Svensk mjölk är under attack – på många fronter

.

våra-mjölkbönder

.Svenska mjölkbönder står eller faller
med.en krona per liter mjölk!
ζ
.

attack-bw

.
Svensk mjölk är under attack

– på många fronter

krona.

 1. Bönderna får allt mindre betalt för sin mjölk (strax över 3 kr idag) – dags för ett ”fairtrade-pris” på mjölk.
  .
  En krona mer för mjölken (dvs. 4 kr per liter) till bönderna och svensk mjölk skulle vara räddad. Med ett av världens bästa djurskydd, som ger jobb och öppna landskap – i Sverige. Annars blir det ”GMO-mjölk” för hela slanten.
  .
 2. Kostindustrin vill ersätta animalisk mjölk mot ett vegetabiliskt substitut, ungefär som de vill ersätta smör med margarin. Det är mycket billigare att processa soja och havre så att det liknar mjölk, precis som det är mycket billigare att processa palmolja så att det liknar smör. Detta är ett lurendrejeri av stora mått vad gäller hälsoeffekter och näring.
  .
 3. GMO smygs in i Sverige vilket kommer beröva svenska bönder dras främsta konkurrensfördel, att kunna leverera mjölk från kor som inte ätit GMO-foder. Fördyring med icke-GMO-djurfoder ligger idag på 2,6 öre per liter producerad mjölk, en spottstyver i sammanhanget.
  .
  Skriv gärna på en protest mot det handelsavtal som öppnar upp för GMO och annat skräp som kommer att slå undan fötterna för bönderna och för medborgarnas hälsa … skriv på här
  .
 4. Livsmedelsverket vill förbjuda ett av våra bästa och säkraste livsmedel – naturlig mjölk.
  .
 5. Falsk ”vetenskap” vill få oss att tro att mjölk generellt är farligt för hälsan.
  .
 6. Egna märkesvaror, egna varumärken (private label, private brand) riskerar att urholka kvalitet, minska valfrihet för konsumenter och försämra lönsamhet för producenter. Exempel är ICAs och Willys egen grädde och smör, som mycket väl kan komma från ”GMO-mjölk” (från Danmark eller Tyskland).

En massiv attack för att få bort svenska mjölk, ett naturligt livsmedel som det är svårt att massproducera, lagra och tjäna stora pengar på. Också en fråga om makt och dominans.

ζ

Mjölk har lång tradition i vår svenska matkultur

MjölkföretagMjölk har alltid varit och är fortfarande ett av våra allra viktigaste baslivsmedel. I Sverige har vi druckit mjölk sedan stenåldern och förmodligen ännu längre tillbaka i tiden. Mjölken har därför en speciell betydelse för oss. Vi kan inte odla råvaror året om som så många andra länder på sydligare breddgrader. Utan mjölk och mejerivaror har det helt enkelt varit svårt att få i sig tillräckligt med näring.

Färre dricker mjölk

Mjölkkonsumtionen i Sverige har minskat med drygt 30 % sedan 1980. Några av orsakerna är att vi dricker mer läsk, vatten och öl. Idag dricker många barn och ungdomar söta drycker nästan varje dag. I genomsnitt dricker varje svensk en och en halv liter läsk i veckan! Konsumtionen av mjölk ligger på 2,5 dl per dag eller 1,75 liter per vecka.

Basfakta om svenskt jordbruk

177 400 svenskar håller på med jordbruk, antingen på heltid eller på deltid. Jordbruk med binäringar står för 1,8 procent av sysselsättningen i Sverige. Om man räknar in skogen och livsmedelsindustrin så blir andelen större.

Mjölken är den största produkten. Mjölken står för drygt 20 procent av värdet av hela den svenska jordbruksproduktionen. Vi har också en hel del produktion av nöt, gris och fjäderfä. Får och lamm är däremot en ganska obetydlig gren, sett till ekonomisk storlek.

Odlingen av vall, spannmål och andra grödor är totalt sett ungefär lika stor som produktionen av kött, mjölk och ägg. Vete, oljeväxter och sockerbetor odlas i söder, medan korn och havre är viktiga grödor längre norrut.

Gårdarna blir större och färre. I dag finns det drygt 71 000 lantbruk i Sverige. 1970 fanns det mer än dubbelt så många. Ändå har produktionen inte minskat, eftersom gårdarna har blivit betydligt större. I dag har en svensk gård en åkerareal på ungefär 37 hektar. Det är nästan dubbelt så mycket som för 40 år sedan.

Vi får också ut betydligt mer av varje hektar och av varje djur. I dag ger ett hektar vårvete i genomsnitt fyra eller fem ton i skörd, medan motsvarande siffra för 1970 bara var tre ton. En genomsnittlig mjölkko ger ungefär 8 400 liter mjölk på ett år, 1970 fick vi bara omkring 4 000 liter mjölk per ko.

Källa: Jordbruksverker

ζ


1) Bönderna får allt mindre betalt för mjölken

Bönderna får idag lite mer än tre kronor liter för mjölk idag (ungefär lika med produktionskostnad, utan lön) och priset är på väg neråt mot 2:50 tror några experter. Det innebär att mjölkbönder måste jobba utan lön och t.o.m. måste låna för driften. Vi kanske skulle rädda vården på samma sätt, att alla arbetar utan lön och t.o.m. lånar lite pengar och skänker till vårdens löpande verksamhet?

Arla är marknadsledare och bestämmer priset!arga-kon-bw

Det handlar om business i den högre skolan och regeringen har hitintills bara passivt  tittat på. Arla har hållit nere priserna för att minska konkurrenternas lönsamhet. Enligt en granskning som Veckans Affärer har gjort pågår ett ”mjölkkrig”.

Citat: Under kaffepausen efter styrelsemötet fällde Arlas styrelseordförande Åke Hantoft sin drastiska kommentar om den nyss gjorda prissänkningen:

”Sänkning med 40 öre räcker inte”, sade han.

”Vräk till med 1.50 på en gång istället så att bönderna håller käften!”

En stund därefter fick Milkos mjölkbönder ”kasta in handduken” – matchen var över och Arla tog över Milkos verksamhet 2011.

 ζ


2) Industrin vill ersätta riktig mjölk mot ett vegetabiliskt substitut

.
Mjölkens ställning hotad

Mjölkens ställning är hotad. Försäljningen minskar samtidigt som vegetabiliska alternativ går framåt. Mjölkbranschen går nu till motattack och anklagar havreuppstickaren Oatly för att köra med taskig marknadsföring. Men slaget är kanske redan förlorat.

Mjölkförsäljningen dalat. I dag slåss mjölkbönderna mot en befolkning som är beredd att betala betydligt mer för buteljerat kranvatten än komjölk. Samtidigt har svenskarna börjat snegla på andra alternativ. Vegetabiliska mjölkdrycker har ökat med 25 procent bara det senaste året, enligt Axfood.

– Mjölkens särställning som livsmedel är på väg att försvinna. Nu börjar det mer och mer bli som vilken del av livsmedelsbranschen som helst.

Men soja är ju inget man ska äta … Varning för soja! …. klicka här

Fakta-mjölk-soja-havre-1410

 

 

 

 

 

 

ζ


3) GMO smygs in i Sverige – vilket kommer slå ut svenska lantbruk

Klicka på bilden nedan för att läsa ett viktigt PM om GMO

 • Monsanto och truster styr USA:s jordbruk och livsmedel … klicka här
 • TTIP – anteckningar om ett farligt handelsavtal med USA … klicka här
 • EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för svenskt jordbruk … klicka här
 • Skriv på en protest mot TTIP … klicka här

..

Kort sagt håller vi på att bli grundlurade på vår livskvalitet – och meningen är att vi inte ska märka något förrän det är försent. Dags att vakna upp om du inte vill ha GMO på tallriken!

ζ


4) Mjölkbönder kritiska till begränsning av mjölkförsäljning

Enligt ett nytt förslag från Livsmedelsverket ska mjölkbönder endast få lov att sälja 70 liter opastöriserad mjölk i veckan. Förra hösten föreslog Livsmedelsverket att all försäljning av opastöriserad mjölk skulle förbjudas, för att man anser att det är farligt, men förslaget fick mycket kritik och nu har verket ändrat sig. Ett beställningsjobb från industrin.

Gårdsmjölk från certifierade gårdar är ett utmärkt livsmedel som hotar skräpmatsindustrin och ska därför bort anser duperade och okunniga tjänstemän på Lismedelsverket.

 • Naturlig mjölk! … klicka här
 • Mjölkbönder kritiska till begränsning av mjölkförsäljning… klicka här

Livsmedelsverket vill förbjuda ett av de säkraste livsmedel som finns. Har de blivit tokiga?

Dödsfall under tio års tid i USA (där naturlig mjölk säljs i flera stater) ↓
.

Milk-deaths-during-a-10-years-Period.
ζ


5) Falsk vetenskap vill få oss att tro att mjölk är farligt

 ”Forskare: Mycket mjölk ökar risken att dö i förtid”

Vuxna som dricker mycket mjölk löper en högre risk att dö i förtid och att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns inte heller något som visar att mjölken stärker skelettet, det visar en ny studie från Uppsala universitet, skriver SVT.

Karl MichaëlssonKarl Michaëlsson är professor vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger han till unt.se.

Totalt deltog 110 000 medelålders och äldre personer från Örebro, Västmanland och Uppsala i studien. På 1980- och 1990-talet fyllde de i hälsoenkäter, och det forskarna sökte efter var en koppling mellan dödlighet och benbrott och konsumtionen av mjölk.

Studien har nu publicerats i medicintidskriften British Medical Journal och den visar att det finns ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. Forskarna i Uppsala tror att det är mjölksockret som påverkar oss negativt, skriver SVT.

– Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, säger Karl Michaëlsson till unt.se.

Läs mer och lyssna på inlägget  … SVT

ζ

FAKTA-Mjölk”UNT: Mycket mjölk kan korta livet”

Kvinnor och män som dricker mycket mjölk har inget förbättrat skydd mot frakturer. Däremot löper de förhöjd risk att dö i förtid.

Det framgår av en studie bland nära 110 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, som publiceras i den välrenommerade medicintidskriften British Medical Journal.

– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Vid två tillfällen med åtta års mellanrum besvarade kvinnorna och vid ett tillfälle besvarade männen i studien en omfattande hälsoenkät, med detaljerade frågor om bland annat sina mat- och dryckesvanor. Alla var i stort sett friska när studien startade.

Många minns nog det gamla reklambudskapet att mjölk ger starka ben, men det får inget stöd alls i den nya studien. Under de drygt 20 år som kvinnorna följts upp sedan det första enkättillfället var tvärtom frakturer betydligt vanligare bland dem som drack mycket mjölk, tre glas eller mer per dag, än bland dem som drack högst ett glas mjölk per dag.

Läs mer … UNT

ζ

Mjölk möjlig orsak till cancer 2

Klicka ovan för för att läsa mer

SvD: Mjölkdrickande kan öka dödlighet

Stor mjölkkonsumtion ökar risken för frakturer hos kvinnor, visar en ny svensk studie. Det kan också finnas ett samband mellan rikligt mjölkdrickande och för tidig död. Livsmedelsverket ändrar inte sina rekommendationer.

Läs mer … SvD

Mjölkkonsumtion per person och år


Kommentar


Second Opinion

 • Ett band av dödlig prostatacancer sträcker sig över Skandinavienklicka här (prostatacancer ökar medan mjölkonsumtionen minskar)
  .
 • ”Tusentals män blir impotenta i onödan”klicka här
  .
 • Mjölk orsak till prostatacancer?Dr Annika Dahlqvist

Milk Products and Breast Cancer

Conclusion. Current evidence suggests that the consumption of milk products is not associated with an increased risk of breast cancer and may in fact be associated with a reduced breast cancer risk.

Slutsats. Aktuella uppgifter tyder på att konsumtionen av mjölkprodukter inte är förknippad med en ökad risk för bröstcancer och det kan i själva verket vara så att mjölk är associerad med en minskad risk för bröstcancer.

Milk Products and Prostate Cancer

Conclusion. A review of the scientific literature to date does not support a conclusive association between high calcium intakes and increased risk of prostate cancer. In the case of milk products, the evidence is even weaker.

Slutsats. En genomgång av den vetenskapliga litteraturen hittills har inte stöd för ett avgörande samband mellan höga kalciumintag och ökad risk för prostatacancer. När det gäller mjölkprodukter, är bevisen ännu svagare.

ζ

Kommentar

Prostatacancer har mer än tredubblats i Sverige sedan 1970 (per 100 000).

Två framträdande riskfaktorer är höga insulinhalter och brist på D-vitamin. Högt insulin får man genom att följa Livsmedelsverkets kostrekommendationer (en extrem högkolhydratkost) och låga hälsosamma nivåer får man om man äter LCHF.

På 1970-talet började vi äta fettsnålt – vi ersatte det naturliga fettet med industriella kolhydrater – på myndigheternas inrådan. Resultatet är tydligt – en ökning av prostatacancer gånger 3.

Livsmedelsverket D-vitaminrekommendationer ligger på en tiondel av vad de borde ligga enligt den senaste vetenskapen. Denna underlåtenhet bidrar till ökningen av bland annat cancer.

ζ


6) Egna märkesvaror, egna varumärken, private label, private brand urholkar lönsamhet, valfrihet och kvalitet.

Detaljhandeln vill gärna att kunderna väljer just deras egna märken av flera skäl:

 • Kunderna hittar bara dessa varor hos just en affärskedjan, inte hos någon annan. Därför vill de göra gällande att det egna märket representerar hög kvalitet till lågt pris, vilket dock inte alltid är fallet.
 • Affärskedjan kan pressa priset hos leverantören (som t.ex. mjölkbönder) och de kan köpa där det för tillfället är billigast. Det innebär att grädde, smör och ost ena stunden kan komma från svenska bönder och i andra stunden från kor som är uppfödda på GMO (och det är inget vi vill ha).
 • Utbudet och därmed vår valfrihet minskar när handelns egna varumärken ökar.
 • Kvaliteten på varorna kan variera.

Läs mer …. Vi måste sluta jaga lågprisvarorklicka här  (det blir dyrt i slutänden).

ζ

Kommentar

Karl MichaëlssonEn simpel observationsstudie som inte bevisar något alls, som man inte alls kan dra några slutsatser av, och ändå slår Karl Michaëlsson (professor vid Uppsala kliniska forskningscentrum) på stora trumman och får t.o.m. artikeln .publiceras i den välrenommerade medicintidskriften British Medical Journal.Han använder kraftuttryck såsom:

Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan
att dricka mycket mjölk i vuxen ålder, säger han.

Slutsatsen är att professor Karl Michaëlsson medvetet vilseleder eller att han inte förstår, och att medicintidskrifter läggar ut vad som helst, så länge det gynnar deras största sponsorer, kost-/kemi-/läkemedelsindustrin.

Med observationsstudier kan man visa vad som helst. Uffe Ravnskov (med dr, docent, oberoende forskare), har t.ex. visat att en låg kommunalskatt förebygger hjärt- och kärlsjukdom, för att åskådliggöra att man inte alls kan dra några säkra slutsatser från observationsstudier, om ens några. Denna mediala uppmärksamhet på grund av en extremt osäker observationsstudie med osäkra enkätfrågor är bara trams, som en professor borde förstå eller är det så att det föreligger ekonomiska intressen bakom att misstänkliggöra mjölk som livsmedel?

ζ

spruta_verikalSlutsatsen ”bekräftas” av djurstudier:

”Mjölk är den största källan till sockerämnet galaktos. I försök på möss har upprepade injektioner under huden med låga doser galaktos framkallat så kallad oxidativ stress, kronisk inflammation, en försämrat immunförsvar, neurodegeneration och förkortat liv.”

Den korrekta slutsatsen är det förkortar livet om man injicera mjölk.

Det är korrekt att man kan vara intolerant mot laktos (mjölksocker) eller kasein (mjölkprotein), precis som man kan vara intolerant mot nötter, gluten vetestärkelse, m.m. Och om man inte tål laktos eller kasein, då ska man självfallet undvika den mjölk man inte tål.

Det finns dock olika sorters mjölk; lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk, gammaldags mjölk, ohomogeniserad mjölk, låg- och höghomogenisrad mjölk, lågpastöriserad och högpastöriserad mjölk. Och om man inte tål den ena sorten så kan man mycket väl tåla en annan sort eller annat varumärke/kvalitet  Generellt gäller att ju mindre processad mjölken är, desto bättre ur hälsosynpunkt.. Även djurhållning och foder spelar roll.

Det finns de som tål gårdsmjölk, men inte höghomogeniserad mjölk och det finns de som tål naturlig mjölk trots att de inte tål laktos. Så mjölk är en komplicerad produkt som vi egentligen vet lite om och mjölk är ett livsmedel som bör processas så lite och så varsamt som möjligt.

 • Naturlig mjölk är bäst och det som krävs är en certifiering av gårdar som uppfyller kvalitetskrav … läs mer…

Det är också korrekt att enbart kalcium inte behöver ge starkare ben. Det krävs också D-vitamin och K2-vitamin, vilket professor Karl Michaëlsson borde känna till. Detta har varit känt sedan länge och om man forskar inom ett ämne bör man läsa på och åtminstone inhämta den mest elementära kunskap (även om man är professor).

Om hur kalcium, D-vitamin och K2-vitamin samverkar och påverkar benskörhet:

 • Bättre benhälsa med k-vitamin. Ökat intag av K-vitamin kan ge bättre benhälsa och markant minskad risk för lårbensbrott, visar en ny stor brittisk forskningsgenomgång. Svenska experter delar uppfattningen men efterlyser fler studier innan kostråden ändras … SvD
 • K-vitamin och benskörhet.. Efter att ha gått igenom 13 större långtidsstudier slår forskarna fast att tillskott av K-vitamin till äldre kvinnor och män visat sig kunna minska risken för lårbensfrakturer med 77 procent. Samtidigt minskade frakturer i ryggen med 60 procent och alla andra frakturer med i genomsnitt 81 procent. (källa).Mercola-dr-porträtt

Dr Mercola (världens största hälsosajt):

Våra forskare och professorer borde koppla upp sig på internet oftare, för där det finns mycket kunskap att inhämta (som synes saknas inom vården). Vi svenskar äter tillräckligt med kalcium, men lider brist på D-vitamin och K2-vitamin. Men det talas det tyst om inom vården och från myndighetshåll, som mer uppträder som agenter för ohälsoindustrin.

Det gör de så länge folket tillåter det.

ζ

Slutsats

Ekonomiska särintressen och dess medlöpare vill beröva folket möjligheten att äta naturlig mat och de vill undergräva svenskt lantbruk (som det inte går att tjäna stora pengar på), till förmån för skräpmatsindustrin och läkemedelsindustrin (världens mest lönsamma, alla kategorier).

david suzuki -gmo-s177 400 svenskar som håller på med jordbruk väger lätt i detta sammanhang, speciellt påtagbart blir det när deras egna organisationer agerar emot dem.

Ledande personer inom LRF har t.ex. öppnat upp dörren på glänt för GMO vilket riskerar att vattna ur märket ”Svenskt kött” – tills det är lika värdelöst som ”Nyckelhålet”. Detta för en spottstyver (GMO-fritt gör t.ex. fläskkött 77 öre dyrare på kg och för mjölk är det 2,6 öre per liter).

Städa LRF-trappan och börja uppifrån.

Det som är förvånande är den extremt låga kompetensnivån hos de som borde veta bättre, alternativ ljuger de medvetet. Eftersom forskare, professorer, myndighetstjänstemän och politiker inte gör sitt jobb så är det upp till folket att agera mot dumhet.

ζ

Edmund_Burke

”Det enda som krävs för att ondskan
ska segra är att rättfärdiga inte ingriper.”

”The only thing necessary for the triumph of evil
is for good men to do nothing.”

― Edmund Burke

ζ

Tidigare inlägg

Nu är det på allvar – på riktigt

 • Prognosen: Inga svenska mjölkbönder år 2050 … klicka här
 • Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad … klicka här
  ”Inte roligt att inte få ett rött öre”

…..


Arla dominerar marknaden och bestämmer priset på mjölk

…..

Plus med svensk mjölk

 • Svenska bönder använder minst antibiotika … klicka här
 • Naturliga transfetter i mjölk förebygger cancer och åderförkalkning … klicka här
 • Mjölk – snabba nyheter … klicka här

…..…..


MRSA – Motståndskraftiga gula stafylokocker

 • Danskar mörkar gårdar smittade med MRSA … klicka här
 • Svenskt griskött blir mer populärt efter debatt … klicka här
 • Sjukhus sprider resistenta bakterier genom importkött … klicka här

…..…..


Avslutningsvis

…..

Det handlar om en perfekt mat som naturen erbjuder oss. Men naturlig mjölk får Du inte köpa i Din butik anser de som bestämmer. Istället misshandlas den, skändas och förtalas. Detta handlar om en naturens gåva och en bok som kommer att göra Dig väldigt arg och det är bra.

Vi behöver många arga (pragmatiska) människor, annars dör vårt lantbruk sotdöden, vilket innebär att vi tappar kontrollen över vår mat och vår hälsa.

Boken kan köpas här:

Och vi måste stoppa GMO – genom att stoppa TTIP!

Skriv gärna på en namninsamling … klicka här.

Varför stoppa handelsavtalet ”TTIP”?

 • Monsanto och truster styr USA:s jordbruk och livsmedel … klicka här
 • TTIP – anteckningar om ett farligt handelsavtal med USA … klicka här
 • EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för svenskt jordbruk … klicka här

…..…..

3 svar på ”Svensk mjölk är under attack – på många fronter”

 1. Upphettade mjölkprodukter är skadliga – Naturlig icke processade mjölkprodukter från gräsätande ekodjur är nyttiga.

  Nyligen presenteras en studie, som bekräftar vad många har vetat länge, att pastöriserade och homogeniserade mjölkprodukter, dvs upphettade och fettseparerade mjölkprodukter är skadliga.

  Däremot är råa och naturliga icke pastöriserade och homogeniserade mjölkprodukter från gräsätande, ekologiskt uppfödda djur rena hälsokuren, för de som tål mjölkprodukter.

  Läs mer … NEWSVOICE

  – – –

  Kommentar

  Är det därför Livsmedelsverket vill förbjuda naturlig mjölk? För att det är nyttigt och för att det är säkert (ingen ha dött av gårdsmjölk)?

  Orsaken är snarare att riktig mat hotar skräpmat och det är kost- och läkemedelsindustrins intressen som Livsmedelsverket värnar. Undra om tjänstemännen på SLV förstår varifrån direktiven kommer och vems ärenden de tjänstvilligt utför?

  Folket måste väcka ansvariga politiker som ska se till att ledningen i våra ämbetsverk gör sitt jobb i medborgarnas intressen. Idag agerar våra statliga myndigheter i många stycken såsom folkets fiender – och så kan vi inte ha det.

 2. SVT Text Torsdag 19 nov 2015

  INRIKES PUBLICERAD 19 NOVEMBER

  Svensk mjölk vann över Oatly

  Marknadsdomstolen förbjuder företaget Oatly att använda marknadsföring som ansetts vara misskrediterande mot
  mjölk. Oatly får inte heller hävda att havrebaserad mjölk skulle vara mer hälsosam produkt än mjölk.

  Svensk Mjölk hade stämt Oatly för en annonskampanj som man ansåg innehöll vilseledande och misskrediterande
  uppgifter. Marknadsdomstolens dom är förenad med ett vite om inte Oatly följer domen. Dessutom ska Oatly ersätta Svensk Mjölk för rättegångskostnader på närmare 1,3 miljoner kronor.

  Läs mer … ATL

Kommentera