Bidrar Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet till en bättre folkhälsa?

Föregående regering gjorde det och nuvarande Alliansregering gör det, förlitar sig på statliga Livsmedelsverket och statliga Folkhälsoinstitutet när det gäller att lösa allvarliga folkhälsoproblem. Politikerna kanske borde fundera på att tänka nytt när det gamla tänket bevisligen inte fungerar, ett föråldrat tänk som t.o.m. är kontraproduktivt.

När våra förtroendevalda politiker börjar leta efter lösningar utanför statens institutionella ”boxar”, då först våras det för Sverige. Vi behöver kreativt tänkande, vi behöver problemlösare med livserfarenhet som förstår hur vi människor fungerar, som förstår orsak och verkan. Vi behöver inte fler förbud och reklamkampanjer som helt missar målet. Vi behöver resultat!

Detta är en politisk fråga, ett ansvar som inte kan överlåtas till ”auktoriteter”!

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”
Uffe Ravnskov, med. dr., docent

Statens livsmedelsverk (SLV) – kanske vårt allra dyraste ämbetsverk om resultatet beaktas!

För drygt tjugo år sedan, år 1989, introducerade livsmedelsverket sin nyckelhålsmärkning som finns på flesta lightprodukter.

Resultat;

 • Diabetes har tredubblats på tjugo år! Det finns nu i Sverige cirka 350 000 typ 2 diabetiker och 50 000 typ 1 diabetiker. Sverige har efter Finland världens högsta frekvens av diabetes hos barn (typ 1). Finland och Sverige är också de länder som lyckats bäst med att ersätta smöret med margariner i alla dess former.
 • Fetma och övervikt har fördubblats på tjugo år och värst drabbade är våra ungdomar.
 • Margarinkonsumtionen och fettskräcken (vi började äta light) tog fart efter andra världskriget och på samma gång ökade hjärt- och kärlsjukdomar närmast epidemiskt och blev vår främsta dödsorsak.  Idag drabbas i snitt drygt 160 svenskar varje dag av hjärtinfarkt eller stroke.

När Staffan Lindeberg, docent i allmän medicin, studerade folket på Kitava, Trobrianderna och Papua Nya Guinea var resultatet att hjärt-kärlsjukdom, diabetes och övervikt helt saknades där. De hade ännu inte lärt sig att äta fettsnålt, de lagade mat själva och använde naturliga råvaror!

– ◊ –

Vetenskapliga rapporter kommer tätt, men politikerna duckar!

Åtta forskare presenterade nyligen hur diabetiker kan bli symtomfria på bara några veckor, om de slutar följa de kostråd de får idag, om de slutar äta en massa socker och kolhydrater som sedan kompenseras med stora doser insulin.

De som ännu inte fått diabetes kan enkelt förebygga sjukdomen genom att inte följa livsmedelsverket rekommendationer att äta 50 – 60 E% kolhydrater (= socker). Undra vad de nu fått dessa siffror ifrån, handuppräckning?

Tänk hur mycket pengar hälso- och sjukvården skulle spara om livsmedelsverket befriades från uppdraget att utförda kostråd (något de bevisligen inte är kapabla till). Tänk så mycket lidande vi skulle slippa.

Politikerna duckar för Sveriges dolda problem –  ”13 kronor mer i skatt på varje hundralapp – annars kollaps”, skriver Dagens Nyheter.

Universitet och högskolor som inte uppfyller kraven, de förlorar sin examinationsrätt. Men livsmedelsverket som urholkar landstingen hälso- och sjukvårdsbudgetar och som frenetiskt skolar in våra barn till diabetes och övervikt, de får fortsatt förtroende och fullt stöd. Det är hög tid för våra politiker att vakna upp och se verkligheten!

När verkligheten hinner ikapp lagom till valet 2014 är det väl sent! Öppna ögonen redan idag! Då skulle vi besparas mycket mänskligt lidande och hälso- och sjukvårdskrisen skulle kunna reverseras. Det skulle kosta mindre!

Friskvård kostar bara en bråkdel mot sjukvård!

– ◊ –

Statens folkhälsoinstitut (FHI) – gör de skäl för sin budget på 200 miljoner kronor per år?

Folkhälsoinstitutet (FHI) fick 69 miljoner kronor extra i anslag under 2008-2009 för att vi skulle förmås att dra ner på rökning. De levererade ett negativt resultat, rökningen ökar istället kraftigt! Förbud, kampanjer och broschyrer ger inget genomslag, inget resultat. Det borde FHI förstå vid det har laget.

En studie nyligen visade att i andra ring på gymnasiet röker 43 % av tjejerna (plus 5 % på sex år) och 36 % av killarna. Höjd tobaksskatt (vilket skulle öka smugglingen), totalt marknadsföringsförbud och lagstiftning om fler rökfria miljöer. Det föreslår Folkhälsoinstitutet. Kreativitet och insikt om orsak och verkan lyser med sin frånvaro inom FHI.

Enligt Statistiska centralbyrån (scb) röker dagligen 13,6 % av befolkningen som är 16 år och äldre. Om ovanstående utveckling får fortsätta kommer antalet rökare att tredubblas, vilket får katastrofala konsekvenser för folkhälsan.

Varför börjar alltfler ungdomar röka? Ett tungt skäl är att vårt utseende spelar allt större roll. Ingen vill bli fet!

 1. Skolan serverar en sockerstinn kost (lightprodukter) som stimulerar aptit och fettinlagring (läs mer här).
 2. Ungdomar börjar röka för att dämpa aptiten, de vill inte bli tjocka (här och nu). Vad som händer om några decennier är ett senare problem (som inte bekymrar dem här och nu).
 3. Rökningen i kombination med lightprodukter öppnar upp för ett sockerberoende, som till slut gör dem feta.
 4. De kan inte sluta röka, för då blir de ännu fetare så länge de äter en kolhydratrik kost (lightprodukter).
 5. Sockerberoendet i kombination med nikotin banar väg i hjärnan för alkohol och ännu tyngre droger.
 6. Vi har nu skapat goda förutsättning för droger, psykiska problem och för det metabola syndromet.

Detta är en utveckling vi på KOSTDEMOKRATI.se vill stävja.

50 miljoner skall stoppa knarket

Cannabis ökar kraftigt bland unga killar i storstäderna. Regeringen inleder nu den största satsningen hittills för att få unga att välja bort drogen.

Regeringen har nu bett Folkhälso­institutet, FHI, att ta fram en strategi för uppdraget som är den största satsningen mot cannabis hittills, enligt socialdepartementet. Myndigheten annonserar just nu efter ny cannabiskunnig personal att anställa till projektet.

Senast den 15 september i år ska FHI presentera en detaljplan. Om de lyckas lika bra som med rökningen så har vi slösat bort ytterligare 50 miljoner kronor. Allra värst är dock att knarket under denna tid kan fortsätta frodas.

Låt oss hoppas att FHI denna gång bättre förstår orsak och verkan, att de förmår prestera ett positivt resultat. Ytterligare ett resultat i klass med rökning har vi inte råd med.

Läs mer om ”50 miljoner ska stoppa knarket”.

Varför agerar inte Folkhälsoinstitutet på den försämrade folkhälsan?

Vi har haft en närmast epidemiskt utveckling av diabetes, övervikt, astma, allergier, magsjukdomar, etc. Vad har FHI med sina drygt 170 anställda gjort åt detta? Lösningen är inte fler förbud, reklamkampanjer och broschyrer!

Precis som SLV så tror FHI att lösningen på överviktsproblematiken är att ”äta mindre och röra på sig”. Citat FHI;

”Ett för högt energi-intag och fysisk inaktivitet är också de direkta orsakerna till den ökade förekomsten av övervikt och fetma.”

Ett citat som visar att FHI´s tjänstemän inte följer vetenskapen och beprövad erfarenhet, de lever uppenbarligen i sin egen värld utan fönster mot verkligheten. Denna enhet skall nu anförtros att leda kampen mot Cannabis.

År 2005 flyttade FHI till Östersund av arbetsmarknadspolitiska skäl. Det är hög tid att ställa resultatkrav på FHI, alternativt låta andra aktörer verka! Att inte lösa folkhälsoproblem är extremt kostsamt.

Sedan när spelar verksamheters kostnader och resultatet av verksamheten en underordnad roll?

– ◊ –

Diabetes

Dagens Nyheter  20010-12-27:

Åtta forskare: En diet med få kolhydrater och mycket fett – så kallad LCHF-kost – normaliserar blodsockret och insulinhalten på några veckor. Att det skulle vara den feta maten som ligger bakom den oroväckande ökningen av typ 2-diabetes – så kallad åldersdiabetes – stämmer inte. Den förklaringen är i själva verket ett av den moderna medicinens allvarligaste misstag. Tvärtom är det mycket som tyder på att de som har anlag för åldersdiabetes äter för mycket kolhydratrika födoämnen. Som tur är har talrika diabetiker själva upptäckt att de blir friska utan medicin om de minskar radikalt på bröd, ris, pasta, potatis, sötsaker med mera och i stället äter sig mätta på kött, fisk, ägg och hederliga mejeriprodukter, skriver de åtta forskarna.

:

Diabetessjukdomarna ökar oroväckande överallt i världen och det är den feta matens fel. Det kunde man läsa i många tidningar på internationella diabetesdagen den 14 november.

Det är sant att typ 2-diabetes har blivit ett av de största problemen inom sjukvården. I Sverige finns det minst 300.000 diabetiker och ännu fler i dess för­stadium, det metabola syndromet. Inte nog med att livet förkortas; de sista åren i livet förpestas av infektioner, kallbrand, andra kärlsjukdomar, blindhet eller dialyskrävande njursvikt. Att den feta maten är boven är emellertid ett av de allvarligaste misstagen inom modern medicin.

Läs hela artikeln … ”Så blir åldersdiabetiker friska utan medicinering”

Goda exempel:

 • Helena Hesselmark lade om kosten, gick ner 42 kg och behöver nu inga diabetesmediciner längre. Läs artikeln.
 • Norrmannen Ronnie Mathiesen berättar här om sina 30 kilos viktnedgång utan hunger. Se inslaget här.
 • Läs också GODA NYHETER … Slipper ta insulin. ”Vändpunkten kom för tre år sedan, mitt blodsocker normaliserades på en vecka och jag blev således insulinfri och är så fortfarande efter tre år. De komplikationer jag fått av att kolhydratmisshandla min kropp så länge förbättrades med tiden.”

Gemensamt för alla är att de återfått sin hälsa och viktkontroll, när de gjort tvärtemot vad SLV och FHI rekommenderar. Enligt en demoskopundersökning har nu 23 % av befolkningen upptäckt hälsofördelarna med LCHF, vilket tjänstemännen på SLV och FHI ännu inte har anammat, trots att det är deras jobb att ligga i framkant.

För de politiker som vill agera finns det tiotusentals goda exempel, praktiskt taget alla diabetiker uppnår dramatiska hälsoförbättringar. Självklart finns det risker med att sluta äta den mat som skadar oss –  efterfrågan på skräpmat, läkemedel och hälso- och sjukvård skulle ju minska dramatiskt – vilket inte är bra för dem som producerar dessa varor och tjänster, sett ur ett kortsiktigt affärsperspektiv.

För dem som vill veta hur kostråden kommer till rekommenderas;

 • Ideologin, Pengarna, Kostråden av Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt. Boken behandlar tillkomsten av dagens kostråd och hur de används för friska och sjuka. Fokus ligger på de politiska, ideologiska och ekonomiska intressen som påverkat dagens kostråd. Boken visar hur aktörer med goda intentioner banade vägen för kostråd som ökat ohälsan dramatiskt.

Om fler makthavare spenderade 159 kronor på denna bok och lite egen tid, då skulle de sannolikt agera annorlunda och vi skulle kunna spara tiotals miljarder kronor varje år och mycket mänskligt lidande.

Livsmedelsverket

Tjänstemännen på Livsmedelsverket bedriver ingen egen forskning, de vidarebefordrar det som de anser vederhäftigt, det som kommer från tillräckligt stora och mäktiga organisationer.

”De följer John” (som följer pengarna). Deras syfte är gott, men de blir bedragna.

Via en armé av lobbyister och adjungerande professorer (avlönade av industrin) styr särintressen via ett fåtal större organisationer en hel värld till att äta hårt processade livsmedel, som gör oss människor både feta och sjuka. De skapar en marknad för livsmedel som är billiga att producera och för läkemedel. Det är deras jobb att öka vinsterna, inget konstigt med det.

Det konstiga är att Livsmedelsverkets tjänstemän okritiskt sväljer vad som helst! Sedan jobbar de frenetiskt på att vi och våra barn skall göra samma sak. De menar att de vet bäst, varför vi skall påtvingas deras val.

I ett kortare kvartalsperspektiv blir skräpmat- och läkemedelsindustrin rikare. I ett längre perspektiv går vi mot ett haveri, som främst bär fram missnöjespartier som bara behöver peka på missförhållanden. Det blir en explosiv valfråga, när hälso- och sjukvården inte räcker till alla!

Nuvarande makthavare borde förstå att livsmedelsverkets kostråd sågar på den gren de själva sitter. Ohälsan skapar en kris inom hälso- och sjukvården som de inte kan hantera.

Den bästa sjukvården är den som inte behövs!

Leif Lundberg
Civilingenjör / Managementkonsult / Samhällsinnovatör

PS. Vi bör skola in våra barn på riktig mat, inte på lightprodukter! ”Skoluppror mot lightprodukter” har den sidoeffekten att rökbehovet minskar och det blir lättare att sluta röka, utan att bli tjock, om man äter riktig mat. Vi förebygger också bruket av alkohol och andra tyngre droger bland ungdomar, genom att inte bygga upp ett sockerberoende. DS.

14 svar på ”Bidrar Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet till en bättre folkhälsa?”

 1. Varför frågar man sig inte varför vi bara kräver mer sjukvårdsresurser fler läkare fler sjuksköterskor, fler vårdcentraler mera medicin.

  På Florence Nightinggales tid fanns inga sjukhus i vår bemärkelse. Hon byggde upp den sjukhusstruktur som vi fortfarande lever med i västvärlden. Men hennes uppfattning var att att sjukhus bara var något tillfälligt. Så snart människor fått ordentliga avlopp, rent vatten näringsriktig mat, ljusa och rymliga och hälsosamma lägenheter, god utbildning, så skulle inga sjukhus behövas för annat än olycksfall.

  Är vi inte där nu? Dessutom har vi myndigheter som skall ta tillvara folkhälsan.

 2. Socialstyrelsen

  Vi kan nu lägga till Socialstyrelsen på listan över statliga ämbetsverk som inte sätter folkhälsan och samhällsintressen i första rummet. Istället för att resolut korrigera uppenbara felaktigheter när det gäller kostråd till diabetiker, så väljer de att ta ”myrsteg” i rätt riktning. Ett initiativ som verkar ha tagits ”under galgen” på grund av att verkligheten håller på att komma ikapp även Socialstyrelsens tjänstemän och ”experter”.

  myrsteg

  Socialstyrelsen kan inte längre helt nonchalera det resultat som hundratusentals diabetiker själva kommer fram till. Genom sin rapport ”Kost vid diabetes” har Socialstyrelsen nu diskvalificerat sig själv som saklig kostrådgivare till diabetiker.

  Bara i en herrelös byråkrati kan detta spektakel tillåtas få fortgå år ut och år in, finansierat med skattemedel och sponsrat av industrin. Kostnaderna under tiden är enorma i form av mänskligt lidande, skenande sjukvårdskostnader och en försämrad folkhälsa ( = sämre konkurrenskraft, färre jobb och mindre skatteintäkter).

  Läs mer … Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården (?!)

 3. Dessa båda myndigheter som anklagar sina kritiker för att inte ha “vetenskap som stöd för sin kritik” är ju själva myndigheter som i oerhört ringa grad kännetecknas av vetenskapligt baserade råd och åtgärder.

  Livsmedelsverket som helt verkar sakna kompetens inom fysiologi och biokemi, de två huvudbalkarna inom området mat och hälsa, har ju inte bara gjort svenska folket överviktigt, fetmalidande och diabetessjukt genom sina idiotiska kostråd (“Ät den mat ni blir överviktiga, feta och sockersjuka av!”) utan dessutom ljugit och bluffat när de utsatts för kritik.

  Det kan ju knappast var förenligt med postionen som ett ämbetsverk som utger sig för att vara expertinstans visavi sjukvården, skolan, medborgarna och dess överordnade, Socialstyrelsen och Socialdepartementet/Regeringen. Verket måste fråntas uppgiften att ge råd.

  Folkhälsoinstitutet har såvitt de flesta vet inte åstadkommit något inom sitt tänkta verksamhetsområde annat än att kosta skattebetalarna mycket pengar för meningslösa aktiviteter. Dess alkoholpolitiska uttalanden har t.ex. präglats av en fördomsfull och medicinskt omotiverad pekfingerattityd samt mörkläggning av fakta. För att försöka lägga tyngd bakom sina patetiska försök att lösa samhällets problem med alkohol talar man om att svenska folket “super mer” genom att räkna om all alkoholkonsumtionen till sprit när volymerna och ökningarna i själva verket består av vin och öl, inte sprit.

  Under hela efterkrigstiden har man propagerat för att man skulle minska sitt “supande” och gå över till vin. När så sker, räknar man om vinet till sprit så att argumentationverktygslådan inte skall bli helt tom. Dessutom förbigår man hela tiden att vin har ett antal medicinskt påvisbara goda verkningar, speciellt för äldre. Dess relativt positiva verkningar för yngre generationer förtigs också.

  I sitt bekämpande av ny vetenskapliga rön som man inte gillar, smutskastar man budbäraren istället för att bidra till en saklig diskussion (som man uppenbarligen inte är kompetent nog att föra).

  Lägg ned dessa parodiska myndigheter!

 4. ÄNTLIGEN!

  Folkhälsoinstitutet ska läggas ned. Citat:

  ”I tävlingen om myndighetspekpinneri har Folkhälsoinstitutet varit svårslagen vinnare år efter år. Nu föreslås i promemorian Ds 2012:49 att myndigheten ska läggas ned per den 31 december 2013.

  Håll med om att det känns skönt att beskäftigheten personifierad ska försvinna.

  Men som så ofta får man vara glad åt det lilla. Statens institut för folkhälsa upphör inte, utan ska slås samman med det som i dag är Smittskyddsinstitutet.

  Förhoppningsvis ska detta innebära en tillnyktring av en myndighet som inte själv har förstått att lägga band på sig. Å andra sidan har Kristdemokraterna – som står för det politiska huvudmannaskapet – alltför ofta låtit som ett eko från folkhälsoinstitutet.

  Och det nya namnet blir… Institutet för folkhälsa.”

  Läs mer … SvD

  Återstår att befria ett 40-tal tjänstemän på Livsmedelsverket från att utfärda kostråd. Oj, vilket lyft för folkhälsan det skulle innebära. Bara några pennstreck skulle spara tusentals liv och tiotals miljarder kronor.

  Läs mer … Slutsats:Livsmedelsverket bör snarast befrias från uppdraget att utfärda kostrekommendationer.

  Dagens Medicin … Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten

Kommentera