Karin Eldh berättar

Jag är en icke välkontrollerad anekdot! Men jag har kvar sju stycken “viktlappar” från Viktväktarna, dom där som man skriver in vikten i när man väger sig. Och konstigt nog väger jag mest i den senaste. Dessutom inte när jag vägde in mig, utan när jag lade av som ett återigen hopplöst fall. Trots att jag gjorde precis som dom sa.

Eftersom jag är kort, kvinna och 50+ fick jag i princip inte äta nästan något och det gjorde jag inte heller. På deras sätt att räkna fick jag äta 17 points, vilket motsvarade kanske 1200 kcal, och ofta blev det under 1000 kcal.

Oh ja, jag motionerade också, gillar det, men självkänslan mår inte så bra när man tror att andra tittar på ens omfång och hånler. Knäna tar stryk och så även själen.

Så jag lade av och väntade på att vikten skulle bli tresiffrig, det fungerade ju inte vad än jag gjorde. Och då är inte Viktväktarna det enda alternativet jag provade, andra lågkaloridieter, Cambridge, Herbalife, Nutrilette etc är också provade av mig, utan resultat.

Så fort jag bytte tillbaka en enda portion till riktig mat gick jag upp igen och lite till. Min kropp var anpassad till få kalorier och när den fick lite extra, lades detta på hög för framtida behov.

Egentligen kunde det här bara sluta på ett sätt och det var min “lycka”, diabetes typ2! Lycka för att jag då förstod att det bara finns två vägar att gå, antingen ge upp helt och dö i förtid med låg livskvalitet under tiden eller att hitta något sätt att göra något åt det. Jag valde det senare.

Genom Annikas Dahlqvists blogg fann jag lösningen, det primära som jag trodde, ett sätt att gå ned i vikt som jag inte testat. Men vad som hände var att jag blev “frisk” och som en bonus är jag dessutom nu 25 kg lättare. Utan kaloriräkning och svältkost. Förmodligen mycket mer kalorier än någonsin.

Jag trodde aldrig att jag skulle klara mig utan bröd, pasta och potatis, men vad var alternativet! Det var inte så svårt. Älskar ju att leva! Och hoppas att jag har långt kvar.

Men som sagt, jag är ju bara en anekdot, ingen tillförlitlig källa!

Källa: Kostdoktorn

– ◊ –

Vår kommentar:

Vin är inte förbjudet. I måttliga mängder kan det t.o.m. vara nyttigt, men…

Alkohol bromsar upp viktnedgång och behöver man gå ner i vikt kan det vara klokt att avstå tills man har närmat sig sin målvikt. Och om man har anlag för alkoholism är det klokt att helt avstå.

 

Kommentera