Franska paradoxen

.

franska-paradoxen

Intressant notering att
ost verkar kunna skydda
mot hjärt- och kärlproblem

.
ζ
.

.
Hemligheten till varför fransmän lever längre – roquefortost?

Googleöversatt

Äta roquefortost kan bidra till att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, trots sin höga fett*- och salthalt*, visar ny forskning som antyder varför fransmännen har en god hälsa.

* Sannolikt positivt bidragande orsaker, och inte ”trots”

Forskare upptäckte den franska osten, känd för sin form och gröna vener, har specifika antiinflammatoriska egenskaper.

Det skulle kunna ge ledtrådar till den ”franska paradoxen” och förklara varför människor som bor i landet kan njuta av god hälsa, trots en kost rik på mättat fett**.

** Sannolikt en positiv bidragande orsak, och inte ”trots”

Med hjälp av ny teknik, fann forskarna att dessa egenskaper som bäst kom till sin rätt när osten, en av världens äldsta, mognat.

Egenskaperna för den blåmögelost, som lagras i grottor i södra Frankrike, nära Toulouse, befanns fungera bäst i sur miljö i kroppen, till exempel på slemhinnan i magsäcken eller på hudytan.

Försurning är också en vanlig process med åtföljande inflammation, t.ex. i leder drabbade av artrit och särskilt avseende plack på artärväggar.

Källa … The  Telegraph …  The secret to why the French live longer – Roquefort cheese

 

ζ

Paradox?

– att man blir frisk och smal av fet mat.

En paradox är en oöverenstämmelse mellan vad en teori utsäger och vad sunda förnuftet förväntar. Förekomsten av paradoxer hos en teori är förstås besvärande, men undviks ofta genom att inta positionen att sunda förnuftet formats av hur saker ser ut att vara, och inte av hur de (egentligen) är, dvs till teorins fördel. Läs mer…

Den så kallade «Franska paradoxen» är förstås ingen paradox, utan vad man kan förvänta sig enligt gammal hederlig fysiologi, biokemi och hormonlära.

Men om dessa grundläggande kunskaper är ersatta av inlärd propaganda, så kan det självfallet uppfattas som en ”paradox” – att man blir frisk och smal av fet mat.

ζ

.
Det är också livsfarligt att äta för lite salt, läs mer:

ζ

Den franska paradoxen – eller tvärtom?

Den franska paradoxen innebär bland annat att man i Frankrike äter fyra gånger mer smör, 60 % mer ost, tre gånger mer fläskkött än i USA.

”Trots” det har man betydligt mindre hjärtsjukdom.
.

Läs vad Kostdoktorn skrivit
om franska paradoxen här…

ζ

Grundlurad hon också,
var vad jag tänkte…

ζ

Kommentera