Vi måste sluta jaga lågprisvaror

.

Egna-varumärken

ζ

TommySvenssonTommy Svensson

Nyhetsbrev 3 2013

Egna märkesvaror, egna varumärken, private label, private brand med mera.

[Läs mer … Wikipedia]

CE Steele pl vButikernas egna varor, är varumärken och produktserier som ska utgöra butikskedjans grundsortiment billigare. Men detta har gjort att kvalitén på flera varor sjunkit till en nivå som inte längre är acceptabel.

ICA är ett av de bolag som satsat mest på egna produkter de senaste åren, vilket har orsakat att varor med bra kvalité och lite tillsatser, har bytts ut mot billigare alternativ av i många fall sämre kvalité och med mer tillsatser.

Varor av andra märken har även successivt kompletterats med ICA:s egna, vilket gjort att ekologiska och KRAV-märkta varor minskat i de flesta butiker. Visst finns det seriösa handlare som försöker hålla ett bra ekologiskt sortiment i sin butik, men tyvärr är de inte många. De flesta butiker försöker snarare konkurrera med de extrema lågprisbutikerna som vuxit upp runt om i landet och som bara bryr sig om pris och inte kvalité. Nu är inte ICA ensamma om detta, utan flera kedjor följer efter och letar lågprisvaror för att på så sätt kunna sänka sina priser.

ζ

Polskt ”ICA” stekfläsk

Ett skrämmande exempel på detta är ICA:s eget stekfläsk som idag producerats i Polen bara för att man ska få ner priset, ändå är det mycket dyrare än vad ett Polskt fläsk normalt skulle behöva vara. ICA-inköparna vet att det är ganska riskfritt att göra på detta vis, då vi svenskar är dåliga på att läsa på paketen när vi handlar. Jo prislapp och bäst före datum har vi koll på, men inte vad varan innehåller för tillsatser eller var och hur den producerats.

pig-factory-1Polens största charkföretag, Sokolow, behandlar grisar som ska till slakt så illa att vilken svensk besiktningsveterinär som helst omedelbart skulle stoppa verksamheten. Det hävdar Åke Rutegård, vd i Köttbranschens Riksförbund, efter att han besökt en av Sokolows anläggningar i Polen.

Nu handlar ju detta bara om slakten, men genom att läsa Mats-Erik Nilssons bok ”Döden i Grytan” så får man en skrämmande bild om hur grisar hanteras och föds upp bl.a. i Polen.

SVT-programmet Dokument Inifrån besökte byn Psie Glowy i södra Polen för ett par år sedan, där en av landets största grisgårdar ligger. Gården ägs sedan cirka 22 år tillbaka av amerikanska livsmedelsföretaget Smithfield Foods som föder upp omkring 20 000 svin per år på gården. Avlopp rinner orenat ut i naturen och gödseln lagras i öppna bassänger. Dessutom levde grisarna alldeles för trångt. Det händer att döda grisar ligger bland de levande.

gödselbassängGödselbassäng

Flera av Polens största grisgårdar har fått kritik av Polens riksrevisionsverk för att bryta mot miljölagarna och för att de saknar planer för sin gödselhantering. Långt ifrån alla större grisgårdar kontrolleras i dag över huvudtaget av myndigheter.

I Polen finns i dag över 1000 grisgårdar som har fler än 2000 djur vardera och som är en katastrof för miljön i Östersjön.

Att byta ut svenskt fläsk från t.ex. Scan eller lokala producenter mot billigare fläsk från Polen är inte acceptabelt, även om Scan inte är världens bästa företag, då de envisas med att fuska med rökarom i sin bacon i stället för att röka på naturligt sätt.

Nu säger ICA själva;

” Med våra egna varor får du bra mat till bra pris. Vi vill att du lätt ska hitta det du behöver och få inspiration i vardagen. Därför finns våra egna märkesvaror för alla stunder. Varje vara gör skillnad på sitt sätt. Det kan handla om ett bättre pris, en smartare lösning, rättvisare villkor, högre kvalitet, nya smaker eller bara en lite roligare produkt att ha hemma”.

Visst kanske detta stämmer på några av ICA:s egna varor, men när det gäller hela ICA:s egna sortiment, så är deras information vilseledande och i vissa fall ren lögn.

Vad är det för smartare lösning att bidra till att t.ex. Östersjön försuras och hur kan man påstå att en vara med flera tillsatser har högre kvalité?

ζ

Laxodling

Laxodling

Lax

Ett annat exempel är lax. Det är inte lätt att hitta bra lax i butikerna idag och då menar jag inte bara ICA, utan i de flesta butiker finns bara odlad norsk lax fullproppad med flamskyddsmedel, färgämnen och rester av andra ämnen som finns med i fodret eller sprutas över odlingen.

PinklaxPinklax (puckellax)

Att vi inte ska äta vildfångad Östersjölax känner de flesta till och inte minst butiksägarna som säljer fisk, men varför finns inte pinklax eller annan bra lax som är fångad i vattnen utanför Alaska som ett viltfångat alternativ? Svaret är enkelt, den är något dyrare att köpa in, så antingen skulle priset vara lite högre eller avansen mindre.

Kolla noga det du handlar och det spelar ingen roll vilken butik du besöker. Även Konsum (COOP), Willys, City Gross, Hemköp, Tempo, Netto, Lidl och andra kedjor har varor med låg kvalité. Men på Konsum har vi ”Änglamark” och på City Gross ”Äkta vara” som hjälper oss rätt i djungeln att handla riktiga varor.

Kolla vad de har för sortiment i er butik oavsett vilken kedja de tillhör, finns det bara fläsk från polska grisar, dåligt med chokladkakor som är fria från sojalecitin, bara odlad norsk lax och ingen vildfångad bra lax, så kanske det är idé att byta butik.

Nu måste jag tillägga att en av mina favoritbutiker som har ett fantastiskt utbud av ekologiska och bra varor och som verkligen satsar på kvalité, är just en ICA-butik. Jag har även hittat en del lokalt producerade produkter och då även fläsk i flera butiker. Men tyvärr är det för många som strikt håller på sitt eget varumärke och som inte ger kunden något alternativ och det är dags för oss konsumenter att klaga på detta.

Jag har vid flera tillfällen sagt till i de affärer jag handlar i att jag vill ha hem t.ex. pinklax i filé- eller kotlettbitar. Det finns i alla butikskedjors sortiment, men svaret blir ofta ”det har vi inte, för ingen skulle köpa det”. Om de anser att jag är ingen så är det nog dags att byta butik.

.
Tommy Svensson

Utbildningscenter ... www.utbildningscenter.se
Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/tommysvensson/

5 svar på ”Vi måste sluta jaga lågprisvaror”

 1. Med egna varumärken binder man kunderna till egen livsmedelskedja då de inte kan köpas hos konkurrenterna, såsom andra varumärken. Men det öppnar också upp för en miljövidrig produktion, där djur mår dåligt. Egna varumärken vet man inte varifrån de kommer och det kan skifta över tiden. Man jagar låga inköpspriser och ett så högt försäljningspris som möjligt. Visst måste man värna kvalité hos sitt varumärke, men om man tror att det inte märks, så blir det mindre viktigt.

  Ett exempel är ICA´s egna smör som t.ex. kan komma från Danmark där man inte kan garantera att korna inte fått GMO-foder. Läs mer … ICA-smör

  Vad göra?

  Var misstänksam och välj gärna andra kvalitetsmärken, som du litar på. Vi vill ju inte att vår valfrihet och vår egen möjlighet till kvalitetskontroll ska gå förlorad. Många vill också stödja svensk livsmedelsproduktion som är bättre reglerad än många andra länder, sett ut djurens och miljöns synpunkt.

  Hur har landsbygdsminister Eskil Erlandsson tänkt att svenska bönder ska kunna konkurrera med polska djurfabriker (?), som förutom att de är miljövidriga utgör veritabla virusfabriker där antibiotikaresistenta bakterier frodas. Snart kanske det kommer en riktig svininfluensa, som inget biter på.

  Polen hade tidigare ett småskaligt och hållbart jordbruk som ekonomiska särintressen har förstört, läs mer om detta i boken ”Döden i grytan”.

  Finns även i pocketversion för 49 kronor plus frakt 10 kronor (fraktfritt över 99 kr) … Pocket. Köp till ”Hemliga kocken” och ”Äkta vara” i pocketformat för bara 137 kronor tillsammans, portofritt (49+44+44=137). Alla böckerna är läsvärda.

  Starka ekonomiska särintressen ställde om Polens jordbruk, och med myndigheternas hjälp slogs de mindre bönderna ut. De utarmar nu snabbt Polen med en ohållbar rovdrift där gödsel blivit ett avfallsproblem.

  Även i Sverige slås idag mindre lantbrukare ut och ekonomiska särintressen försöker få in GMO-foder. Här måste medborgarna protestera och ett sätt är att köpa svenskt och inte ”Privare Labels” där producenten inte framgår.

  Läs mer:
  Svenskt jordbruk läggs ner!
  Svenska mjölkbönder kämpar för sin överlevnad

 2. Vi måste lära oss att mat måste kosta. Vi lägger förhållandevis ner mycket mindre av vår lön på mat i dag än vad vi gjorde på 1950-talet tex. De siffrorna skulle vara intressant att jämföra om någon kan ta fram dem.

  Om vi inte vill betala för mat med kvalitet så kommer notan när skatten måste höjas för att täcka de orimliga sjukvårdskostnaderna. Vi kan inte bara skylla på Livsmedelsindustrin. Som konsumenter har vi ett ansvar att gynna de producenter som satsar på kvalitet. Det är i det långa loppet värt både besväret och pengarna.

  Jag tycker att var och en av oss skall påminna vår omgivning om detta varje gång matpriser diskuteras.

  1. En annan sak som kanske bör påpekas när matpriser diskuteras är att det finns ganska många personer i sverige som inte har något val annat än att jaga lägsta pris på allt.

   Fattigpensionärer och personer med försörjningsstöd (socialbidrag) lever på ett existensminimum som inte updaterats enl konsumentprisindex på många år. Vi är så illa tvugna att köpa lågprisvaror om pengarna ska räcka till..

 3. VI BLIR LURADE NÄR VI KÖPER HANDELNS EGNA VARUMÄRKEN

  SvD 2016-08-18

  Ica Sveriges försäljning av egna märkesvaror ökade till drygt 24 procent under kvartalet.
  Och denna trend väntas fortsätta de närmaste åren.

  – Vi har som ambition att detta växer med ungefär 1 procentenhet per år, säger Strömberg.

  För kunderna innebär det att det går att köpa jämförbara produkter till lägre pris och för Ica-handlarna förenklar det marknadsföringen, enligt Ica-chefen.

  – Vi kan ju jobba med samma varumärke i alla produktkategorier.

  – – – slut citat – – –

  KOMMENTAR

  Vad konsumenterna inte vet är att de ”köper grisen i säcken” då leverantörer och kvalitet skiftar med tiden. Det kanske mest allvarliga är att det lägre priset åstadkoms även genom att pressa leverantörerna till bristningsgränsen (på grund av sin dominans kan ICA centralt göra detta). Det innebär att vi i slutänden får sämre kvalitet och vi slår ut svenskt lantbruk när vi köper ICA´s egna varumärke.

  … Vi köper ”grisen i säcken” när vi köper ICAs egna varor och ”Garant” på Willys. På samma gång sätter vi press på leverantörerna (våra bönder) så att de knappt överlever, vilket blir dyrt för oss i längden.

  Mejerivaror och kött kan också komma från Danmark och Tyskland där man använder GMO och antibiotika till grisar och kor – och det är något man bör undvika till varje pris om man är mån om sin hälsa. Således kan det bli väldigt dyrt i längden.

  – ICA smörICA-smör

  Köp i första hand från helsvenska mejerier
  som t.ex. Skånemejerier och Norrmejerier. Köp i andra hand Arlas mejeriprodukter och handelns egna märken OM råvaran är svensk mjölk. Bojkotta allt som framställs med GMO och antibiotika – för din egen skull.

  Att vi ska köpa Arlas produkter i andra hand beror på danska Arla är ett globalt företag som bedriver en aggressiv prissättningsstrategi som sänker svenska bönder. Regeringen har gett danska Arla mandat att ”slakta” svenska mjölkbönder för att Arla sedan billigt ska kunna ta över marknaden. Sedan kan de dikterar villkoren mot bönder och konsumenter och de kan även öppna upp för GMO in i Sverige (som de försökt med tidigare).

  – Mjölkbonde: ”Är vårt sista hopp en stilla bön?”
  klicka här

  Se ”Uppdrag Granskning” och om du tycket detta är OK så behöver du inte göra någonting (sista dagen att se
  inslaget är 28 augusti 2016) … SVT

  … ”Är vårt sista hopp en stilla bön?”

  Dags för konsumenterna att rösta med plånboken och rädda svenskt lantbruk och därmed rädda vår tillgång till bra mat som produceras på ett hållbart sätt som är bra för djur och miljön. Det är också viktigt med en inhemsk livsmedelsproduktion om vi inte vill svälta vid krissituationer (men det blundar regeringen inför). Efter andra världskriget var vi i stort sett självförsörjande medan vi idag importerar 50 % av våra livsmedel.

  Arlas prissättning tvingade förra året i snitt fem mjölkbönder i veckan att lägga ner och snart har vi inga mjölkbönder kvar om Arlas tillåts fortsätta på detta viset. Arla menar att svensk kvalitetsmjölk ska betalas med samma pris som importerad ”fulmjölk” från sjuka djur som befinner sig i sin inkubationstid (foder med GMO och antibiotika). Med det resonemanget borde inte heller svenskt kött vara dyrare än importerat ”fulkött”.

  Om Arla tillåts bedriva svenska jordbrukspolitik så är prognosen att det inte finns några mjölkbönder kvar år 2050 och det slår även hårt på köttuppfödning i Sverige. Sannolikt hamnar då GMO och antibiotika på våra tallrikar och vid en kris får vi svälta. Allt detta kan undvikas om vi betalar våra mjölkbönder 1:70 kronor mer för mjölken – men det vill inte Arlas ledning som vill svälta ut sina konkurrenter för att sedan kunna diktera villkoren mot bönder och konsumenter.

  – Prognosen: Inga svenska mjölkbönder år 2050klicka här

  Dags för konsumenterna att ta befälet och rösta med plånboken. Köp från helsvenska mejerier som använder svensk mjölk och undvik handelns egna märkesvaror. Först i andra hand köper vi Arlas produkter med svensk mjölk som råvara (förpackning med röd kossa eller en mjölkanna).

  – Blågul kanna ska visa svensk mjölkLand

 4. Butikskedjornas egna varor tar över på hyllorna

  Egna märkesvaror (EMV)
  har ökat stadigt i Sverige sedan inträdet i EU. Från början var tanken att erbjuda ett budgetalternativ till kunderna. I dag har butikerna även nischade produkter riktade till en specifik målgrupp, som ekologiska produkter.

  EMV utgör ungefär 25 procent av produkterna i dagligvaruhandeln i Sverige. Det är lägre än genomsnittet i Västeuropa, men enligt en rapport från Konkurrensverket förväntas siffrorna öka.

  Läs mer … GP

  – – –

  KOMMENTAR

  När vi köper EMV så köper vi ”grisen i säcken” då vi inte vet varifrån produkterna kommer från den ena gången till den andra (vi vet inte ens från vilket land om vi inte noga läser på etiketten). Vi begränsar konkurrensen då EMV bara finns hos den egna butikskedjan.

  Vad många inte vet och som är mycket allvarligt är att EMV sätter leverantörerna i ett ”skruvstäd” där priserna pressas till orimligt låga nivåer – som gör att kvaliteten på mat på sikt försämras och som slår ut svenska bönder. Den kortsiktiga vinnaren på detta är handeln som kan öka sina marginaler på böndernas bekostnad (så länge det finns några bönder kvar). Det finns exempel på att mjölkbönder tvingats sänka sitt pris med 40 % på EMV-grädde för att de inte haft något annat val.

  Så sammanfattningsvis är EMV ett sätt att gradvis urholka kvalitet,
  försämra konkurrens och sänka svenska bönder – medan EMV
  gör handeln rikare. Vill vi utarma svenskt lantbruk?

  Detta är en utveckling som endast konsumenterna kan påverka genom att köpa mindre av EMV-varor och istället gynna seriösa (gärna svenska) producenter. Då vet vi också bättre vad vi får och slipper köpa ”grisen i säcken” som kan innehålla GMO, antibiotika, farliga tillsatser och som kanske kommer från sjuka djur som befinner sig under inkubationstiden när de slaktas. Det är viktigt vilket typ av miljö djuren vistas i och vilken typ av foder djuren får – och det blir omöjligt att veta då EMV kan komma från olika leverantörer som hela tiden kan växla (man spelar ut leverantörerna mot varandra och ofta vinner den som är billigast).


  EMV (egna märkesvaror) är att ”köpa grisen i säcken”
  och att prispressa framför allt svenska bönder så att
  handeln kan öka sina egna marginaler. Vill vi det?

Kommentera