Nu har Laila kastat sina insulinsprutor

Laila Larsson har ätit LCHF-kost i ett år och kan
nu mera skippa sina insulinsprutor. Foto: Maria Hansson

När Laila Larsson, 49, började äta LCHF-kost blev hon av med sin typ 2-diabetes. Efter bara 20 dagar kunde hon sluta med sina insulinsprutor.

För nio år sedan märkte Laila Larsson, 49, att något var fel. Hon tappade naglar, hade torr hy, var trött och ständigt törstig. Det visade sig att hennes blodsocker var alldeles för högt, hon hade typ 2-diabetes.

Hon fick kostrekommendationer av sjukvården, fett och socker skulle hon undvika.

– Jag fick veta att fett var lika farligt som socker, så det undvek jag. Jag åt lättprodukter och enligt tallriksmodellen med ris, potatis och pasta, säger Laila.

Artikel blev räddningen

De första fem åren åt hon tabletter mot sjukdomen men de tre senaste åren var hon tvungen att ta insulinsprutor eftersom hon fick biverkningar av tabletterna.

Men i januari förra året mailade hennes dotter en intressant artikel. Den handlade om att diabetiker kan bli friskare om de äter en lågkolhydratkost. Laila bestämde sig för att testa en strikt LCHF-kost. Hennes dotter åt redan det och hade gått ner hela 50 kilo i vikt.

– Nu vill jag prova LCHF sa jag till min diabetessköterska. Hon sa att det fick jag gärna göra, och så fick jag en ny blodsockermätare och instruktioner om att mäta oftare och anpassa insulindosen.

Att sköterskan var positiv betydde mycket för Laila, annars hade hon nog inte vågat testa LCHF. Laila gick ut stenhårt och tog bort i stort sett alla kolhydrater förutom grönsaker som har växt ovan jord.

Blodsockret sjönk snabbt och hon fick minska insulindoserna.

– En morgon var det så lågt att jag inte vågade ta någon spruta, då hade jag ätit LCHF i 20 dagar. Efter fyra veckor hade jag gått ner tre och ett halvt kilo och minskat sex centimeter runt midjan.

Vann högsta vinsten

Sedan dess har Laila inte tagit några insulinsprutor, blodsockret ligger på en stabilt låg nivå och hon har blivit av med totalt 10 kilo. Målet är att bli av med 15 kilo till, men Laila har inte bråttom. Hon känner redan att hon har vunnit högsta vinsten eftersom hon har kunnat sluta med sprutorna.

Hon tyckte inte att det var särskilt svårt att lägga om kosten. Laila hade redan sett hur gott dottern åt och när hon själv testade sa det klick direkt. Sötsuget gick över på två dagar och nu blir hon alltid ordentligt mätt. Om hon vill festa till det så äter hon hallon med grädde. Hon har inga problem med den strikta kosten, att vara frisk känns mer värdefullt.

Laila tycker att alla diabetiker borde testa lågkolhydratkost.

– Det är fruktansvärt att man i allmänhet inte ges det här alternativet, utan att man själv får hitta information om LCHF. Jag känner mig helt hög och lycklig, det känns helt otroligt, säger Laila.

– – –

Länk: Expressen (med recept på Lialas LCHF-pizza och länkar till fler succé artiklar)

– ◊ –

Kommentar:

Alla diabetiker blir betydligt bättre med LCHF och det är en politisk och medicinsk skandal att vården inte rekommenderar patienterna det som de mår bäst av, en underlåtenhet som dessutom är ett lagbrott.

Läs mer om sockersjuka (diabetes) här…

.

Kommentera