Nya larm om tungmetaller i barnmat

 

Nya larm om tungmetaller i barnmat

Trots larmrapporter för två år sedan hittas fortfarande höga halter av bly, kadmium och arsenik i barnmat. Det kan räcka med tre portioner gröt om dagen för att nå blynivåer som kan påverka hjärnans utveckling.Spår av tungmetaller fanns i 13 av 14 testade gröt- och vällingsorter, enligt en undersökning som Testfakta har gjort.

– Barn utvecklas och är känsligare för påverkan, därför måste alla jobba för att få ner halterna, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

 Det är sedan tidigare känt att för stora mängder tungmetaller kan leda till hälsoproblem. Men trots det saknas gränsvärden för hur mycket kadmium och arsenik som får finnas i barnmat.

EU:s gränsvärden ska nu revideras och Livsmedelsverket genomför samtidigt en egen undersökning av metaller i barngröt och välling.

– EU:s livsmedelsmyndighet (EFSA) tycker att det är allvarligare än vad man tidigare har trott och har skärpt riskvärderingarna, säger Halldin Ankarberg.

 Spannmål och ris tar upp tungmetallerna som finns i jorden. Mjölkfria gröt- och vällingprodukter, med högre andel av de ingredienserna, kan därför innehålla högre metallhalter.

– Det man måste tänka på är att äta varierat. Man behöver inte vara så märkestrogen och inte ge fler än två-tre portioner gröt eller välling om dagen.

/ TT

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, rekommenderar föräldrar att ge sina barn tre skedar gift per dag.

Vad vet hon om det, förutom att hon har läst Livsmedelsverkets gränsvärdesrekommendationer? Konsekvenser längre fram?

Kommentar

Förgiftning av våra jordar, som sker medvetet, är ett jätteproblem. Speciellt i Skåne och runt Stockholm har man förgiftat jordarna medvetet med avloppsslam fulla med ungmetaller.

Inte heller vuxna mår bra av kadmium, arsenik och bly i maten, men vi är något tåligare, det tar lite längre tid innan förgiftningssymptomen visar sig.
.

Detta har miljökämpe Gunnar Lindgren skrivit mycket om:

Läs mer om kampen mot mot detta vansinne – att medvetet förgifta våra jordar:

ζ

Folket

Endast en kunnig, enad och kraftfull opinion kan stoppa detta vansinne, som förgiftar vår matjord. Vad ska vi äta sedan?

Det är inte alls konstigt att allergier, ADHD, IBD och Alzheimer sprider sig epidemiskt.

Att återställa förgiftad matjord är nästintill omöjligt, så det är så dags att vakna upp innan det är för sent! Hur tänker ansvariga?

Agera idag!

.
Team Kostdemokrati

ζ

Hur?

Att stödja Kostdemokrati är ett bra sätt, läs vår programförklaring här…

ζ

Ett svar på ”Nya larm om tungmetaller i barnmat”

Kommentera