Varför rekommenderar Livsmedelsverket förorenat vatten – till och med för barn?

Livsmedelsverket skriver fortfarande i sina kostråd, att vi skall minimera intaget av mättat fett (skolbarn rekommenderas dricka vatten eller lättmjölk!). Även till förskolebarn rekommenderas ”flytande margariner”!

”Testfakta” gjorde för ett par år sedan en genomgång av tolv olika lättmargariner, som säljs i Sverige. Tyvärr hade ”Testfakta” samma felaktiga uppfattning om fett som en stor del av det vetenskapliga etablissemanget fortfarande lider av. Men sannolikt har man väl ändå tillförlitliga och korrekta mätmetoder för att kunna analysera innehållet i dessa margariner.

Av deras test finner man att samtliga kontrollerade margariner innehåller mer än hälften vatten!

Värst är ”Keiju” och ”Vita d’Or” med hela 69 % vatten. Men t.ex. ”Lätta” och ”Eldorado” följer tätt efter med 56 %. Priset per kilo varierar häpnadsväckande nog från 12 kr (”Eldorado” och ”Vita d’Or”) till 136 kr (”Becel Pro-activ”).

Visserligen kan man väl vara glad över att drygt hälften av innehållet i det margarinpaket man köper ändå består av hälsosamt vatten – men varför skall man betala upp till 136 kr per kilo för det?

Hela idén bakom att över huvud taget tillverka dessa lättmargariner är naturligtvis den befängda och helt omotiverade skräcken för mättat fett. Man undrar hur länge den missuppfattningen skall leva kvar.

Livsmedelsverket hävdar ju häpnadsväckande nog envist sedan många år det mättade fettets farlighet (och har därmed förstås bidragit till raden av lättmargariner på marknaden). Men när deras experter för några år sedan tog fram en lista på 72 vetenskapliga studier, som på ett övertygande sätt skulle visa just hur hälsovådligt mättat fett var, så visade en grupp oberoende forskare att möjligen två (2) av studierna kunde anses tala i den riktningen – medan sjuttio (70) av dem antingen var helt irrelevanta i sammanhanget, eller t.o.m. visade att mättat fett var nyttigt. Se artikel i ”Dagens Medicin” 2009-04-08  [1] .

När sanningen om mättat fett så småningom trängt igenom den kompakta mur av desinformation som livsmedelsindustrin byggt upp, så kommer floran av lättmargariner (och andra ”lightprodukter”) att förpassas till historiens sophög och betraktas som ett bisarrt utslag av den genuina okunskap som fortfarande i början av 2000-talet förekom, även bland i övrigt välinformerade människor. Möjligen kommer också några att bli rasande över att på ett så upprörande sätt ha blivit vilseledda av ett antal ”experter”, som med sina kostråd i allvarlig grad skadat folkhälsan under många år.

Sven Erik Nordin

– ◊ –

[1] DAGENS MEDICIN: Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten

536 svar på ”Varför rekommenderar Livsmedelsverket förorenat vatten – till och med för barn?”

Kommentera