Ny krönikör: ”askorbin” lär oss det vi behöver veta om C-vitamin

.

Allt du behöver veta om C-vitamin

ζ

Ny krönikör under signatur ”askorbin”

– lär oss det vi behöver veta om ”kungen bland vitaminer”.

Vi har nöjet att presentera en ny krönikör under signaturen ”askorbin” som framöver kommer att förmedla viktig information om bland annat C-vitamin. Kunskaper och insikter som ökar våra möjligheter att optimera vår hälsa – till en låg kostnad.

Vi låter ”askorbin” presentera sig själv och hur han ser på utvecklingen i Sverige..

ζ

askorbin”askorbin”

Jag är utbildad socionom och har även gått en friskvårdsutbildning på idrottshögskola. Det jag brinner för är hur man på ett naturligt sätt uppnår en optimal hälsa och mitt intresse ligger bland annat på supervitaminet ”C” som jag menar är undervärderat (inte minst inom vården). Jag är 55+ och har hunnit skaffat mig djupa och breda erfarenhet inom flera olika områden, som gör att jag lättare ser samband. Jag önskar att fokus ska ligga på innehållet i mina inlägg och inte på min person, varför jag har valt att uppträda under signaturen ”askorbin” – som skvallrar om jag kommer att skriva rätt mycket om C-vitamin, kungen bland vitaminer, som har större betydelse för hälsan än de flesta anar.

hjärtattack_2-lj

Jag har hållit på med ett hälsoprogram kopplat till forskning under drygt tjugo års tid. Materialet är samlat från de största forskarna och auktoriteterna inom kost och näring, men framförallt har jag fokuserat på nya rön om C-vitamin

Jag ser materialet som underlag för hur vi ska kunna
förebygga dagens degenerativa sjukdomar såsom
hjärt-kärlsjukdomar, stroke, cancer, diabetes typ 2
och hjärnans förtidigt åldrande.

Det följer en ny linje, (”framtidens linje”) – som inte är tidsenligt i Sverige idag. Som jag ser det ligger Sverige efter, när det gäller uppfattningen om C-vitamin och andra viktiga antioxidanter, men också när det gäller vilka doser av olika näringsämnen som ska administreras till kroppens celler.

Livsmedelsverket_hög_logo-bwMycket av det jag har dokumenterat i det kost- och näringsprogram jag utvecklat är kopplat till oberoende forskning, som fortfarande kritiseras skarpt i Sverige. Problemet är bland annat att läkare och personer på Livsmedelsverket och KI inte har kunskaper hur C-vitamin verkar i kroppen och inte heller vetskap om vilka doser som erfordras för att kroppens celler ska fungera optimalt.

Ett ytterligare stort problem är att Livsmedelsverket på sin hemsida refererar till flera studier som kritiserats hårt för de stora brister de innehar och legitimerar dessa för att extra tillskott av olika antioxidanter kan vara skadliga eller inte ha någon effekt.

Cell-mänsklig
En vuxen människa består av ca 100.000 miljarder celler

ζ

 Cellnäring handlar om hälsa, inte sjukdom.

Att ”attackera” den grundläggande orsaken till kroniska
degenerativa sjukdomar är sann
förebyggande medicin.

ζ

Optimal cellulär näring innebär helt enkelt att ge alla näringsämnen till cellen vid optimala nivåer, vilket gör det möjligt att bestämma vad den faktiskt behöver och inte behöver. På detta sätt kan du vara säker på att det inte kommer att bli någon näringsbrist – eftersom näringstillstånd automatiskt korrigeras inom några månader genom att återfå optimal cell näring.

Tänk på cellulär näring som ett mycket klokt sätt att använda
tillskott
och din mat som ”förebyggande medicin” för att stoppa
sjukdomsförloppet
– innan det ens börjar.

Det är vad mitt hälsoprogram handlar om, svårare än så är det inte.

Media-molnDet jag har skrivit om har fått mycket lite utrymme i media i dagens Sverige, eftersom media och vissa myndigheter (Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, KI) går efter vad några studier (Cochrane-studien, UK Heart Protection studien m.fl.) som visat på att antioxidanter kan vara farliga eller inte ha någon effekt. Dessa studier har blivit hårt kritiserade globalt för att de innehåller många brister, men tyvärr har media i Sverige ignorerat detta.

Sålunda påverkar detta opinionen i Sverige att tro att
antioxidanter är farliga och att vi får tillräckligt med
C-vitamin och andra mikronäringsämnen genom kosten.

KI-logoKI (Karolinska Institutet, miljömedicin) har underblåst denna uppfattning genom att gå ut med två egna studier om att C-vitamintillskott bidrar till njursten och gråstarr, som går stick i stäv till många andra studier globalt. Detta gynnar självklart läkemedelsindustrin som kan fortsätta sälja sina medikament som den enda lösningen på många sjukdomar i dagens Sverige. Men detta är inte förvånande eftersom KI har starka kopplingar till läkemedelsindustrin.

En serie om C-vitamin där vi går på djupet är planerad och den inleds med en krönika som kommer att handla om att C-vitamin och Omega 3 har många likheter. Två strategiska tillskott som har större betydelse för hälsan än vad de flesta anar.

Visste du t.ex. att C-vitamin och Omega 3 har följande gemensamma påverkan:

 • Sänker högt blodtryck.
 • Hämmar klumpbildningen i blodet.
 • Håller blodets viskositet i bra form för att det ska flyta bra.
 • Minskar sammandragning av blodkärl.
 • Ökar blodflödet till hjärta och hjärna.
 • Är viktiga för hjärnan och ögat.
 • Minskar mängden fibrinogen (klumpbildande faktor).
 • Ökar mängden fibrinolys (klumpupplösande faktor).
 • Antioxidanteffekt som eliminerar fria radikaler ur kroppens olika vävnader.
 • Minskar risken för dödligt hjärtflimmer (oregelbunden hjärtrytm).
 • Minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.
 • Antiinflammatorisk effekt i kroppen och i hjärnan.
 • Förstärker insulinets effekt.
 • Motverkar cancer.
 • Stimulerar kommunikationen mellan cellerna i hjärnan.
 • Förebygger försämringar av hjärnans kognitiva funktioner som minne, inlärningsförmåga, koncentration och uppmärksamhet.
 • Kan skydda från demens eller Alzheimers sjukdom.

 

Krona-kung

Det finns många skäl till varför C-vitamin kallas för
”kungen bland vitaminer” – och varför Omega 3 är ett
viktigt strategiskt kosttillskott för optimal hälsa.

frågetecken-bwKunskap

Vilken funktion har C-vitamin och Omega 3? Vad ska man välja i den ”kostdjungel” som råder? Hur mycket ska man ta och hur ofta? Kan man lite på myndigheternas rekommendationer? Vad säger vetenskapen?

Svaren på dessa frågor och många fler, kommer att besvarar i krönikor av ”askorbin” framöver. Tillskott av C-vitamin är ett enkelt, effektivt och billigt sätt att optimera sin hälsa. Fungerar mot såväl lättare förkylningar som mot dödligt allvarliga sjukdomar.

sprattelgubbe2-bwMen detta får man själv ta reda på – för myndigheter och vården tiger som muren om C-vitamin. Hur skulle det se ut om folket själva optimerade sin hälsa med relativt billiga strategiska kosttillskott som inte går att patentera. Då skulle ju försäljningen av lukrativa ”läkemedel” kunna skadas, varför det är munkavel på våra tjänstemän inom myndigheter och inom vården.

Gissa vem som styr vården? Inte är det våra förtroendevalda politiker!

Gissa vem som betalar slutnotan? – med ohälsa och med skattepengar!

.
”Askorbin”

Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/guests/category/askorbin/

18 svar på ”Ny krönikör: ”askorbin” lär oss det vi behöver veta om C-vitamin”

 1. SLV – Statens Livsfarliga Verk

  Vi planerar ett tjugotal artiklar om C-vitamin och de är underbyggda med tunga studier. Det kommer än en gång att placera Livsmedelsverkets auktoriteter i skamvrån. Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg per dag vilket är tillräcklig för att förebygga skörbjugg, för det skulle ju se illa ut om vi alla blödde i munnen och tappade tänderna.

  Hur kan vi och våra förtroendevalda politiker acceptera att vårt eget ämbetsverk ränner ohälsoindustrins ärenden, på vår bekostnad? De betalar för denna destruktiva verksamhet med skattemedel! De håller ett ämbetsverk under armarna som fördubblat fetma och trefaldigat diabetes på bara 20 år med sina extrema kostråd – och om inte detta kan rubriceras om ”terrorism” – vad är det då?

  De vill göra oss värnlösa mot bakterier och virus genom att förtala och försöka förbjuda kolloidalt silver och de vill begränsa vår förmåga att hålla oss friska med kosttillskott. Är de helt tokiga? Det börjar bli alltmer klart att vi behöver byta ut våra politiker, som i sin tur måste byta ut korrupta och/eller inkompetenta verksamhetschefer.

  Nedan ett exempel på rekommendationer som ligger ungefär på 1/40 på vad de borde ligga på för en vuxen människa (de borde ligga på 3000 mg per dag, och ännu mer vid sjukdom). De ligger alltså runt 4000 % fel och de försöker verka vetenskapliga genom att justera med några tiotals procent för olika grupper. Vilket trams och skojeri av ett verk som anspråk på att ligga i framkant. Rena sandlådan, men tjänstemannalönerna är bra för detta falsarium, som lurar in medborgarna i ohälsoträsket.

 2. SE HUR VIKTIGT DET ÄR MED C-VITAMIN FÖR ATT FÖREBYGGA HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOM.

  Här är en mycket instruktiv kort video om hur C-vitaminbrist leder till sjukdom, Håll tillgodo … klicka här

  En kommentar: What a delightfully wonderful and heart-warming video. I feel mine beating better already. Thanks.

  – – –

  Se även … Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom

 3. Klipp från Facebook

  Det finns även en engelskspråkig facebookgrupp med liknande fokus: ”Vitamin C can cure”

  60 Minutes gjorde en dokumentär om en bonde på Nya Zeeland som höll på att dö av svininfluensa. Där ville läkarna stänga av apparaterna som höll honom vid liv eftersom det inte fanns hopp om överlevnad. Reportaget visar hur hårt familjen måste kämpa, t o m i domstol för att vitamin C skulle få användas. Bonden överlevde och blev återställd på mycket kortare tid än prognos … klicka här

  – En av de starkaste förespråkarna för fördelarna med vitamin C är Thomas E. Levy … klicka här

  – Dr. Mercola: The Benefits of Liposomal Vitamin C … klicka här

  Liposomal Vitamin C är att man innesluter vitamin C i ett fettskal (Lecitin) som transporterar vitaminet till cellväggen och hjälper på det sättet vitaminet att komma in i cellen utan att behöva påverka tarmsystemet, blodet eller att tappa energi för att komma igenom cellväggen. Genom detta kan man öka dosen utan att få lös avföring (stool tolerance (med ren askorbinsyra räcker det med några gram)), eller att behöva spruta in vitaminet direkt i blodet med spruta(IV (de talar ibland om upp till 50 g)). Effekten av ca 10 g liposomalt uppskattas till ca 50 g intravenöst.

  – – –

  KOMMENTAR

  Även om C-vitamin kan kurera både polio (om det sätts in snabbt) och svininfluensa, så används det inte inom vården och det forskas inte på det inom etablissemanget som vi skattebetalare finansierar (det är förbjudet). Då skulle det ju inte behövas vacciner och färre läkemedel, så därför mörkas det.

  Detta märkliga beteende beror på att det är läkemedelsindustrin som styr utbildning, forskning och vård i Sverige. De har även infiltrerat våra myndigheter som rycker ut om någon bryter mot industrins direktiv.

  Detta kommer att förvärras ända till folket återtar befälet och sannolikt behöver vi byta politiker.

 4. EN BRA FRÅGA – AV ALLMÄNT INTRESSE

  En fråga på Facebook: Intressant! Jag har läst att man inte ska äta askorbinsyra. Stämmer det och varför? Själv äter jag C-vitaminer i form av ekologiska pulverblandningar av frukter, grönsaker och bär.

  SVAR: Det finns teorier att askorbinsyra inte är det riktiga C-vitaminet. Det härstammar från naturliga purister som förkunnar att vitaminer som samlats från växter är de verkliga vitaminerna. Synpunkter från dessa alternativa healers, som sammanfattas av författare Thomas S. Cowan, MD och Sally Fallon – The Fourfold Path to Healing (2004) – det är att det verkliga C-vitaminet ”faktiskt är ett komplex av näringsämnen som har bio-flavonoider, rutin, tyrosin, koppar och andra ämnen som är kända och okända”. (Cowan och andra 2004 s. 21).

  Cowan och Fallon går även så långt att de i denna bok skriver att ”askorbinsyra inte är ett livsmedel för oss; det som den bevarar är vår mat” (Cowan och andra 2004 s. 21). För mycket ”syntetiska” askorbinsyra är skadligt hävdar vissa naturforskare, särskilt när den inte åtföljs av C-vitamin-komplexet.

  Om dessa naturforskare har rätt om det naturliga C-komplexet som det ”riktiga” C-vitaminet, då hade Linus Pauling fel i sina recensioner och analyser av mer än 60 år av vetenskapliga studier om C-vitamin. Det finns omfattande vetenskapligt stöd för Linus Paulings ståndpunkt att askorbinsyra är C-vitamin. Ingen vetenskaplig grund har hittats för existensen av det C-komplexet eller en komplex kan bota skörbjugg utan askorbinsyra närvarande.

  Detta påstående bevisas varje dag på sjukhus runt om i världen. Komatösa patienter hålls vid liv med hjälp av enbart askorbinsyra. Det finns inga sjukhus som håller patienterna vid liv med ett C-vitamin-komplex.

  Linus Pauling var entydiga i hans uppfattning att askorbat fraktionen av askorbinsyra (kallas askorbat jonen) är C-vitamin hänvisar till skörbjugg i hans banbrytande Vitamin C och vanlig förkylning (1970), Pauling anger, ”askorbinsyra är en viktig föda för människan. Personer som inte får askorbinsyra (C-vitamin) blir sjuka och dör.”

  Enligt Linus Pauling finns det ingen skillnad mellan syntetisk (L-ascorbates (C6H8O6, askorbinsyra) som tillverkas i en fabrik och molekylerna i växter och djur, de är identiska. C-vitamin är askorbat jonen (C6H8O6) och det finns inget sätt en organism kan skilja mellan den syntetiska och den som produceras av naturen i växter och djur.

  Enligt Robert Cathcart som har 30 års erfarenhet med över 30 000 patienter så fungerar askorbinsyra pulver bäst i våra kroppar att ta oralt: ”Jag har funnit att C-vitamin i form av askorbinsyra är den bästa sorten att ta oralt. Jag har kunnat uppnå vad jag kallar askorbat effekt med endast askorbinsyra med munnen. Trots att mineral askorbat (natrium askorbat) med munnen är en bra källa av C-vitamin, verkar det inte ha samma effekt som askorbinsyra, förmodligen mer elektroner i den senare”.

  Naturliga och syntetiska L-Askorbinsyra är kemiskt identiska och det finns inga kända skillnader i deras biologiska aktivitet. Möjligheten att biotillgängligheten av L-Askorbinsyra från naturliga källor kan skilja sig från syntetiska askorbinsyra undersöktes i minst två studier på människa och inga kliniska betydelsefulla skillnader observerades. Robert Cathcart, MD

  ”Detta var det första beviset att askorbinsyra var identisk med C-vitamin och att ämnets aktivitet inte berodde på en orenhet.” – Albert Szent-Gyorgyi, Nobel föreläsning, energi överföring Oxidation, och vitaminer, 11 December 1937. (– Albert Szent-Györgyi Nobel-pristagare för hans upptäckt av C-vitamin).

  Slutkommentar

  Min uppfattning är att den mest ”naturliga” formen av C-vitamin är askorbinsyra som är tillverkas i njurar och lever av de flesta däggdjur, i själva verket alla arter. Våra kroppar är trimmade för att använda askorbinsyra extremt bra. Det finns inga vetenskapliga belägg för att något djur syntetiserar den dåligt definierade C-komplexet i sin kropp.

  Nästan all C-vitamin och i praktiskt taget varje produkt över 200 mg från något företag är ”syntetisk” C-vitamin.
  Askorbinsyra är mycket säkert, billigt och effektivt. Det hjälper en stor mängd människor och har räddat många liv.

  En översyn av den vetenskapliga litteraturen som spänner över 80 år och omfattar mer än 100.000 publicerade studier och rapporter drar slutsatsen att det som brukar kallas C-vitamin, askorbat jon eller helt enkelt askorbinsyra är det verkliga C-vitaminet.

  Det finns en lång lista med C-vitamin experter: Robert Cathcart, Frederic Klenner, Steve Hickey och Thomas Levy etc. som vittnar om att askorbinsyra har fantastiska effekter i den mänskliga kroppen.

  Referenser
  http://vitamincfoundation.org/NaturalC.htm
  http://www.vitamincfoundation.org/faq.php
  http://orthomolecular.org/resources/omns/v10n13.shtml
  http://www.doctoryourself.com/klennerbio.html
  http://vitamincfoundation.org/www.orthomed.com/
  http://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm

  1. HUR MYCKET BEHÖVER MAN ÅTA ELLER DRICKA PER DAG – UTAN TILLSKOTT – FÖR ATT NÅ UPP TILL 3000 MG C-VITAMIN PER DAG?.

   – En stor citron á 150 gram innehåller 80 mg C-vitamin (enligt SLV´s databas) och det innebär att vi behöver äta 38 citroner (5,7 kg) per dag för att nå upp till 3000 mg C-vitamin. Men då skulle du på köpet få i dig 280 gram fruktos (enligt den finska livsmedelsdatabasen) och sannolikt utveckla fettlever och gikt.

   Rekommendationen är max mellan 15 – 25 gram fruktos per dag.

   – Fruktos ökar risken för gikt … Läkartidningen

   – Fruit Juice May Be Almost as Hazardous to Your Health as Soda … Dr Mercola

   – Sockerarten fruktos kanske är det största hälsoproblemet? … klicka här

   Apelsin juice då?

   En dl apelsinjuice innehåller 28 mg C-vitamin och då behöver man dricka 11 liter för att komma över 3000 mg. Men drick inte allt på en gång, för det räcker med 8 liter för att bli vattenförgiftad och då kan man dö.

   Och om man är stressad eller sjuk så kan man behöva mycket mer än 3000 mg C-vitamin per dag. Så slutsatsen blir att tillskott är absolut nödvändigt om man uppnå en optimal hälsa, och inte bara förebygga skörbjugg.

   1. TILLSKOTT

    Askorbinsyra kan man köpa i kryddhyllan, t.ex. från Santa Maria. Ett kryddmått motsvarar 1000 mg C-vitamin och kan lösas upp i lite vatten (eller i ett litet glas apelsinjuice).

    För de med känslig mage så rekommenderas magnesiumaskorbat som bland annat Holistic säljer och då får man också ett tillskott av magnesium som de flesta har brist på. De säljer också kapslar med 500 mg C-vitamin.

    – C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller?klicka här

    Observera att rekommendation om 3000 mg per dag är en miniminivå, sannolikt ligger den optimala nivå runt 5000 mg per dag och ännu mer om man är stressad eller sjuk. Notera att Livsmedelsverket rekommenderar 75 mg C-vitamin per dag vilket är trams, ett farligt sådant.

    Observera också att intaget av C-vitamin bär spridas till minst tre tillfällen under dagen, morgon – middag – kväll, för annars kommer en stor del att kissas ut (till ingen nytta). Dessutom måste man fylla på ofta om man önskar hålla uppe nivån av C-vitamin. Det C-vitamin man intager tidigt på morgonen är i stort sett förbrukat efter lunch.

  2. I KORTHET

   Kroppen kan inte själv bilda C-vitamin utan den måste tillföras via kosten. Vitamin C ökar järnupptaget. Vitamin C bidrar till immunsystemets och nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens, broskets, tändernas och blodkärlens normala funktion, Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

   C-vitamin-produktion-djur

   – – –

   Det visste du inte om C-vitamin …

   Människans dagsbehov … ligger på cirka fem gram (5000 mg) per dygn och under extra påfrestning närmare 15 gram (15.000 mg) per dygn.

   C-vitamin krävs för bildning …av kollagen som är nödvändig för att binda ihop celler.
   C-vitamin är en viktig antioxidant
   C-vitamin motverkar … oxidering
   C-vitamin är bra för fettförbränningen
   C-vitamin är vattenlösligt
   C-vitamin har mycket låg giftighet

   Läs mer …Kurera

   – – –

   C-vitamin-brus-m”Besvären beror inte på C-vitaminet utan på tillsatserna i just brustabletten”

   Under senare tid har det rått en hetsig debatt kring C-vitaminet. Med hänvisning till en ny studie har flera medier berättat om en förhöjd risk för njursten för män som äter tillskott av vitaminet. Nu höjer flera experter sina röster och tillbakavisar påståendet, som de menar har blivit misstolkad.

   Besvären beror inte på C-vitaminet utan på de tillsatser som medföljer just brustabletten, säger den kostrådgivaren och näringsterapeuten Zarah Öberg.

   – Läs mer … Kurera

 5. Det vore intressant om man kunde hitta den naturliga C-vitamin källan som måste ha funnits under evolutionen. De naturliga alternativ som finns idag, innehåller alldeles för låga halter.

  Vad åt de på stenåldern som innehöll så mycket C-vitamin, så att människor höll sig friska?

  1. Kött, framför allt rått kött, innehåller en hel del C-vitamin. Så även blod. Sedan åt man också mycket inälvsmat, där framför allt lever innehåller mycket C-vitamin. Exempelvis innehåller rå kalvlever 36 mg c-vitamin per 100 gram, att jämföras med 53 mg hos apelsin och cit­ron och 29 mg hos lime.

   Man behövde inte heller så mycket C-vitamin som nutidsmänniskan. Stress, dålig mat (kolhydrater, margarin, omega 6-rika oljor), kemikalier m.m. ökar den oxidativa stressen och bildandet av s.k. fria radikaler och stenåldersmänniskan hade därför inte lika stort behov av antioxidanter.

 6. Den överlägset vanligaste kosten för våra förfäder på stenåldern var frukt och grönsaker – särskilt bär och andra frukter. De åt en tre gånger så varierad blandning av frukt och grönsaker som vi gör. Tillsammans med nötter och baljväxter utgjorde frukt och grönsaker hela 65 % av det dagliga kaloriintaget. De intog i genomsnitt en och en halv till fem gånger så mycket vitaminer och mineraler som vi gör i maten idag, vilket vida överträffar våra minimirekommendationer. De fick i sig betydligt högre doser C-vitamin genom kosten än dagens människor uppemot 750 mg till 1000 mg/dygn. Att de skulle vara helt fria från åderförkalkning är enligt min uppfattning uteslutet. Stenåldersmänniskan hade samma genetiska arv som oss dvs. de hade lipoprotein(a) och de kunde inte tillverka eget C-vitamin. De var tvungna att få tillräckligt med C-vitamin genom kosten och det var även svårt för dem över hela året att erhålla tillräckligt med C-vitamin som motverkar hjärt-kärlsjukdomar.

  En ny studie i Lancet pekar på att ateroskleros (åderförklkning) kan ha varit vanligare bland människor i forntiden än vad man hittills har trott. [Dagens Medicin]

  Det är ett internationellt forskarlag som undersökt 137 mumier från fyra olika delar av världen, bland annat från det forna Egypten och från ögruppen Aleuterna utanför Alaska.
  Slutsatsen är att tecken på ateroskleros fanns hos 34 procent av mumierna med relativt små skillnader mellan de olika regionerna. Ju äldre de avlidna personerna var desto större var sannolikheten att de skulle ha ateroskleros, precis som hos moderna människor.
  Tidigare studier har visat att mumier från det forna Egypten bar på ateroskleros. Men att ateroskleros nu har hittats hos mumier från helt olika delar av världen och från olika tidsepoker med olika kosthållning visar alltså att tillståndet kan ha varit mer utbrett bland forna tiders människor än vad man tidigare trott, enligt forskarna bakom studien.
  De poängterar att de undersökta mumierna som kom från utanför Egypten hade bildats på naturlig väg av det lokala klimatet.
  – Därför är det rimligt att anta att de här mumierna representerar ett tvärsnitt av befolkningen, snarare än en speciell elitgrupp som valdes ut för mumifiering, som i det forna Egypten, säger Randall Thompson, försteförfattare på studien, i ett pressmeddelande från Lancet.
  Han anser att de aktuella fynden kastar tvivel över idén att aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom främst är kopplad till den moderna livsstilen och att sådan sjukdom skulle kunna undvikas om människan började leva som under stenåldern.

  Och till slut: ismannen Ötzi, vars 5.300 år gamla nedfrusna kropp hittades i Alperna 1991, hade aterosklerosis (åderförkalkning). Forskarna fann att han hade tydliga tecken på aterosklerosis. Då måste man fråga sig vad kan ha orsakat det? Det fanns inget raffinerat socker på den tiden, inga konstgjorda margariner med transfettsyror och för mycket Omega 6-fettsyror som ökar inflammationer i kroppen och det fanns inte miljögifter eller andra gifter (rökning, kemikalier) som kan ha orsakat denna mystiska sjukdom. Åter igen handlar det om C-vitamin brist. På den tiden var det svårt att få tag på tillräckligt med C-vitamin genom olika örter. De fick i sig tillräckligt för att motverka skörbjugg, men inte tillräckligt för att skydda sig mot hjärt-kärlsjukdomar. Precis som i dagens samhälle. Skillnaden är att i dagens samhälle har vi möjlighet att få i oss tillräckligt med C-vitamin genom kosttillskott. Många människor i dagens Sverige får inte i sig tillräckligt med C-vitamin genom kosten eftersom de äter en näringsfattig kost som innehåller låga halter av C-vitamin, antioxidanter och andra näringsämnen. Det är också svårt att få i sig tillräckligt med C-vitamin genom kosten som skyddar oss mot hjärt-kärlsjukdomar pga. att vi inte kan tillverka vårat eget C-vitamin, precis som Ötzi.

  Flera faktorer minskar eller hämmar upptaget av C-vitamin i kroppen såsom stress, infektioner, diabetes, rökning, p-piller, hög fettkonsumtion, fetma, läkemedel, föroreningar, gifter, socker och andra snabba kolhydrater. C-vitamin är dessutom skröpligt och förstörs lätt av ljus och värme. Konservering och långtidsförvaring sänker matvarors C-vitamininnehåll. Flera undersökningar visar att det naturliga C-vitamininnehållet i frukt och grönsaker är starkt reducerat som en följd av odlingsmetoder, transporttid och förvaring. Den sista C-vitaminresten försvinner ofta under tillberedningen. Ja det blir inte mycket C-vitamin kvar i våra kroppar av det lilla vi får i oss via kosten. Ötzi var i för sig förskonad från dessa faktorer, men han hade otroligt svårt att få i sig tillräckligt med C-vitamin i alperna på den tiden.

  Referenser
  http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2013/03/11/aderforkalkning-vanligt-bland-mumier/

 7. Hänvisningar till mumier, när man diskuterar vår ursprungliga föda, duger inte. Det för oss inte längre tillbaka i tiden än till neolitikum, den yngre stenåldern, då jordbruket redan gjort sitt inträde. Övergången till jordbruk medförde att medelåldern minskade från 30 år till 20 år och medellängden minskade med 20 cm.
  I faraonernas Egypten åt man massor med kolhydrater och hade naturligtvis samma brist på nutrienter och antioxidanter (även C-vitamin) som idag.

  Antropologerna är rörande ense om att det var den animaliska födan, som var grunden till utvecklandet av vår stora hjärna, dvs den animaliska maten gjorde oss till människor. Pratet om att frukt och grönsaker utgjorde basen i vårt födointag saknar bäring.

  Referenser:
  Lars Wilsson ”Välfärdens ohälsa”
  Lars Larsson ”Stenåldersjägare i mellersta Skåne”
  http://www.washingtonpost.com/national/health-science/sorry-vegans-eating-meat-and-cooking-food-is-how-humans-got-their-big-brains/2012/11/26/3d4d36de-326d-11e2-bb9b-288a310849ee_story.html

 8. Kontentan i min diskussion var egentligen inte vad våra paleolitiska förfäder åt utan att stenåldersmänniskan var utsatt i den meningen att de hade samma genetiska arv som oss dvs. de hade lipoprotein(a) och de kunde inte tillverka eget C-vitamin. De var tvungna att få tillräckligt med C-vitamin genom kosten och det var även svårt för dem över hela året och i vissa perioder att erhålla tillräckligt med C-vitamin som motverkar hjärt-kärlsjukdomar. Skörbjugg och subklinisk skörbjugg har alltid varit ett gissel för människan och är det fortfarande i stora delar av världen. Kopplingen mellan lipoprotein(a) (släkting till LDL-kolesterol) och hjärt-kärlsjukdomar har jag skrivit om i forumet (Rath´och Pauling´s teori om kolesterol, del 1 och 2) och som kommer att läggas ut här på huvudbloggen snart.

  Evolutionsnutritionisten Boyd Eaton vid Emory University i Atlanta gör en jämförelse mellan vad våra paleolitiska förfäder på stenåldern åt och vad den moderna människan i västvärlden äter.

  Enligt S. Boyd Eaton är vi arvtagare till nedärvda egenskaper som periodiseras över miljontals år. Den stora majoriteten av vår biokemi och fysiologi är inställda till livsförhållanden som rådde före tillkomsten av jordbruk för 10,000 år sedan. Genetiskt är våra kroppar nästan samma som de var vid slutet av den paleolitiska eran för 20 000 år sedan.

  Paleolithic -en period på ungefär 2,5 miljoner år löptid som slutade runt 10 000 år sedan med utvecklingen av jordbruket. Modern paleolitisk kost består huvudsakligen av kött, fisk, grönsaker, frukt, rötter och nötter, och utesluter spannmål, mjölkprodukter, salt, raffinerat socker och bearbetade oljor

  Stenålderskosten (paleolitisk):
  65 procent frukt, grönsaker, nötter, baljväxter (torkade bönor) och honung.
  35 procent magert vilt, fågel, ägg, fisk och skaldjur.

  Den västerländska kosten:
  55 procent ”nya födoämnen”: flingor, säd, mjölk, mjölkprodukter, socker, sötningsmedel, livsmedelstillsatser, separerat fett, alkohol.
  28 procent fett kött, fågel, ägg, fisk och skaldjur.
  17 procent frukt, grönsaker, baljväxter och nötter.

  Referenser:
  Eaton, S.B., m.fl., An evolutionary perspective enhances understanding of human nutritional requirements. Journal of Nutrition; 126:1732-1740, 1996

 9. Jag svarade på Rolf Löfgrens fråga .

  Boyd Eaton är inte mycket att föra till torgs. Hans budskap om att våra förfäder åt fettsnålt passar bra in i vad myndigheterna framför i de officiella kostråden, men han fuskade med statistiken.

  Mary Enig vid Weston A. Price Foundation har smulat sönder hans påståenden i artikeln ”Guts and Greasy: The Diet of Native Americans”.
  http://www.westonaprice.org/health-topics/guts-and-grease-the-diet-of-native-americans/

 10. Cancer Treatment: High-Dose Vitamin C

  – Läs mer … NATIONAL CANCER INSTITUTE

  Googleöversatt

  – – –

  C-vitamin högdos infusionsbehandling vid cancer: det är dosen som avgör!

  C-vitamin (askorbinsyra) är delaktig i många processer på cell- och vävnadsnivå. C-vitamin är i vanligt förkommande doser ett s.k. antioxidant, som fångar fria radikaler t.ex. obalanserat syre. Vid inflammationer, toxiska belastningar eller cancerrelaterade störningar i vävnaden uppstår i större mängder fria radikaler. Dessutom deltar C-vitamin i hormonella regelkretsar i organismen och är även där livsviktigt.

  Läs mer … klicka här

 11. Jag andvänder en ketonix och den visar att jag är i ketos när jag tar höga doser askorbinsyra får jag ännu bättre resultat. Det får min man och mina patienter också. Nu till frågan kommer man i bättre ketos med askorbinsyra eller visar ketonixen fel jag mår MYCKET bättre

 12. Vid ketos använder kroppen ketonkroppar som bränsle och du äter förmodligen inget socker huvudtaget. Om C-vitamin kan förbättra eller förlänga ketosen vet jag faktiskt inte. Det här är en fråga som inte någon har dokumenterat hittills, du är den första som har testat det här och fått positiva resultat.

  En ketogen kost kan ge C-vitamin, selen och glutationbrist, så det är alltid bra att ta extra kosttillskott av dessa näringsämnen. Dessa brister förvärras av kroniskt låga insulinnivåer. Insulin hjälper återvinna C-vitamin, som stöder glutation status. Brist på insulin ökar C-vitamin nedbrytning och förlust.

  Hur stora doser askorbinsyra tar du! Och hur många doser per dygn tar du?

Kommentera