ICA skyller dyr skinka på bonden

.

svensk-detaljhandel-skor-sig

ζ

ICA skyller dyr skinka på bonden

Insändare till tidningen Land

I Land nummer 52/1 2014 finns en annons över ett helt uppslag,

”Därför är den svenska skinkan flera kronor dyrare.”

 1. ”Sverige har ett av världens bästa djurskydd.” Här följer en text som slutar med:
  ”Detta innebär merarbete för den svenska bonden och dyrare stallbyggnader.”
  .
 2. ”Svensk skinka är fri från salmonella.” Nu följer en text som slutar med: ”I Sverige och Finland hittades ingen salmonella”.
  .
 3. ”Svenska grisar får minst antibiotika i EU.” Sen följer en text som slutar med: ”Djuren i EU får i genomsnitt drygt 10 gånger mer antibiotika än de svenska.”

ζ

skinka-flaggor

Kommentar

ICA, det är helt rätt och samtidigt en mycket ohederlig vinkling. Det är viktigt för oss och våra grisar att Sverige har världens bästa djurskydd, frihet från salmonella och minst antibiotika.

LRF-text2Men det rättfärdigar inte ICA:s prispolitik.

Vi slipper GMO tack vare att våra kloka svenska bönder vägrar köpa GMO-foder åt sina djur trots att LRF (av alla!) vill det.

Alla dessa orsaker skulle motivera ett mycket högre slaktpris för svensk gris än dagens ynka 15,81 SEK/kg slaktvikt.

ζ

En jämförelse inom EU

EU-m

Jämför man grispriser i hela EU finner man att i 16 av 27 EU-länder får bönderna mer för grisen än svenska bönder, trots sämre djurvård, mer salmonella och mer antibiotika. Till och med sistaplatsen Danmark (med GMO-foder, knorrkapning, MRSA och salmonella) får 14:57 SEK/kg eller bara 8 % lägre pris än svenska bönder.

Men varför kostar då skinka mellan 40 SEK/kg och 158 SEK/kg på ICA?

ICA synes ge bonden skulden för dyrt svenskt kött. Men det är ICA:s förtjänst som håvar in pengar på svenskt kött. Det $yne$ vara de giriga mellanhänderna mellan bonden och kunden som tjänar stora pengar! Annonsen är typisk spinning för egen vinning för ICA.

 ζ

Förslag till ICA och andra mellanhänder

Bönderna ska ha 40 SEK per kg (då skulle fler satsa). Sälj sedan skinkan för normalpris omkring 67 SEK/kg till kunden (se en grovkalkyl nedan). Det är bra för grisbonden, kunden och Sveriges självförsörjningsgrad och samtidigt tillräckligt till mellanhänderna och till moms. Det är också bra för svenska grisar då ett rimligt pris till bönderna ger utrymme för investeringar som ytterligare förbättrat livet för grisarna och som ytterligare ökar köttets kvalitet.

Allt annat torde vara ocker och falsk marknadsföring!

Att ge bonden mer för köttet är ett utmärkt sätt att bevara det svenska jordbruket för framtiden. Vårt oberoende kan då öka från nuvarande mindre än 50 % självförsörjningsgrad då det gäller kött.

frågetecken-bwVarför ska svenska animaliska jordbruksprodukter med sin höga kvalitet betalas med usla internationella priser när de går att sälja i Sverige till rimliga priser till konsument (trots ett mer än fördubblat slaktpris)?

Varför ska svenska animaliska jordbruksprodukter med sin höga kvalitet betalas med usla internationella priser när de går att sälja utomlands till rimliga priser till konsument (trots ett mer än fördubblat slaktpris)? Utländska konsumenter betalar gärna mer för kvalitet.

.
Björn Hammarskjöld
Assisterande professor i pediatrik vid Strömstad Akademi
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende senior vetenskapsman i nutrition
Politisk sekreterare Dalarnas Sjukvårdsparti
Sekreterare Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS)

Bloggkatalog ... http://www.kostdemokrati.se/bjorn/
Kostkunskap ... http://kostkunskap.blogg.se

ζ

Extrainformation

Skinkpriser 2014

Bonden får
Mellanhänder tar
Moms Skinkpris mot kund
ICA lågpris på svensk skinka
16 kr
20 4 40 kr
ICA högpris på svensk skinka
16 kr
125 17 158 kr
Bordepris på svensk skinka
40 kr
20 7 67 kr

.

Mellanhändernas arbete/kg är lika i alla tre fallen, men betalas olika.

Skinka för 40 SEK/kg till bönderna ger mellanhänderna tillräckligt, 20 SEK/kg, för att generera vinst (visat genom att ICA lyckas sälja sin billigaste skinka för 40 SEK/kg). Alltså kan ICA sälja bondens skinka för 67 SEK så att bonden kan få 40 SEK/kg slaktvikt och mellanhänderna får lika mycket som för svensk lågprisskinka.

Exemplen visar att svenskt kött inte alls är dyrare, det är handeln som tar tillfället i akt och fläskar på priset. De borde istället se till att svenska bönder får rimligt betalt för sitt arbete och att kunderna erbjuds svenskt högkvalitativt GMO-fritt smakrikt kött (som dessutom är fritt från antibiotika och sjukdomsframkallande bakterier), och detta till ett rimligt pris i butikerna.

ζ

Systemfel – som måste rättas till

Detta visar på ett allvarligt systemfel som behöver rättas till. De detaljhandelskedjor som inte medverkar till en lösning, medverkar istället till att på ett bedrägligt sätt konkurrera ut svenskt lantbruk, och förtjänar inga kunder.

plånbok-sedlarDetta systemfel hotar alla medborgares möjlighet att kunna köpa hälsosam mat även i morgon. Det hotar också djurens möjligheter till bra levnadsvillkor och GMO hotar allt levande. Det hotar svenska jobb. Vilken affärskedja vill skylta med detta?

Hög tid för oss konsumenter att rösta med fötterna, med plånboken. Det är inte OK att sko sig på bekostnad av svinbönder till den grad att de nu är på konkursens brant, vilket i slutänden drabbar alla svenska medborgare. Vi kommer att tvingas äta GMO, antibiotika, MRSA och salmonella från tallriken.

ζ

Slaktpriser i EU 2014

(det pris som betalades till grisbonden i respektive land)

Hämtade via Internet 2014-12-22 … http://www.grisportalen.se/egris.html

”Slaktsvin, faktisk betalning” (utbetalning belopp per slaktade kg), vid olika tidpunkter under 2014

Medelpris

Land

v –

v –

v –

v –

v –

SEK

euro

euro

euro

euro

euro

15,56

EU, medelpris

1,804

1,812

1,828

1,858

1,893

19,07

Cypern

2,210

2,210

2,220

2,340

2,340

18,66

Malta

2,163

2,163

2,120

2,120

2,160

18,02

Grekland

2,089

2,089

2,089

2,114

2,114

17,80

Bulgarien

2,063

2,060

2,051

2,038

2,012

17,51

Italien

2,030

2,061

2,086

2,144

2,178

17,12

Lettland

1,984

1,948

1,955

1,934

2,003

16,84

England

1,952

1,957

1,938

1,903

1,903

16,72

Rumänien

1,938

1,957

1,954

1,945

1,945

16,63

Slovakien

1,928

1,926

1,939

1,968

1,963

16,54

Österrike

1,917

1,917

1,818

1,914

1,914

16,33

Litauen

1,893

1,896

1,917

1,944

1,926

16,11

Tyskland

1,867

1,867

1,877

1,887

1,928

16,10

Tjeckien

1,866

1,894

1,912

1,952

1,961

16,04

Luxemburg

1,859

1,860

1,856

1,888

1,926

15,98

Slovenien

1,852

1,789

1,835

1,847

1,891

15,87

Polen

1,839

1,847

1,840

1,882

1,946

15,81

Sverige

1,832

1,846

1,840

1,825

1,827

15,68

Ungern

1,818

1,830

1,834

1,877

1,918

15,65

Estland

1,814

1,813

1,835

1,825

1,825

15,53

Portugal

1,800

1,830

1,880

1,940

1,970

15,25

Finland

1,768

1,769

1,769

1,748

1,758

15,22

Spanien

1,764

1,785

1,825

1,860

1,903

15,18

Frankrike

1,760

1,660

1,680

1,730

1,780

14,71

Irland

1,705

1,702

1,701

1,700

1,700

14,62

Belgien

1,695

1,694

1,714

1,756

1,814

14,58

Holland

1,690

1,689

1,690

1,711

1,759

14,57

Danmark*

1,689

1,689

1,728

1,759

1,759

 

De fem största slakterierna i varje land rapporterar till EU faktiskt utbetalat totalt belopp för veckans slaktade grisar. Summan divideras med antal slaktade kilo slaktgris. Priset fångar därmed även in tillägg och avdrag från noteringen, utfall vid klassning, samt även personligt förhandlade tillägg. Men inte bonusar och efterlikvider som betalas vid årets slut.
.
Svenska slakteriers priset gäller avblodade grisar, inälvor uttagna, utan tunga, borst, klövar, könsorgan, putsfett, njurar och diafragma. OBS! Priset är utan huvud.grundnotering (enligt tabellen längst upp på sidan) är med huvud. Detta gör gör att priserna i den här EU-tabellen blir högre. För att jämföra de båda tabellerna ungefärligt, lägg till 7 % på svenska priset.
.
* Priserna fångar inte in t ex Danish Crowns och Ticans efterlikvider vid årets slut. Räkna därför upp danska priset med ca 1 SEK.
.
Utan att faktisk betalning ändras i resp land, kan priset förändras något i tabellen mellan veckorna p g a förändring av valutorna. Rapporterat svenskt pris vid slakterierna omvandlas först till euro. Sedan räknar jag tillbaka priserna till SEK vid senare tidpunkt. När du jämför länders priser, eller priserna mellan olika veckor, använd helst priserna i € för att undvika påverkan av valutakurserna. Uppdateringar av uppgifter kan förekomma i efterhand.

ζ slut citat ζ

3 svar på ”ICA skyller dyr skinka på bonden”

 1. Det är svårt att ta ditt debattinlägg seriöst när du utelämnar en hel del fakta.

  Till exempel nämner du inte något om transport, driftkostnader för slakteriet, driftkostnader för butiker , den del av grisen som inte går att använda osv osv.

  Du får det att låta som att ICA butiker själva får hela mellanskillnaden vilket inte stämmer. Du gör inte heller någon skillnad på det som bonden får på högpriset (ekologisk skinka) respektive lågpriset (vanlig lågkvalitativ skinka) vilket det naturligtvis får.

  Nu jobbar jag inte inom ICA utan inom ett annat detaljhandel företag och även om våra inköpspriser antagligen skiljer sig från ICA (både upp och ner) har jag svårt att tro att ICA förhandlat fram det så pass bra att det får 125kr/kg i ”vinst” på ekologisk skinka när vi får mellan 22-29kr/kg i ”vinst” på ekologisk skinka. Rent krasst kan man säga att i mitt fall ,och säkerligen är det i princip samma för alla de andra detaljföretagen, har vi mellan 10%-30% marginal på skinkan (ord.pris) vilket måste anses lågt då snittmarginalen för vår butiker och de andra ligger mellan 30%-35% inkluderat extrapriser.

  Det vore önskvärt att man innan man publicerar en sån här artikel tar reda på vart pengarna faktiskt tar vägen, vad som går till driftkostnader och vad som faktiskt plockas ut. Till en början kan du ta reda på faktiska inköpspriser för butikerna.

  Skumläste igenom din artikel en gång till efter jag skrivet ovanstående och fastna på följande citat

  ”Skinka för 40 SEK/kg till bönderna ger mellanhänderna tillräckligt, 20 SEK/kg, för att generera vinst (visat genom att ICA lyckas sälja sin billigaste skinka för 40 SEK/kg).”

  Tror du att allt som butiker säljer per automatik generar vinst? Ordet ”lockpriser” verkar ganska främmande i din ordbok, du bör kolla upp det innan du skriver din nästa artikel för att få en större förståelse för detaljhandeln och hur den drivs.

  1. Hej Freddan! Tack för din kommentar.

   Jag kommenterar din kommentar i fetstil.

   – – –

   Det är svårt att ta ditt debattinlägg seriöst när du utelämnar en hel del fakta. Till exempel nämner du inte något om transport, driftkostnader för slakteriet, driftkostnader för butiker, den del av grisen som inte går att använda osv osv.

   Jag har redovisat slaktvikten där man tagit bort inälvor och annat. I Sverige tar man även bort huvudet varför det svenska slaktpriset har ökats med 7 % för att vara jämförbart med övriga EU-länder, se texten längst ned. Den del av grisen ”som inte går att använda” får bonden inget för men lever, njure, tarm, grisöron och allt annat genererar intäkter för slakteriet

   De 15:81 som påstås vara det pris bonden får. Resten av mellanskillnaden är dels moms på 4 SEK och sedan samtliga kringkostnader mellan bonde och slutkund om 20 SEK.

   – – –

   Du får det att låta som att ICA butiker själva får hela mellanskillnaden vilket inte stämmer. Du gör inte heller någon skillnad på det som bonden får på högpriset (ekologisk skinka) respektive lågpriset (vanlig lågkvalitativ skinka) vilket det naturligtvis får.

   Eftersom tabellen som finns på nätet inte skiljer på slaktpriset för högprisgris och lågprisgris utgår jag från att bonden får samma pris för bra eller vanlig skinka. Jag vet att slakteriet och alla andra mellanhänder hanterar skinkan och de gör det bevisligen för 20 SEK/kg

   – – –

   Nu jobbar jag inte inom ICA utan inom ett annat detaljhandel företag och även om våra inköpspriser antagligen skiljer sig från ICA (både upp och ner) har jag svårt att tro att ICA förhandlat fram det så pass bra att det får 125kr/kg i ”vinst” på ekologisk skinka när vi får mellan 22-29kr/kg i ”vinst” på ekologisk skinka. Rent krasst kan man säga att i mitt fall, och säkerligen är det i princip samma för alla de andra detaljföretagen, har vi mellan 10%-30% marginal på skinkan (ord.pris) vilket måste anses lågt då snittmarginalen för vår butiker och de andra ligger mellan 30%-35% inkluderat extrapriser.

   Extrapriserna är butikens eget val och dessa priser ger inte alltid en vinst, men brukar täcka de direkta kostnaderna.

   – – –

   Det vore önskvärt att man innan man publicerar en sån här artikel tar reda på vart pengarna faktiskt tar vägen, vad som går till driftkostnader och vad som faktiskt plockas ut. Till en början kan du ta reda på faktiska inköpspriser för butikerna.

   Jag har bara jämfört slaktpriserna till bonden och utpris till kund, övriga mellanhänders marginaler har jag ingen tillgång till. Men ICA hävdar att skinkpriset är dyrare på grund av ökade kostnader hos bonden.

   Här har jag visat att svenskt griskött betalas sämre än hos 16 av 27 EU-länder trots ICAs påstående att skinkan blir dyrare. Danska grisen betalas med efterlikvid med ytterligare ungefär 1 SEK så skillnaden i pris mellan svensk gris och dansk gris ligger då på 2 %.

   Hur kan det komma sig att svensk fläskfilé ligger på ungefär det dubbla mot danska fläskfilén i butik? Inte är det bonden som får mellanskillnaden.

   – – –

   Skumläste igenom din artikel en gång till efter jag skrivet ovanstående och fastna på följande citat: ”Skinka för 40 SEK/kg till bönderna ger mellanhänderna tillräckligt, 20 SEK/kg, för att generera vinst (visat genom att ICA lyckas sälja sin billigaste skinka för 40 SEK/kg).”

   Tror du att allt som butiker säljer per automatik generar vinst? Ordet ”lockpriser” verkar ganska främmande i din ordbok, du bör kolla upp det innan du skriver din nästa artikel för att få en större förståelse för detaljhandeln och hur den drivs.

   Fakta kvarstår att svensk gris betalas uselt av slakterierna, svenska slakterier betalar sämre än 16 av 27 EU-länder trots att svenska grisar har dyrare produktionskostnader än övriga länder. Till och med Lettland, Litauen och Polen har bättre priser än svenska slakterier.

   Sedan säljer Scan bacon med påståendet Endast svenskt kött och sedan så står det PL som produktionsland i EU-ovalen.

   Men att våra slakterier erbjuder bönderna internationella och låga priser när köttet säljs på svensk marknad kommer att leda till ännu sämre självförsörjningsgrad. Jag accepterar att svensk gris kan kosta mer om bonden och inte mellanhänderna får prisökningen. Det är detta som artikeln handlar om.
   .
   Sedan undrar jag varför man på grossist- och detaljhandelsnivå verkar plocka ut högre priser, både i SEK och procentuellt, på svenskt kött än vad man tar ut för importkött.
   .
   Sedan kan man fundera på varför man får uppemot 30 % som skinkspad av en 3 kg ungsbakad skinka (lågtemperaturbakad (70ºC) i Al-folie), medan en 5 kg färdigkokt skinka har ungefär 20 % skinkspad.Det står i innehållsförteckningen att det är 90 % skinka. Resten är vatten, vattenbindande glukos och salt. Sen hittar man massor med småhål i skinkan efter glukoslösningen som inte fanns på skinkorna när jag var liten för 60 år sedan.

 2. Du missar den stora poängen med mitt inlägg….

  Vad slakteri, leverantörer etc får har jag ingen aning om. Den fakta jag delgav dig var helt enkelt ungefärlig in.priser för butiker. Eftersom jag sitter på ett underlag som inte är taget från någon sida på nätet, utan vad butiker i vår kedja faktiskt betalar känner jag mig ganska komfortabel i att säga att du har fel när du skriver saker som:

  ” Men det är ICA:s förtjänst som håvar in pengar på svenskt kött”

  Jag kommer bortse i mitt svar att jag finner din källkritik (En hemsida som kommer upp på googling ”gris pris” , med massor av reklam) ej trovärdig. Anledningen till varför jag bortser från den är att jag själv inte sitter på några konfirmerade siffror, men vill ändå understryka att ha den sidan som din enda informationskälla ger ett ytterst tveksamt intryck av din artikel.

  Det är inte åsikten att svenska bönder borde få mer betalt för grisen än utländska jag argumentera emot. Det jag argumenterar emot är att tonen i din artikel är att det är ICA och de andra butikernas fel att bonden får dåligt betalt. Märk väl att du faktiskt inte har den blekaste aning om vilka mellanhänder som ”roffar” åt sig pengarna.

  Därför blir det otroligt fånigt när du till exempel skriver ut namnet ICA i artikel (och även de andra dagligvaruföretagen) men utelämnar namn på slakterier, leverantörer osv, ja du utelämnar namnen på alla andra mellanhänder förutom butikerna.

  Angående ”högpris-skinkan” respektive ”lågpris-skinkan” lägger jag siffrorna åt sidan och ber dig att använda ditt logiska tänkande. Varför skulle en bonde välja att producera högkvalitativa ”skinkor” när den får lika mycket betalt för det som för lågkvalitativa ”skinkor”. Naturligtvis skiljer sig priserna, att du svarar på det genom att hänvisa till att din informationskälla (den ytterst tveksamma) inte tog upp dessa skillnader visar bara hur oinformerad du är och hur ogenomtänkt din artikel är.

  Extrapriser är helt klart butikernas val det är du rätt i, att det går +/- 0 på dessa priser har du dessvärre fel på. Det är inte ovanligt att en butik har en minusmarginal på 10-20% på dessa lockpris-kampanjer.

  Det får mig också att höja på ögonbrynen att du inte ens tar upp Sveriges skattetryck någonstans i din artikel som en anledning till varför svenska bönder får så pass lite betalt för sin skinka respektive andra länder. Har du räknat på hur mycket av mellanskillnaden från bonde till kund går till skatt i Sverige respektive i Cypern eller Malta?

  Sverige har till exempel en arbetsskatt på ca 46,8% om vi jämför den mot Maltas arbetsskatt (de land som får andra mest för sin gris) har de en arbetsskatt på ca 22,7%. Hur tror du deras momsskatt ser ut?

  Det är även intressant att de 4 länder som har högre skattetryck än Sverige (inom OECD) FInland, Belgien, Frankrike och Danmark samtliga ger mindre betalt till sina bönder per gris än Sverige.

  Angående fläskfilén betalar butikerna 65-80 kr mer per kilo för svensk fläskfile jämfört med dansk. Värt att tillägga är att marginalen på svensk fläskfile är nästan hälften av den danska vilket även motbevisar ditt påstående om att butiker plockar ut en större procentuell ”vinst” på svenskt kött.

Kommentera