”Att ta kommandot över mitt eget liv och börja leva i frihet”

En lyckad heldag om den nya hälsotrenden (läs mer..)

Vi har nu genomfört en hel konferensdag i Äppelbo. Där Frank Nilsson, Björn Hammarskjöld, Annika Dahlqvist och jag föreläste.

En hellyckad dag! Vi belyste ämnet från olika håll, så publiken fick en helhetsbild. Vi fick inspiration av en engagerad publik som visade genuint intresse för kost och hälsa.

Föreläsningen arrangerades av Åsa Lundberg (www.friskvardochrehabilitering.se) och Marie Vestbergs hade lagat den utsökta laxen med broccoligratäng, fetaostsås och grönsallad. Maten var nyttig, artegen föda och mycket god.

Tänk vad man kan åstadkomma i lilla Äppelbo. Det kom folk från Värmland, Borlänge, Lima/Sälen, Hällefors och naturligtvis från flera spridda ställen från Dalarna.

Intresset för riktig mat ökar för varje dag och alltfler börjar förstå hur stor betydelse kosten har för hälsa, viktkontroll och välmående.

Svårigheten ligger i att byta livsstil; det krävs kunskap, motivation och stöd för att lyckas (även om det rent tekniskt är enkelt). Det hela kompliceras av att många känslor är förknippade och involverade med våra vanor, vår livsstil.

Men det är värt mödan i form av en högre livskvalité, där skillnaden är större än vad många kan föreställa sig (nästan för bra för att vara sant).

Vi är känslovarelser, med känslor som styr vårt ätbeteende.

Vi har nu genomfört ytterligare en kurs i ”Bli fri från ditt sockerberoende – och andra beroenden och upplev bättre livskvalitet”.

”Att ta kommandot över sitt eget liv och börja leva i frihet”, var målsättningen från en av deltagarna. En bra sammanfattning.

Deltagarna i kursen var helnöjda och kände sig mycket inspirerade och motiverade att ”nu ändra sina liv”, för det är ju faktiskt det det handlar om. De har fått med sig många verktyg, som vi förstås har övat på.

Vi har pratat mycket om känslor, vi känt på våra egna känslor och uttryckt våra känslor, eftersom det oftast är så att vi äter på grund av våra känslor och vi har i viss mån tappat förmågan att känna, uttrycka och sätta ord på våra känslor.

Eftersom relationerna många gånger inte fungerar som man vill, har vi också arbetat en hel del med det. Vår vardag består av relationer; till oss själva, familjen, grannar, släktingar, vänner och på arbetsplatsen. Det är inte ovanligt att dåliga relationer kan komma av låg självkänsla. Så självkänslan har vi också ägnat en hel det tid åt.

Vi har även arbetat med stresshantering, avslappning, tränat på andningen, kunna hantera sin ångest, bli bättre på att säga Nej, beroendet förstås, tillfrisknandet och mycket mer.

Vi har varvat med härliga vår-promenader och lyssnat på fåglarna.

Göran Hägglund

Hörde på radion att Göran Hägglund pratade om att svenskarna är för feta, att de borde lära sig att äta nyttigare, minska på snabba kolhydrater. Han nämnde att vi borde undvika ris, potatis och pasta (tror jag) och att vi borde ha frukt istället för godis vid kassakön i affärerna (fast även frukt är ju godis, dock av bättre sort).

Bra att det kommer från politikerna. Göran Hägglund äter själv lågkolhydratkost (som han benämner ”GI”), han har gått ner i vikt och mår bra.

Tänk om Göran Hägglund mer aktivt använder denna kunskap och erfarenhet i sin roll som minister, då skulle han kunna slå ett slag för folkhälsan, istället för att som idag gå hand i hand med Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet, som aktivt motarbetar kunskapen om lågkolhydratkostens positiva inverkan på folkhälsan och vikten.

Socialminister Göran Hägglund har lösningen på hela ohälsokrisen under näsan,
men ser den inte.

.
Karin Fredriksson

PS. Se även … Så vill Göran Hägglund stoppa övervikt

Det är på tiden att politikerna vaknar upp och gör sitt jobb, det duger inte att luta sig mot myndigheters tjänstemän som helt verkar misstolka sin uppgift. De ska jobba för folkhälsan i medborgarnas och samhällets intressen.

Dessa tjänstemän ska inte agera industrin postbud, som okritiskt stämplar ”OK” och sedan vidarebefordrar kostråd som organisationer knutna till industrin utformat.

Kostrekommendationer som sedan påtvingas skolbarn, sjuka och åldringar, med ohälsa och övervikt som konsekvens.

Som t.ex. skett i Bollnäs kommun.
Hur kan detta vansinne tillåtas fortgå?

Ett svar på ””Att ta kommandot över mitt eget liv och börja leva i frihet””

  1. Tack Karin för rapporten. Jag hade gärna varit där. Dessa personer har gjort mer för folkhälsan än hela den svenska läkarkåren tillsammans, enligt min mening.

    Precis som Du skriver, så är Göran Hägglund nära pudeln kärna, men det saknas fortfarande mycket i hans syn på lösningar.

Kommentera