LCHF Paleokost den ursprungliga kosten

Paleokost (eng. paleolithic diet, paleo diet), populärt kallad stenålderskost eller jägar-samlar-kost, är en modern kostmodell som bygger på kunskap om våra förfäders ursprungliga kost under perioden paleolitikum (äldre stenåldern).

Det är den första perioden i människans utveckling som varade cirka 2,5 miljoner år och slutade för 10 000 år sedan med jordbrukets utveckling. Dessa avlägsna förfäder var jägare och till viss del samlare. Deras kost bestod av vilda djur och till liten del växter i form av främst bär och frukter.

Fler och fler experter och forskare stödjer teorin att människan, liksom alla andra levande arter på jorden, är genetiskt anpassad till ursprunglig mat som finns i naturen, och att just denna mat upprätthåller god hälsa och förebygger utvecklingen av ”moderna” sjukdomar.

Forskning har visat att jägare-samlare var mycket friskare än idag. De var längre, starkare och hade en större hjärna. Även om deras livslängd var kortare, vilket berodde på externa faktorer såsom väderförhållanden, olyckor, infektioner och vilda djur, och de led inte av kroniska degenerativa sjukdomar som diabetes, cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Förespråkarna av paleokost tror att den typ av maten som våra förfäder åt, är bäst anpassad till vår ämnesomsättning och att människan inte är genetiskt anpassad till den moderna kosten.

Från jägare till jordbrukare

Även om det verkar som om människans kost alltid har baserats på spannmål och mjöl, är de egentligen – ur ett historiskt perspektiv – ny mat. Man började bruka jord för cirka 10 000 år sedan, vilket är bara en liten del av hela mänsklighetens historia. Jordbrukets har bidragit till utvecklingen av människor, som inte längre behövde vandra efter maten, utan kunde odla maten där de bosatte sig. Denna tillgängliga mat ledde till expansionen av befolkningen, uppkomsten av permanenta bosättningar och den allmänna samhällsutvecklingen.

Antropologin dock säger att från och med den tiden började människor bli kortare, livslängden förkortades, och det blev en ökning av spädbarnsdödlighet, infektionssjukdomar, järnbrist, ben-missbildningar och karies. Studier har visat att även storleken av hjärnan hade minskat.

Kort sagt, bönderna var inte så hälsosamma och motståndskraftiga som jägarna och samlarna.

Den industriella utvecklingen

Med den industriella revolutionen har det inträffat en ny stor förändring i människans kost: plötsligt blev det tillgänglig bearbetad, raffinerad mat, socker, vitt mjöl och vegetabilisk olja. Människor har upphört att odla sin egen lokala mat, lämnade byarna för att arbeta i städerna och började köpa industriprodukter.

Resultatet av industriell matproduktion var bristen på näringsämnen, vilket leder till en försämring av hälsa och ökar risken för kroniska och degenerativa sjukdomar.

På 70-talet blev kolesterol och animaliska fetter deklarerade som farliga. Det hävdades att de orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Läkarna började rekommendera minskning av intag av fett. I denna anda började livsmedelsindustrin erbjuda lättprodukter.

Istället för naturligt smör började de främja industriellt tillverkade margarin och istället för ister rekommenderades raffinerade vegetabiliska oljor. Vi började skära bort fett från kött och så småningom byta ut köttet mot spannmål, sojabönor och olika flingor.

Vi skulle äta ägg bara 1 till 2 gånger i veckan, och fläsk och fettgrevar har blivit fula ord. Fullständig ersättning av traditionella maten med industriellt bearbetade produkter ”välsignades” av läkemedelsindustrin som grundade den största business någonsin: kolesterolsänkande läkemedel.

Men under de senaste decennierna, sedan ”experterna” började ge ut sina kostråd, har vi sett en spridning av epidemier i världen: fetma, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, autoimmuna sjukdomar, tarmsjukdomar, allergier och andra degenerativa sjukdomar.

Energi, näringsämnen och fettsyror

Vi behöver mat av två anledningar: för att få kalorier (energi) och för att få näringsämnen.

Kalorier är energi som vi idag främst får från kolhydrater, fetter och proteiner, vilket vi använder för att producera energi i vår egen kropp.

Näringsämnen inkluderar vitaminer, mineraler, aminosyror från proteiner och fettsyror från fett, de är ett viktigt byggnadsmaterial för kroppen, nödvändigt för en väl fungerande kropp och för att alla hormonella mekanismer och biokemiska processer i alla kroppens vitala system ska fungera.

Kaloriinnehåll i ett livsmedel säger ingenting om dess näringsvärde.

Tallriksmodellen – en extrem högkolhydratkost vi aldrig tidigare ätit, en experimentkost vi aldrig testat, förrän nu.

Den officiella matpyramiden säger att grunden för människans kost bör bestå av kolhydrater, dvs spannmål och andra typer av stärkelse. Denna typ av maten innehåller mycket kalorier men har lågt näringsvärde, dvs saknar näringsämnen som är byggnadsmaterialet för kroppen.

När vi intar kalorier genom näringsmässigt fattiga livsmedel, såsom bröd, pasta, potatis, ris, majs, korn och spannmål, uppfyller vi inte behoven som våra kroppar har av viktiga näringsämnen. Med denna mat äter vi ofta alldeles för många kalorier och går upp i vikt, samtidigt som vi saknar viktiga näringsämnen.

Påståendet att spannmål är hälsosam mat, är en ren myt. De består främst av stärkelse, vilket är inget annat än förgrenade molekyler av glukos – socker som i vår kropp har samma negativa effekt som socker från kakor och godis. Dessutom innehåller de flesta sädesslag ett svårsmält protein, gluten som många människor inte tål, vilket kan orsaka autoimmuna sjukdomar. Spannmål innehåller även så kallade antinutrienter, föreningar som hämmar absorptionen av mineraler som kalcium, magnesium, järn, koppar och zink.

Obalans mellan omega-3 och omega-6 orsakar kronisk inflammation.

Ett av de största problemen i den moderna kosten är obalansen i intaget av omega-6 och omega-3-fettsyror. De är nödvändiga för vår kropp, men problemet uppstår när det blir för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Ett överskott av omega-6 har inflammatorisk effekt, alltså orsakar inflammation i kroppen, särskilt i blodkärlen vilket leder till utveckling av hjärt-kärlsjukdomar.

Förr i tiden, när människor åt riktig mat, fick de i sig tillräckligt med omega-3 från fisk, kött från betesdjur och ägg från fria kycklingar. Då var förhållandet mellan omega-6 och omega-3 1:1, dvs fick man lika mycket av vardera.

Men de senaste decennierna har det avsevärt ökat konsumtionen av vegetabiliska oljor, margarin och spannmål som alla är rika på omega-6, så att dagens förhållande är 20:1, dvs man får i sig 20 gånger mer omega-6 genom maten än omega-3. Förutom det stora intaget av socker och andra raffinerade kolhydrater, är det obalanserade intaget av omega-6 och omega-3 det största problemet med den moderna kosten.

En sådan kost innebär orsaken till fetma och diabetes, och främjar produktionen av inflammatoriska processer i blodkärl, vilket leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

Som den världsberömda amerikanska hjärtkirurgen dr Dwight Lundell säger:

”Det går inte att komma ifrån det faktum att ju mer vi konsumerar industriellt tillverkade livsmedel, desto mer ökar vi inflammationen, lite i taget för varje dag.

Den mänskliga kroppen kan inte hantera och är inte heller utformad för att konsumera mat fullproppad med socker/stärkelse och indränkt i omega-6 oljor. Det finns bara ett sätt att lugna ner inflammationen, och det är att återvända till maten i sitt ursprungliga tillstånd.”

Vad är LCHF / paleokost?

LCHF / paleokost är så mycket mer än bantning och innebär en livsstil som accepteras av allt fler entusiaster runt om i världen, vilket gör det till en slags gräsrotsrörelse. Det främjar ”riktiga” obearbetade livsmedel i sin ursprungliga form:

Kött och fett från djur som betar fritt – inte djur som matas med foderspannmål och sojabönor, tillväxthormoner och antibiotika

Ägg från fria kycklingar som springer och pickar fritt runt gården – inte kycklingar som lever i burar och matas med foder och koncentraten

Fisk som lever fritt i hav och floder – helst inte odlad fisk som matas med artfrämmande föda.

Ekologiska grönsaker och frukt som inte besprutas med bekämpningsmedel och där konstgödsel ej används.

Man undviker spannmål, baljväxter, vegetabilisk olja och margarin, pastöriserad och homogeniserad mjölk, industriprodukter och kemiska livsmedelstillsatser

I korthet handlar det om mat som kan odlas, fångas eller plockas, inget processat och förädlat. Man stödjer lokala producenter

Man använder naturligt hälsosamt fett från betesdjur, kokos, avokado, smör och olivolja

Man äter hembakade bakelser med mjöl från nötter och frön

Kosten innehåller traditionella näringsrika livsmedel: fermenterade grönsaker, inälvsmat och hemlagad soppa med ben och märg

Den ursprungliga kosten är en kost med lågt kolhydratinnehåll. I den engelsktalande världen, förutom Paleo använder man begrepp Primal och lowcarb. I Sverige är det populärt med namnet LCHF (Low Carb High Fat), vilket tydligt anger att ett reducerat kolhydratintag kompenseras med ett ökat intag av fett, inte protein.

Fett är den bästa energikällan för människan, men också en källa till viktiga näringsämnen såsom essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer (A, D, K, E), nödvändiga för viktiga funktioner i vår kropp.

LCHF tillåter användning av mejeriprodukter liksom vissa mer liberala versioner av paleokost. Å andra sidan är det enligt LCHF strikt begränsat med intaget av frukt på grund av dess höga sockerhalt. I klinisk praxis i Sverige visade LCHF de bästa effekterna vid diabetes, fetma och andra sjukdomar orsakade av insulinresistens (eller ökad känslighet mot kolhydrater), på grund av den drastiska minskningen av kolhydratintaget.

Medicinska dieter baseras på LCHF

Det är väldigt intressant att många välkända och mycket effektiva medicinska dieter baseras på principerna av LCHF / paleokost såsom;

  • SCD (The Specific Carbohydrate Diet) av dr Sidney Valentine Haas.
  • GAPS (Gut and Psychology Syndrome) av dr Natasha Campbell-McBride.
  • Optimal Diet av dr Jan Kwasniewski.
  • KISS (Klinisk InSulin Sænkende kost) av danske gynekologen Bjarne Stigsby..

Många läkare runt om i världen använder framgångsrikt dessa medicinska dieter för att behandla ett stort antal moderna sjukdomar.

Positiva effekter av LCHF (Paleokosten)

De positiva effekterna av LCHF / paleokosten har observerats vid följande sjukdomar:

  • Crohns sjukdom, ulcerös kolit, celiaki, IBS och andra tarmsjukdomar.
  • Typ 2-diabetes, fetma, PCOS, infertilitet och andra sjukdomar som är förknippade med insulinresistens.
  • Hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodtryck, onormala blodfetter, fettlever.
  • Reumatoid artrit, lupus, och många andra autoimmuna sjukdomar.
  • Depression och många andra psykiska och neurologiska sjukdomar.

Obestridliga bevis

Det finns allt fler vetenskapliga belägg för att den moderna kosten är orsaken till den epidemin av det ökande antalet sjukdomar typiska för vår tid. Trots att ett ökande antal människor tar dyra statiner (kolesterolsänkande läkemedel) och trots att vi har minskat intag av fett i kosten, är fortfarande kärl- och hjärtsjukdom vår vanligaste dödsorsak.

Om vi följer den officiellt rekommenderade kosten som har låg halt av mättat fett och hög halt av fleromättade fetter och kolhydrater, provocerar vi fram upprepade kärlskador. De i sin tur orsakar kronisk inflammation, vilket leder till hjärt- och kärlsjukdomar, stroke. Kosten leder även till diabetes och fetma.

De gällande kostrekommendationerna har vetenskapligt förkastats av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) och är inte heller moraliskt berättigade. Moderna studier visar ett obestridligt starkt samband mellan den ”nya” industriella maten och de ”nya” moderna sjukdomarna.

Det är hög tid att använda den ursprungliga kunskapen och visdomen från våra förfäder och gå tillbaka till den ursprungliga maten, som vi nu vet ger allt nödvändigt byggnadsmaterial för mänskliga kroppen och den energi som behövs för ett balanserat och gott liv.

Anita Supe
Kostvetare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen