Socker liknas vid narkotika

SvD 31 oktober 2011

När man blandar socker och fett, som i en kanelbulle, blir suget lika starkt som av kokain. Efter hundratals affärsmiddagar tvingades industrimannen Sören Gyll förra året transplantera sin lever. Nu varnar han andra för att gå i sockerfällan. Läkemedelsindustrin använde kunskapen för att utforma det hittills mest effektiva bantningspillret. Ändå erkänner inte myndigheterna att man kan bli beroende av godis och skräpmat.

Det var en ren slump som gjorde att forskarna upptäckte att socker och fett kan orsaka beroende.

– När vi undersökte drogberoende i djurförsök brukade vi använda en kontrollgrupp som fick mat eftersom vi trodde att det skulle ge ett neutralt resultat att jämföra med, säger Sara Ward, professor vid Templeuniversitetet i Philadelphia och en av USA:s ledande beroendeforskare.

Men resultaten stämde inte och snart insåg forskarna att mat som var söt och fet var starkt beroendeframkallande i sig.

”Mössen var nästan lika intresserade av mat som var söt och fet – som av kokain” Sara Ward, professor.

–Likheterna var slående. Mössen var nästan lika intresserade av mat som var söt och fet som av kokain. Både socker och fett kan var för sig skapa ett starkt sug. För att få mer av en sockerlösning som motsvarar vanlig läsk var mössen beredda att peta med nosen på en lucka 44 gånger. Med vanlig mat petade de som mest tio gånger även när de var hungriga.

”Har vi blivit beroende av fett och socker?”

Överraskande visade sig även fett vara beroendeframkallande. 50 gånger pickade de små mössen med sin nos mot luckan för att få mer av en lösning med koncentrerad majsolja innan de gav upp. Men den största effekten uppstod då socker och fett blandades, som i en bulle eller en chokladkaka. Då var mössen beredda att jobba i en hel timme och trummade till med nosen mellan 70 och 100 gånger. Suget var i nivå med lockelsen från alkohol, kokain och heroin. För att tillfredsställa sig är mössen beredda att gå över ett elektriskt golv, något de aldrig gör för vanlig mat.

När SvD ringer upp Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet blir beskedet att sockerberoende inte existerar som diagnos i Sverige. På Socialstyrelsen hänvisar man till Folkhälsoinstitutet och där hänvisar man vidare till Mai-Lis Hellenius, professor på Karolinska institutet.

– Sockerberoende är ingen diagnos, säger Mai-Lis Hellenius. Det hindrar inte att man kan uppleva ett sug, men personligen tror jag att problemet sitter både i hjärnan och i musklerna. Det är väldigt viktigt att röra på sig för då förbränns kolhydraterna i musklerna, annars seglar de runt i blodomloppet där de gör skada, säger hon.

Sara Ward jämställer däremot suget efter socker och fett med rökning, narkotika och spelberoende. En av få skillnader man kunnat se mot narkotikaberoende är att sockermissbrukarna inte tenderar att gå över till allt tyngre droger.

– Men precis som med rökning, alkohol och narkotika kan man få återfall i sitt socker- och fettberoende långt efter att man har slutat, säger Sara Ward.

– ◊ –

Vår kommentar

Professor Mai-Lis Hellenius tror personligen inte att ”sockerberoende” existerar, således en personlig tro.

En tro som inte delas av Bitten Jonsson, SSK, Addictionspecialist, som på sin hemsida skriver:

”I år är det 26 år sedan jag kom i kontakt med ”Addiction Medicine” i USA, och jag har under åren behandlat tusentals personer (för bl.a. sockerberoende). Detta har givit mig en stor kunskap och erfarenhet av hjärnsjukdomen beroende, eller addiction ( från latients addicere) som jag föredrar att kalla det. Jag är legitimerad sjuksköterska, addictionspecialist och ADDIS ®- behörig och erbjuder ett flertal kurser och utbildningar för personer med beroendeproblematik samt för yrkesutövare.”

Bitten Jonsson har skrivit böcker om sockerberoende, som enligt Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och professor Mai-Lis Hellenius ”inte finns”. En studieresa till USA rekommenderas, för där finns diagnosen och forskning runt sockerberoende. Att USA inte själva tagit till sig kunskapen när det gäller kostråden är en annan sak.

Läs mer om beroendet som ”inte finns”Hjärnan – biokemisk bakgrund

Boken om det som ”inte finns” heter ”SOCKERBOMBEN” (se nedan) och är också utgiven på norska och det finns kurser om det som ”inte finns”. Men eftersom diagnosen inte finns i Sverige, så finns heller inga behandlingar inom den allmänna sjukvårdens regi. Det innebär att endast de som har råd, kan köpa sig en behandling som kan göra dem symptomfria (vilket är svårt att bli på egen hand).

Ett bra exempel där vården blivit förbehållen de som kan betala för den. Plånboken avgör.

Senaste boken om det som ”inte finns” heter:

Sockerbomben – i din hjärna : bli fri från ditt sockerberoende av Bitten Jonsson och Pia Nordström.

Konsekvenser

Det vi vet sedan decennium – tror sig auktoriteter veta att det ”inte finns” – vilket får förödande konsekvenser för folkhälsan. Sjukvården lägger t.ex. sina resurser på dyra viktoperationer med stora biverkningar, trots att det inte finns något hållbart vetenskapligt stöd för metoden och trots att de flesta överviktiga är sockerberoende, en sjukdom som sitter i hjärnan och då fungerar det inte att operera magen. De flesta går upp i vikt igen och några blir alkoholister.

I snitt viktopererar vården en patient i timman i Sverige till en vårdkostnad per patient på 300 000 kronor eller totalt 3 miljarder kronor per år. Detta sker utan hållbart vetenskapligt underlag, utan uppföljning och de flesta patienter upplever en sänkt livskvalité efter operation (de flesta ångrar ingreppet). Livslängden tenderar också att bli lägre.

Varför viktopererar vi?

För bara en bråkdel av kostnaden skulle de flesta kunna bli friska (utan biverkningar) med ”lågkolhydratkost” som är en av Socialstyrelsen godkänd metod för behandling av obesitas och diabetes, enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Metoden skall då enligt lag erbjudas patienterna, vilket som regel inte sker. Vårdens representanter låtsas således att denna metod ”inte finns” trots att Socialstyrelsen under drygt två års tid utrett frågan, innan metoden godkändes.

Omfattas inte vården av kravet på ”vetenskap och beprövad erfarenhet”?
Gastric Bypassoperation skulle aldrig klara en motsvarande granskning av Socialstyrelsen.

Har vårdens representanter fribrev och således ej behöver följa lagen?
Konsekvensen är att folkhälsan och sjukvårdskostnaderna ”körs i diket”, medan våra ansvariga förtroendevalda politiker tittar på. De uppfattar att det är en medicinsk fråga, när det i själva verket är en politisk fråga, en ledningsfråga.

Vår tro är att en ojämlik vård blir en viktig valfråga 2014.

Team KOSTDEMOKRATI

Se även:

Observera att fett inte ensamt orsakar ett beroende (ingen smyger med kokosfett). Däremot är kombination socker och fett (t.ex. söt choklad) förrädisk då hungern och beroendet stimuleras och det är då mycket lätt att överäta, gång på gång.

400 svar på ”Socker liknas vid narkotika”

Kommentera