Låt barnen välja smör!

Publicerad 3 februari 2010.

Det är hög tid för valfrihet i skolorna. Sedan länge har Livsmedelsverket hävdat att mättat fett är farligt varför både vuxna och de små ska välja lättmargariner och lättmjölk framför betydligt mer naturliga produkter som smör och standardmjölk. Kostcheferna runt om i landet har börjat känna sig trängda av upplysta föräldrar till skolbarn varför Livsmedelsverket nyligen var ute på en riksomfattande turné för att gjuta kraft i kostcheferna. Tydligen hade argumenten för lättprodukter tagit slut.

Mot bakgrund av modern forskning har varningarna för naturligt mättat fett visat sig vara helt onödiga och dessutom kontraproduktiva. Sedan nyckelhålsmärkningen 1989 infördes har både typ 2-diabetes och övervikt tagit fart ordentligt. Runt 2000 började övervikten plana ut (då GI kom) och sedan några år har den till och med minskat något – sedan många tappat totalt rädslan för fett.

Den enda vettiga slutsatsen av vad som hänt är att Livsmedelsverket genast bör sluta med kampanjer för lättmargarin och lättmjölk i skolorna. Det ska vara valfritt om man vill ha riktigt smör eller den färgade blekgula fettmassan som kallas margarin. Det ska vara valfritt om man vill ha helfet mjölk eller lättmjölk.

Nyckelhålsmärkningen ska dras in omedelbart. Den förvirrar och den grupp som har mest kunskap om denna märkning, yngre välutbildade kvinnor, har ökat mest i vikt. Nyckelhålsmärkningen har alltså gjort mer skada än nytta.

Det ­synes som att kaloriintaget följer kol­hydratintaget (socker) och nyckelhålsmärkta produkter är i brist på fett kolhydratstinna. Med mycket kolhydrater i maten äter man alltså mer men är strax sugen på mer att äta. Detta leder hos många till övervikt.

Det vore också klädsamt om Livsmedelsverket ber om ursäkt för att man sedan decennier rekommenderat mat som varit dålig för folkhälsan. Konstgjorda transfetter får till exempel fortfarande finnas i livsmedel, medan man jagar smöret. En mycket märklig inställning.

Slutligen bör det tillsättas en slags ”haverikommission” som får utreda hur det kommit sig att för folkhälsan bakvända kostråd fått uppstå. Vilka var mekanismerna? Hur stor påverkan hade livsmedelsindustrin och politikerna? Hur mycket sjukdom har det gett upphov till? Hur många överviktiga har fått lida i onödan av kostråd som gjort dem hungriga och tjocka, etcetera.

Livsmedelsverket lyder i dag under Jordbruksdepartementet. Detta departement är mer en affärsorganisation än ett departement som förstår sig på folkhälsa. Rätteligen ska ett livsmedelsverk lyda under Socialdepartementet där kompetensen finns.

Lars-Erik Litsfeldt
författare

Källa: GD.se

854 svar på ”Låt barnen välja smör!”

Kommentera