”Energibarn – våra älskade skitungar”

Snart skolstart!

Citat från Livsmedelsverkets hemsida:

Varför rekommenderas lättmjölk och lättmargarin i skolan?

Många undrar varför Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk och lättmargarin i skolan. Svaret är att skolbarn inte behöver mer fett i maten än vuxna. Fettet i mjölk är till stor del mättat, alltså den typ av fett vi bör undvika så mycket som möjligt. Det är bra om barn lär sig att tycka om magra mjölksorter, så att de fortsätter att använda dessa när de blir vuxna.

Används fetare bordsmargarin i stället för lättmargarin ökar lunchens innehåll av fett. Vid användning av smör eller Bregott ökar särskilt det mättade fettet. För mycket mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom senare i livet.

Det tar inte lång tid att vänja sig vid att dricka lättmjölk, men när man en gång har vant sig kan man glädja sig åt att ha gjort en riktigt bra investering i sin hälsa.

– – slut citat – –

NU får ni ge er. Om vi tar bort fettet och inte har råd med kött och fisk i vettiga mängder. VAD kommer då barnen att äta i stället? Jo, kolhydrater. Turbomat som skapar överaktiva och irriterade skolbarn!

Om vi ger barn margariner med överdrivet med omega 6, vad kommer hända med deras koncentration då? Jo, vi får barn med sämre koncentration. Större våldsbenägenhet och sämre IQ.

Och hur är det gällande forskningen om mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar? Jo, det finns inget samband.

Är det ingen som har funderat på varför det är en sådan stor skillnad i skolan nu och för 30 år sen. När jag gick i skolan var klasserna lika stora som idag. En eller två busungar bråkade längst bak i klassen och kanske fick gå till den härlige killen som ansvarade för obs-klassen. Idag är det skrämmande att se barnens okoncentration, irritation och överaktivitet.

Vi VET att kolhydrater används till aktivitet i kroppen. Är det ingen som funderar på vad som händer om vi tankar kroppen med aktivitet och sen försöker kräva av barnen att de ska sitta still?

Vi VET att för mycket omega 6 ger en för dålig balans med omega 3. Vi VET att detta skapar problem med hyperaktivitet, sämre IQ, koncentrationsproblem. Är det ingen som funderar på att vi kanske inte ska fortsätta att ösa i barnen omega 6 då?

Och ändå är det detta som Livsmedelsverket på fullaste allvar rekommenderar till våra skolbarn! Detta skrämmer mig. Mycket!

Hur mår våra barn när vi inte ger dem en rimlig chans och sen skäller på dem för att de stör? Vad gör det för deras självförtroende?

 

 

Källa: Anna Halléns blogg

Vår kommentar:

Att servera våra skolbarn fel typ av ”bränsle” gör att de först blir hyperaktiva och sedan trötta, vilket gör att de har svårt att tillgodogöra sig undervisningen. Det gör också att lärarna får en svår arbetssituation, som inverkar menligt på deras möjlighet att göra ett bra jobb, som sliter extra mycket på våra lärare.

Inte nog med att Livsmedelsverkets tallriksmodell understödjer diabetes, magproblem, övervikt och banar väg för rökning och droger. Tallriksmodellen med alltför hög andel kolhydrater ger också fler överaktiva barn.

Anna Hallén har skrivit en utmärkt bok om detta fenomen, med rubriken ”Energibarn : våra älskade skitungar”.

Anna har också ett arkiv på sin blogg om ”energibarn”. Läs mer…

Not: Anna Hallén nämner under intervjun att kasein (fosforhaltigt protein som är huvudbeståndsdel i mjölkprotein) är något som ”energibarn” bör undvikas. En teori är att proteinet i mjölken skadas genom homogeniseringsprocessen (vars avsikt är att finfördela fettet) och det är skadade proteiner som ställer till problem. En teori som stärks då det visat sig att många personer som inte tål homogeniserad mjölk däremot inte har problem med icke processad gårdsmjölk.

Läs mer om … Naturlig mjölk!

848 svar på ””Energibarn – våra älskade skitungar””

 1. TRIPPELFEL

  När man matar barn med margarin som är ett omestrat vegetabiliskt fett gör man inte bara ett fel mot barnen, man gör trippelfel.

  Det första felet är att man ger barn ett fett där man på kemisk väg förändrat fettsyrornas placering i fettmolekylen (triglyceriden). Att det är bekvämt och lönsamt för industrin det förstår man, men att Livsmedelsverket inte antar en försiktighetsprincip i detta fall. Det finns inget som säger att det är ofarligt. Tvärtom har studier sedan länge visat att omestring av fettsyror innebär hälsorisk både hos vuxna och hos försöksdjur.

  Det andra felet är att man förmenar barnen det biologiskt anpassade, viktiga, nyttiga mättade fettet. Som man blir mätt och lugn av.

  Det tredje felet som uppstår är att barnen måste fylla på sin näringsbrist med kolhydrater. Stor risk är att det blir läsk och snask, bullar och kakor.

  Läs om vad Nancy Appelton skriver att socker åstadkommer med oss… ”141 Reasons Sugar Ruins Your Health

  Sedan undrar vi varför det är så stökigt i skolan.
  Omestrade fetter, margariner är inte människofoder överhuvudtaget.

 2. ADHD.

  Höstterminen går mot sitt slut och snart börjar vårterminen.

  Vi har lyckat återerövra kostdemokrati vad gäller mjölk och matfett för drygt 100.000 elever, men fortfarande återstår cirka en halv miljon barn och ungdomar som dagligen påtvingas lättmjölk och lättmargarin. Deras enda alternativ är att avstå.

  De lightprodukter som serveras dem ökar risken för diabetes, övervikt, magproblem och energibrist. Dyrare blir det också för kommunerna (kr/kcal).

  Vi får inte glömma de hyperaktiva barn (ADHD, …) som får stora svårigheter att klara sin skolgång när de serveras enligt tallriksmodellen (50 – 60 E% kolhydrater/socker). Dessa stackars barn (ca 10 %) får inte en ärlig chans – de är slagna på förhand.

  En stökig skola drabbar alla, de ”speedade” barnen, de övriga i klassen, lärarna och i slutänden drabbas hela samhället.

  skolstök

Kommentera