Riskfaktorer och orsaker

.

.

”Högt kolesterol är en riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar”

svänger sig många med (från Ancel Keys på 50-talet och framåt).

ζ

Ett annat vanligt yttrande är:

”Bukfetma är en riskfaktor för diabetes.”

ζ

Smarta (?) debattörer använder medvetet inte ordet ’orsak’ vilket är lätt att ifrågasätta och kritisera. ’Riskfaktor’ går lättare att använda eftersom de flesta inte vet vad ordet innebär, medan andemeningen oftast uppfattas som just orsak och därför har stark skrämseleffekt (med ty åtföljande lydnad).

Vad man förtiger är att de nämnda faktorerna endast samvarierar med de händelser de antyds orsaka.

ζ

Andra exempel:

 • ”Övervikt är en riskfaktor för diabetes”
 • ”Rött kött är en riskfaktor för tjocktarmscancer” (ej bevisat)
 • ”Mättat fett är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar” (konstaterat osant)

samt tusen andra exempel (inom olika områden).

ζ

Samma orsak ger upphov till flera fenomen

En korrekt term vore ’parallellfenomen’ alternativt ’parallellföljd’ d.v.s. något som samvarierar med något annat, men som eventuellt/sannolikt/med säkerhet har samma orsak.
.

.
Exempel

Överskott av kolhydrater orsakar såväl övervikt, bukfetma som diabetes. En människa med en logisk hjärna ser lätt lösningen:

– Eliminera överskottet så försvinner de negativa effekterna.

.
Mats Wiman

Oberoende kostexpert,
frisk diabetiker.

Bloggar:
Friska Diabetiker ... www.friskadiabetiker.se
(följ nya inlägg via "Länkar → Externa bloggar")
Kostdemokrati ... www.kostdemokrati.se/matswiman/ 

.

PS. Viktigt att veta är att : Kolhydrater = Stärkelse = Socker

2 svar på ”Riskfaktorer och orsaker”

 1. Betr. kolhydraterna måste man nu också skilja på sort av. ( om man nu inte är ”strikt”). Här kommer ju akut samt latent celiaki in i bilden som en orsak till läckande tarm som tydligen är inkörsporten till så gott som alla civilisatoriska sjukdomar som vi alla nyligen har lärt oss.Öht. måste vi nu alla lära oss cellbiologi för både förstå samband och navigera strategiskt i denna djungel av desinformation och information. Vilken tur att nätet finns.Utan den hade vi som varit i dödens förrum inte klarat oss.

  1. Helt rätt Ulf,

   Det är stor skillnad på olika kolhydrater, där det moderna vetet verkar vara extra aggressivt, även i små mängder. Sedan spelar det mindre roll om det är ljust eller mörkt, grovt eller fint bröd.

   Läs mer … Brödberoende – hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa

   Glutenintolerans är mycket vanligare än vi tror, tre av fyra vet inte om det (de har bara ont i magen). Sannolikt skadas alla, men skadan är begränsad och vi märker inget. På sikt kan dessa småskador ge upphov till allvarliga sjukdomar, så gluten är att leka med elden (synd eftersom det smakar gott).

   Läs mer … Glutenintolerans mycket vanligare än vi tror

   Läs också … ALLA får läckande tarm av gluten!

   När det gäller matfett är det ljusår mellan smör och margarin (= icke mat). Och när det gäller matoljor är det stor skillnad mellan en kallpressad olivolja och t.ex. majs- eller solrosolja (full med omega-6 som främjar inflammationer och cancer). Flytande margarin är att betrakta som ”icke.mat”.

   Även när det gäller protein är det stor skillnad på kött från gräsbetande djur och de som är uppfödda på spannmål. Sojaprotein är inte heller att rekommendera, läs mer … Varning för soja!

   Det är också stor skillnad på glukos och fruktos (som i stora mängder kan ge fettlever).

   Läs mer … Fruktos är sju gånger mer reaktiv än glukos, är inflammationsdrivande och kan orsaka fettlever, en ny folksjukdom som redan drabbat var femte svensk.

   Läs även … Andelen överviktiga och feta ökar i västvärlden. Artikelförfattarna varnar för risker för fettlever som en följd av allt för kolhydratrik kost.

   Mycket att lära och vi försöker belysa det från olika håll för att våra läsare ska kunna bilda sig en egen uppfattning. En spännande och givande resa för de som tar till sig ny kunskap och sedan omsätter den i praktiken (åtminstone kanske man förstår varför man inte mår så bra).

Kommentera