Dold diabetes onödigt farlig

”Åldersdiabetes”

Läste följande i Svenska Dagbladet:

Tidigare kallades diabetes av typ 2 för åldersdiabetes. Det gör det inte längre, eftersom sjukdomen krupit ner i åldrarna.

– Du kan fråga varenda diabetessköterska i hela Sverige som jobbat länge och de kommer säga att man nu träffar personer med typ 2-diabetes som är mellan 20 och 30 år gamla. Det hände aldrig på 80- och 90-talen, säger Britt-Marie Carlsson, ordförande för Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård, SFSD.

Det fick föreningen att undersöka hur attityden och kunskapen egentligen är kring diabetes hos befolkningen och de drabbade.

– Grundfyndet där var att man såg det lättvindigt, som ”en släng av socker”. Man såg inte allvaret i det, varken från patienten och vårdens sida.

Men diabetes är en allvarlig sjukdom som ökar riskerna för andra sjukdomar. Två av tre personer som har diabetes av typ 2 dör till exempel i hjärt- och kärlsjukdomar.

”Två av tre personer som har diabetes typ 2
dör i hjärt- och kärlsjukdomar”

Fortfarande verkar många som blir sjuka inte inse allvaret. En ny Sifoundersökning som föreningen gjort visar att 23 procent gått upp i vikt sedan diagnosen, trots att en viktnedgång kan innebära att blodsockernivåerna blir normala. Det är en större andel än när samma undersökning gjordes 2008.

– Det är inte roligt att höra. Man hade hoppats att det skulle gå åt andra hållet, säger Britt-Marie Carlsson.

Många som har typ 2-diabetes får också otillräcklig behandling, enligt Bo Ahrén, professor i medicin vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

– När man gör studier över blodsocker bland diabetiker har de påfallande ofta lågt, säger han.

Många patienter känner själva inte av det, de som gör det får svettningar, hjärtklappning eller bli yra. Vissa tappar humöret och kan bli aggressiva.

Många diabetessjuka tror att blodsockerfall är något de får leva med. Andra skär ner på insulin, för att undvika det. Det kan innebära att den sjuke ständigt har för hög blodsockernivå i kroppen, alltså det som medicinen är till för att undvika.

– Det kan uppstå komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan också påverka njurar och ögonen, säger Bo Ahrén.

En del av patienterna drabbas av blodsockerfall helt i onödan. Medicin som har funnits några år, så kallade glp 1 och dpp4-hämmare, kan ofta få ner blodsockernivån utan att patienten får känningar av blodsockerfall.

– Om man i stället gav en del av patienterna de nya läkemedlen, så skulle man kunna ge en bättre behandling, säger Bo Ahrén.

Varför får inte alla diabetessjuka de nya medicinerna?

– Dels är det så att problemet inte finns hos alla, då är det onödigt att ändra en behandling. Dels är det en kostnadsfråga, de nya medicinerna är dyrare, säger Bo Ahrén.

Källa: SvD

– ♥ –

Min kommentar:

De som drabbats av sockersjuka (diabetes) kan inte äta socker eller stärkelse utan att blodsockret blir skadligt högt, varför de måste tillföra insulin för att få ner blodsockret. Höga nivåer av insulin ger biverkningar och patienterna blir successivt sämre, vilket kallas ”naturalförloppet”.

Om man istället slutar äta socker/kolhydrater så kan diabetiker typ 2 ofta helt slippa injicera insulin och även typ 1 kan dra ner på sin insulinkonsumtion. Detta gör att risken för biverkningar reduceras avsevärt. Då behövs inga dyra mediciner, bara riktig mat.

Gissa vad vården oftast rekommenderar!

Kommentera