Valfrihet är gott – för den som väljer fettsnålt

HUDDINGEPERSPEKTIV

Valfrihet är ett honörsord för Huddinges borgliga majoritet. Men när föräldrar till barn på kommunens förskolor och skolor – med stöd av forskare och läkare – vill välja annan kost för sina barn då tar det stopp. Det är Livsmedelsverkets riktlinjer som alla ska rätta sig efter – trots att dessa riktlinjer är starkt ifrågasatta av många forskare.

Livsmedelsverket menar att livsmedel med hög andel mättat fett är ohälsosamma för såväl barn som vuxna. Mjölk som är fetare än lättmjölk och smörbaserade bordsmargarin som Bregott går bort. Föräldrar på förskolor i Huddinge som inte velat att barn ska äta Becel, ett bordsmargarin med kemiskt omarbetat fett, och till och med erbjudit sig att skicka med barnen Bregott har fått nej. Trots att de visat på åtskilliga vetenskapliga studier som tyder på att kostråden är helt felaktiga och bl.a. riskerar leda till en ökning av hjärt-kärlsjukdomar till följd av överintag av fleromättade omega 6-fettsyror från fröoljor.

Hård kritik har också riktats mot hur Livsmedelsverket handskas med de vetenskapliga studier som myndigheten stödjer sina kostråd på. En grupp läkare och forskare med docent Uffe Ravnskov i spetsen gör en genomgång av de 72 studier man lutar sig mot och avfärdar 70 av dem som irrelevanta.

Jag tar inte ställning till vad som är rätt och fel vad gäller kostval. Men när den vetenskapliga diskussionen är så oerhört infekterad tycker jag inte det vore för mycket begärt att kommunen erbjuder smörbaserade bordsmargarin och mellanmjölk eller standardmjölk som alternativ. Den hårdnackade inställning man har nu anser jag är respektlös mot pålästa föräldrar med tydliga uppfattningar om vilken kost de vill att deras barn ska få. Därför har jag skrivit en motion till kommunfullmäktige om detta och tänker kämpa för att den ska bifallas!

Länk: http://huddingeperspektiv.blogspot.com/2011_11_01_archive.html

– ◊ –

Kommentarer på bloggen

Christer Enkvist, läkare. sa…

Det är ganska fantastiskt att när föräldrar vill att deras barn skall få den naturliga föda som alla människor är designade för med riktigt fett, smör och röd mjölk blir det alltid bråk och diskussioner. När däremot exempelvis veganer, vegetarianer och de som tillhör islam vill ha sin speciella mat har man aldrig hört att någon kostchef eller kommunbyråkrat sätter sig på tvären.

Christer Enkvist
Läkare

3 november 2011 08:40

Björn Hammarskjöld sa…

Det är fantastiskt att Livsmedelsverket i sina riktlinjer till personalen i skolan skriver:”Föräldrarna bestämmer vad barnet ska äta.”Det fungerar perfekt för barn till veganer och religiösa.

Så det är bara att be förskolan och skolan att följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

”Föräldrarna bestämmer vad barnet ska äta.”

Om inte det hjälper så kan man som förälder hävda att min religion kräver att mitt barn ska den naturliga föda som alla människor är designade för med riktigt fett, smör och röd (eller till och med brun) mjölk.

Detta eftersom de som kräver denna naturliga mat anses tillhöra en religion.

Björn Hammarskjöld
Barnläkare
Biokemist

3 november 2011 09:41

Olof Olsson sa…

Tack för kommentarer! Ja, det är märkligt att föräldrars val inte kan respekteras, oavsett vad bakgrunden till dessa val är.

Ni hör ju uppenbarligen till dem som inte alls tror på Livsmedelsverkets kostråd. Vad tror ni det finns för skäl till att Livsmedelsverket ändå håller fast vid dessa råd?

3 november 2011 10:45

Björn Hammarskjöld sa…

Okunskap borde man inte kunna skylla på men den verkar vara massiv inom myndigheten, prestige samt en väl utbyggd lobbyverksamhet från livsmedelsindustrin och andra stora ekonomiska aktörer bidrar givetvis.

Sedan tillkommer naturligtvis vanligt hederligt (?) jäv med (vänskaps)korruption. De som sitter i Livsmedelsverkets expertgrupper och beslutar kostråden sitter sedan i SBU och godkänner sedan sina egna kostråd de utfärdat i annan myndighets namn utan att uppge detta jäv i sina jävsdeklarationer.

3 av Livsmedelsverkets experter satt i SBUs grupp Mat för diabetes, inget uppgivet jäv. 7 av dem som satt i SBUs grupp Mat för diabetes sitter nu i Socialstyrelsens grupp Mat för diabetes utan att de tog upp SBU i sina jävsdeklarationer. Det finns mycket mer kopplingar bland experterna som inte syns om man inte letar aktivt.

Björn Hammarskjöld
Barnläkare
Biokemist

3 november 2011 11:07

matswiman sa…

Livsmedelsverket är en oseriös prestigeborg som i sin hänsynslöshet torde vara svår att överträffa.

Så råder de t.ex. diabetiker (sockersjuka) att äta den mat som gör dem sjuka. De har verket nu gjort i över trettio år och diabetikerna går därför mot en säker förtida död (kallas av läkare för ”Naturalförlopptet”. Verket saknar ryggrad. Det borde för länge sedan ha sagt:

”Förlåt oss, vi har haft fel. Mycket tyder på att den urgamla behandlingen faktiskt fungerar” (dvs ät minimalt med kolhydrater så sjunker blodsockret).

Gör om livsmedelsverket till ett livsmedelssäkerhetsverk och lägg kostfrågorna i ett nytt verk under Socialstyrelsen och med ny personal. Den gamla har diskvalificerat sig totalt.

Mats Wiman

LCHF:are och f.d. diabetiker

3 november 2011 15:41

– ◊ –

Vår kommentar

Återigen Miljöpartiet som tar initiativet i kostfrågan.

Kostdoktorn hade ett inlägg om detta för ett tag sedan: Miljöpartiet: mathjältar?

Alliansen har ännu inte förstått frågans betydelse och bjuder på WALKOVER i en viktig valfråga. Förlorare är våra barn, våra sjuka och våra äldre som inte själva väljer vad de blir serverade. Det blir dyrt för samhället.

Kommentera