SOCKERBOMBEN I DIN HJÄRNA

Visste du att vi äter ett kilo vetemjöl och ett kilo rent socker varje vecka?

Om du har ett medfödd kolhydrat- och sockerkänslighet kan detta leda till svåra abstinesbesvär. Ett högt sockerintag leder också förr eller senare till pendlande blodsockerhalter och obalans i hjärnans biokemi för oss alla. Vi drabbas av humörsvängningar i form av trötthet, irritation, nedstämdhet och olust.

Sockerätandet bereder även hjärnan för andra kemiska beroenden – av nikotin, alkohol, vissa läkemedel och tyngre droger.

Detta har en av våra främsta beroendespecialister Bitten Jonsson skrivit om tillsammans med medicinjournalisten Pia Nordström i boken ”Sockerbomben – i din hjärna”.  Citat;

Sockerbomben – i din hjärna är en enkel, lättfattlig och konkret bok. Det är en praktisk handbok och kunskapskälla för alla som arbetar inom sjukvård, beroendebehandling av alla slag eller med hälsa och egenvård. Jag hoppas att denna bok skall nå ut till riktig många, för det är en klassiker som fyller en mycket stor funktion i dagens addictions-samhälle.

Ur förordet av Sanna Ehdin, PhD, immunolog och författare till bland annat ”Den självläkande människan”, ”Finn din inre styrka” och boken ”Sluta kämpa och börja leva”.

En bok för dig som vill ta kontroll över din vikt och få ett friskare liv,

Bitten Jonsson föreläser den 23 maj i Folkets hus i Göteborg (läs annons här).

Erbjudande; Besökare som anger värdekoden ”KOSTDEMOKRATI” får vid dörren köpa biljett till förköpspris och sparar således 50 kronor per biljett. Det finns fortfarande gott om platser, men om man reser långväga så kan det vara idé att boka i förväg (se telefonnummer på annons).

För dig som inte har möjlighet att komma på föreläsning rekommenderar jag varmt boken som beskriver ett av vårt samhälles vanligaste problem och som tydligt visar hur vi kan bli av med sockersuget och därigenom få kontroll över vår vikt och få ett friskare liv. Om du själv inte känner dig träffad så finns det med all säkerhet flera i din närmaste omgivning du kan tipsa.

Sockerberoende och lightprodukter i skolan.

Genom att endast servera lightprodukter (lättmjölk och lättmargarin) ökar andelen socker och kolhydrater i kosten (observera att socker = kolhydrater). Det innebär att skolorna serverar en kost som bereder väg för sockerberoende och för andra beroenden som nikotin, alkohol och tyngre droger. Höga blodsockerhalter under längre perioder gör att det uppkommer en biologisk obalans i hjärnan som ”byggs om” på så sätt att den blir känslig även för andra droger än socker och kolhydrater.

Att rökning de senaste åren ökat kraftig bland ungdomen har således en förklaring. Rökning dämpar den aptit som socker och stärkelse skapar (ungdomar vill inte bli tjocka) och socker/stärkelse gör att nikotinberoendet snabbt etableras.  Således är lightprodukter effektivt om man vill bli hungrig, tjock och beroende av droger.

För mycket socker och kolhydrater gör således inte bara att man lättare blir överviktig och att man lättare får diabetes, det påverkar också vår hjärna. Skolbarnen drabbas av humör svängningar i form av trötthet, irritation, nedstämdhet och olust. Undervisning blir således lidande och lärarna får ett tuffare jobb. Har vi råd med det?

// Leif

PS. Glöm inte värdekoden ”KOSTDEMOKRATI” om ni köper biljett kontant vid dörren, då sparar ni 50 kronor per biljett. Kunskap om sockerberoende har för många blivit en viktig milstolpe i livet, en vändpunkt mot livskvalité.

Kommentera