Odling av genmodifierad majs innebär bland annat ett hot mot fjärilar anser miljöaktivisterna och många länders regeringar är också skeptiska. Att utmana miljörörelsen och fatta ett beslut som kan leda till misstro bland Europas konsumenter vore förödande, anser en majoritet av EU:s medlemsländer.

  Ett gräl utbröt därför när ministrarna behandlade frågan i går. Från Sverige deltog Birgitta Ohlsson och tillsammans med ministrar från bland annat Storbritannien, Estland, Finland och Spanien röstade hon ja till ett godkännande. Men 19 medlemsländer, med Frankrike i spetsen, ville ha fortsatt förbud. Det är en majoritet,men eftersom det krävs kvalificerad majoritet för beslut i denna fråga får nu i stället EU-kommissionen fatta beslut.

  Ansvarig EU-kommissionär, Tony Borg, vill godkänna den genmodifierade majsen så snart som möjligt. Men de länder som vill ha ett fortsatt förbud är upprörda och anser att det vore förödande för EU:s demokratiska trovärdighet om kommissionen driver igenom ett godkännande, trots det starka motståndet i länder som Frankrike och Belgien.

  Källa … DN

  – – –

  Kommentar

  Svenska folket vill inte ha GMO-kramare i EU-parlamentet och genom Birgitta Ohlssons (FP) försvar för GMO har Folkpartiet, tillsammans med Centerpartiet, placerat sig på ”svarta listan” inför EU-valet 25 maj.

  Genom att försvara GMO har man tydligt visat att man inte är sin uppgift mogen och bör således entledigas så snart som möjligt och eftersom vi väljer partier, så blir hela partiet entledigat, dvs får sparken från EU-parlamentet.

  Observera att EU-valet med denna GMO-fråga har blivit livsviktigt – en fråga om liv eller död.

  Om vi lyckas mobilisera många, många väljare så kommer det att ruska om okunniga politiker. I EU-valet 2009 röstade 45,5 % – låt oss nu sikta på 60 – 80 %. Det borde inte vara omöjligt när det gäller vår och våra barns framtid.

  1. Så här såg röstresultatet ut … klicka här

   Det verkar som om även Finland har skickat okunniga och lättmanipulerade delegater till EU-parlamentet som nu röstar för att slå under benen för ett GMO-fritt jordbruk även i Finland. De säljer ut en värdefull konkurrensfördel för den egna livsmedelsproduktionen och de pantar folkhälsan för en spottstyver.

   Galenskap har ingen landgräns.

   Problemet är att folket sover. Dags att vakna och sparka GMO-krämare ut ur EU-parlamentet (25 maj).

   Edmund Burke: ”The only thing necessary for the triumph of evil – is for good men to do nothing.”

Kommentera