Glutenintolerans mycket vanligare än vi tror

 

Tre av fyra vet inte att de är drabbade (!)

Allt fler unga tål inte mat med gluten. Men tre av fyra drabbade vet inte om det. Trots krångel med magen, järnbrist och viktnedgång tar det ofta tid innan någon förstår vad som är fel.

– Vi måste bli mer frikostiga med blodprover. Det är riskabelt att gå med obehandlad glutenintolerans, varnar barnläkaren Annelie Ivarsson i Umeå.

Diffusa magproblem

När man testade 7 500 svenska sjätteklassare på fem orter uppgav 1 procent att de hade diagnosen sedan tidigare. Ytterligare 2 procent visade sig ha sjukdomen, men visste inte om det. Totalt 3 % (!)

Diffusa magproblem, trötthet och att man känner sig allmänt nedstämt tar man kanske inte på allvar.

– Många accepterar det och tänker att ”så här är mitt liv”. Några tycker nog att de mår helt bra, medan många har det ganska besvärligt utan för den skull koppla det till en sjukdom, tror Annelie Ivarsson, och menar det är viktigt de upptäcks.

Kronisk sjukdom

Celiaki är en kronisk sjukdom som inte läker ut. Accepterar man det och lär sig hålla en strikt diet mår man bra och kan betrakta sig som frisk. Annars kommer man att må dåligt och riskerar allvarliga sjukdomar som benskörhet, depression och i långa loppet cancer. En del kan få svårt att bli gravida och risken för missfall ökar.

– Att gå med en obehandlad glutenintolerans är som att ha en dunderförkylning i hela tunntarmen, dag ut och dag in, säger Anneli Ivarsson, och tycker det värsta är att energin och livsgnistan försvinner.

Läs hela artikeln med faktaruta … Aftonbladet

– ◊ –

Reflektion och kommentar

Många barn mår inte bra av tallriksmodellen, utan att förstå att det är maten. De behöver hjälp med att finna och åtgärda orsaken.

Barnen är vår framtid och det är vår uppgift att se till att de får de bästa förutsättningar i starten,  innan de själva tar över ansvaret för sina liv.

Tre procent innebär nästan en i varje klass som inte tål gluten och om vi räknar med de som får lättare magproblem så blir det flera i varje klass, plus många vuxna.

Varför inte servera en kost i skolan som inte utlöser dessa besvär?

Undervisningen skulle fungera bättre och många skulle uppleva en högre livskvalité och kosten skulle förebygga värre problem framöver. Då skulle skolan också tillgodose de 23 % av befolkningen som redan äter ”njutningskost”.

Om man övergår från tallriksmodellen (kolhydratdrift, varvid fettförbränning blockeras) till ”njutningsmetoden”, då brukar magbesvär lindras eller försvinna på någon vecka. Ett litet mirakel, som dock kan förklaras med vanlig hederlig fysiologi, biokemi och hormonlära.

Observera dock att du sannolikt kommer att bli matt under några veckor när kroppen ställer om från ”sockerdrift” till ”fettdrift” och diabetiker måste vara vaksamma eftersom de kräver mindre insulin. Ta det lugnt under denna period. Därefter kommer du sannolikt att både må bättre och prestera bättre. På köpet har du aktiverat den automatiska viktkontroll som alla däggdjur har och du har fått tillgång till dina fettlager (blockeringen av fettförbränning är upphävd).

Du förebygger nu effektivt diabetes och om du redan är diabetiker kan du reducera läkemedel/insulin eller helt slippa dem. Även diabetiker typ 1 kan reducera insulin och därmed minimera biverkningar. Ett litet mirakel, som dock enkelt kan förklaras med hederlig fysiologi, biokemi och hormonlära.

Det som däremot inte kan förklaras med hederlig fysiologi, biokemi, hormonlära och beprövad erfarenhet är Socialstyrelsens nya kostråd för diabetiker, som alltjämt i första hand rekommenderar den kost som kräver mest läkemedel/insulin och som därmed ger stora biverkningar, som banar väg för det det så kallade ”naturalförloppet” (att diabetiker kontinuerligt blir allt sämre).

”Myrsteg” har dock Socialstyrelsen tagit i rätt riktning, det är nu ”tillåtet” att äta den mat som diabetiker mår bäst av, utan att vården motarbetar patienten. Det är dock upp till patienterna själva att skaffa sig kunskaper och att själva välja rätt alternativ.

Läs mer … Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården (?!)

– ◊ –

Alternativet:

…………………………

1 038 svar på ”Glutenintolerans mycket vanligare än vi tror”

Kommentera