Myter om askorbinsyra (C-vitamin)

.

Myter och vetenskap

ζ

↓ Myter som sprids på bland annat Facebook ↓

Sanningen om vitamin C

ζ

Det finns många myter om askorbinsyra (C-vitamin)

 – bl.a. att det inte är det riktiga C-vitaminet och att det dödar de goda mjölksyrabakterierna i tarmen.

Det finns teorier att askorbinsyra inte är det riktiga C-vitaminet. Det härstammar från naturliga purister som förkunnar att vitaminer som samlats från växter är de verkliga vitaminerna. Synpunkter från dessa alternativa healers, som sammanfattas av författare Thomas S. Cowan, MD och Sally Fallon – The Fourfold Path to Healing (2004) – det är att det verkliga C-vitaminet ”faktiskt är ett komplex av näringsämnen som har bio-flavonoider, rutin, tyrosin, koppar och andra ämnen som är kända och okända”. (Cowan och andra 2004 s. 21).

Cowan och Fallon går även så långt att de i denna bok skriver att ”askorbinsyra inte är ett livsmedel för oss; det som den bevarar är vår mat” (Cowan och andra 2004 s. 21). För mycket ”syntetiska” askorbinsyra är skadligt hävdar vissa naturforskare, särskilt när den inte åtföljs av C-vitamin-komplexet.

Om dessa naturforskare har rätt om det naturliga C-komplexet som det ”riktiga” C-vitaminet, då hade Linus Pauling fel i sina recensioner och analyser av mer än 60 år av vetenskapliga studier om C-vitamin. Det finns omfattande vetenskapligt stöd för Linus Paulings ståndpunkt att askorbinsyra är C-vitamin. Ingen vetenskaplig grund har hittats för existensen av det C-komplexet eller att komplexet kan bota skörbjugg utan askorbinsyra närvarande.

Linus Pauling - tvåfaldig nobelpristagare
Linus Pauling – tvåfaldig nobelpristagare

Detta påstående bevisas varje dag på sjukhus runt om i världen. Komatösa patienter hålls vid liv med hjälp av enbart askorbinsyra. Det finns inga sjukhus som håller patienterna vid liv med ett C-vitamin-komplex.

Linus Pauling var entydiga i hans uppfattning att askorbat fraktionen av askorbinsyra (kallas askorbat jonen) är C-vitamin hänvisar till skörbjugg i hans banbrytande C-vitamin och vanlig förkylning (1970). Pauling anger att askorbinsyra är en viktig föda för människan.

”Personer som INTE får askorbinsyra (C-vitamin) blir sjuka och dör.”

Enligt Linus Pauling finns det ingen skillnad mellan syntetisk (L-Askorbinsyra) (C6H8O6) som tillverkas i en fabrik och molekylerna i växter och djur, de är identiska.

C-vitamin är askorbat jonen (C6H8O6) och det finns inget sätt en organism kan skilja mellan den syntetiska och den som produceras av naturen i växter och djur.

ζ

Robert Cathcart - text

”Denna folkmordsorsakande okunnighet är rent ut sagt
MORD – som kostat flera miljoner människor deras liv.”

Enligt läkaren Robert Cathcart – som har 30 års erfarenhet med över 30.000 patienter – så fungerar askorbinsyra pulver bäst i våra kroppar att ta oralt:

elektroner”Jag har funnit att C-vitamin i form av askorbinsyra är den bästa sorten att ta oralt. Jag har kunnat uppnå vad jag kallar askorbat effekt med endast askorbinsyra via munnen. Trots att mineral askorbat (natrium askorbat) via munnen är en bra källa av C-vitamin, verkar det inte ha samma effekt som ren askorbinsyra, förmodligen mer elektroner i den senare”.

Naturliga och syntetiska L-Askorbinsyra är kemiskt identiska och det finns inga kända skillnader i deras biologiska aktivitet. Möjligheten att biotillgängligheten av L-Askorbinsyra från naturliga källor kan skilja sig från syntetisk askorbinsyra undersöktes i minst två studier på människa och inga kliniska betydelsefulla skillnader observerades. Robert Cathcart, MD

ζ

Albert Szent-Gyorgyi

Albert Szent-Gyorgyi – nobelpristagare

”Detta var det första beviset att askorbinsyra var identisk med
C-vitamin och att ämnets aktivitet inte berodde på en orenhet.”

Albert Szent-Gyorgyi, Nobel föreläsning, energi överföring, oxidation och vitaminer,
11 Dec 1937. (Albert Szent-Györgyi Nobel-pristagare för hans upptäckt av C-vitamin).

ζ

Steve Hickey PhD och Hilary Roberts PhD

Enligt Steve Hickey PhD och Hilary Roberts PhD
rekommenderas enkel billig askorbinsyra som tillskott.

Det är värt att notera följande:

 1. Ascorbate - bookTidpunkten är viktigare än form. Två stora doser av askorbinsyra som intagits liten tid från varandra absorberas bättre än en engångsdos av mineral askorbat (natrium eller kalcium, magnesium med C-vitamin).
  .
 2. Mineral askorbat är en form av salt och bär inte på samma antal elektroner. Askorbinsyra har två elektroner att donera medan ett salt har vanligtvis bara en. Höga doser av mineral askorbat är således endast omkring hälften så effektivt. Detta är förenligt med rapporter att mineral askorbat är ineffektiv i att bekämpa sjukdom.
  .
 3. Askorbinsyra är en svag syra och mycket svagare än saltsyra i magen. Mineral askorbat kan tolereras bättre eftersom det gör magen mer basisk än askorbinsyra. Men en alkalisk mage är inte en bra idé – det finns skäl till att kroppen utsöndrar saltsyra i magen, för att motstå infektion. Dessutom om du har en virusinfektion kommer lätt obehag inte vara något stort bekymmer.
  .
 4. Vid högt intag är pulver eller kapslar av askorbinsyra är att föredra framför brustabletter. Detta beror på att tabletterna är förpackade med fyllnadsmedel och det är inte klokt att ta massiva doser av dessa kemikalier. Kontrollera ingredienserna – du vill ta askorbinsyra och mycket lite av dessa. Bioflavonoider är okej och kapslarna kan göras med gelatin eller en vegetarisk motsvarighet.
  .
 5. Det billigaste sättet att ta askorbinsyra är som pulver (finns på kryddhyllan i livsmedelsaffären), upplöst i vatten.

Askorbinsyra - JA - brustablett - NEJ

Undvik brustabletter med ohälsosamt fyllnadsmedel och konstgjort sötningsmedel.

ζ

Kan C-vitamin verkligen döda de goda bakterierna i mag- och tarmkanalen?

Det finns teorier att askorbinsyra förstör de goda tarmbakterierna som härstammar från en man som heter Alan Meyer. Det finns inga stora kliniska studier som verifierar detta – bara från Alans experiment.

”Syntetisk C-vitamin eller askorbinsyra kommer att döda vänliga mikrober” säger Alan Meyer.

Alan följde ett gammalt recept för att producera någon form av jäst äppelsoppa. Receptet var baserat på äppeljuice. Alan köpte en flaska ekologiskt äppeljuice. Enligt etiketten fanns det ingenting i mer än ekologiska äpplen (ändå dog mikroberna). Flera gånger hände detta).

Alan ringde då upp tillverkaren och då fick han reda på att askorbinsyra hade lagts till den organiska äppeljuicen som konserveringsmedel eftersom det dödar bakterier och är billigt. Clyckligtvis dödar det inte bara de dåliga bakterierna – utan det dödar både goda och onda bakterier. Sedan dess har Alan vid upprepade tillfällen visat att tillräckliga koncentrationer av syntetiskt C-vitamin kommer att döda våra nyttiga bakterier in vitro – utanför kroppen – i äppeljuice.

Han drar sedan slutsatsen att det händer samma sak i vårt mag- och tarmsystem – som i ett glas äppeljuice.

ζ

Antibiotika

antibiotika-vertikalNågon gång under 30-talet började läkemedelsbolagen producera naturliga kemikalier, s.k antibiotika (penicillin) som sjukvården i tid och otid använder för att bota bakterieinfektioner. Det visade sig dock så småningom att vi människor visserligen blev botade från infektionen men blev sjuka i mer eller mindre allvarliga diarréer. Dessutom började en del bakteriestammar utveckla resistens, dvs de gick inte att behandla en infektion då antibiotikan inte hade någon effekt.

Vi vet att antibiotika dödar de goda mjölksyrabakterierna,
men att askorbinsyra skulle göra detsamma är inte troligt.

mag-syraOrdet ”acid” får oss att reagera, men i själva verket är askorbinsyra en svag syra. Om du kan äta tre apelsiner, om du kan dricka en kolsyrad cola, eller om du kan lägga till vinäger på din fisk eller på din sallad, finns det lite att oroa sig för. I själva verket är din normala magsyra över 50 gånger starkare än C-vitamin.

Magen är konstruerad för att hantera stark syra och näringsämnen förstörs inte av denna starka magsyra. Om det var så skulle alla däggdjur vara döda. Har du någonsin märkt när du kräks kan du känna att det bränner i halsen? Det är magsyra. Saltsyra i magen är bara något svagare än bil-batterisyra. C-vitamin är nästan så svag som saft. Det är en enorm skillnad.

Om du äter yoghurt eller tar probiotiska kapslar, så hamnar de i magen. Där utsätts de för en stark magsyra (HCL), och de överlever det enkelt. Acidophilus bakterier, som finns i yoghurt är bokstavligen kallad så eftersom de är ”syra-älskande”.

Många studier visar att äta yoghurt och ta andra pro-
biotiska kosttillskott är en bra idé och att det fungerar.

Om en stark syra inte dödar goda bakterier så kommer inte heller en svag syra göra det, såsom askorbinsyra. Dessutom utsöndrar kroppen starka alkaliska ämnen rätt precis förbi magsäcken, där tunntarmen börjar,. Detta neutraliserar magsyran och håller automatiskt resten av tarmen från att vara sur. Om kroppen kan neutralisera en stark syra, är askorbinsyra nästan irrelevant.

askorbinJag (”askorbin”) har själv tagit askorbinsyra i över tjugo års tid –  ca 6 gram uppdelat i tre doser per dag. Om askorbinsyra skulle skada de goda mjölksyrabakterierna skulle det påverka mag- och tarmkanalen negativt genom ett sämre immunförsvar och lös avföring. Har så gott som alltid ett bra fungerande mag- och tarmsystem och mycket sällan lös i magen. Är också mycket sällan förkyld.

Jag har skrivit ett inlägg om detta ämne på Kostdemokrati’s ”Miniblogg”:

 • Myten att C-vitamin bildar njursten … Miniblogg

ζ

Slutkommentar

Min uppfattning är att den mest ”naturliga” formen av C-vitamin är askorbinsyra som tillverkas i njurar och lever av de flesta däggdjur, i själva verket alla arter. Våra kroppar är trimmade för att använda askorbinsyra extremt bra. Det finns inga vetenskapliga belägg för att något djur syntetiserar den dåligt definierade C-komplexet i sin kropp.

Nästan all C-vitamin och i praktiskt taget varje produkt över 200 mg från något företag är ”syntetisk” C-vitamin.

Askorbinsyra är mycket säkert, billigt och effektivt. Det
hjälper en stor mängd människor och har räddat många liv.

En översyn av den vetenskapliga litteraturen som spänner över 80 år och omfattar mer än 100.000 publicerade studier och rapporter drar slutsatsen att det som brukar kallas C-vitamin, askorbat jon eller helt enkelt askorbinsyra är det verkliga C-vitaminet.

Det finns en lång lista med C-vitamin experter: Robert Cathcart, Frederic Klenner, Steve Hickey och Thomas Levy etc. som vittnar om att askorbinsyra har fantastiska effekter i den mänskliga kroppen.

Många människor går genom livet och försöker bevisa att de saker som är bra för dem är fel. (Ward Cleaver)

.
”Askorbin”

Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/guests/category/askorbin/

ζ

Referenser

 1. The Nature of Vitamin C … klicka här
 2. FAQ about Vitamin C … klicka här
 3. Can Vitamin C Cure Ebola? … klicka här
 4. Articles proving Vitamin C cures infections … klicka här
  – Googleöversatt … klicka här
 5. VITAMIN C HAS BEEN KNOWN TO CURE OVER 30 MAJOR DISEASES FOR OVER 50 YEARS … klicka här
  – Googleöversatt … klicka här
 6. HIDDEN IN PLAIN SIGHT: The Pioneering Work of FREDERICK ROBERT KLENNER, M.D. … klicka här
 7. Publications by Robert F. Cathcart, M.D. … klicka här
 8. Clinical Guide to the Use of Vitamin C … klicka här
 9. Vitamin C, Titrating to Tolerance … klicka här  (se tabell över lämplig dosering C-vitamin vid olika tillstånd).
 10. Ascorbic Acid Vitamin C: What’s the Real Story? … klicka här
 11. Vitamin C Benefits… klicka här
  – Googleöversättning … Fördelar med vitamin Cklicka här

ζ

4 svar på ”Myter om askorbinsyra (C-vitamin)”

 1. C-VITAMIN ÄR KUNGEN BLAND VITAMINER.

  De flesta medborgare har brist på C-vitamin vilket gör att de lätt blir sjuka och går till läkare som skriver ut mediciner (som är lönsamma). Ohälsoindustrins lobbyister vill att vi ska bli kvar i ”ohälsoträsket” och då är brist på vitaminer och mineraler ett bra sätt att öka medicinkonsumtionen.

  Därför florera desinformation om D-vitamin, kolloidalt silver, omega-3 och nu sprids falsk information om C-vitamin på nätet. Allt för att skrämma folket för det som är ofarligt och som håller oss friska (utan mediciner).

  Signaturen ”ascorbin” reder ut begreppen så att du inte behöver vara rädd för tillskott med C-vitamin. Däremot ska du veta att brist på C-vitamin är livsfarligt – det ökar t.ex. risken för hjärtinfarkt.

  Illustrativ kortfilm (6 minuter) om vad som händer med dina blodkärl om du har brist på C-vitamin.

  – Dr. Matthias Rath – Instructional Video – Cardiovascular diseaseklicka här

  C-vitamin istället för infuensa-vacciner (som ju inte fungerar).

  – Vitamin C shown to reduce flu and cold symptoms by 85 percent
  klicka här

  Citat:

  Att bygga ett starkt immunförsvar är nyckeln till framgång.

  Hemligheten vitamin C:s framgångar i att bekämpa och förebygga symtom på influensa och förkylningar ligger främst i sin förmåga att kraftigt stärka immunförsvaret.

  ”Ett faktum som alla läkare och alla lekmän överens om är att ett starkt immunförsvar är nyckeln till att återhämta sig från en infektion, neutralisera och eliminera ett toxin, och föra sjuka celler tillbaka till ett tillstånd av god hälsa”,

  säger Dr Thomas Edward Levy, MD, JD Dr. Thomas Levy är en styrelse-certifierad kardiolog och har skrivit sex böcker om C-vitamins fördelar och om andra hälsorelaterade frågor.

 2. BLANDA INTE IHOP ASKORBINSYRA MED CITRONSYRA (SOM KAN UTLÖSA ALLERGI) OCH UNDVIK BRUSTABLETTER SOM INNEHÅLLER OHÄLSOSAMMA INGREDIENSER.

  Köp inte brustabletter. Förutom att de kan innehålla citronsyra så innehåller brustabletter ohälsosamma fyllnadsmedel och sötningsmedel. Köp istället askorbinsyra (Santa Maria) som finns på kryddhyllan (ett kryddmått = ett gram C-vitamin). Det finns också bra C-vitamin i hälsokostaffärer och på nätet.

  Mer allmänt känt börjar det bli att mögel kan vara illa för hälsan. Mindre spridd kunskap är den att svartmögel av typen Aspergillus Niger används för att framställa Citronsyra E330, vilket är en allt vanligare tillsats i mat och dryck. Genom uteslutningsmetod och upprepade tester rapporteras citronsyran kunna ge mer eller mindre allvarliga allergiliknande symptom. Kan allergiska eller därtill närliggande reaktioner vara möjligt efter intag av citronsyra? Vi reder här ut några begrepp i frågan.

  Läs mer … http://www.lfs-web.se/mogel-citronsyra.htm

 3. Stämmer det att askorbinsyra ofta utvinns ur GMO-majs?

  Över 80 % av alla askorbinsyra kommer från Kina, där de har förbjudit GMO för livsmedel. I själva verket Kina tillbakavisar regelbundet transporter av majs och soja från USA som kommer från GMO källor. I Kina råder begränsningar av genetiskt modifierade organismer (GMO) i första hand från jordbruks GMO regler som antagits av statsrådet 2001 och relevanta administrativa regler. Jordbruks GMO förordningar reglerar inte bara grödor, men också djur, mikroorganismer och produkter som härrör från dessa källor.

  Testningen, produktion och marknadsföring av GMO i Kina är föremål för regeringens godkännande. Utländska företag som exporterar genetiskt modifierade organismer Kina, inklusive genetiskt modifierade organismer som råvaror, måste gälla för ministeriet för jordbruk och få säkerhets GMO certifikat. Självklart kan man inte garantera 100 % att de skulle vara helt GMO fritt från Kina. Det verkar som att Peking stöder GMO. De har förmodligen inte lika bra produktkontroll där som i Sverige och Europa.

  Hur omfattande det är med C-vitamin som utvinns från GMO grödor är svårt att säga. Det förekommer nog fusk i den här branschen också. Det är svårt att veta om det är GMO fritt eller inte – om det inte är från en känd seriös producent. Det bästa är att försöka få tag på en säker och ren askorbinsyra som man vet är GMO-fri.

  På Vitamin Foundations webbsida finns det ett rent askorbinsyrapulver som inte har utvunnits från en GMO produkt.
  http://www.vitamincfoundation.org/powder.php

  Helhetshälsa har ett askorbinsyrapulver som är ren. Jag har själv tagit den i många år … klicka här

  Men vad många inte vet är att C-vitamin är en molekyl (det kemiska namnet är askorbinsyra) och vad forskarna har förändrat i GMO-livsmedel är DNA. Rent tekniskt är en GMO-gröda en växt med en liten snutt DNA som kommer från någon annan organism. Askorbinsyra och DNA är separata molekyler.

  Struktur och funktion av C-vitaminmolekylen kommer att vara exakt samma, oavsett om det kom från en genetiskt modifierad gröda (majs eller sockerrör) eller inte. Men det bästa är GMO fritt. Vi vill inte ha GMO produkter huvud taget. Det strider mot naturens lagar.

Kommentera