Tack för ett spännande 2013 och välkommen till att göra 2014 hissnande.

.

år-2013

.
ζ
.

tomte-blink-tecknadLåt dig inte luras! Läs på själv.

Julhälsning från Carita Henriksson

Ett händelserikt år

Ett händelserikt år närmar sig slutet, men än hinner mycket hända. Om jag vänder mig om så inser jag att oerhört mycket har hänt under detta år. Mycket som jag med tacksamhet ser tillbaka på är alla trevliga människor jag mött och många har lärt mig mycket. Jag som trodde att jag visste tillräckligt om den mat jag brukar njuta av, har nu förstått att det fanns mycket mer att lära sig.

Jag skräms fortfarande när jag möter personer som tror att de får bra information om sin mat, medan de i själva verket är grundlurade av fettskrämda dietister och andra experter. Varför tvinga sig att äta lightprodukter som är manipulerade, när man kan njuta av riktig mat. Och på köpet bli både friskare och slankare.
.

CostaBianca.
Julhälsning från Spanien

För tillfället finns jag i mitt andra hem här på Costa Blanca och även här märks det i affären att lightprodukter ökar i sortimentet. Men fortfarande domineras hyllorna av riktig mat till bra priser.
.

Fiskmarknad

.
Känslan när man handlar är nästan otrolig. Fiskdisken har ett rikt sortiment av olika slag till bra priser och mycket musslor och andra skaldjur. Köttdisken är lite svårare att hitta i, eftersom köttet här inte styckas på samma sätt som hemma, men vad gör väl det?

gryta-tomatoes-onion-garlicSpanjorerna gör ju mat på ett annat sätt än vad vi gör i vanliga fall. Här är mycket grytor som alla börjar med olivolja, lök, paprika och tomater. Sedan läggs kött och grönsaker i. Och i ett recept för fyra personer ingår ofta en eller två potatisar i bitar och allt får sedan puttra tills det är mört. När man lagar mat på detta sätt använder man ingredienserna väl och utnyttjar alla smaker på ett utmärkt sätt.

Som du kanske förstår lever jag ett gott liv här, och att sedan solen lyser och att jag kan vara ute hela dagen är ju inte heller fel. Det går också utmärkt att arbeta härifrån.

termometer-röd

Visserligen klagar spanjorerna att det är kallt när det bara är 16-18 grader plus ute nu under vintern och om jag då säger att hemma i Sverige är det isigt på gatorna och att jag tycker att det känns skönt att ta en promenad iklädd min tröja eller fleecesjacka. Då skakar de på huvudet och drar ner sin yllemössa och går vidare.

SerranoskinkaSpanjorerna firar jul med att frossa i olika fiskrätter och vi försöker anpassa oss till det spanska livet.

Vi brukar inte ha julskinka, men olika sillinläggningar och många olika sallader och flera sorters olika korvar, här finns ett fint utbud av bra köttiga korvar. Sedan har vi naturligtvis ägg och den goda Serranoskinkan som man verkligen kan njuta av.

Därmed vill jag önska alla våra medlemmar och alla besökare en riktigt God Jul och hoppas att alla får ha det skönt och njuta av helgerna som kommer nu.

.
Carita Henriksson
Ordförande Alingsås Diabetesförening
.

tomte-ren

.
APPENDIX

medlemskap-förnya-timeDags att förnya sitt medlemskap, från 150 kronor (E-medlemskap) för hela 2014 och för några kronor extra får man en riktig papperstidning i brevlådan sex gånger per år.

Och man behöver inte vara diabetiker för att via medlemskap stödja fighten mot diabetes, som berör alla. Ju fler vi blir ju större nytta kan vi göra, för att förebygga diabetes och att för att behandla diabetes på bästa sätt. I mångt och mycket en kunskapsfråga.

Du är också välkommen som medlem!

I Sverige finns det idag mer än en miljon diabetiker och pre-diabetiker, och genom att ta fighten mot diabetes så tar vi också fighten mot fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, njursjukdomar, demens, ögonsjukdomar, nervskador, cirkulationssjukdomar som ofta leder till amputation, med flera andra kost- och diabetesrelaterade sjukdomar. Trycket på sjukvården skulle minska markant.

Sju av tio som får hjärtattack är diabetiker eller prediabetiker, och i Sverige får i snitt 165 medborgare hjärtattack eller stroke varje dag, året runt. Om vi lyckas få grepp om diabetes så räddar vi sannolikt sjukvården, som redan bågnar under patienttrycket. Alla Sveriges hushåll borde bli medlemmar i DiOS, med tanke på hur viktig frågan är. En billig hälsoförsäkring.

Visste du att …

demens2

hjärtattack5dI Sverige får 60.000 medborgare en hjärtattack eller stroke varje år (i snitt 165 per dag). Och sju av tio är diabetiker eller prediabetiker.

Visste du att 20.000 – 25.000 svenskar drabbas varje år (55 – 70 medborgare varje dag) och idag finns det cirka 150.000 svenskar med Alzheimer (”diabetes typ 3”) och snart tre gånger fler, om vi fortsätter i samma gamla hjulspår.

Högt blodsocker och höga insulinnivåer ökar också markant risken att utveckla cancer.

Dessa risker kan minimeras, även för diabetiker.

ζ

Bli medlem du också!

Och om man är diabetiker, så får man tips om hur man bäst kontrollerar sin diabetes, på sina villkor. Bland annat kan man ställa frågor på forumet på DiOS.bz vilket är gratis för DiOS medlemmar.

notis-sign-upTeckna medlemskap här…

Fyll i formuläret med adressuppgifter och betala in på bankgiro – klart!

ζ

Tillsammans kan vi göra skillnad

broschyrbild-kostbehandling-av-diabetesVi erbjuder gemenskap och hjälp för alla diabetiker vare sig man är typ 1 eller 2, och vare sig man föredrar den diabeteskost som vården rekommenderar i kombination med läkemedel, eller om man vill kostbehandla vilket innebär färre läkemedel (eller inga alls) och mindre risk för biverkningar. Det är var och ens eget val, vilket vi självklart fullt ut respekterar, men man bör själv införskaffa sig kunskaper om orsak och verkan (annars blir man lätt lurad).

Mer än en miljon svenskar är idag diabetiker eller prediabetiker, men mer än hälften vet inte om det ännu vilket gör sjukdomen extra lömsk. Högt obehandlat blodsocker skadar blodkärlen och organen, som t.ex. ögat, även om man inte märker det. Detta kan pågå under åratal innan symptomen framträder och då kan obotliga skador redan ha hunnit uppkomma.

Rädda sjukvården för 150 kr per hushåll och år – är det möjligt?

Absolut värt att pröva! Och det är absolut möjligt.

Genom att ta fighten mot diabetes så tar vi också fighten mot fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, njursjukdomar, ögonsjukdomar, nervskador, Alzheimer (diabetes typ 3) och cirkulationssjukdomar som ofta leder till amputation, med flera andra kost- och diabetesrelaterade sjukdomar.

Trycket på sjukvården skulle minska markant. Tänk om 100.000 hushåll (2,4 % av totalt 4.180.000 hushåll) tecknar ett medlemskap, från 150 kronor per år (41 öre per dag), då skulle vården absolut kunna räddas. Observera att detta är en samhällsfråga som berör ALLA medborgare, inte bara diabetiker.

Om vi först räddar oss själva, så får vi större resurser att rädda andra.

Tanken svindlar inför den nytta DiOS då skulle kunna göra för folkhälsans utveckling. Bland annat finns det mycket att göra för att förebygga diabetes (och övervikt), så att vi och våra barn får bättre förutsättningar redan i skolan och sedan slipper alla de sjukdomar som annars lätt följer.

Med 100.000 medlemmar (2,4 % av Sveriges hushåll) skulle folkets intressen väga tungt när det gäller att balansera upp andra ekonomiska intressen. Då skulle ansvariga tvingas att lyssna och att agera i folkets intresse.

RÄDDA VÅRDEN!

gungbräda-obalans

Ensam väger lätt

ζ

Ett svar på ”Tack för ett spännande 2013 och välkommen till att göra 2014 hissnande.”

  1. DAGS ATT GÅ FRÅN ORD TILL HANDLING

    Vi måste organisera oss om vi snabbt vill nå framgång. Annars kan det lätt ta tio år till eller mer, innan det händer något inom sjukvården. Och då har vården och omsorgen redan kraschat (en krasch som redan är inledd).

    Nya Diabetesorganisation i Sverige (DiOS) erbjuder en unik möjlighet att tillsammans göra skillnad (för 41 öre per dag). Det räcker att 2,4 % av Sveriges alla hushåll ansluter sig för att göra skillnad, för att med tyngd förbättra folkhälsan, vården och omsorgen. En bra pensionsförsäkring.

    Medlemskap är öppet för alla – inte bara diabetiker – för att bidra till att RÄDDA SJUKVÅRDEN (för mindre än tre kronor i veckan). En spottstyver för att rädda vården som redan kostar i snitt 80.000 kronor per arbetande svensk och år.

    Tänk om … 100.000 hushåll anslöt sig! Vilket fart det skulle bli på folkhälsoarbetet. Då skulle ansvariga bli tvungna att agera för folkhälsan, istället för att motarbeta den.

Kommentera