De grymma kostråden till diabetiker

.

vårdsveriges-största

ζ
.

Vårdsveriges största skandal

År 1998 fick jag diagnosen Diabetes typ 2. Den var inte värre an att jag först kunde behandlas utan mediciner eller insulinsprutor. Jag skulle ”kostbehandlas”. Vad detta innebär förstod jag inte då, eftersom budskapet var att jag kunde äta som alla andra, men jag skulle naturligtvis äta mindre så att min övervikt kunde ’svältas bort’.

Det enda vettiga råd jag fick var att promenera, vilket sänker blodsockret. Sagt och gjort – det fungerade.

Efter några år ”måste man sätta in” Metformin, vilket enligt uppgift skall göra cellerna mer mottagliga för det insulin som sänker blodsockret. Eftersom jag också ansågs ha för högt blodtryck och för högt kolesterol sattes betablockerare resp. statiner in.

Jag gick ej ner i vikt och mådde år för år bara sämre och sämre, vilket jag då inte härledde till medicinerna eller den av vården rekommenderade kosten utan till att ”man är ju inte längre purung (64-65)”. Jag måste t.ex. pausa när jag gick uppför längre trappor.

 • 2006 fick jag en hjärtinfarkt, mycket liten men dock.
 • 2007 fick jag en ministroke, en s.k. TIA [transitorisk (några minuter) ischemisk attack, d.v.s. en blodpropp i hjärnan].

Besviken och vred på sjukvården började utbilda mig via nätet och upptäckte Annika Dahlkvist (”Fettdoktorn”) och skar i januari 2008 ner mitt kolhydratintag kraftigt (bland annat genom att avstå från alla lätt- och lightprodukter) och upptäckte att jag började gå ner i vikt.

Efter att ha läst Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt” vågade jag fullt ut ersätta de strukna kolhydraterna med fett och kolesterol (april 2008).

Nästan omedelbart inträdde en hälsoförbättring. Viktnedgången fortsatte och min kropp började fungera bra, min kondition blev bättre och jag behövde inte längre pausa i trappor.

Sedan dess har jag fortsatt att må bra och samtliga värden som föranlett medicinerna blev så bra att jag beslöt att slänga mina mediciner i maj 2008.

Mina värden, speciellt blodsockret, har sedan dess legat på en helt normal nivå, vilket medförde att jag 2010 förklarades vara ”icke-diabetiker” vilket enligt det s.k. ”naturalförloppet” inte ska kunna ske. Diabetes betraktas ju nämligen som en obotlig sjukdom.

Jag har nu i tre år levt med en livsnödvändig fett-och proteinrik kost utan kolhydrater. Kolhydrater är inte, som myten påstår, livsnödvändiga.

http://www.kostdoktorn.se/mats-wiman-friskare-och-smalare

Skandalen

De kostråd som ges diabetiker är häpnadsväckande grymma:

”Ät den mat du blir sjuk av!”

[”Nötallergiker. Ät jordnötter!”]

I andra sammanhang skulle man dömas för vållande till annans död, men här tillåts man alltså att i sjukvårdens namn ge dessa befängda råd, trots att det sedan över hundra år varit känt att blodsocker kan sänkas genom att man undviker kolhydrater (som ju blir till socker när de kommer in i kroppen).

Sjukdomstillståndet diabetes definieras just av att personen i fråga inte kan hantera kolhydrater utan ständigt får ett för högt blodsocker.

Dessa ovetenskapliga och grymma kostråd medför för många diabetiker ett stort lidande.

Konditionsnedsättning, neuropati (nervskador) med ty följande amputation av tår och/eller fötter, impotens, blindhet och förtida död. Detta på grund av att den piller- och insulinsprutedrogade sjukvården inbillar sig och oss att ”diabetiker kan leva ett normalt liv” tack vare pillren och sprutorna, det vill säga ett liv utan sjukdomsinsikt, utan egna åtaganden eller begränsningar.

Varje dag, året runt,
får 2 diabetiker
sina
fötter amputerade!

Denna sjukvårdens sirensång är dock ett fruktansvärt bedrägeri gentemot patienterna. Man förtiger att man kan minska följdverkningarna eller som i mitt fall eliminera dem, genom att iaktta en strikt lågkolhydratkost d.v.s. LCHF.

Inom LCHF-rörelsen har det uppskattats att vi är c:a 20.000 diabetiker som uppnått klara hälsovinster (minskade insulininjektioner, slopade mediciner etc.). Enligt en opinionsunderökning i våras uppgav 23% av Sveriges befolkning att de börjat tillämpa LCHF.

Sverige har c.a 400.000 diabetiker och mer än 600.000 prediabetiker, totalt mer än en miljon svenska medborgare!!!

Hur många för tidigt döda har sjukvården på sitt samvete?

sek-flying-money

Förutom att sjukvårdens inkompetens på detta område förorsakar stort lidande och förtida död kostar behandlingen av diabetiker samhället mer än 12 % av sjukvården totala kostnader, dvs. mer än drygt 40 miljarder kronor – PER ÅR!!

T.ex. är sju av tio som får en hjärtattack diabetiker eller prediabetiker.

Dagens fråga är därför:

Hur länge skall detta grymma och
intelligensbefriade vansinne fortsätta???

.
Mats Wiman

Oberoende kostexpert, frisk diabetiker.
Styrelseledamot DiOS (Diabetesorganisationen i Sverige) … www.dios.bz

Bloggar:
Friska Diabetiker ... www.friskadiabetiker.se
Kostdemokrati ... www.kostdemokrati.se/matswiman/ 

ζ

PS. Apopå lobbygruppers inflytande på kostråd kan man bara säga: Någon koppling mellan ”amerikanska köttintressen” och den i Sverige kommunicerade LCHF-kosten finns ej. LCHF kost innehåller inte heller mer kött än ”tallriksmodellen”.

Livsmedelsverket_hög_logoSvenska LCHF grundar sig enbart på personliga erfarenheter, analys av vår kosthistoria, vårt kroppsliga välbefinnande, vår fysiologi och på interventionsstudier på individnivå. Dock uppgående till 1/4 av befolkningen, varav cirka 5 % har en mer strikt tillämpning (enligt bland annat en demoskoundersökning mars 2011).

Däremot kryllar det av jäv och korruption kring och i Livsmedelsverket, vilket skulle kunna bli ett mycket intressant program i t.ex. ’Uppdrag Granskning’. DS.

817 svar på ”De grymma kostråden till diabetiker”

 1. Jag säger som Emile Zola J’Accuse…….

  Bra beskrivning av hur diabetiker behandlas. Tyvärr är Mats historia inte är unik. Han beskriver hur alla diabetiker har behandlats de senaste 30-40 åren – och fortfarande behandlas. Själv har jag underhållit diabetesindustrin under 15 år. Sedan 5 år kan jag tacka nej till erbjudande om insulin. Första impulsen fick jag av min insiktsfulla ögonläkare Gunilla Wilde som tipsade om dr Calle Carlsson. Men den verkliga vändpunkten kom efter att ha läst Lars-Erik Litsfeldts bok ”Fettskrämd”.

  Jag har hittills klarat mig från hjärtinfart, men jag har fått irreversibla nervskador i fötterna. Diabetesindustrin har tagit 15 år av mitt liv. Femton år som jag uppmanades att basera min kost på det som jag inte tål. Femton år som jag fick avstå från ägg, smör, krabba (som vi själva fiskade), lever (den läckra lammlevern) och allt annat som innehöll animaliskt fett och det nyttiga kolesterolet. Det går inte för diabetesvården att komma undan med att man inte visste bättre då.

  Uffe Ravnskov skrev sin bok om kolesterolmyten på 1980-talet! En icke medicinsk sakkunnig person som Lars-Erik Litsfeldt kunde gräva fram fakta! Annika Dahlqvist vågade utmana lojaliteten till sina kollegor! Calle Carlsson visste vad som var problemet och har räddat diabetiker sedan 1980-talet!

  Industrin uppgift är att tjäna pengar och vi måste vänja oss vid att det finns en hälsovårdsindustri . Men det befriar inte offentligt anställda medicinska specialister att tänka på sin uppgift. Jag säger som Emile Zola J’Accuse…….

Kommentera