Världsdiabetesdagen 14 november 2012

 

Hur tar vi initiativet i kampen mot diabetes?

Över en miljon svenskar har i dag diabetes eller är i riskzonen för att utveckla sjukdomen. Ökningen av fetma och diabetes är den i dag allvarligaste utmaningen för folkhälsan – patienter med diabetes har en hög samsjuklighet med andra kroniska sjukdomar. Gör vi inte något åt problemet nu kommer en allt större del av sjukvårdsbudgeten att belastas av kroniska sjukdomar, där diabetes står för den största bördan. Läs mer om …. en nationell konferens på Världsdiabetesdagen

Det finns dock redan kunskaper, vetenskap och erfarenheter i överflöd om hur diabetesepidemin skulle kunna bemästras, men det verkar inte etablerade forskare var intresserade av, de verkar mera vara intresserade av forskningsanslag och vården verkar vilja göra som de alltid gjort. Tillsammans med myndigheter verkar de främst värna ”status quo” och att lösa folkhälsoproblemet genom att förebygga och behandla på bästa sätt verkar inte finnas på agendan. Kanske för att det skulle hota deras jobb om diabetiker blev friskare, på annat sätt än de förordar, och det skulle vara skämmigt.

På plats från KOSTDEMOKRATI finns Björn Hammarskjöld och jag (Mats Wiman). Kanske blir det några rader om detta senare. Med mig har jag en liten A5-skrift som jag tänkt dela ut med följande text:

Hej/Ärade konferensdeltagare!

Jag, Mats Wiman, är diabetes-autodidakt och fick min åldersdiabetesdiagnos 1998. Efter 10 års vanvård, en hjärtinfarkt och en stroke är jag sedan 2008 frisk diabetiker. 2010 förklarades jag vara ”icke-diabetiker”.

Frisk och 15 kg lättare blev jag genom att tillämpa strikt LCHF-kost ( max. 5 g kolhydrater) och genom att ’sätta ut’ samtliga mediciner (statiner, blodtryckssänkare och Metformin).

På 4½ år har jag ätit 350 kg mättat fett, har helt normala värden och har aldrig mått bättre.

Med diabetesvårdkostnader på 10-30 miljarder per år frågar jag mig varför man inte sparar hälften genom att informera om den skonsamma och billiga LCHF-kosten vilken bevisligen sänker blodsockret, minskar diabetesföljder, inflammationer och därmed riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Jag begär att Göran Hägglund griper in till diabetikernas försvar genom att kräva att sjukvården informerar om och tillämpar Patientsäkerhetslagens 6 kapitel 1 § liksom Socialstyrelsens beslut 2008 om att LCHF är i enlighet med ”vetenskap och beprövad erfarenhet” vid diabetes och fetma.  LCHF-behandling är fysiologiskt logisk: Diabetes typ 2 definieras som ett för högt blodsocker förorsakat av en för stor mängd kolhydrater.

Slutsats: Minimera kolhydraterna i kosten!!

.
Mats Wiman

www.friskadiabetiker.se

PS. Se nedan en typisk blodsockernivå som normaliseras när en typ 2 diabetiker (åldersdiabetes, som numera kan debutera i tonåren), övergår FRÅN en högkolhydratkost och insulin TILL en lågkolhydratkost utan insulin. Detta ger enorma hälsofördelar och på köpet en viktnormalisering. Risken för cancer och andra följdsjukdomar minskar radikalt.

Socialstyrelsen och vården av idag rekommenderar idag en blodsockerkurva till vänster, vilket är mycket anmärkningsvärt och rent ut sagt vansinne. Forskarna undviker att forska på kosten och lägger istället fokus på patenterbara läkemedel. Den forskning som trots allt motstånd slunkit igenom är Karlshamnsstudien, som gav ett fantastiskt resultat, men detta har sopats under mattan, då det hotar ”business as usual”.

Det är professor Christian Berne, sektionen för endokrinologi och diabetesvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som granskar kurvan nedan i SVT-inslaget.

Klicka för att se inslaget … Del-1Del-2Del-3

.Blodsockerkurva FÖRE enligt vårdens rekommendation (max kolhydrater och max insulin)
och EFTER med strikt lågkolhydratkost (och utan diabetesmedicin, insulin).

Varför inte Socialstyrelsen och vården rekommenderar det som är bäst för patienternas hälsa kan bara förklaras med att marknaden för läkemedel och vård då skulle minska. Även forskningsanslag och bidrag skulle minska om sjukdomen sockersjuka går tillbaka.

Fler inlägg från min sida finns här … Mats bloggkatalog

6 svar på ”Världsdiabetesdagen 14 november 2012”

  1. Tack Karl. Vi har nu lagt till länkarna. Det är farligt att bli frisk, för det finns inga långsiktiga studier, säger meningsmotståndare. Men det är inte sant.

   Riktig mat, lågkolhydratkost, är vår naturliga mat. LCHF är nog det mest beprövade koncept som finns, hela folkslag har ju under generationer visat hur effektivt det är. Vi har våra svenska Samer, vi har Inuiterna och Massajerna. Vi har folket på Papua Nya Guinea, vi har aboriginer i Australien och indianerna i Nordamerika, som saknade hjärt-kärlsjukdom, diabetes, övervikt och demens så länge de åt riktig mat.

   Tallriksmodellen är däremot ett helt nytt tidigare oprövat koncept. Det vi vet idag är att den kosten i Sverige har fördubblat fetman (2x) och tredubblat diabetes (3x) på bara tjugo (20) år, sedan nyckelhålet introducerades 1989.

   Ett talande resultat som Livsmedelsverkets tjänstemän och diverse professorer väljer att blunda inför. De kan ju knappast erkänna att de lurat folket under tre decennier och de kan ju inget annat. De står dessutom under inflytande ekonomiska särintressen, som t.ex. ILSI … http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20080520

   Bengt Vessby i SVT-inslaget var avlönad av två margarinbolag och agerade i form av försäljningsagent med noll trovärdighet … http://www.dn.se/nyheter/sverige/professor-avlonad-av-tva-margarinbolag

   Mai-Lis Hellenius
   är inte heller oberoende. Om hon skulle ändra uppfattning skulle hela hennes karriär rasa ihop. Mycket märkligt att hon inte ser bristen på resultatet av sin gärning. Läs mer … Köpta professorer … http://www.kostdemokrati.se/frank/2012/09/20/kopta-professorer/

   Under tre decennier har Mai-Lis Hellenius med flera sett att det de håller på med inte fungerar och ändå vill de fortsätta på samma spår. Albert Einstein kallade det för vansinne.

   Det som fungerar för praktiskt taget alla vill de förbjuda, för att det inte finns några långsiktiga studier (vilket är en ren lögn). Kostdoktorn försökte lämna över 16 välgjorda tunga RCT-studier till Ingrid Larsson (näringsfysiolog) under en tv-debatt (som jag själv var med i), men hon vägra att ta emot dem och tyckte att Andreas Eenfeldt ”kunde läsa dem själv på sin kammare”… http://www.kostdemokrati.se/debatt/2012/03/01/debatt-tv1-19-januari-2012-under-temat-lchf-bra-eller-daligt/

   Några månader senare lyssnade jag på ett föredrag som Ingrid Larsson höll och då hävdade hon att det inte fanns några studier. Arrogansen och brist på kunskap, vetenskap, erfarenheter och resultat är total. Priset som folket får betala, både mänskligt och ekonomiskt, för att dessa personer tillåts propagera, är gigantiskt.

 1. Att rekommendera en lågkolhydratkost är för närvarande ingen option enligt Christian Berne vid fråga på Världsdiabetesdagen. Socialstyrelsens vägledning Kost vid diabetes är baserad på SBUs rapport enligt Berne. Ingen möjlighet till svar, mikrofon saknades.
  Men SBU underkände helt Livsmedelsverkets kostråd, likväl Med denna bakgrund är det besynnerligt att Socialstyrelsen gav ut vägledningen ”Kost vid diabetes” den 5 december 2011.

  Här har Socialstyrelsen hänvisat till SBUs rapport från 2010 samt smärre ändringar enligt modern forskning.

  Socialstyrelsen rekommenderar nu fem olika koster som lämpliga för patienter med diabetes.
  1. Livsmedelsverkets standardkostråd med 50-60 E% kolhydrater.
  2. Livsmedelsverkets medelhavskostråd med 50-60 E% kolhydrater.
  3. Livsmedelsverkets kostråd med lågt GI med 50-60 E% kolhydrater.
  4. Livsmedelsverkets måttligt kolhydratreducerade kostråd med 30-40 E% kolhydrater.
  5. Extrem lågkolhydratkost med 10-20 E% kolhydrater.

  Av Socialstyrelsens fem rekommenderade så saknas det fortfarande enligt SBU all vetenskap bakom de fyra första kosterna.

  Det är därför förvånansvärt att Socialstyrelsen uppmanar sjukvården att bryta mot Patientsäkerhetslagens (PSL) 6 kapitel 1 § där det explicit står att vården ska ges i enlighet med ”vetenskap och beprövad verksamhet”.

  Vad sjukvården kan göra är att följa PSL och Socialstyrelsens beslut av 2008och rekommendera en lågkolhydratkost till patienter med diabetes.

Kommentera