Mina noteringar från föreläsningen ”Bli fri från ditt sockerberoende och andra beroenden”.

Mina reflektioner under föreläsningen som jag hade i Mora på Kulturhuset den 7/3.

Det kom mycket folk, de kom från trakterna runt om i Dalarna samt ända från Uppsala. I stort var varje stol upptagen. Ingen gick i pausen och alla stannade kvar för diskussion och olika frågeställningar. Jag upplevde att publiken kände sig berörda.

Jag har efteråt fått höra/läsa att de verkligen uppskattade kvällens föreläsning och de finns de som tagit tag i sitt beroende. Många aha-upplevelser, och flera var intresserade av den kommande intensivkursen om sockerberoende, den 26-29 april i Malung, helpension med riktig mat ingår (det finns fortfarande platser krav).

Jag pratade om StresshanteringBeroendetKostens betydelseÖkad självkänsla.

För mig är detta olika bitar som verkligen hänger ihop och påverkar mitt mående.

Pratade även om att beroendet är en hjärnsjukdom. En sjukdom som vi inte rår för att vi har, men att vi kan ta ansvar för att vi ser till att vi själva ser vad vi kan göra för att må bra. Det gäller att jag själv tar ansvar för sjukdomen, så att den inte längre styr mig. Och här behöver man olika verktyg, vilka jag försöker att förmedla.

Vi pratade om att: först måste man acceptera att man har ett beroende/känslighet sen måste man skaffa sig kunskap och så måste man ha ett mål/vision vart man vill nå. Dessa tre bitar måste finnas med för att man skall lyckas att tillfriskna. Anser jag.

När vi är i ett beroende förekommer mycket stressymtom. Många vet inte om att deras mående kommer av ett beroende som ligger i botten. Fortsätter vi med hur mycket stresshanterings-övningar som helst, så är risken stor att beroendet finns kvar.

Det är inte ovanligt att man byter beroende under årens lopp. T ex perioder av drickande, sen byta till rökning, så vidare till mycket arbete och allt har troligtvis börjat med socker av olika slag. Socker/kolhydrater/skräpmat finns troligtvis fortfarande kvar under åren.

Jag belyser olika beteenden vid låg självkänsla och dessa beteenden kan ligga bakom många konflikter, gräl, relationsproblem på arbetet och i hemmet. Det är inte ovanlig med låg självkänsla hos de som har ett beroende.

Här pratar vi då om olika signalsubstanser, som påverkar vårt mående/beteende.

Många är intresserade av kostens betydelse och hur även den påverkar hur vi mår.

Nu ser jag främst fram emot kommande kurs 26-29 april (det finns lediga platser kvar) och sen kommer Frank, Annika D med flera hit till oss i Dalarna under en heldag i Vansbro 5 maj. Jättekul!

Ha det skönt!

Med vänliga hälsningar

Karin

 

Min hemsida: www.relationsutveckling.se

 

2 svar på ”Mina noteringar från föreläsningen ”Bli fri från ditt sockerberoende och andra beroenden”.”

 1. Intressant Karin!!
  ”Först måste man acceptera att man har ett beroende/känslighet, sen måste man skaffa sig kunskap och så måste man ha ett mål/vision vart man vill nå. Dessa tre bitar måste finnas med för att man skall lyckas att tillfriskna. Anser jag.”
  Jag fick hjälp att lyckas genom min rädsla. Efter en kolhydrat-hjärtinfarkt och en kolhydrat-TIA fick jag en skräckvision som fick mig att skaffa kunskap och ändra skräckvisionen (strokedrabbat rullstolsvrak som familjen måste bry sig om/vården skulle tvingas rulla runt till jag fick en stroke till) till en positiv vision, där jag nu befinner mig: Närmast perfekta lab.-värden, välmående med stabil vikt och numera utan HI-TIA- skräck och med gott hopp om ytterligare 20 års aktivt liv eller längre.
  Mats Wiman
  LCHF-frisk diabetiker
  LCHF@MatsWiman.se

 2. Hej Mats och tack för att du delar med dig.
  Ja visst är det så här. Fattats någon av dessa bitar: acceptera, kunskap o vision/mål, ja, då går inte ekvationen ihop.
  Förändring= acceptera X kunskap X vision/mål
  1 = 1 X 1 X 1
  0 = 0 X 1 X 1
  0 = 1 X 0 X 1

  Ekvation på hög nivå!! ett tal multiplicerat med 0 blir ju 0.
  Lycka till!
  Karin

Kommentera