Fler unga söker hjälp på akuten

Fler unga söker hjälp på akuten

Många är där i onödan Allt fler unga människor går till akuten istället för till vårdcentralen när de blir sjuka. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås är 20-åringarna nu den största patientgruppen.

– Ja, jag har varit på akuten en gång och jag fick vänta i typ sex timmar, säger Daria Bergstedt. Jag tycker att det är så onödigt.

Varför gick du till akuten och inte till vårdcentralen?

– För det var klockan åtta på kvällen. Så det var därför.

Daria Bergstedt är på många sätt typisk för den patientgrupp som blivit störst på akuten på Södra Älvsborgs sjukhus. Det handlar om personer i 19-20-årsåldern som kommer på kvällar och nätter för att de har ont i magen.

– Det är en stor grupp i vår befolkning eftersom det är en baby boom-grupp. Samtidigt så är de unga och väsentligen friska, det vill säga de borde inte sticka ut i att ha det förhållandevis stora behovet av akutmottagningens resurser, säger verksamhetschef Eva Tovinger .

– De flesta av de här unga patienterna har inte så allvarliga åkommor och kan gå hem. Ytterst få av dem blir till exempel inlagda, säger läkarchef Per Björgell.

– Själv gick jag dit någon gång när jag hade ont i bröstkorgen. Jag gick dit för jag visste inte vart jag skulle ringa, säger Alexander Hentschel. Det kanske var därför.

Var det nödvändigt att gå till just akuten då?

– Nej, det visade sig att det inte var det. Rätt många människor såg väldigt sjuka ut där. Som ung saknar man information om vad man ska vända sig, säger Alexander Hentschel.

Kan det bero på okunskap, att ni har varit för dåliga på att informera att man inte ska gå till akuten med buksmärtor som inte är så allvarliga?

– Det kan vara en del i det hela, säger Eva Tovinger. Primärvården och sjukvårdsrådgivningen måste bli bättre på att för att informera om hur man går tillväga när man är sjuk.

Västra Götalandregionen ska nu utreda orsakerna till att antalet unga på akuten här trefaldigats på knappt tio år. Samtidigt växer ungas behov av vård även på annat håll.

Behandlas i grupp

På ungdomsmottagningen i Borås, några kilometer från Södra Älvborgs sjukhus, har trycket på att få komma till psykolog varit så stort att man nu har börjat behandla stressade tjejer i grupp.

– Vi har i två års tid haft en väldigt lång kö, berättar psykolog Helene Lundbom. Att starta en gruppverksamhet är att möta det stora behov och tryck som finns och som vi i dag känner oss alldeles otillräckliga inför.

På akuten ser man kopplingen mellan väntetiderna till psykolog och det ökande sökandet till akutsjukvård.

Eftersom vi ser att det är framför allt buksmärtor och ungdomarna söker för och det finns en psykosomatik i buksmärtan så kan det naturligtvis påverka. Men hoppas jag att utredningen kan ge svar på, säger Eva Tovinger.

– Jag har en känsla av att det är en åldersgrupp som inte mår alldeles bra, säger läkarchef Per Björgell.

Påfrestning för personalen

Mattias Wieloch, överläkare på akuten i Malmö säger att många unga inte vet vart de ska vända sig och att när man upplever att problemen är akuta väljer man vårdcentralerna.

– Är man rädd för att man är svårt sjuk vill man träffa en specialist. Man känner att vårdcentralen inte kan ge svaren, säger Wieloch.

Enligt Wieloch innebär det ökade antalet unga på akutmottagningarna en belastning för personalen och att personalen får förändra arbetssättet.

Kommentar

Nu skall det utredas varför våra ungdomar mår dåligt, men vi vet ju redan varför. En viktig och väsentlig pusselbit är felaktig kost. Något vi snabbt skulle kunna korrigera!

Orsaken till att denna webbplats existerar är att våra myndigheter ger ut kostråd som gör medborgarna sjuka och feta. Vården tar sedan över stafettpinnen och gör ont värre. Om de hade gjort rätt och följt lagen då hade denna webbplats varit onödig.

Vi startade ”Skolupproret mot lightprodukter” för att stoppa detta vansinne som pågår inför öppen ridå, som sänker våra barn och ungdomar, både fysiskt och psykiskt. Allt för att gynna några särintressen.

Utan riktig mat med tillräckligt med naturligt fett utvecklas inte hjärnan som tänkt, istället utvecklas sockerberoende och den extrema högkolhydratkosten orsakar alltifrån lindriga till mycket svåra magsjukdomar och senare hjärtproblem och cancer.

Energifattig mat ger också upphov till undernärda barn.

Varför förvånade? Som man bäddar får man ligga!

Observera att diskussionen i inslaget gäller att man inte skall besöka akuten i onödan. Ingen ställer frågan varför ungdomarna har ont i magen och har psykiska problem (som trefaldigats på bara 10 år)! Kronisk tarminflammation har sjufaldigats sedan femtiotalet och ökar nu kraftigt bland ungdomarna. IBS har nu drabbat runt två miljoner svenskar.

Charlataner i samhällets tjänst gör allt vad de kan för att se till att vi skall stanna kvar i det sjukdomsträsk de skapat. Stephan Rössner, Claude Marcus, Mai-Lis Hellénius och Mallin Agn (”Mulliga Barn”) är exempel på personer som sprider sina irrläror på de bästa scenerna som tjänstvilligt upplåts av media och andra etablerade.

De försvarar sina samhällspositioner och när det visar sig att de haft fel under decennier, då försvinner grunden för deras makt och inflytande. Offren i detta falskspel är våra barn och ungdomar, som nu i stora skaror söker sig till akutmottagningarna.

2 miljoner svenskar har IBS (Irritable Bowel Syndrome) och 100.000 har IBD (Inflammatory Bowel Disease). Sjukdomar som ökat epidemiskt sedan sedan Livsmedelsverket utfärdade sjukdomsframkallande kostråd, uppdiktade av industrin. Trots att förklaringen är enkel vill inte vårdens auktoriteter begripa.

Redan i förskolan får barnen en kost som lägger grunden till ont i magen, diabetes, fetma, drogproblem och psykiska problem. Sedan blir man märkligt nog förvånad över dessa problem. Även skolgången saboteras av en felaktig kost och märkligt nog blir man även här förvånad när skolresultaten sjunker, när skolor brinner ner var och varannan dag i Sverige (speciellt i Sverige) och när självmordsfrekvensen är exceptionellt hög, speciellt i Sverige.

Detta resultat är i allra högsta grad förutsägbart och lyckligtvis går det att reversera. Men inte så länge ”auktoriteter” tillåts agera bromsklossar.

Vetenskap och medborgares livskvalité mot ekonomiska särintressen

Kostdemokrati har kunskapen, erfarenheten och verktygen för att vända denna utveckling. Bollen ligger hos ansvariga politiker, medan ansvariga inom vården ligger på försvar fast beslutna att förvara ”business as usual” – en skenande ohälsa och galopperade kostnader – som sänker medborgarnas livskvalité och samhällets ekonomi – som sänker våra ungdomar! Detta destruktiva försvar understöds och är sponsrat av skräpmats- och av läkemedelsindustrin, med i det närmaste obegränsade ekonomiska resurser.

De försvarar ”ego business”. Om det avslöjas att de fuskat och lurat medborgarna under tre decennier (och levt gott på det), då rasar deras värld samman. Därför är deras försvar desperat och i kraft av sina ämbeten har de lyckats bevara och förvärra ohälsan.

Hur detta går till har docent Ralf Sundberg utförligt beskrivit i boken: ”Forskningsfusket – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin”

Alla makthavare och alla medborgare borde läsa boken. Det gäller livet och välfärden.

I Danmark väller de viktopererade in på vårdcentralerna och i Sverige väller ungdomarna in på akuten. Under tiden faller landstingens ekonomi sönder och samman och personalen går på knäna.

Varför ser inte de ansvariga det vi andra så tydligt ser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen