Kolesterol och mat(te)

kolesterol-och-matte.
ζ
.

räknesnurra-tidig-modell

egg-brain-questionKolesterol och mat(te)

Tänk att man anser att ett ägg innehåller kolesterol som påverkar kroppens kolesterolmängder.

Då måste vi börja med att försöka förstå tänket hos den som utfärdat rekommendationen.

I USA räknar man kolesterol i milligram/dL, i Europa räknar man millimol/L. Ingen i Europa eller USA har en aning om hur mycket kolesterol 200 mg/dL, som motsvarar 5 mmol/L, egentligen är.

Amerikanarna har ingen aning om hur mycket en deciliter är, de räknar bara i pints och gallons. Ingen, vare sig amerikaner eller européer vet hur mycket 5 mmol/L är, man måste multiplicera med molekylvikten för att få en susning om mängden. Och ingen verkar veta att molekylvikten hos kolesterol är knappt 400 g/mol.

Sedan mäter man totalmängd kolesterol och drar ifrån mängden HDL och en femtedel av mängden triglycerider som man sedan benämner mängden LDL.

ägg_ettEtt ägg innehåller ungefär 200 mg kolesterol.

Jahapp, då har vi utgångsläget klart för oss.

Om totalmängden kolesterol är 200 mg/dL och vi äter ett amerikanskt ägg som innehåller 200 mg kolesterol så måste ju kolesterolmängden i blodet fördubblas.

200 mg/dL + 200 mg = 400 mg/dL.

Alltså är ägg livsfarliga. Eller?

Om vi äter ett europeiskt ägg som innehåller 200 mg så måste vi först dividera med 400 (molekylvikten för kolesterol). Vi får då 200/400=0,5 mmol. Så bra, då stiger ju kolesterolhalten bara från 5 mmol/L till 5,5 mmol/L.

Alltså är ägg nästan lika livsfarliga i Europa, men bara 10 procent så farliga.

Men hallå! Är det ingen som kan räkna här längre?

Min gamla mattelärare började undervisa matematik omkring 1920 och jag var en av hennes sista elever innan hon gick i pension. Och hon kunde sin matematik. Hon lärde mig att man måste se till sorten också, inte bara siffrorna. Sorten är en del av siffermängden. Här har man lagt ihop mg/dL med mg, lagt ihop mmol/L med mmol. Sort/volym är en koncentration medan sort är en mängd.

Man har glömt hur stor volymen blod är, runt 5,6 L hos en 70 kg person.

Det amerikanska ägget om 200 mg kolesterol läggs till 200 mg/dL*56 dL= 11 200 mg eller 11,2 gram kolesterol. Det blir en ökning i blodet med 0,018 eller 1,8 procent. Det är mindre än mätfelet i blodprovet.

blodprov-synasDet europeiska ägget om 200 mg kolesterol läggs till 5 mmol/L*5,6 L=28 mmol kolesterol. Det blir en ökning i blodet med 0,018 eller 1,8 procent. Det är mindre än mätfelet i blodprovet.

Ja, det blev precis lika stor ökning av kolesterolhalten i blodet vare sig man äter ett europeiskt eller ett amerikanskt ägg, mindre än mätfelet.

ζ

Sedan kommer nästa problem.

Hur mycket kolesterol finns det i hela kroppen?

Jag har sett uppgifter som varierar från 35 g till 250 g. Låt oss då vara litet försiktiga och säga att det finns 150 g kolesterol i hela kroppen.

Då påverkar ett ägg kroppens kolesterolmängd med 0,13 procent. 1,3 promille. Det är helt försumbart.

Med andra ord så kan vare sig ökning eller minskning av kolesterol i kosten omöjligt påverka vår totala kolesterolmängd över huvud taget.

Dessutom så styr kroppen allt kolesterol i hela kroppen, tillverkar allt som behövs och gör av med vad som inte behövs via levern och gallan. Det mesta av det kolesterol vi behöver producerar kroppen själv och om vi äter mer kolesterol, så producerar kroppen helt enkelt lite mindre.

balance-stonesKroppen är expert på att hålla en perfekt nivå/balans av kolesterol i varje liten del av kroppen via cellnivå ända ned på molekylnivå. Det kallas homeostas eller reglerområde, som en balansvåg. Vi ska låta bli att störa kroppen med kolhydrater och mediciner, vi ska istället göra allt för att hjälpa kroppen, vilket bäst sker genom att äta vår artegna föda.

ζ

albert_einstein_sv-quote_everything-should-be-made-as-simple

Slutsats

femteklassare-häst-räcker upp handenNågon som saknar kunskaper i mellanstadiets matematik har försökt räkna på något vederbörande inte förstår och kommit till helt felaktiga slutsatser. Alla andra verkar låta bli att tänka över huvud taget och än mindre kunna kontrollräkna.

Vi måste börja kontrollera fakta för att kunna sortera bort all den förfalskade ”information” som finns inom den medicinska sfären. Det är ett Herkulesarbete att rensa i medicinens Augias stall!

.
Björn Hammarskjöld

F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende vetenskapsman i nutrition
Politisk sekreterare Dalarnas Sjukvårdsparti

Bloggkatalog ... http://www.kostdemokrati.se/bjorn/
Kostkunskap ... http://kostkunskap.blogg.se

ζ

PS.  ”Flera internationella organisationer framhåller numera ägg som en naturlig och viktig del av en hälsosam kost. Även det svenska Livsmedelsverket menar att ägg inte leder till några hälsorisker.” Läs mer … FoodMonitor

Livsmedelsverket har gjort en ”kovändning under galgen” vilket har skett i det tysta. Inte ens dietisterna har uppfattat att man kan äta så många ägg man vill, numera med gott samvete, så de fortsätter att varna för att äta för många ägg. Istället rekommenderar de mat som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom, som t.ex. växtoljor rika på omega-6.

Sjukvården är en av vår tids trögaste sektorer och det tar i snitt 12 år innan en förändring fullt ut är implementerad, rena rama medeltiden.

Så kan vi inte ha det! Sjukvården utgör ju en av våra absolut dyraste sektorer, finansierat med skattemedel. De handhar liv och död och de ska ligga i framkant, inte sist.

Ansvariga politiker måste ta befälet,
sjukvården lär inte göra det av egen kraft!

ζ

DRF_grön_ormDet verkar som om flaskposten ännu inte nått ut till dietisterna eller så har meddelandet fiskats upp och konfiskerats (?) av Dietisterna Riksförbund (DRF), som synes värna ”business as usual”, till varje pris. Om denna information kom till allmän kännedom skulle ju konsumtionen av skräpmat och statiner kunna skadas. Även vården skulle då få mindre att göra.

flaskpost-vatten

Ett svar på ”Kolesterol och mat(te)”

 1. Doktor Björn Hammarskjöld avslöjar flera hemligheter.

  Dels att det vi äter påverkar kolesterolvärdet så lite att det kan räknas som ett mätfel och dels att kroppen själv producerar det mesta av det livsviktiga kolesterol vi behöver. Om vi äter mycket kolesterol så producerar kroppen lite mindre.

  Slutsats: Vi behöver inte bry oss om kolesterol i den mat vi äter.

  – – –

  Doktor Björn Hammarskjöld nämner också att kroppen automatiskt ställer in det kolesterolvärde som är optimalt för kroppen och det är farligt att rubba denna balans med t.ex. kolesterolsänkande medicin eller med margarin med tillsatt växtsterol.

  Observera att i TV-reklamen för Becel pro-active sägs att livsmedlet aktivt sänker kolesterolvärdet, vilket är sant. Däremot sägs inget om att detta är bra för hjärt- och kärlhälsan (för då skulle de ljuga). I nästa mening säger de att omega-3 och omega-6 är livsnödvändiga fetter, vilket är sant (med de underlåter att säga att vi får i oss alldeles få mycket av omega-6, som Becel är rik på, vilket framkallar kronisk inflammation i kroppen och som också gör att vi inte kan tillgodogöra oss omega-3. De säger inte heller att Becel innehåller vegetabiliskt omega-3 som vi knappt kan tillgodogöra oss, bara några futtiga procent). Läs mer … Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta

  Ät så många ägg du önskar med gott samvetet, det är nyttigare än de flesta livsmedel och innehåller det mesta vi behöver, förutom C-vitamin (som istället finns i kryddhyllan i Livsmedelsaffären i form av Askorbinsyra, där ett kryddmått motsvarar ett gram C-vitamin).

  Denna information talas det tyst om för att inte folk själva ska börja fundera, vilket skulle kunna störa försäljningen av statiner som lurar kroppen till ett för lågt kolesterolvärde, vilket skadar kroppen och hjärnan. De med alltför lågt kolesterolvärde riskerar hjärtinfarkt och de med högst värde lever längst, enligt studier (detta är dock en hemlis, så för inte detta vidare).

  Det ordineras idag statiner till 800.000 svenskar för en miljard kronor per år. Sannolikt skulle en överväldigande majoritet sluta med detta om de läste medicine doktor Uffe Ravnskovs bok ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”.

  Det märkliga i sammanhanget är alla läkare som slentrianmässigt skriver ut en medicin med enorma biverkningar och som knappt gör någon nytta alls. De synes vara styrda av läkemedelsindustrin som även kontrollerar våra myndigheters agerande. Att avvika kan resultera i en anmälan till Socialstyrelsen och ytterst en indragen legitimation. Så det är bäst att göra som man blir tillsagd.

  Läs en snabbguide, uppdatera dig på fem minuter … Kolesterolmyterna

  Efter fem minuter vet du mer om kolesterol än vad många läkare inte verkar ha en susning om. De synes endast läsa reklamblad och lyssna på föreläsningar sponsrade av läkemedelsindustrin. Sedan gör de som andra läkare, skriver slentrianmässigt ut statiner, utan att reflektera och utan att informera sina patienter om biverkningar.

  Uffe Ravnskov, med dr, docent, oberoende forskare, har grundligt forskat i ämnet och vet vad han pratar om. Läs mer på hans webbsida … http://www.ravnskov.nu

  Doktor Uffe Ravnskov har även KO-anmält reklam för Becel Pro-Activ som inte alls är bra för hjärtat, tvärtom. En väl underbyggd anmälan, läs mer…

  Han skriver på sin webbsida: ”En av de mest seglivade myterna inom medicinen säger, att för mycket animaliskt fett i maten och ett förhöjt kolesterol är farligt för hjärta och kärl. På denna och de följande sidorna kommer några fakta som säkert kommer att överraska många och som de flesta läkare och forskare inte känner till.”

  Som vanligt måste folket informera sig. Du måste själv läsa på, för att inte bli lurad på både pengar och hälsa. Läs boken och ta själva ansvar för din hälsa. Det är en illusion att tro att någon annan gör det, åtminstone inte när det gäller kolesterol – här är BUSINESS kung.

Kommentera