”Golden Beef” innehåller 3 till 5 gånger mer av denna ”cancer-fighting” substans.

Det är skillnad på kött och kött.

Rörelsen mot ”etisk och hållbar köttätande” drivs till stor del av före detta vegetarianer, som har insett att det finns ett bättre sätt att främja humanitär behandling av husdjur än total avhållsamhet. Trots allt, om du undviker kött eftersom du invänder mot villkoren inom fabriken jordbruk, då hjälper du knappast till med att ändra systemet. Ditt beslut har mycket liten påverkan … Men du hjälper till genom att stödja små gårdar som behandlar sina djur på ett humant sätt, genom att främja spridningen av sådana gårdar, som i slutändan kommer att gynna alla, även alla djur.

Gräsätande kött som föds upp på ett humant sätt och slaktas på ett humant sätt är dessutom den enda typ av kött värt att äta, om du vill behålla din goda hälsa.

Jag (Dr Mercola) har tidigare skrivit om de grymheter som sker i vissa amerikanska  djurfabriker (CAFO), där djur föds upp i smutsiga, trånga villkor, och jag tror att vi alla kan enas om att sådana djurövergrepp är oförlåtligt, även om de ”bara” föds upp för mat. Men det är inte den enda anledningen till att jag rekommenderar att undvika dessa typer av kött. De flesta CAFO’s pumpar djuren fulla av hormoner och droger, och matar dem med en onaturlig diet bestående av rester av bekämpningsmedel och ofta genetiskt modifierade (GM) korn.

Det vore dumt att tro att slutresultatet-köttet från dessa djur, skulle ha några större fördelar för hälsan …

I själva verket är skillnaderna mellan CAFO nötkött och gräsätande nötkött så stor, att vi egentligen talar om två olika djur, och två separata branscher med helt olika jordbruksmetoder och miljöpåverkan. Den senare tenderar också att gynna betydligt mer humana slaktmetoder, som också är en mycket viktig del av ”etiska kött.”

En mer humant och hälsosammare alternativ

Gräsbaserade utfodring är en mycket effektiv och ekologiskt hållbar metod för jordbruk. Istället för att producera ton av spannmål för foder – vilket kräver omfattande mark, gödsel, växtskydd och stora utrustning för odling, skörd, torkning, förvaring och utfodring – betebaserat jordbruk låter korna göra jobbet. De skördar, gödslar och livnära sig, övervakas av jordbrukare i en omsorgsfullt hanterad system. Resultatet är betydligt mindre bränsleförbrukning, mindre erosion, mindre luft- och vattenföroreningar och större bördighet. Djuren får också leva ett naturligt liv utomhus, betar av den mark som de var avsedda för.

Viktigast av allt, leder detta naturligt och harmoniskt sätt att höja djur till ett överlägset livsmedel. Gräsnötkött, jämfört med ”industriell” kött, innehåller tre till fem gånger mer konjugerad linolsyra (CLA), en fettsyra. Den mjölk som kommer från gräsätande kor är också högre i många näringsämnen, inklusive CLA, vitamin E, betakaroten, och omega-3 fetter.

Hälsoeffekterna av CLA är:

Främjar kampen mot cancer Ökar fettförbränningen Ökar din ämnesomsättning Främjande av normal sköldkörtelfunktion
Fördröjer eller förhindrar uppkomsten av diabetes och förbättrar behandlingen av vuxendiabetes Hjälper till med att upprätthålla normala kolesterolnivåer Bidrar till hälsosamma triglyceridnivåer (blodfetter). Förbättrar ditt immunförsvar

Varför är det viktigare att välja ”Grass-Fed Beef” än att välja ekologiskt?

Tänk på att nötkött från gräsbetande kor nästan alltid att föredra framför certifierat ekologiskt. Det finns två huvudsakliga orsaker till detta:

 1. De flesta gräsätande kor utfodras med gräsmarker med begränsad bekämpningsmedel, minmalt med konstgödsel och andra skadliga kemikalier. Urin och gödsel återförs helt naturligt till marken.
 2. De mesta ekologiskt nötkött är fortfarande utfodrade med ekologisk majs, vilket är vad som orsakar den myriad av hälsoproblem som är förknippade med att äta CAFO-uppfött nötkött. Spannmålsdiet skapar en mycket högre nivå av syra i djurets mage, där E.coli bakterier kan frodas.

Gräsätande och färdiga kött inte bara övertrumfar sädutfodrat  nötkött i form av näring, men också vad gäller livsmedelssäkerhet. Den har en minimal risk för kontaminering jämfört med sädutfodrat nötkött på grund av skillnaden i magen pH i två dieterna. Och eftersom gräsuppföda djur lever i rena gräshagar, denna överlägsna nivå av hygien, minskar kraftigt risken för E. coli infektion också. Om du kan hitta certifierade gårdar med kött från gräsbetande djur, då har du slagit ett guldslag för din hälsa (och för djuren och miljön) …

Källa: Dr Mercola (världens största nyhetsbrev vad gäller naturlig hälsa)

– ◊ –

Vår kommentar:

Vi vill också lägga till att ofantligt stora djurfabriker med antibiotika i genmanipulerat djurfoder utgör veritabla virusfabriker, som kan hota hela mänskligheten. Djuren far illa och gödsel blir ett avfallsproblem, istället för en tillgång. Naturens naturliga kretslopp bryts, matjorden utarmas. Har vi redan passerat ”peak soil”?

Ovanstående syftar på USA men gäller även Sverige. Svenskt kött, som generellt håller en mycket god kvalité, håller på att utkonkurreras av billigare och sämre importerat kött. Detta beror främst på att konsumenterna har svårt att skilja på kött och kött, varför de flesta går på pris. En annan bidragande orsak är handelns prissättningssystem. Varför skall en handlare tjäna mer på att sälja ett kilo svenskt kött jämfört med ett kilo importerat kött?

Vi håller på att utrota svensk nötköttsproduktion. År 1992 var vi självförsörjande till 95 %, 2006 till 58 % och 2010 till 47 %. Kalkylerna (som vi nyligen tittat på) går helt enkelt inte ihop. Oinformerade konsumenter och vår handels prissättningssystem håller på att radera ut vår egen köttproduktion. Ännu värre är det grisbönderna.

Snart har vi bara mindre hälsosamt kött kvar att välja bland, det öppna landskapet växer igen och djur och miljö far illa. Arbetstillfällen lämnar Sverige. Detta är något vi på KOSTDEMOKRATI.se tänker försöka göra något åt.

Team Kostdemokrati

421 svar på ””Golden Beef” innehåller 3 till 5 gånger mer av denna ”cancer-fighting” substans.”

 1. fighting cancer

  Cancer fighting substances.

  Tumörsjukdomar är den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige och ett bra sätt att reducera risken att drabbas är att äta den föda vi genom evolutionen blivit anpassade för (och dit hör inte margariner och lightprodukter).

  Vetenskapliga studier har visat att det finns ett ämne i bröstmjölk som har väckt uppmärksamhet genom sin förmåga att döda cancerceller av många olika slag utan att påverka intilliggande friska celler (läs ett tidigare inlägg här).

  Värt att notera nu är att även kött från gräsbetande kor reducerar risken att utveckla cancer. Riktig kött är dessutom mycket godare och kan avnjutas med gott samvete, då djuren får äta sin artriktiga föda som de också mår bra av.

  Svenskt kött är lite dyrare, men man får vad man betalar för.

  kor

Kommentera