– DET GIFTIGA MARGARINET –

En gymnasieelev har skrivit en välunderbyggd skoluppsats om margarin och dess påverkan på oss människor och miljön. Ytterst få kan tänka sig att äta margarin när de vet vad det är för något, och än mindre tillåta sina barn att äta det . Uppsatsen inleds med;

Problemet med margarin

Problemen med margarin är många, tillverkningssättet är ett, transporterna ett annat. Men det största problemet av alla är att margarin i olika former marknadsförs som både naturligt och nyttigt.

Det är framförallt fetterna som marknadsförs som nyttiga i margariner, samt att de skulle vara kolesterolsänkande. Anledningen till att margarinernas fetter kallas för nyttiga är att de är fleromättade. Dessa ”nyttiga” fetter framställs igenom en tillverkning som till stor del enbart är en brutal kemisk behandling utav vegetabiliska oljor, som till största delen har importerats ifrån länder på andra sidan jorden. Allt tillåtet utav livsmedelsverket, men hur nyttigt och miljövänligt är det egentligen? Läs fortsättningen här … (rekommenderas varmt).

Om du inte kan läsa pdf-filer kan du ladda hem ett gratis läsprogram här (Adobe Reader).

– VETENSKAP –

Aftonbladet; ”Fleromättat fett kan skada ditt hjärta”. Läs mer …

Göran Petersson, Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik, Chalmers, skriver;

Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta! (läs hela rapporten här)

  • Myten att hjärt-kärlsjukdomar beror på ett högt intag av mättat fett har nu övertygande avfärdats. Mjölkfett utgörs främst av mättat och enkelomättat fett och framstår inte som hälsofarligt.
  • I stället kopplas hjärt-kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av fleromättade omega-6-fettsyror från fröoljor. De skadar via metabolisk bildning av eikosanoider och oxidation av LDL.
  • Bland bordsmargarinerna utmärker sig Becel genom ett särskilt högt innehåll av omega-6-fett. Andra margariner som Lätta och Milda har nu en hög andel mättat fett och en låg andel omega-6.
  • Bregott har med hänsyn till nuvarande kunskapsläge en hälsomässigt fördelaktig sammansättning. Det består av mjölkfett och en mindre del rapsolja med mycket enkelomättat fett.
  • Trots dessa förhållanden påstår sig Becel arbeta för friskare hjärtan tillsammans med Hjärt-Lungfonden. Becel har också under lång tid framställts som bättre än mjölkfett i Unilevers reklamskrifter.

Hälsorådgivare: För läkare, dietister, myndigheter och andra hälsorådgivare kan det ta emot att med hänsyn till ett nytt kunskapsläge ändra tidigare råd. Men det är rimligtvis värre att ge hälsofarliga råd.

Chalmers satsar på biovetenskap i människans tjänst!

Anm: Hjärt-Lungfonden har numera insett sitt misstag, att de äventyrar sitt renommé genom att samarbeta med Becel och har därför avbrutit det samarbetet, trots att det innebar att de förlorade en bra inkomstkälla (läs mer …).

Även kocklandslaget har numera dumpat margarin (läs mer …);

”Milda blev helt fel. Alla vet ju att kockar steker i smör.”

– AUSTRALIEN –

I en australiensisk vetenskaplig artikel stod det att margarin skall undvikas till varje pris. Om man råkar få det i munnen skall man genast spotta ut det. Man kan lämna det åratals uti i naturen; varken fåglar, gnagare, insekter eller mögel rör det. De vet att margarin inte är mat. Endast vi människor är dumma nog att äta margarin.

En sammanfattning på svenska (originalartikeln kan du läsa här):

MARGARINBLUFFEN

— Margarin, Fettsyror och Din Hälsa —

För att upprätthålla en god hälsa är det viktigt att vi äter de rätta omegafettsyrorna i vår kost. Hydrerade fetter såsom margarin är ”icke-mat” med giftverkan och bör undvikas till varje pris.

Betydelsen av fettsyror

Fettsyror är nödvändiga för att våra celler skall fungera normalt och förbli vid liv. Cellmembranen tillåter passage av nödvändiga mineraler och molekyler in och ut från våra celler. Friska cellmembran hindrar farliga kemikalier och organismer som virus, bakterier, mögel och parasiter från att passera in i cellen. Dessa membran innehåller också kemiska receptorer för hormoner, kroppens centrala budbärare. Fettsyror är inblandade i oräkneliga kemiska processer i våra kroppar och utnyttjas som byggelement för vissa hormoner.

Margarin

Hydrering blev populärt i USA eftersom denna typ av olja inte förstörs eller blir härsken lika lätt som normal olja och därför har längre hållbarhet. Du kan lämna ett block margarin utomhus i åratal och varken mögel, insekter eller gnagare kommer att röra det. Margarin är ”icke-mat”! Det är uppenbart att endast människor är dumma nog att äta det! Eftersom fetterna i margarin är delvis hydrerade (dvs. inte fullt mättade) kan  fabrikanterna hävda att det är ”fleromättat” och marknadsföra det som hälsosam mat.

Eftersom industriellt tillverkade transfetter inte finns i naturen vet inte våra kroppar hur de skall hantera dem på ett rationellt sätt och de fungerar som gift gentemot viktiga cellaktiviteter. Kroppen försöker utnyttja dem i cis-form och de hamnar i cellmembran och andra ställen i kroppen där inte borde vara.

Under senare år har mätningar av transfetter i membranen hos mänskliga röda blodkroppsceller varit så högt som 20 procent, när det borde varit noll. Röda blodcellskroppar användes för att de var lättillgängliga och det är rimligt att antaga att de flesta andra cellmembran i kroppen också innehåller dessa onaturliga fetter.

Published initially in Nexus Magazine, Volume 4, #2 (February-March 1997). PO Box 30, Mapleton Old 4560 Australia. (Published initially in Nexus Magazine, Volume 4, #2 (February-March 1997). PO Box30, Mapleton Old 4560 Australia. (http://www.drcranton.com/nutrition/margarin.htm))

Testet

Sommaren 2008 beslöt vi att testa ovanstående påstående. Vi inhandlade ett paket margarin (Milda, 80 % fett) och lugnade kassörskan genom att tala om att vi inte skulle äta det, vi skulle bara ha margarinet till ett test.

Vi ställde ut ett block smör och ett block margarin bredvid varandra utomhus under två sommarmånader. Allt smör blev uppätet och margarinet stod kvar, täckt av ett lager frömjöl och annat skräp som blåst omkring.

Hur kan mögel, insekter, gnagare och fåglar veta att margarin inte är mat?

– INFORMATIONSFOLDRAR –

  • Rädda våra barns hjärnor (ladda ner här).
  • Smör vs Margarintillverkning (ladda ner här). Knockout!

Skriv ut på bägge sidor av en A4:a sida, vik och dela ut till dem du bryr dig om!
Vik ”Rädda våra barns hjärnor” i tre delar: Vänd insidan uppåt, vik till markeringen och vik över framsidan.

Glöm inte att ge rektorn på skolan en broschyr, som är ytterst ansvarig. Skolan är inte alls skyldig att följa Livsmedelsverket rekommendationer avseende lightprodukter.

– ”TIO (O)SANNINGAR OM MARGARIN” –

Margarinindustrins reklamkampanjer andas närmast desperation, verkligheten håller på att hinna ikapp dikten. De framhåller att margarin innehåller de essentiella och livsnödvändiga fettsyrorna omega3 och omega6. Vad de inte säger är att vi bara kan tillgodogöra oss cirka 3% av vegetabiliskt omega3 och att vi har cirka tjugo gånger så mycket omega6 i oss som vi borde ha (ett överskott som ger inflammationer).

Vad härdade eller omestrade fetter har för hälsoeffekter vet vi inte ännu. Det är nya industriellt framställda fetter som vi bara varit utsatta för under en kortare tid. Ett modernt högriskexperiment som våra barn tvingas delta i.

Således borde vi välja kroppseget animaliskt omega3 och undvika omega6. Dvs. välja smör istället för margarin!

Allting går att sälja med mördande reklam – kom och köp konserverad gröt, sjöng Hans Alfredson och Tage Danielsson. Att lyckas sälja margarin  är en betydligt större bedrift!

Livsmedelsverkets tjänstemän agerar i detta sammanhang som de ”tre små  aporna”, en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Att inte agera mot osaklig margarinreklam är att begå grovt tjänstefel!

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

Uffe Ravnskov, med. dr., docent