Diabetiker behöver vikthjälp

Det är lättare sagt än gjort för en överviktig diabetiker att banta på egen hand.

Särskilt kvinnliga diabetiker har det jobbigt, enligt avhandlingen av doktorand Irene Svenningsson vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Nio av tio personer som får en nydiagnos av diabetes har viktproblem. Övervikt är aldrig bra och är extra ohälsosam för diabetiker.

– Vi är för dåliga på att se till överviktiga diabetikers hela behov. Intervjuer med vårdpersonal har visat att det finns inga tydliga strategier, säger Irene Svenningsson.

Mindre av läkemedel

Framför allt kvinnor bär på mycket skuldkänslor, och de anklagar ofta sig själva för att ha orsakat sin sjukdom. Även män kan drabbas av depression för att de väger för mycket, men inte i lika hög grad som kvinnorna. Och för kvinnor kan ju övervikt rent generellt vara en känslig sak, förklarar Svenningsson.

– Det västerländska idealet – skönhet är ofta hopkopplad med att vara smärt och smal.

Nu handlar det emellertid inte om utseendet när det gäller att gå ner i vikt för en diabetiker. Det behövs av medicinska skäl.

– Klarar man av att gå ner i vikt blir ofta diabetesläget bättre och man behöver mindre av läkemedel, säger Irene Svenningsson.

– ◊ –

Fakta: Diabetes

  • Omkring fem procent av kvinnorna (~ 175.000)och sju procent av männen (~ 245.000) i åldern 18–84 år i Sverige har diabetes.
  • Största delen, 85–90 procent (~ 375.000 – 378.000), har diabetes typ 2, så kallad ”åldersdiabetes”, som numera drabbar redan från tonåren.

Källa: Sahlgrenska akademin

 

Läs hela artikeln … Aftonbladet

– ◊ –

Kommentar:

Högt blodsocker får man via Livsmedelsverkets tallriksmodell eller om man följer Socialstyrelsens senaste kostråd för diabetiker (~ tallriksmodellen). Högt blodsocker korrigerar kroppen med höga nivåer av insulin och diabetiker injicerar insulin.

Insulin blockerar fettförbränning och orsakar fettinlagring, det är ett fettinlagringshormon. Därför blir många som äter enligt tallriksmodellen överviktiga diabetiker, helt logiskt och naturligt.

Med njutmetoden kan både diabetes och fetma förebyggas och de som redan drabbats kan återfå sin hälsa. Läs mer …

 

…………………………

Kommentera