Socker – hur påverkar det oss? (17 okt 2016 i Partille)

Missa inte …

Tillfälle för medborgare i Göteborg med omnejd nu på måndag 17 oktober kl 18.30 (insläpp från 18.00). Välkommen till Partille Kulturum, Stora scenen, Gamla Kronvägen 56, Partille centrum (strax öster om Göteborg). Föreläsningen är sponsrad av Diabetesorganisationen i Sverige och åhörare betalar endast 80 kronor per person – kontant vid entrén (gratis för medlemmar).

Detta är en föreläsning för ALLA som är måna om sin hälsa och sin prestationsförmåga – och som vill lära sig mer om hur sjukdom kan förebyggas. Även för de som redan drabbats av t.ex. diabetes eller fetma och som vill göra något åt det. Nyligen kunde vi läsa i SvD ”Läkare: Vården kan inte på egen hand minska fetma” vilket innebär att vi själva måste ta ansvar för vår hälsa.

Dagens medicinska behandling botar inte heller diabetes och med tanke på att mer än en miljon svenskar är diabetiker eller diabetiker är det viktigt att vi själva lär oss hur vi ska agera.

Genom att ta fighten mot diabetes så tar vi också fighten mot fetma, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, demens, ögonsjukdomar, nervskador, cirkulationssjukdomar som ofta leder till amputation, med flera andra kost- och diabetesrelaterade sjukdomar. Trycket på sjukvården skulle minska om fler hade kunskaper om hur man själv tar ansvar för sin hälsa.

Ett bra tillfälle att fylla på med kunskaper nu på måndag 17 oktober klocka 18.30 i Partille – framfört av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som är en uppskattad föreläsare.

Livsviktigt att minska sockerkonsumtionen

Socker är en orsak till sjukdomar i hjärta och kärl, övervikt, demens och typ 2-diabetes. Det synliga sockret i godis, kakor och läsk kan vara nog så svårt att undvika. Men den största utmaningen är att undvika det tillsatta sockret som finns i de flesta livsmedel. Rent socker som går under benämningar som de flesta av oss inte har en chans att tyda.

Den 7 september 2016, startade Diabetesorganisationen i Sverige och Storstockholms diabetesförening en gemensam kampanj för att minska svenskarnas intag av tillsatt socker. En ny broschyr – en liten broschyr om socker, lanseras i samband med en precis avslutad lunchdebatt mellan politiker, livsmedelsindustrin, Livsmedelsverket, Läkarförbundet och Apoteket AB.

Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare till broschyren drog inledningsvis en tankeväckande, skrämmande föreläsning om hur socker skadar vår hälsa.

Det finns inget djur i världen vi skulle ge samma mat och godis som vi ger till våra barn. En av tio svenska ungdomar har fettlever före 18 års ålder och fettlever är en orsak till typ 2-diabetes.

Vi vet att socker har en negativ inverkan på hälsan och vi står bakom WHO:s riktlinjer om att vi bör minska det dagliga sockerintaget till max fem procent av det dagliga kaloriintaget. Nu vill vi sprida kunskap och påverka beslutsfattare så att vi lättare kan göra medvetna val av det vi stoppar i oss, säger Thomas Magnusson, ordförande i Diabetesorganisationen i Sverige.

DiOS fortsätter nu sitt arbete med att påverka beslutsfattare och med att sprida kunskaper om sockrets skadliga inverkan på hälsan. En liten broschyr om socker kan beställas från Storstockholms Diabetesförenings kansli eller laddas ner.

Bakgrund

Ann Fernholm har arbetat som vetenskapsjournalist sedan 2001, då hon disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet. Hennes texter har synts i bland annat DN, SvD, San Francisco Chronicle, Fokus, Forskning och framsteg, Ny Teknik, Dagens Medicin, Läkemedelsvärlden och Kemivärlden.

År 2011 sände Vetenskapens värld ett reportage där hon granskade kostråden till personer med typ 2-diabetes. Dessa råd har aldrig vilat på någon gedigen vetenskaplig grund. Du kan se reportaget i tre klipp nedan. Resultatet var fantastiskt bra – när deltagarna gjorde tvärtom vad vården sade. Behovet av läkemedel reducerades kraftigt, vikten normaliserades och hälsan förbättrades kraftigt – faktiskt inga nackdelar alls. Framför allt är det enkelt.

Arbetet med tevereportaget ledde till att hon dök djupare in i kostens värld, vilket har resulterat i tre böcker: Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av sekel (2012), Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar (2014) och Smakäventyret – att lära små barn äta mat (2015).

Ann Fernholm har även startat en blogg där hon nu senast avslöjar att skräpmatsindustrin ligger bakom de kostråd som på bara tjugo år trefaldigat diabetes och fördubblat fetma. Ännu ett skäl att själv läsa på och inte tro för mycket på de kostråd som industrin ligger bakom och som vidarebefordras av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen. Därför rekommenderas diabetiker att äta maximalt av det de inte tål – och medicinera maximalt för att inte dö.

Granskar vetenskapen

Ann Fernholms mål som journalist är att granska forskarvärlden på samma vis som politiker granskas. Forskare har makt över vår hälsa och vårt välmående. Tiden i forskarvärlden fick mig att inse att många forskare drar långtgående slutsatser från ganska bräcklig data. Det gäller framförallt kostområdet. Frustrationen över att kostvetenskapen är så eftersatt ledde till att jag blev medgrundare av Kostfonden, en ideell forskningsfond som ska stärka kostens roll i vården.

Se själv det reportage som öppnade Ann Fernholms ögon för hur stor betydelse kosten har för hälsan – speciellt får diabetiker en snabb förbättring när de byter kost (men det får man själv komma underfund med). Resultatet är så fantastiskt bra att det är svårt att förstå varför vården inte tillämpar denna kunskap vid behandling av diabetes och fetma.

Det har nu gått fem år sedan programmet visades och vårdens auktoriteter verkar fortfarande inte förstå – trots att det fungerar för praktiskt taget alla patienter. Vården skriver istället ut mer läkemedel – som leder in i naturalförloppet (ständiga försämringar som kräver allt större sjukvårdsresurser).

Således måste vi själva ta befälet över våra egna och våra barns liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen