Valfråga nr 2 – Vad vi ska göra med Livsmedelsverket!

Vad ska vi göra med Livsmedelsverket?

”Studier visar att lågkolhydratkost är kopplat till hälsorisker på lång sikt”.

Så uttalar sig chefsnutrionisten Wulf Becker i Dagens GP. Han varnar för det mättade fettet och menar att vi ska äta enkelomättade fetter från växtriket.

Så inleds Mats Lindgren krönika … Vad ska vi göra med Livsmedelsverket?

Och krönikan avslutas med:

Vad ska man göra med en myndighet som motarbetar folkhälsan?

Det finns bara ett svar på den frågan och det är lägg ner!

Åter till huvudfrågan och till svaret. Eftersom ansvariga politiker inte tar sitt ansvar, så får folket göra det. Det får nu bli valfråga nr 2, efter ”Nej till GMO” som självklart är nr 1 (om vi inte vill utrota mänskligheten och innan dess göda cancer).

Valfråga nr 2 – Vad vi ska göra med Livsmedelsverket!

Låt oss titta på vad Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) kommit fram till när det gäller lågkolhydratkost som Livsmedelsverket förkastar och varnar för. Ett av flera exempel på den hybris som drabbat Livsmedelsverket.

Vad säger Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i sin rapport?

Efter två och ett halvt års arbete presenterade nyligen Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, en stor forskningsgenomgång där man försökt finna svar på frågan om hur olika kostråd kan hjälpa personer med fetma att gå ner i vikt.

Ett brett urval av landets ledande experter har analyserat tusentals studier varav en stor del tillkommit de senaste tio åren. Det kontroversiella resultatet är på mer än ett sätt en prestigeseger för den ifrågasatta lågkolhydratkosten.

LCHF den mest effektiva dieten

Det finns ingen bevisad ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar vid strikt lågkolhydratkost. LCHF-kost är dessutom mest effektiv på ett halvårs sikt för att gå ner i vikt för personer med fetma. Det visar en ny SBU-rapport som väntas leda till att LCHF erbjuds som ett av flera standardalternativ inom sjukvården.

Ny rapport om mat vid fetma. Lågkolhydratkost, som LCHF, ger en snabbare viktnedgång vid fetma än fettsnåla dieter. Det är en av flera kontroversiella slutsatser som Statens beredning för medicinsk utvärdering drar i en ny rapport.

Men vad är det Wulf Becker och hans kollegor på Livsmedelsverket rekommenderar. Jo, de rekommenderar att vi ska byta ut stabilt mättat fett till omättat fett (som bl.a. lättare oxiderar och som innehåller mer inflammationsdrivande omega-6).

GP: Omättat fett kan ge barnallergi

Omättat fett lyfts ofta fram som nyttigt och hälsosamt. Men ny forskning visar att omättade fettsyror kan öka risken för allergi hos barn.

Finns det någon vetenskapen som visar att mättat fett är farligt?

Svar nej – det är ett ”hitte-på”

Det finns ingen vetenskap. Att mättat fett är farligt är ett ”hitte-på”, som en marknadsjournalist hittade på i USA för drygt 35 år sedan. Det fanns ingen vetenskap bakom då och inte heller idag.

Detta ”hitte-på” lever kvar än idag för att skräpmats- och läkemedelsindustrin tjänar på det. Och det är ju de som bestämmer. Livsmedelsverket fungerar mer som ett ”postkontor”. Ett 40-tal tjänstemän ”OK-stämplar” de råd som kommer från industrins organisationer (som t.ex. ILSI) som de sedan skickar vidare till kostchefer, dietister, sköterskor och läkare (via Socialstyrelsen),

Livsmedelsverket kostråd baseras på ett ”hitte-på” från USA

Att mättat fett ska understiga 10 E% är en hörnpelare i Livsmedelsverkets kostråd och det är därför som skolbarnen ska påtvingas lättmjölk och lättmargarin. Allt baseras således på en ”hitte-på-siffra” som är vetenskapligt vederlagd flera gånger om.

Livsmedelsverket kostråd vilar på … ingenting … Hörnstenarna försvann, kosthuset har rasat

Livsmedelsverket står över vetenskap, beprövad erfarenhet och även över svensk lag. Så de kan således säga och skriva vad de vill och komma undan med det. Sedan de introducerade nyckelhålsmärkning 1989 har ytterligare 1/4 miljon svenskar fått diabetes och ytterligare ett par miljoner har blivit överviktiga eller feta, vars följdsjukdomar nu överbelastar sjukvården.

Gun-bullit

Det dör uppskattningsvis en svensk medborgare i timman i förtid på grund av sviterna av sin diabetes och i snitt varje timma skär vården sönder magen och tarmarna på överviktiga svenskar, varje timma dygnet runt, året runt. Detta sker mot vetenskap, beprövad erfarenhet och mot lag.

Om inte detta kan rubriceras som ”statsunderstödd terrorism”, vad är det då?

Socialstyrelsen

Att Socialstyrelsen den 16 januari 2008, efter två års utredning, fann att lågkolhydratkost uppfyllde kravet på «vetenskap och beprövad erfarenhet» för behandling av diabetes och övervikt, det kan Livsmedelsverket också strunta i, utan rättslig eller annan påföljd.

Politikers förtroende för livsmedelsverket verkar vara lag det också (så har det varit under tre decennier). Lojalitet mot ämbetstjänstemän verkar ha prioritet framför att förbättra folkhälsan och att tjäna folket. Därför måste nu folket ta befälet och göra detta till en valfråga. Inte minst för våra barns skull som idag far mycket illa.

Har Wulf Becker, Chefsnutrionist på Livsmedelsverket och hans kollegor, tillgång till ett hemligt arkiv och hemliga kunskaper och insikter som gör att de fullständigt kan negligera Socialstyrelsen och SBU?

Eller är de bara okunniga?

Eller försöker de medvetet föra folket bakom ljuset genom att ljuga?

Dags för folket att nu ta befälet och stoppa livsfarliga kostråd.

Näst efter GMO är detta valfråga nummer två. Vi måst helt enkelt kräva att Livsmedelsverket befrias från uppdraget att utfärda kostråd, vilket de bevisligen saknar kompetens för. Universitet och högskolor som inte är tillräckligt kompetenta förlorar sin examinationsrätt, vilket även bör gälla Livsmedelsverket, i ännu högre grad.

Deras råd orsakar ett enormt mänskligt lidande och samhällskostnader i hundramiljardersklassen. Det måste nu bli stopp på detta vansinne som sker inför öppen ridå, utan att någon ansvarig ingriper.

Detta är i allra högsta grad en politisk fråga.

Livsfarliga kostråd är en väsentlig valfråga

Annars klarar vi inte vården, omsorgen eller välfärden

De partier som säger JA TILL GMO och som låter Livsmedelsverket fortsätta med sin ”terrorverksamhet”, de röstar vi bort september 2014. Om de inte ens klarar detta enkla och uppenbara, då är de inte heller kompetenta att leda landet i övriga frågor.

Om vi får grepp på kostråden, då får vi grepp på diabetes och övervikt, vilket skulle kunna rädda vården. Då förebygger vi också andra sjukdomar som magproblem och demens (som bidrar till att rädda omsorgen). Således två valfrågor som kan rädda välfärden.

Det skulle också kunna rädda skolan och jobben … Dagens kostråd orsakar diabetes, och … leder till arbetslöshet

Således två viktiga och avgörande frågor – två pennstreck – hur svårt kan det vara?

Ansvarig minister

Livsmedelsverket sorterar under Landsbygdsdepartementet (tidigare Jordbruksdepartementet) som landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) ansvar för. Det han inte klarat av på sju år, det fixar folket september 2014.

Ministern har ett knappt år på sig att göra om, att göra rätt. Helt enkelt göra det jobb han fått folkets förtroende för att göra.

Länge har vi uppmanat ansvariga politiker att ta befälet, utan något större gehör.

Nu tar folket befälet istället! Det är ju snart valår.

PS.

Ta befälet! Eller riskera att åka ut med badvattnet.

När det gäller sjukvården är det nödvändigt att politiskt ansvariga tar befälet, för om de bara åker med likt badankor, så kraschar vården. Här kan det vara idé att även lyssna på vad ”sjukvårdspartier” har att erbjuda, innan man gör sitt val. Dalarnas Sjukvårdsparti är ett exempel på ett bra val.

Det kan tyckas lite jobbigt att sätta sig in i alla tre val – men helt klart värt det – det gäller ju din och våra barns framtid. Om inte folket tar befälet över GMO, kostråd, sjukvård, omsorg och rättsväsende, så blir notan jobbig att bära. Det kommer även att slå hårt mot skolan och jobben. Hela vårt välstånd hänger på att vi väljer kompetenta politiska ledare.

Vi måste helt enkelt välja politiker som levererar verkliga RESULTAT (inte bara prat).

För att lyckas med att få till en förändring måste vi lära oss att skilja på val till riksdag, landsting och kommuner, och inte slentrianmässigt rösta på samma parti i samtliga val. Vi måste skilja på val till riksdag (GMO, kostråd, rättsväsende, plus nästan allt), till landsting (sjukvård, …) och till kommuner (omsorg, …).

Det innebär att vi mycket väl och med goda skäl kan rösta på ett parti till riksdagen, ett annat till landsting (som t.ex. Dalarnas Sjukvårdsparti om man bor i Dalarna) och ett tredje i kommunen.

Först då kommer landstingspolitiker och kommunpolitiker att bry sig mer – när de själva måste prestera verkliga mätbara RESULTAT – då de inte längre bekvämt kan åka snålskjuts på riksdagspartiernas valkampanjer. Återigen hänger det på medborgarna och med rätt val kan vi göra skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen