Evidensbaserad vetenskaplig forskning genom beprövad erfarenhet

Evidensbaserad vetenskaplig forskning genom beprövad erfarenhet

Sjukvårdens slangdänga – som ingen vet vad den betyder och innebärEvidensbaserad vetenskaplig forskning genom beprövad erfarenhet?

Läkare berättar om en vanlig vardag på vårdcentralen:

“Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och registrera så många koder som det bara går”

På eftermiddagen har jag planerade besök – patienter med diabetes, depression, trötthet, viktnedgång. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och registrera så många koder som det bara går för att vårdcentralens ekonomi ska gå ihop. Ju fler och tyngre diagnoser, desto bättre, men du får inte kopiera en diagnos från en annan klinik, då gills den inte. Och Z-diagnoser är inte så värdefulla så dem ska man inte välja.

Helst ska man ta diagnoser som börjar på olika bokstäver för det går rykten om att det ska ge mer pengar. Dock är det ingen som vet eftersom ersättningssystemet är hemligt. Det är även viktigt att man registrerar fördjupade läkemedelsgenomgångar eftersom man då får 300 kronor extra men om du glömmer att godkänna vårdkontakten får du inget alls.

Sedan har vi fått mail om att vi ligger strax under det antal besök vi måste ha per dag på vårdcentralen denna månad för att få den av landstinget utlovade besöksbonusen. Om vårdcentralen hamnar på 84 besök i snitt per dag under månaden får vi noll kronor i bonus, om vi hamnar på 85 besök får vi 150 000 kronor. Ok, men då kanske vi ändå måste tvinga in några patienter som inte alls behöver komma så att vi hamnar över det där snittet.

Jag ser sedan att jag har fått in en kompletteringsbegäran på ett sjukintyg från Försäkringskassan. Det är min patient med utmattningssyndrom där Försäkringskassan vill ha mer objektiva fynd och en tydligare beskrivning av vilka arbetsuppgifter min patient inte kan utföra. Jag skriver att patienten faktiskt inte har några objektiva fynd, att hon inte kan arbeta alls just nu och håller tummarna för att detta ska accepteras.

Nu börjar dagen närma sig sitt slut. Jag har satt så många diagnoser att det sprutar diagnoskoder ur öronen på mig.

Och detta skandalösa bedrägeri är vi alla skattebetalare med och finansierar. Hundratals miljarder varje år som går rakt ned i läkemedelsindustrins ficka – utan att en enda människa med någon kronisk åkomma blir genuint frisk på naturlig väg.


Läs även:

  • Den sjuka vården … klicka här
  • Tusentals patienter dör varje år på grund av fel och försummelser i sjukvården. Trots att bristerna i kvalitet och säkerhet dokumenterats fortsätter man att upprepa sina medicinska misstag … Axess
  • Maciej Zarembas reportage om sjukvårdens stora systemskifte – från läkekonst till bokföring … klicka här

PS. Redan nu i EU-valet 26 maj kan du rösta på ett systemskifte … Gula västarna

Om folket inte agerar genom att välja kompetenta politiker så förblir det som tidigare – tills välfärden och vården kraschar fullständigt. Valet är nu ditt.

Kommentera