Mjölk – snabba nyheter

Vattentricket. Fungerar det med mjölk?

.
Snabba korta nyheter om mjölk

Mjölkbönder hotar blockera mejerier

Det morras i mjölkbondeleden. Upprorsfanan har höjts av några östgötska bönder, och nu hotar de att med traktorer och andra fordon blockera mejerier runt om i södra Sverige.

Deras krav är 30 öre mer per liter mjölk till bonden.

Läs mer… GP

Kedjornas egen mjölk ger lägre pris

Mjölken blir billigare. De stora livsmedelskedjorna satsar nu på mjölk under eget namn för att pressa priset. Coops egen mjölk ska kosta minst femtio öre mindre litern än mejeriernas.

Läs mer … DN

Kommentar

De stora livsmedelskedjorna skulle vinna en enorm goodwill om de sålde sin egen mjölk till samma pris som annan likvärdig mjölk, och lät en femtioöring per liter oavkortat gå till de svenska bönder som står för produktionen av Svensk mjölk och som ser till att vi har öppna landskap.

Då skulle svenska konsumenter slippa utländsk mjölk som kanske kommer från kor som är utfordrade med genmanipulerat foder. Vi skulle slippa mjölk från kor utfordrade med spannmål, majs och soja, vilket ger en ofördelaktig fördelning av fettsyror i mjölk och kött. Våra svenska bönder skulle slippa demonstrera för att överleva. På mjölkkartongen skulle det kunna stå att en extra 50-öring går till svenska bönder, med kanske en bild på en femtioöring. Många konsumenter skulle välja den mjölken och må gott både till kropp och själ.

Läs mer …. Svensk mjölk är snart ett minne blott … Nu är det allvar!

Läs också … ”Arla suger ut mjölkbönderna”

◊ ◊ ◊


Vitamin- och miljötricket

Arlas mjölk inte så miljövänlig

Mejerijätten Arla storsatsar och presenterar berikad mjölk som både hälsosam och miljövänlig. Nya avslöjanden visar att det är tveksamt om något stämmer. Läs mer … GP

Konsumenterna får betala mycket för en marginell positiv effekt, jämfört med att dricka standardmjölk. Om man avstår från D-vitamintillskott för att man tror att man får tillräckligt via berikad mjölk, då kan resultatet bli en sämre hälsa.

”Vattentricket” – Kommentar

Mejerierna försöker sig på ”vattentricket”; som går ut på att tillsätta diverse syntetiska och billiga vitaminer till vatten, hävda att det är hälsosamt för olika kategorier av medborgare och sedan ta bra betalt för vattnet.

Undra om ”vattentricket” fungerar med mjölk som bas?

.

.
Arla Wellness – mjölkdrycker och yoghurt med tillsatta nyttigheter. ”Immune” – för bättre immunförsvar med extra C- och D-vitamin, ”Balance” – med extra kalcium och aktiv bakteriekultur och ”Bone Health” – med extra kalcium och D-vitamin för starka ben. Det gör att priset kan höjas kraftigt och dessa pengarna hamnar INTE hos bönderna.

Extra protein ska stärka mjölkförsäljningen, läs mer … SYDSVENSKAN

Självfallet fortfarande bra produkter, men det är billigare att köpa standardmjölk och bättre att äta riktig mat och att komplettera med t.ex. D-vitamin som tillskott istället. Om man vill uppnå 4000 IE D-vitamin under en dag behöver man dricka 6,7 liter ”Immune” vilket inte är hälsosamt med tanke på bl.a. allt mjölksocker (330 gram) man då skulle få i sig. Bättre då att intaga en kapsel D-vitamin.

Om man istället vill få motsvarande D-vitamin från lättmjölk gäller det att få i sig 22 liter per dag och på köpet skulle då följa drygt en kilo mjölksocker, varje dag. Bättre att intaga en kapsel D-vitamin och mycket billigare.

Att dricka mer än en halv liter mjölk per dag förefaller onödigt. Om man vill komplettera med vitaminer är ägg ett bra komplement, förutom extra D- och C-vitamin som tillskott.

Askorbinsyra (C-vitamin) finns på kryddhyllan och ett kryddmått motsvarar ett gram C-vitamin, som kan röras ut i lite vatten och som smakar som citronvatten. Kostar runt 15 öre per gram C-vitamin.

Både C- och D-vitamin är enkelt och billigt att komplettera med.

Den bästa mjölken är gårdsmjölk (läs mer … Naturlig mjölk), sedan icke-homogeniserad mjölk och sedan standardmjölk. Det finns ingen anledning att köpa mini-, lätt- eller mellanmjölk, mer är att man smakmässigt blivit van vid det (man blir lurad på grädden).

Vi bör värna vår svenska mjölk och därmed våra svenska mjölkbönder och då är 50-öre mer för mjölken ett billigt pris och med egna egna märken på mjölken blir det inte ens dyrare för konsumenten. Vi bör inte ta efter USA där det i många stater bedrivs en hetsjakt på bönder som säljer den bästa mjölk man kan få  (se nedan) – kontrollerad gårdsmjölk.

Vem som ligger bakom hetsjakten på naturlig mat är inte så svårt att lista ut. Riktig mat och naturlig mat är det svårt att tjäna stora pengar på. Och myndigheterna spelar med!

.
Team KOSTDEMOKRATI

APPENDIX
.

.
Fler dör av läkemedel än i trafiken i USA, och ändå är det ingen som hävdar att läkemedel ska förbjudas. Under 2009 avled 37.485 personer i dödsfall som en följd av överdoser av läkemedel i USA, enligt den amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen. Läs mer … SvD

Under de senaste elva åren har ingen dött av gårdsmjölk i USA. Ändå satsar myndigheterna i flera delstater i USA på att bekämpa försäljning av gårdsmjölk. Sannolikt för att industrin inte gillar naturliga livsmedel som gör att medborgarna efterfrågar mindre skräplivsmedel, mindre sjukvård och färre läkemedel.

Som jämförelse kan nämnas att 25 – 40 % av vårdens kostnader i Sverige beror på felbehandling, läs mer… Den sjuka vården. Ska svensk sjukvård därmed förbjudas?

När svenska bönder sålde gårdsmjölk reagerade svenska myndigheter blixtsnabbt, men att Becel margarin påstås vara bra för hjärtat, det ser myndigheterna mellan fingrarna på.

Läs mer … Olaglig mjölk sålde som smör
.

Kommentera