Margarinchock hos Eslövs skolpolitiker

Margarinchock

ESLÖV. Nu kan vanligt smör komma att införas i skolorna.

Eslövs skolpolitiker fick en chock när de insåg vilka tillsatser margarin innehåller.

– Flera av dem googlade på ”palmolja” och blev helt förskräckta, säger Lena Emilsson (S) som nu överväger att införa vanligt smör i matsalarna igen.

Sedan januari 2013 serveras lättmjölk och margarin i Eslövs skolor, i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det har fått flera föräldrar att reagera och höra av sig till kommunens kostchef, eftersom margarin är ett kemiskt framställt livsmedel med många tillsatser.

Daniel Rhodin (FP)

Föräldrarna har även fått stöd från politiskt håll, av folkpartisten Daniel Rhodin. Och det är tack vare honom som det hänt saker i frågan. Tidigare i år hade politikerna i barn- och familjenämnden ”margarin eller smör” – frågan uppe på sitt bord. Rhodin berättade då vad margarin innehåller. Den lilla föreläsningen gav inte effekt då, Rhodins krav på att införa vanligt smör röstades ner.

Men efter mötet gick politikerna var och en hem till sig och funderade lite mer på saken. Och satte sig vid datorn.

– Flera googlade på ”palmolja” och blev helt förskräckta. Några har slutat att äta margarin nu, säger Lena Emilsson (S), ordförande i nämnden.

När nämnden nyligen samlades på nytt beslutades därför att utreda vad det skulle kosta att införa smör och standardmjölk som alternativ i förskolor och grundskolor.

– Vi får se om det går att införa och vilka kostnader det ger, säger Emilsson.

Laine Qvist i Västra Strö är en av de föräldrar som tagit strid för smöret. Hon blir glad när Skånskan ringer upp och berättar.

– Det var ju trevliga nyheter! Lysande! Margarin ska man inte äta. Rena produkter är det bästa att få i sig, speciellt för barn som växer. Vi vuxna måste ta vårt ansvar, säger Laine Qvist.

Att politikerna tänkt ett varv extra hedrar dem, tycker hon:

– Bättre sent än aldrig!

Bakgrunden till Livsmedelsverkets rekommendationer är att smör har högre fetthalt än margarin. Kritikerna menar dock att det är viktigare att maten är så fri från kemikalier och tillsatser som möjligt.

Källa: SKÅNSKAN

Kommentar

Livsmedelsverket är i detta fallet industrins språkrör som i sin tur tjänar mer pengar på lättmjölk och lättmargarin, jämfört med standardmjölk och smör eller smörblandningar (som Bregott eller Skånegott). De lär dessutom barnen att äta den mer lönsamma skräpmaten – en inskolning till ohälsa

Härvidlag väger elevernas hälsa, ekonomi och hur kosten påverkar utbildningen, lätt.

Livsmedelsverkets enda argument bygger på en mer än 35 gammal ”hitte-på-siffra” som en amerikansk arbetsmarknadsjournalist (vegetarian) hittade på.

Det handlar om mer än bara lättmjölk och lättmargarin – det handlar om folkhälsa och framtida välstånd. Sedan Livsmedelsverket introducerade nyckelhålet (1989) och tallriksmodellen har övervikt och fetma fördubblats och diabetes trefaldigats och det finns nu me än en miljon diabetiker och prediabetiker i Sverige.

Tallriksmodellen, en extrem högkolhydratkost, lägger också grunden till cancer, hjärtsjukdom och demens.

Om inte detta är statsunderstödd terrorism – vad är det då?

Det underminerar också undervisningen här och nu:

Kunskapslinjen kan bli verklighet först den dag kommunalråden ser sig som skolpolitiker.

Dagens kostråd orsakar diabetes, och … leder till arbetslöshet.

Blir det dyrare?

Ja, det blir det – om man tittar på kilopriset. Men om det gäller att enbart fylla magen så är kranvatten allra billigast. Inblandat vatten i margarin blir dyrare, det krävs också emulgeringsmedel (för att fettet ska blanda sig med vatten) och konserveringsmedel (för att inte den vattenstinna blandningen ska mögla).

Om man istället tittar på energiinnehållet så skulle en normal kommun spara runt en halv miljon kronor per år (t.ex. Partille kommun), om alla barn går över till standardmjölk och Bregott.

Framför allt får eleverna möjlighet att välja en mer energirik mat så att de orkar med skoldagen, utan energibrist och hunger. Vad gäller margarin med industriellt framställda onaturliga fetter (för kroppen okända fetter), är de långsiktiga hälsoriskerna inte utredda.

Således ett nationellt riskprojekt att påtvinga alla Sveriges skolbarn lättmargarin. Och det blir dyrare. Och det ger eleverna en lägre energinivå, vilket innebär sämre förutsättningar att på ett kreativt sätt kunna följa undervisningen och lära.

Så varför?

Kommentar

Heder åt Eslövs kommuns politiker som (äntligen…) tagit sig tid att sätta sig in i problemet och självfallet blir de då förskräckta.

Citat

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

Uffe Ravnskov, med. dr., docent

Fett gör oss kloka, psykiskt stabila, vackra och smala! Men det gäller att välja rätt sorts fett. För vi människor är en av de mest fettberoende arterna på jorden på grund av vår avancerade hjärna och känsliga nervsystem.

Fett behövs även för viktiga regleringssystem som hormonproduktion, fertilitet, dämpa inflammationer och allergier. Det är absolut nödvändigt för ögonens och hjärtats funktion, och brist på essentiella, värmekänsliga omega 3-fettsyror bidrar till s.k. bokstavssjukdomarna hos barn.

Därför är den kemiska manipuleringen av fetterna är ett av de största hälsohoten. Visste du att de flesta vegetabiliska oljor är varmpressade (upphettas till 180°C) och oljan utvinns med hjälp av kemikalier liknande de vid kemtvätt (bl.a. hexan och bensen).

Under tillverkningen försvinner allt nyttigt, lukten tas bort och slutprodukten är en färglös och näringsurlakad olja med lång hållbarhet – näringsmässigt värdelös.

Margarin tillverkas ur denna genom ytterligare tuffa kemiska processer som lämnar kvar giftiga rester, som små mängder av benspyren och nickel. Denna hälsovådliga produkt kallas för ”margarin” och frågan är – vem behöver margarin?

Sanna Ehdin, fil. dr, immunolog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen