Minus 40 kg på ett halvår – genom att äta riktig mat.

De älskar LCHF

Viktnedgång, mer energi, slut på magproblemen. LCHF-ivrarna har bara positivt att säga om dieten och tänker inte återgå till tallriksmodellen.

För ett och ett halvt år sedan gick Jesper Alm till kiropraktorn på grund av nackproblem. Vågen stannade på 160 kilo. I ett huj kastade han ut alla kolhydrater och började äta biffar och sallad i stället. Resultat: minus 40 kilo på ett halvår.

”De första dagarna, innan kroppen hade vant sig, var jag lite hängig och sockersugen. Sedan blev jag piggare, fick ork, energi och livsglädje.”

Äta sig lättare

Det han gillade med LCHF var att han fick äta sig mätt och ändå gå ner i vikt.

Det är ofta svårt att följa dieter när man måste räkna kalorier. För mig var det så fantastiskt att få äta sig mätt och ändå gå ner i vikt, säger Alm.

Han tycker att LCHF är lätt att följa. Man vet vad som ska bort – potatis, ris, bröd, pasta – och äter väldigt rena produkter.

En livsstil

För Katja Sjöroos började det för två och ett halvt år sedan när hon och en kollega läste om en liknande diet. En annan kollega sade att ”ni två klarar det aldrig” när de funderade på att testa den dieten. De började och småningom gick Sjöroos över till LCHF.

Det har blivit en livsstil. Jag mår bättre och orkar mycket mer.

Ett tag senare träffades Katja Sjöroos och Tomas Fagerström i arbetssammanhang och Fagerström lät sig inspireras.

Magen började fungera bättre på två veckor och jag gick ner åtta kilo på en månad.

Påverkar familjen

Både Sjöroos och Fagerström har familjer som inte följer LCHF men matvanorna har ändå påverkats.

Nu för tiden dricker de Coca-Cola bara på helgerna och det finns inga lightprodukter i vårt hus, säger Sjöroos. Min man har börjat äta mer som jag och yngsta dottern väljer ofta vatten i stället för Coca-Cola också på veckosluten.

När jag frågar om de har tänkt på miljöaspekten svarar Katja Sjöroos med att undra vad vi är gjorda för att äta. LCHF utgår från den mat som människan förmodligen åt då hon ännu var samlare och jägare. Knappast var det odlad säd.

Vi äter mest kyckling och fisk hemma hos oss. Jag vill ge kroppen det den egentligen behöver för att klara sig, säger hon.

Trots att LCHF betyder mycket mättat fett, hade Tomas Fagerströms blodvärden blivit mycket bättre när han kollade dem efter att ha ändrat matvanor.

Varken Sjöroos eller Fagerström saknar kolhydraterna. Dels försvinner sötsuget med LCHF, dels börjar de må så dåligt om de fuskar att lusten inte finns.

Inget fusk

Lena Andersson har valt GI-dieten som inte helt lämnar kolhydraterna utan koncentrerar sig på att de ska vara av rätt slag. Ingen vit pasta eller kokt potatis här heller. GI-metoden är inte lika sträng som LCHF men för Andersson har den fungerat.

Jag fick energi som sjutton. Men det är viktigt att hålla dieten och inte fuska med olika dagar.

Förr kunde Katja Sjöroos vara trött hela kvällen efter sina arbetsdagar. Numera räcker en kvarts vila för att hon ska vara pigg och glad. Det tackar hon LCHF för.

Tomas Fagerström och Katja Sjöroos har inga planer på att överge sina nya matvanor. De har bara positiva erfarenheter av LCHF.

Lena Andersson kör på GI-metoden, som inte lämnar kolhydraterna utan satsar på kvaliteten. Hon är nöjd med sitt val, som ledde till viktnedgång och mer energi.

Smoothie är bra GI-mat, men bananen som ingår är bannlyst i LCHF-dieten. För mycket kolhydrater och fruktsocker.

Okänt hur kroppen påverkas

Näringsterapeuten Henna Karvonen uppmanar till måttlighet när det gäller LCHF, för det är osäkert hur dieten påverkar kroppen på lång sikt.

Alla känner vi igen den – näringspyramiden. Den baserar sig på näringsrekommendationer som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har tagit fram. I pyramiden finns spannmålsprodukterna längst nere, vilket indikerar att största delen av vår näring ska komma från dem. Sedan kommer frukt och grönt, därefter köttprodukter och mejeriprodukter. Överst finns fetter och sötsaker.

I siffror betyder det att 50–60 procent av vårt dagliga näringsbehov borde täckas av kolhydrater, som i den rekommenderade dieten kommer främst från fullkornsspannmål, potatis, grönsaker och frukt.

– THL:s rekommendationer baserar sig på många olika studier och är gjorda för att passa hela befolkningen, från barn till äldre, säger Henna Karvonen, näringsterapeut vid VNS.

Lite forskning

Den som följer dieten LCHF (Low Carb High Fat) gör helt annorlunda och skippar allt spannmål, all frukt och allt socker för att i stället äta grönsaker, kött och feta mejeriprodukter som smör och grädde. Många överviktiga går ganska snabbt ner i vikt av den här dieten och säger att de får mer energi och mår psykiskt bättre. Henna Karvonen är ändå försiktig med att rekommendera LCHF.

– Jag har sett människor som har gått ner i vikt när de har följt den här dieten riktigt strikt, men det finns för lite forskning för att man ska kunna säga hur det påverkar en i längden, säger hon.

På kort sikt och i vissa former anser hon att en lågkolhydratdiet med måttligt fettintag kan fungera för överviktiga, men hon skulle helst inte se att man lämnade kolhydraterna helt.

– Ingen mår sämre av att låta bli sötsaker och feta, söta bakverk. Potatisen kan man lämna bort om man äter mycket grönsaker, men det handlar inte bara om vikt utan mycket annat gällande hälsan.

Karvonen har sysslat mycket med riskanalys. Hon påpekar att när man försöker undvika eller minimera en risk kan risken för något annat öka.

Hungern försvinner

Det som sker i kroppen när man låter bli kolhydraterna och äter mer fett är att ämnesomsättningen förändras. I stället för att använda kolhydrater som den viktigaste energikällan börjar kroppen använda ketonkroppar, som bildas när kroppen tar energi från fettnedbrytningen. Det här tillståndet kallas ketos. Karvonen förklarar att det är ett tillstånd som gör att kroppen kan fungera även om den råkar ut för svält.

Hungerkänslorna försvinner och därför blir det lättare att gå ner i vikt när man äter enligt LCHF. Men det finns inga bevis för att det i längden är vettigt att låta kroppen fungera i ketos.

Karvonen tror ändå att de allmänna rekommendationerna kan förändras en aning i framtiden. Hon visar en ny näringspyramid för Östersjökost som Diabetesförbundet och Finlands hjärtförbund har tagit fram. Där utgörs basen av grönsaker och frukt och oljan har flyttat ner ett steg, till samma våning som fisken.

FAKTA om LCHF:

  • Står för Low Carb High Fat och betyder i korthet att man äter så lite kolhydrater som möjligt och i stället mycket fett.
  • Kroppen ställer om sig till att använda fett i stället för kolhydrater som bränsle. Hungerkänslorna minskar.
  • Tillåten mat är t.ex. kött, fisk, höna, ägg, feta mejeriprodukter och grönsaker som vuxit ovan jord.
  • Mat som ska undvikas är spannmål, potatis, ris, frukt, socker, margarin och lättprodukter.
  • Dieten rosas för att man får äta sig mätt och ändå går ner till normalvikt.
  • Andra dokumenterade hälsoeffekter är mer energi, bättre hy och mindre allergibesvär.
  • Enligt kritikerna finns det inte tillräckligt med forskning som visar hur kroppen i längden påverkas av en kost med lite kolhydrater och mycket fett.

BIANCA HOLMBERG
bianca.holmberg@vastranyland.fi

Publicerad 09.08.2011 08:45

KÄLLA: VÄSTRA NYLAND

– ◊ –

Vår kommentar;

LCHF fungerar för de allra flesta, men det gäller att finna just sin väg, vilket går lättare och snabbare med professionell hjälp. Både Norge och Finland kommer nu starkt och vi hoppas att Sverige fortsatt skall vara ledande.

LCHF är nog det mest beprövade koncept som finns, hela folkslag har ju under generationer visat hur effektivt det är. Vi har Inuiterna och Masajerna. Vi har folket på Kitava, Trobrianderna, Papua Nya Guinea som helt saknade hjärt-kärlsjukdom, diabetes och övervikt så länge de åt riktig mat.

Tallriksmodellen är däremot ett helt nytt oprövat koncept. Det vi vet är att det i Sverige har fördubblat fetman och tredubblat diabetes på bara tjugo år. Om vi lägger i en växel så kanske vi kommer ikapp USA som ligger åtta år före oss.

Eller också skrotar vi tallriksmodellen och börjar äta den artriktiga föda vi genom evolutionen är anpassade till. Då försvinner en massa moderna sjukdomar och vår naturliga viktkontroll aktiveras (viktoperationer blir obsoleta).

Det vore att bejaka vetenskap och beprövad erfarenhet. Idag gynnar vi bara skräpmats- och läkemedelsindustrin och den ohyggliga notan får vanligt folk betala med ohälsa, köer inom sjukvården och med skatter.

Det yttersta priset är viktoperation (läs mer …).

Team KOSTDEMOKRATI494 svar på ”Minus 40 kg på ett halvår – genom att äta riktig mat.”

Kommentera