Minus 13 kilo på 10 veckor – lätt som en plätt

Amanda tipsar oss om sin nya LCHF-blogg. Där kan man läsa om hennes LCHF-resa från nyår (med 100 cm i midjemått) till nu (82 cm midja). Bra jobbat Amanda!

Amandas blogg: Min historia

Källa: KostDoktorn

Kommentar:

För vem fungerar LCHF? Svar: För nästintill ALLA! Läs snabbguide till LCHF här…

Receptet är enkelt, att äta sig mätt på riktig mat och utesluta skräpmat.

Då händer följande:

 • Automatisk viktkontroll aktiveras. Underviktiga går upp i vikt, normalviktiga behåller sin vikt och överviktiga går ner i vikt. För en del fungerar det direkt, medan andra får pröva sig fram innan de hittar sin väg.
 • Hälsan förbättras radikalt och immunförsvaret stärks.
 • Den mentala och den fysiska kapaciteten stärks
 • Maten är god och man blir mätt länge, en praktisk kost.

Haken?

 • Man måste ha modet att göra tvärtom mot vad de flesta läkare, sköterskor och dietister säger.
 • Man måste komma över sin fettskräck som har blivit inpräntad sedan barnsben och istället minska på kolhydrater. Äta naturliga fullfeta produkter och utesluta lättprodukter.
 • Man behöver lära sig vad som är bra mat och dålig mat, som t.ex. att äta smör och att utesluta margariner i alla dess former.
 • Man behöver ändra på sina vanor, vilket är allra svårast. Det brukar ta 15 – 18 månader att etablera nya vanor, en ny livsstil.
 • Har man redan etablerat ett sockerberoende har man det extra tufft, speciellt de första veckorna. Återfall är vanligt och det kan liknas vid att bli en nykter alkoholist.

Om man lyckas med detta blir man rikligt belönad, varje dag för resten av sitt liv, som nu har goda chanser att bli både långt och friskt.

Uppskattningsvis 70 % påverkar vi själva och det är ju inte dåligt. Tyvärr blir man inte 100 % skyddad från sjukdomar och olyckor genom enbart bra mat, men man förbättrar sina odds, man lägger en god grund.

Motion och övrig balans i livet är också viktigt, som t.ex. känslan av sammanhang. Vi människor är mer än bara fysiologiska varelser

KASAM

Känsla Av sammanhang (KASAM) är ett begrepp som myntades av Aaron Antonovsky (1923-1994). Han var professor i medicinsk sociologi vid Ben Gurion University of the Negev, Beersheba, Israel och studerade 1970 hur kvinnor från olika etniska grupper anpassade sig till klimakteriet och fann då att en del av gruppen judiska kvinnor som överlevt koncentrationslägren, trots alla umbäranden, förmått bevara sin hälsa. Fynden resulterade i frågeställningen om vad det är som gör att människor blir och förblir friska, dvs. de hälsobringande faktorernas ursprung: salutogenes. Antonovskys svar på den salutogena frågeställningen var KASAM (Känsla Av SAMmanhang).

Antonovsky menade att en individ aldrig är antingen helt frisk eller helt sjuk utan att vi hela tiden rör oss mellan de två polerna frisk och sjuk. Enligt Antonovsky är det graden KASAM som ligger till grund för var vi befinner oss mellan dessa poler.

Begreppet KASAM omfattar tre delkomponenter:

 1. En grundläggande upplevelse av att det som sker i och utanför individen är förutsägbart, begripligt och strukturerat (begriplighet)
 2. Att de resurser dessa skeenden kräver finns tillgängliga (hanterbarhet)
 3. Att livets utmaningar är värda att investera sitt engagemang i (meningsfullhet).

Antonovsky utvecklade ett formulär som mäter graden av KASAM. Höga värden innebär att individen har en stark känsla av sammanhang och därmed en hög förmåga att hantera utmaningar, vilket befrämjar hälsa.

Aaron Antonovskys bok ”Hälsans mysterium” är mycket läsvärd, men relativt tungläst.

Kommentera